Dodaj do ulubionych

Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące...

IP: *.gtech.com / 64.223.5.* 22 lata temu
Ponieważ od wczoraj jestem posiadaczką podłóg z paneli i jestem póki co
zielona w konserwacji tejże - chciałam zapytać cy panele ściera się na mokro
tylko wodą czy można używać płynów do podłóg nabłyszczających typu Pronto
itp? czy są jakieś inne specyfiki?
Obserwuj wątek
    • sylwiassss Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... 22 lata temu
      Osobiście panele myję czystą wodą i bardzo mocno wyciśniętą szmatą. Na koniec
      froteruję suchą i czystą szmata żeby nie było widać śladów po szmacie. Acha ....
      jeszcze jedno. Każde dotknięcie paneli ręką, gołą stopą, kolatem itp. powoduje
      tłuste plamy, które ciężko potem zmyć.
      • Gość: iga.g Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 22 lata temu
        dzięki za info - wiem, że moje pytanie mogło wydać sie niezbyt mądre, ale
        widziałam swoje panele po położeniu i remoncie mieszkania - sa póki co ciągle
        przykurzone mimo paru zmyć. Chciałabym, żeby były nieco żywsze i czyste - stąd
        to pytanie o jakieś środki. Wiem, że po remoncie to pewnie troche potrwa zanim
        doprowadze je do dobrego wyglądu, bo mieszkanie puste i jeszcze się tam kurzy.
        Jeszcze raz dzięki za odzew.
        • Gość: ja Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.kom / *.kom-net.pl 22 lata temu
          po remoncie dobrze jest dać troche octu niezaszkodzi a brud zmyje nic sie nie
          stanie panelom
          • meggg Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... 22 lata temu
            Po remoncie mialam taakie "tluste" plamy na podlodze, ktorych wlasciwie do tej
            pory nie usunelam, a "nablyszczacz" Pronto do paneli jeszcze sprawe pogorszyl
            (rozlozyl sie nierownomiernie i porobily sie zacieki). Czy macie jakis pomysl,
            jak mozna sie pozbyc tych plam?
            • Gość: Opty Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
              Może spróbować odplamiaczem do tłustych plam (np. Ajax).
              • Gość: ja Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.kom / *.kom-net.pl 22 lata temu
                jakim nabłyszczaczem smarowałaś zawsze sprawdza sie na boku paneli w
                niewidocznym miejscu jak to będzie użyłas sidoluks?to jest do zmywania ale ci
                od razu zapowiadam zmywałam szczotką i niezmyło odrazu ślady zostałydo tej pory
                • meggg Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... 22 lata temu
                  szkoda ze nie wpadłam na to wczesniej, tylko od razu zapackałam sobie cała
                  podłoge:( Sidolux jest do kitu! Musze wypróbowac tego Ajaxa
                  pozdr
              • Gość: grażyna Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: 213.227.80.* 22 lata temu
                Mam panele od ponad 4 lat i najlepiej myje się je dobrym mopem (curvier lub
                vileda) wodą z MAŁYM dodatkiem środka do mycia naczyń. Pozdrawiam
    • Gość: Panelcia Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22 lata temu
      Panele mam od 5 lat i pierwsze dwa z nimi walczyłam. Kupowałam reklamowane
      płyny, nabłyszczacze itp. Po dwóch latach powiedziałam dość, przecież miały być
      bardzo praktyczne a potrafiły moje życie zamienic w koszmar. Zmyłam
      nabłyszczacz specjalnymi płynami SIDOLUX i do chwili obecnej zmywam je ciepłą
      wodą z AJAXEM przy pomocy dobrego MOPA i on jest najważniejszy. Podłogi mam
      piękne, zdrowe plecy i nieustanny zachwyt teściowej. Pozdrawiam
      • Gość: malinka Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: 80.51.79.* 22 lata temu
        A tan mop to jakiejś konkretnej firmy? Mam mopa Vieledy i jestem zadowolona,
        ale może są lepsze (i tańsze ;))
        • Gość: iga.g ...zachwyt teściowej..... IP: *.gtech.com / 64.223.5.* 22 lata temu
          zachwyt teściowej to nielada osiągnięcie :)
          spróbuję zatem wody i ajaxu.... :)
          wielkie sprzątanie zaczynam w weekend...
          dzięki za wszystkie odpowiedzi.
          • malwina7 Czy ajax to dobry pomysł? 22 lata temu
            Słyszałam, że od zwykłego Ajaxu panele matowieją.
            Mi udało się kupić Pronto w płynie specjalnie do paneli - butelka przeźroczysta
            z niebieską nakrętką, wielkością i kształtem podobna do tej od ajaxu, płyn
            niebiesko - zielony. Bardzo przyjemnie pachnie, nie zostawia smug (płyn wlewam
            do wiadra z wodą i myję zwykłym mopem). Kosztował coś koło 10 zł - niestety
            udaje mi się go kupić tylko w 1 sklepie osiedlowym, ale może warto poszukać.
        • Gość: Panelcia Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22 lata temu
          może wszystko opiera się na rodzaju paneli? Ja mam zwykłe CLASSENY. Ajaxu
          używam niewiele a mopa kupiłam od koleżanki, która rozprowadza różne czysciki.
          ich oferta znajduje się na www.ecoworld.com.pl ale wcześniej używałam viledy i
          też było dobrze. Vilede trzeba niestety często zmieniać. Połysk zależy od
          panela więc czasami nie uda nam się go osiagnąć.
      • traafka a propos dobrego mopa 22 lata temu
        a właśnie: jaki powinien być dobry mop? bo mi właśnie wysiadł kręgosłup
        (szoruję na kolanach)
    • pini1 Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... 22 lata temu
      Woda z płynem do paneli Pronto. A raz na jakiś czas (nadaje ładny połysk) nanieść szmatką - można też mopem, ale trochę gorzej, bo zostają smugi - mleczko do podłóg, też Pronto.
      • beatad19 Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... 22 lata temu
        Pronto Super Połysk- bez rozcieńczania!!!
        Zeby nie pozostały smugi trzeba nanosić nie ściereczką a gąbką.
        Osobiście używam takiej na kiju jak do mycia szyb - z jednej strony z gąbką, z
        drugiej ze ściągaczką. Polać trochę na podłogę i dobrze rozprowadzić, nie za
        cienko, ale równomiernie.
        Najlepszy efekt jest po drugim, trzecim razie. Podłoga jest błyszcząca i nie ma
        smug.

• Gość: iga.g Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22 lata temu
          myłam już wodą z ajaxem - trzykrotnie...jeszcze się trochę kurzy w mieszkaniu -
          na podłodze miejscami widzę smugi, ale może źle ścieram....

sprobuję pronto...

mam jeszcze pytanie - kupiłam pronto do płytek i paneli - mleczko
          nabłyszczające - chciałam nabłyszczyć płytki przed drzwiami na klatce
          schodowej - póki mokre były śliczne i czyste, ale jak wyschły znowu były matowe
          i nawet polerowanie nie pomaga....
          jest jakis super-hiper nabłyszczasz do płytek???? bo klatka jest okropna...
          • Gość: Iwona Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: 213.25.1.* 22 lata temu
            Chyba żle umyłaś podłogę przed nałożeniem Pronta na płytki. Próbowałam wielu
            środków, ale ten jest rewelacja!.
            • Gość: Artur Re: Panele - mycie podłogi - płyny czyszczące... IP: *.ss.shawcable.net 22 lata temu
              Ja mam plaski mop i uzywam albo wilgotnej sciereczki albo zwilzonej lekko jakims srodkiem myjacym (wlasciwie wszystko jedno co).
              Panele mozna latwo uszkodzic gdy cos ciezkiego na podloge spadnie, uwazaj bo mi spadlo i mam teraz dziure.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka