Dodaj do ulubionych

jakie soczewki

IP: 81.210.18.* 21 lat temu
Kupuję na wakacje soczewki kontaktowe miesięczne (jestem krótkowidzem).
Dotychczas kupowałam Focusy. Ale nie bardzo jestem nimi zachwycona. Może
któraś z Was mi doradzi jakie są najlepsze? I jeszcze jedno. Ostatnio
słyszałam, że soczewki powinny być o 0,5 dioptrii słabsze niż szkła. Czy to
prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: jakie soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Mam nadzieję, że przedtem optyk dobierze ci te soczewki, a nie kupisz sama, te
      trochę słabsze od okularow? Nie ryzykuj czegoś takiego, jest kilka ważnych
      czynnikow, jakie trzeba uwzględnić przy kupnie soczewek.
      Nie polecam miesięcznych, zwlaszcza na turystyczne warunki, kiedy trudniej o
      100% higienę. Spróbuj z jednorazówkami, fantastyczna sprawa, żadnych
      egzorcyzmow z ostrożnym wyjmowaniem, po prostu wyrzucasz i już.
      A - na allegro masz dużo tańsze soczewki, nawet o polowę.
      • Gość: mamutek Re: jakie soczewki IP: 81.210.18.* 21 lat temu
        Kiedy mnie właśnie optyk dobrał takie same jak szkła, a okulista był tym
        zbulwersowany. A co do jednodniowych to ja nieraz zakładam je na godzinę na
        dzień. I co - do kosza? To chyba bez sensu wydawać pieniądze.
        • Gość: iwona Re: jakie soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
          Na godzinę dziennie - to rzeczywiście rozpusta. W takim razie rozważałabym
          zasadność zakupu soczewek w ogole. Chyba okulary lepsze, ja też jestem
          krotkowidz, znam ten ból:)) zdejmiesz i odlożysz na bok.
          W soczewkach łazilam bite 12 - 13 godzin, samo zakladanie i wyjmowanie
          wspominam bardzo źle, zwłaszcza soczewek długoterminowych, ktore trzeba bylo
          czcić. Jednorazowkę - palec w oko - i do kubła. Kupowalam soczewy rożnych firm,
          ostatnio Bausch and coś tam. Skończylo się potężnym zapaleniem spojowek, po
          wyleczeniu tegoz śmiertelnie obrazilam się na soczewki dlugoterminowe,
          od czasu do czasu zakladam te krotkie. Dopały do oczu używam do jazdy
          samochodem, nie chodzę stale w okularach, bo jakoś nie umiem.
          Mam po -2 w każdym oku.
          Co do rozbieżności między opiniami okulisty i optyka - znajdź dwa w jednym.
          Mierzyli ci ciśnienie dna oka? Takie dmuchanie w oko? Bleeeeee:))
          • Gość: mamutek Re: jakie soczewki IP: 81.210.18.* 21 lat temu
            Cisnienie w oku mam ok. W ogóle wszystko mam ok poza wadą -4,5, -5,5. Soczewki
            właściwie potrzebuję głównie na plażę. Jak zdejmę olulary - nic nie widzę, a
            muszę mieć na oku dzieci. No a w okularach na plaży nie za wygodnie. A w ogóle
            to soczewek nie lubię ogromnie. po prostu mi przeszkadzają. No ale na wakacje
            to po prostu dla mnie konieczność. To jakie w końcu mam kupić?
            • irenka82 Re: jakie soczewki 21 lat temu
              nosze soczewki 4 lata,od poczatku Bausch und Lomb,3-miesieczne.nieprawda ze sie
              trzeba piescic z zakladaniem,mi to idzie bardzo sprawnie,nawet lusterka nie
              potrzebuje.nieprawda tez jest to,ze zakladanie i sciaganie trwa dlugo-kwestia
              wprawy. jak juz masz soczewki to niezbedny jest plyn-mozliwe ze ci dadza
              wszystko z jednej serii,ale ja tez uzywam czasem plynu i-Wear (mozna dostac w
              Vision Express).wiem tez,ze mozna dokupic jedna soczewke,gdybys przypadkiem
              zgubila czy naderwala.
              • Gość: miss.didi Re: jakie soczewki IP: *.netcity.pl 21 lat temu
                a ja zdecydowanie polecam johnson&johnson acuvue. nosze je juz z 6 lat. kiedys raz skusilam sie na fokusy i byla tragedia - sa dla mnie za grube i mocno mi przeszkadzaly. teraz mam te nowe acuvue co podobno dluzej utrzymuja nawilzenie, ale nie zauwazylam nic specjalnego. ale i tak je polecam, dobre sa.
    • Gość: Gosh Re: jakie soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu
      Już od kilku lat używam soczewk do mięsięcznej wymiany Baush&Lomb.
      Jestem z nich bardzo zadowolona. Noszę je nawet 14 godzin i nie czuję żadnego
      dyskomfortu. Latwo się je zakłada i zdejmuje(chociaż myślę , że to kwestia
      wprawy).
      To prawda, że soczewki są zawsze słabsze od szkieł okularowych, wynika to z
      tego, iż przylegają bezpośrednio do oka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka