Dodaj do ulubionych

prasowanie

21 lat temu
jestem młodą mezatką i w zasadzie nigdy nie prasowałam męskich koszul (a sama
mam mało bluzek). Meczę się przy tych mężowskich koszulach jak nie wiem co i
na dodatek nigdy i tak nie są idealne.
Czy jest jakas technika jak je prasować, jakieś sztuczki ułatwiające to
zajęcie?
Obserwuj wątek
    • Gość: anouk Re: prasowanie IP: *.acn.waw.pl 21 lat temu
      Ja też od niedawna prasuję i też nie lubię, ale ostatnio nabrałam trochę więcej
      wprawy. Po pierwsze prasuję najpierw plecy potem jeden przód i rękaw po tej
      samej stronie, potem druga częśc tak samo, na końcu kołnierzyk. Zawsze z parą,
      bez pary nie idzie, zwłaszcza przy 100% bawełnianych koszulach. Może ktoś ma
      lepszy patent.
      • Gość: kasper Re: prasowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
        koszule - najpierw kolnierzyk, potem rekawy, tyl i na koncu przód.
        • Gość: cytryna Re: prasowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          a ja tak najpierw mankiety i rękawy,nst karczek i kołnierz,plecy i przody
          ulożone na plecach.powodzenia.
          • Gość: tekisk kasper - brawo IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21 lat temu
            też tak prasuję i myślę , że tak jest dobrze . Po kolei i wygodnie .
            • allija Re: kasper - brawo 21 lat temu
              Powinno sie zaczynać prasowanie od tego, co najbardziej się gniecie przy
              noszeniu bo i tak wkrótce nie będzie widac ew. błędów prasowania. Tak więc w
              koszuli zaczynam prasowanie od rękawów, potem plecy, przody i kołnierzyk na
              koncu. Najwygodniej jest prasowac na desce do prasowania i przy użyciu tzw
              rękawnika czyli mniejszej deseczki do prasowania rękawów, choc ja jeszcze tego
              nie kupiłam. Plecy i przody lepiej jest prasowac pojedyńczo niż położone na
              sobie bo mozna przy okazji porobic fałdki na spodzie.
              Dużo jednak zależy od materiału z którego jest zrobiona koszula i ew. kieszonek
              i różnych zkładek, których nie da sie wyprasować łatwo i prosto. Dlatego
              najlepiej jest nie prasowac mężowskich koszul w ogóle. Ja tak robię tłumacząc
              małżonkowi, że on przecież nie prasuje moich bluzek więc niby dlaczego
              ja...itd. Niech robi to sam, chyba, że jakos specjalnie mnie poprosi to ulegam.
              • Gość: mona Re: kasper - brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
                Niech nauczy się mąż w końcu koszule sa jego;)
    • melissa79 Re: prasowanie 21 lat temu
      dzieki za rady.
      jeszcze jedno pytanko. czy prasujecie rękawy (dla mnie największy problem) w
      kantkę czy "na okrągło"? w kantkę łatwiej, ale czy elegancko? jak sobie z tym
      radzicie?
      • barbamamaa Re: prasowanie 21 lat temu
        Co do prasowania rękawów - ja prasuje "na okrągło", bo właśnie tak jest mi
        łatwiej, nie muszę przy każdym prasowaniu "trafiać" w poprzedni kant. A kant
        podwójny czy potrójny wygląda nieciekawie.

A moja kolejność prasowania wygląda tak:
        kołnierzyk
        karczek
        1 mankiet
        1 rękaw
        2 mankiet
        2 rękaw
        prawy przód
        plecy
        lewy przód

Jak widzisz, nie ma jedynej słusznej metody, każdy prasuje tak, jak mu
        wygodniej. Przed chwilą wyliczyłam sobie, że przez 18 lat małżeństwa
        wyprasowałam ok. 6,5 tys. koszul. :-)

Aha, i powiem Ci jeszcze, że prasowanie rękawów w męskich koszulach to "małe
        miki" w porównaniu z prasowaniem bufiastych rękawków w małych sukieneczkach,
        które nosiła moja córka, jak miała 2-3 latka. Musiałam z jakiegoś ręcznika czy
        szmatki robić kulkę, wkładać ją w ten rękawek i prasowaś w powietrzu. :-)
      • allija Re: prasowanie 21 lat temu
        Na okrągło. Najlepiej kupić taką małą deskę do prasowania, tzw. rękawnik
        właśnie. Wkładasz ją w środek rękawa i prasujesz naokoło (na około?). Jeśli nie
        masz to złóż rękaw wpół, tak żeby brzegi mankietów stykały się i
        przeprasuj "grzbiet" rękawa. Potem złóż rękaw wzdłuż dolnego szwu i wyprasuj
        boki rękawa nie robiąc kantu u góry. Prasując w ten sposób zaczynaj od rękawów
        bo inaczej będziesz miała zagniecenia pod pachami.
    • Gość: Opty Re: prasowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21 lat temu
      W Warszawie jest firma prasująca koszule (chyba też je pierze?)
      pozdr.
      • Gość: Biały kołnierzyk Re: prasowanie IP: *.chello.pl 21 lat temu
        Istotnie - pierzemy, prasujemy i dostarczamy do klienta. Zapraszam na moją
        stronę internetową bialykolnierzyk. pl
    • grazia.eni Re: prasowanie 21 lat temu
      Możesz też kupic sobie do pomocy taki spray specjalny do prasowania koszul. Ja
      na początku też go używałam. Nie martw się, po 18-stu latach będzie dobrze :)
      Mama męczyła się jeszcze na stole: i tędy, i tędy, równiutko. Pamiętam jej
      minę, kiedy przyłapała tatę, jak musiał uprasować sobie sam: kołnierzyk + to,
      co widać pod marynarką, czyli kawałek karczku z przodu :))
    • Gość: Szanujacy kobiety Re: prasowanie IP: *.home1.cgocable.net 21 lat temu
      Niech sobie sam prasuje , ja to robie od 30 lat i korona mnie z glowy nie
      spadla , tak samo koledzy w pracy albo oddaja do pralni albo sami prasuja .
      Jest tylko jedna roznica , ja mieszkam za Atlantykiem .
    • hyccu Re: prasowanie 12 lat temu
      Co do prasowania koszul powiedziałem sobie dość. Mam dość już stania przy desce do prasowania i tej męczarni. Oddałem prasowanie koszul profesjonalistom. Za niewielką cenę oraz dogodny czas dostarczenia. Koszule są wyprasowane idealnie. Jestem bardzo zadowolony z usług firmy www.prasowalnia.pl
      • nowaczek1 Re: prasowanie 12 lat temu
        SPAMER!
        forum.gazeta.pl/forum/w,630,16875329,16875329.html?v=2&f=630&w=16875329&a=16875329&wv.x=2
        forum.gazeta.pl/forum/w,630,22365062,154368476,Re_prasowanie.html?wv.x=2
        Wyciąga wątki sprzed 10 lat i reklamuje badziewną firemkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka