Dodaj do ulubionych

Azerbajdzan

IP: 85.132.53.* 28.12.07, 15:04
Jestem w Azerbajdzanie, jesli ktos ma pytania na temat turystyki w
tym kraju, to chetnie pomoge.
Obserwuj wątek
    • kruz7 Re: Azerbajdzan 28.12.07, 20:19
      Czesc!
      Planuje tam wyjazd w sierpniu w odwiedziny do pewnej kobiety rosjanki. Jak
      zachowywac sie w stosunku do kobiet majac na uwadze radykalny muzulmanizm tam
      panujacy? Napisala mi, ze swobodnie mozemy isc sami ulica. Jak jest w Baku?
      Slyszalem, ze to wielki plac budowy. Polowa kraju to gory. Co mozna tam
      zwiedzac? Ponoc sa wulkany blotne? Dojechales pociagiem przez Turcje czy
      samolotem z Rygi. Nie moge namierzyc tanich linii do Baku z Aten a widzialem
      takie polaczenia.
      • Gość: clickkey Re: Azerbajdzan IP: *.lcs.net.pl 07.01.08, 00:23
        W Azerbejdżanie nie ma radykalnego muzułmanizmu, wręcz przeciwnie, jest tam duża
        tolerancja dla innych religii, a wymagania islamu nie są zbyt ściśle przestrzegane.
        W listopadzie oddano do użytku nowy polski kościół, katolicki, w centrum miasta.
        Kobiety chodzą samotnie i z mężczyznami na ulicy.
        Ale jest sporo muzułmanek w hidżabach, chustach na głowę, tzn. bardzo
        religijnych i przestrzegających zasad religii. Ale one tez chodzą samotnie czy z
        dziećmi po ulicach.
        Do Baku leciałem samolotem przez Kijów albo Moskwę, jest to chyba najtańsze
        połączenie lotnicze. Chyba równie tanio byłoby przez Ukrainę i Tbilisi.
        Czasami w Aeroflocie można dostać promocyjny bilet Warszawa - Kijów - Baku, za
        około 500 $, ale to rzadkie przypadki.
        Jeśli Cię to interesuje, to mogę napisać bardziej szczegółowo.

W Baku bardzo dużo się buduje, aż trudno to opisać.
        Wulkanów wodnych nie widziałem.
        • kruz7 Re: Azerbajdzan 07.01.08, 10:03
          Samolotem z Moskwy wychodzi jakieś 1300 zł. Można polecieć z Kaliningradu do
          Rygi liniami AirBaltica, ceny nie znam. Dalej do Baku za około 500 zł. Widziałem
          połączenia z Aten, lecz nie mam nic konkretnego.
          Co można robić tam przez około 3 tygodnie? Warto coś szczególnie zwiedzić?
          • Gość: clickkey Re: Azerbajdzan IP: *.lcs.net.pl 08.01.08, 02:22
            Trzy tygodnie? Hm... Chyba nie spędzisz ich sam. Samo Baku jest bardzo duże -
            ponad 3 mln mieszkańców, kilka dni można je zwiedzać.
            Stare Miasto jest bardzo rozległe, kilka razy większe od warszawskiej Starówki.
            Latem można nad morze, ale trzeba jechać 30-40 km od Baku, żeby mieć czystą (od
            ropy) wodę. Można pojechać do Sumgaity - około 30 km, jeżdżą tam autobusy i
            marszrutki, a morze jest czyste. Plaże nie są atrakcyjne, zaniedbane i
            zaśmiecone. Podobne prywatne są lepsze, ogrodzone i płatny wstęp.

• kruz7 Re: Azerbajdzan 08.01.08, 20:50
              Planuję wypad tam do kobiety rosjanki, chcialem wiedziec co nieco i dzieki na
              razie. Podaj mi maila swojego jak mozesz na moj adres kruz7@gazeta.pl Na pewno
              przed wyjazdem bede mial jeszcze pytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka