Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu brzmi pysznie, ale kiedy dodac to mleko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monika Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Wlasnie - ta instrukcja jest niekompletna :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekameka mleko na kaca, IP: *.piasta.pl 21 lat temu a zresztą po co opinie jak rok nie minął Odpowiedz Link Zgłoś
superapteka_pl Re: mleko na kaca, 19 lat temu a co na to ustawa o wychowaniu w trzezwosci....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Nalewka farmaceutów IP: 62.29.131.* 21 lat temu dobra ta nalewka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu no z tego co pamiętam mleko dodaje się do spirytusu i po wytrąceniu "seraa" filtruje się wszystko. Wtedy pojawia się ten zielonkawo-żółty opalizujący kolor. Jest rzeczywiście wyborna i szybko ścina. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia1954 Re: Nalewka farmaceutów 21 lat temu a co z mlekiem? czy tylko do popicia? Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Ja mam taki przepis od dawna 21 lat temu 1 kg cytryn, 1 kg cukru, 1 l mleka, 1 l spirytusu. Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojona skórkę z jednej cytryny zostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny. Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni). Następnie bardzo wolno przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną. Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak. Wynika z niego, że mleko wlewa się do gąsiorka od razu. Przyznam się, że tej nalewki jeszcze nie próbowałam robić. Ktoś próbował już? Brzmi fantastycznie :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paazuzu Re: Ja mam taki przepis od dawna IP: *.mine.nu / *.kaczory.net.pl 20 lat temu Witam! A jakie mleko do tej naleweczki? UHT ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ja mam taki przepis od dawna IP: *.pl 20 lat temu Zrobiłam ta nalewkę, jest bardzo smaczna, pycha!!!! codziennie sobie popijam kieliszeczek dla zdrowotnosci,Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zajenta Re: Ja mam taki przepis od dawna 20 lat temu polecam, zalety nalewki: krótko czekamy, pyszna, kolejność się zgadza a mleko dowolne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Ja mam taki przepis od dawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Dzięki Ci za pozostałą część przepisu. Ale gdybyś mógł(a) dać znać ilu procentowego mleka należy użyć to byłbym ogromnie wdzięczny. Z góry dziękuję za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu Popijać mlekiem nalewke- he he he he! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Nalewka farmaceutów IP: 212.106.169.* 20 lat temu Mleko należy dodać razem ze wszystkimi produktami.Znam ten przepis jako nalewka aptekarska . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robeert Nalewka farmaceutów IP: 217.96.104.* 20 lat temu i ile tego spiritusu ? litr ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klema Re: Nalewka farmaceutów IP: *.centrum.punkt.pl 20 lat temu Nalewkę zrobiłem pierwszy raz swa lata temu. Jest przewyborna. W moim przepisie była jeszcze laska wanilii. Wszystkie składniki dodaje się razem. Mleko się ścina :-) no... nie wygląda to bardzo apetycznie na początku :-) Potem rzeczywiście trzeba często mieszać, aż do momentu rozpuszczenia całego cukru... Potem przefiltrować etc. Po roku jest po prostu genialna. Ma zupełnie niespotykany smak... Bajeczka, mniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romi Re: Nalewka farmaceutów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Robię ją od 10 lat, jest największym przysmakiem mojej piwniczki :] Stosujemy tylko prawdziwe nieprzegotowane mleko od krowy preferuję wersję o mniejszej ilości cukru. Uzyskana nalewkę przecedzamy przez gruba gaze a otrzymany alkohol filtrujemy najlepiej przez filtry od kawy (Bardzo żmudne). Nalewke z dodakiem laski wanilli robię stosujac ją zamiast cytryny. Nalewka im starsza tym lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Nalewka farmaceutów IP: *.chello.pl 20 lat temu a mleko? zrobić z niego kefir na następny dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzycho Nalewka farmaceutów IP: *.chello.pl 20 lat temu Według przepisu ze strony: www.pinezka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1140 należy mleko wlać razem ze wszystkim do słoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figaro Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu Z mleka powstaje słodki serek o smaku cytrynowo-waniliowym, burowatym kolorze, cholernie mocny, można sobie zjeść i się upić, ja kiedyś dołożyłam normalnego sera, jajka, żelatynę i był sernik na zimno z procentami. NAlewka jest rewelacyjna, robię ją od paru lat, dodaję mniej cukru. Kiedy ludzie dowiadują się, że jest z mleka, trudno im uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nalewka farmaceutów IP: *.icm.edu.pl 19 lat temu A w składnikach występuje jeszcze MLEKO:) pij mleko po nalewce, nie będzie bolała głowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Nalewka farmaceutów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu W oryginalnym wykonaniu jest za słodka. Drugi nalew zrobiłem z 1/2 kg cukru. Było dużo lepsze ale moim zdaniem jeszcze mozna dać mniej cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoku Nalewka farmaceutów IP: *.zgora.dialog.net.pl 19 lat temu y tzm mlekiem to oczywiscie zart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Nalewka farmaceutów IP: *.chello.pl 19 lat temu Robię tą nalewkę ale w przepisie są nieścisłości: 1. Mleko musi być tłuste 2. Po zalaniu cukru, cytryn i mleka spirytusem powstanie coś na kształt serwatki. Spirutus ścina białko w mleku. 3. Po miesiącu maceracji, codziennie mieszać zawartość słoja, nalewkę trzeba przeflitrować. Sama się nie zkrystalizuje. Ja używam filtrów do kawy nr4. Trwa to dość długo. Przefiltrowana nalewka ma złocisty, krystaliczny kolor. 4. Z pozostałości po filtrowaniu robię przpyszny serek Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu Do tej nalewki dodaje sie jeszcze 1 litr mleka UHT 3,2%.Wtedy kolor tej nalewki jest lekko biały.Zawsze robie tak i wszystkim smakuje , a przepis mam od gości z LWOWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadzik Nalewka farmaceutów IP: 213.17.144.* 19 lat temu Proponowałbym zamiast mleka przegotowaną i ochłodzoną wodę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu na wódce jest słabsza ale wg mnie smaczniejsza :) pozdrawiam ja mam przepis ze mleko nie moze byc uht... przepis dostałem od mysliwego :) a i mniej cukru niz kilo bo wychodzi za słodka ja daje 0.6 kg :) pozdrwaiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowokator Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu a co z mlekiem? na kaca jak się zsiądzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Nalewka farmaceutów IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu Wszystko cacy, ale co z tym mlekiem!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu niektorzy wykorzystują później na farsz do naleśników mi osobisice nie smakowało :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sts Nalewka farmaceutów IP: *.elpos.net 18 lat temu Tak tylko kiedy dolewać mleka ?Alkohol zrobi swoje i kwas cytrynowy też otrzymamy piękną zawiesinę twarożku i to nieźle osłodzonego ,a alkohol zostanie okludowany w twarogu mleka. Bawiliśmy się tak na pracowniach z Alkoholem Bezwodnym ,który śmierdział Benzenem i po strąceniu mleczka i odfiltrowaniu na nuczach ,było zdatne do picia! Były to wspaniałe studenckie czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola Nalewka farmaceutów IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu robiłam ją w tamtym roku,pychotka,tylko długo ją się filtruje, ale znalazłam pomysł na szybkie oddzielenie sera-klinek z gazy podwójnie złożonej-później to już przez filtr od kawy, szybciej poszło- i piękna "seledynowa" nalewka , ser wykorzystałam do serników po 2 łyżki do masy serowej, a cytryny zjadłam z kuzynką -upiłyśmy się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Nalewka farmaceutów IP: *.lublin.mm.pl 17 lat temu Droga redakcjo, od sporego już czasu robię nalewki i mogę śmiało powiedzieć, że takiej jeszcze nie spotkałem. MLEKO WYSTĘPUJE TYLKO W NAZWIE nalewki. Nawet zdjęcie zamieszczone obok przepisu nie zawiera śladu mleka. Spotkałem ten przepis w pewnej gazecie z takim samym skutkiem. Więc jeżeli decydujecie się na zamieszczanie tego typu przepisów to chociaż je najpierw uważnie przeczytajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlekówka Re: Nalewka farmaceutów IP: *.broker.com.pl 16 lat temu Mleko wystepuje NIE tylko w nazwie... na zdjeciu go nie widac bo mleko zalane spirytusem sie scina, a pozniej sie to wszystko filtruje az powstanie klarowny plyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu :-)moja rada będzie krótka :-) zamiast mleka lepsza wódka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Nalewka farmaceutów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu :-)a gdy się już nasycicie:-)mlekiem odtruć się musicie:-) Odpowiedz Link Zgłoś