IP: *.pool.t-online.hu 16 lat temu
Podalas bardzo dokladny przepis na leczo. Ja od lat mieszkam na Wegrzech i co
zrozumiale czesto jadam ta potrawe. Spotykam sie tam z pewnym urozmaiceniem
tegp podstawoewego przepisu. Oprocz pomidorow i papryki mozna dodac jeszcze
cukini albo baklarzan. Zamiast - albo razem - kielbasy czy parowek mozna wbic
pare jajek i wychodzi z tego fajna jajecznica. Mnie tez wydaje mi sie, ze
leczo najlepsze jest z pulchnym bialym chlebem, ale zamiast makaronu
polecalbym raczej ryz, jesli juz chcemy robic z tego powazniejsze danie. Jest
jeszcze pytanie czy uzywac oleju, czy sloniny. Oczywiscie olej to nowoczesna
kuchnia, ale ta wedzona slonina ma jednak swoj smak. Bardzo polecam. Po
wytopieniu sloniny skwarki trzeba wyjac - z chlebem sa doskonale - bo
rozmoczone w leczo sa fatalne.
My tez robimy leczo na zime, tyle ze do sloikow trafia tylko papryka i
pomidory, a cebule smazymy przed przygotowaniem.
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka