Gość: clickkey IP: 85.132.53.* 28.12.07, 15:04 Jestem w Azerbajdzanie, jesli ktos ma pytania na temat turystyki w tym kraju, to chetnie pomoge. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruz7 Re: Azerbajdzan 28.12.07, 20:19 Czesc! Planuje tam wyjazd w sierpniu w odwiedziny do pewnej kobiety rosjanki. Jak zachowywac sie w stosunku do kobiet majac na uwadze radykalny muzulmanizm tam panujacy? Napisala mi, ze swobodnie mozemy isc sami ulica. Jak jest w Baku? Slyszalem, ze to wielki plac budowy. Polowa kraju to gory. Co mozna tam zwiedzac? Ponoc sa wulkany blotne? Dojechales pociagiem przez Turcje czy samolotem z Rygi. Nie moge namierzyc tanich linii do Baku z Aten a widzialem takie polaczenia. Odpowiedz Link
Gość: clickkey Re: Azerbajdzan IP: *.lcs.net.pl 07.01.08, 00:23 W Azerbejdżanie nie ma radykalnego muzułmanizmu, wręcz przeciwnie, jest tam duża tolerancja dla innych religii, a wymagania islamu nie są zbyt ściśle przestrzegane. W listopadzie oddano do użytku nowy polski kościół, katolicki, w centrum miasta. Kobiety chodzą samotnie i z mężczyznami na ulicy. Ale jest sporo muzułmanek w hidżabach, chustach na głowę, tzn. bardzo religijnych i przestrzegających zasad religii. Ale one tez chodzą samotnie czy z dziećmi po ulicach. Do Baku leciałem samolotem przez Kijów albo Moskwę, jest to chyba najtańsze połączenie lotnicze. Chyba równie tanio byłoby przez Ukrainę i Tbilisi. Czasami w Aeroflocie można dostać promocyjny bilet Warszawa - Kijów - Baku, za około 500 $, ale to rzadkie przypadki. Jeśli Cię to interesuje, to mogę napisać bardziej szczegółowo. W Baku bardzo dużo się buduje, aż trudno to opisać. Wulkanów wodnych nie widziałem. Odpowiedz Link
kruz7 Re: Azerbajdzan 07.01.08, 10:03 Samolotem z Moskwy wychodzi jakieś 1300 zł. Można polecieć z Kaliningradu do Rygi liniami AirBaltica, ceny nie znam. Dalej do Baku za około 500 zł. Widziałem połączenia z Aten, lecz nie mam nic konkretnego. Co można robić tam przez około 3 tygodnie? Warto coś szczególnie zwiedzić? Odpowiedz Link
Gość: clickkey Re: Azerbajdzan IP: *.lcs.net.pl 08.01.08, 02:22 Trzy tygodnie? Hm... Chyba nie spędzisz ich sam. Samo Baku jest bardzo duże - ponad 3 mln mieszkańców, kilka dni można je zwiedzać. Stare Miasto jest bardzo rozległe, kilka razy większe od warszawskiej Starówki. Latem można nad morze, ale trzeba jechać 30-40 km od Baku, żeby mieć czystą (od ropy) wodę. Można pojechać do Sumgaity - około 30 km, jeżdżą tam autobusy i marszrutki, a morze jest czyste. Plaże nie są atrakcyjne, zaniedbane i zaśmiecone. Podobne prywatne są lepsze, ogrodzone i płatny wstęp. Odpowiedz Link
kruz7 Re: Azerbajdzan 08.01.08, 20:50 Planuję wypad tam do kobiety rosjanki, chcialem wiedziec co nieco i dzieki na razie. Podaj mi maila swojego jak mozesz na moj adres kruz7@gazeta.pl Na pewno przed wyjazdem bede mial jeszcze pytania. Odpowiedz Link