Dodaj do ulubionych

Pielęgniacja paneli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
Witam, mam problem z panelami. Do ich mycia używam sidoluxu - do mycia - do
ich pastowania również sidoluxu - pielęgnacja i ochrona, ale kiedy je
"pastuję" to pozostają widoczne na panelach ślady po ściereczce. NIe wiem
dlaczego. Czy ja źle coś robię? Denerwuje mnie to bo chciałabym mieć lśniące
panele - lśniące to one są tylko z tymi dziwnymi smugami - śladami. Proszę o
pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ani Re: Pielęgniacja paneli IP: *.stat.gov.pl 20 lat temu
      Ja raz użyłam sidoluxu do moich paneli na boże narodzenie i od tego czasu mam
      widoczne smugi po ściereczce. Nie mam pojęcia jak się ich pozbyć. Proszę,
      poradźcie, co zrobić, aby przywrócić panelom ich lśniący wygląd?
      • Gość: Dana Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Tez chciałam pastowac panele ale gdzies przeczytałam , ze po niektórych pastach (sidolux)sa smugi więc nie pastuje wcale myje tylko płynem do paneli i tylke sa ładne i bez smug.
      • Gość: doro69 Re: Pielęgniacja paneli IP: *.lodz.dialog.net.pl 20 lat temu
        prawdopodobnie dolałaś na dużo Sidoluxu do wody. Też tak kiedyś miałam. Mniej
        płynu i jest ok. A smugi usuniesz suchą ścierką. Powodzenia.
    • Gość: stasia Re: Pielęgniacja paneli IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20 lat temu
      przy zakupie paneli mieliście ulotke jasno pisze nie nabłyszcz.. ja zrobiłam w
      sypialni wyszła okropnie smugi szurowałam szczotką do zmycia sidoluksupłynem
      narobiłam sie okropnie i klnełam naczym świat stoi poco mi to było mam jasne
      panele mopem zmyje i niema zadnych smug pozdrawiam
    • Gość: lusia Re: Pielęgniacja paneli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Nigdy nie stosowałam żadnych "cudownych" środków do konserwacji paneli, dodaję
      do wody parę kropli płynu do mycia naczyń (Ludwik) zmywam, są czyste i
      błyszczące.
    • Gość: ana333 Re: Pielęgniacja paneli IP: 80.51.251.* 20 lat temu
      Do pastowania paneli używam sidoluxu.Pastować należy wzdłuż paneli,wtedy nie ma
      żadnych smug.
      • Gość: ani Re: Pielęgniacja paneli IP: *.stat.gov.pl 20 lat temu
        Dzieki Ana333, takiej wiadomości mi było trzeba. Jeszcze dziś zapastuję
        wzdłuż :)
      • Gość: lwiątko Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        wiesz ana 333 spróbowałam wczoraj i trochę pomogło, już nie widać zbyt mocno
        tych okropnych smug. Wielkie dzięki. Pozdrawiam
        • mazda25 Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
          Ja zmywam panele woda z plynem ajax,nie mam zadnych smug.Robie to od 8 lat.
          • amelia00 Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
            a czy używacie do tego mopa, czy raczej ścierki? Ja ostatnio zabrałam się za
            mycie paneli podłogowych mopem + woda z dodatkiem pronta i pozostawały okropne
            smugi. Czy mop/ścierka powinny być mało mokre, żeby nie pozostawiały smug?
            • Gość: Martyna Re: Pielęgniacja paneli IP: 193.24.196.* 20 lat temu
              Ja do pielęgnacji paneli używam letniej wody z dodatkiem kropli płynu do mycia
              naczyń, wycieram dobrze wyciśniętą ściereczką, nie ma żadnych smug. Natamiast
              Sidoluks jest w stanie załatwić na amen nawet najlepsze panele. Po pierwszym
              zastosowaniu wyglądają ładnie, mają połysk, ale póżniej wygląda jak łaty kleju
              i trudno to zlikwidować i czymkolwiek doczyścić.
              • Gość: jaga Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
                dolanczam się do tej dyskusji,jeżeli stosuje się Sidoluks do paneli to przed
                następnym użyciem Sidoluksu należy go zmyć specjalnym zmywaczem,ja nie zmywalam
                tylko sobie nablyszczalam raz w tygodniu to zrobiła się taka warstwa tgo
                Sidoluksu w miejscach gdzie najmniej się chodzi i zaczelo to wygladac jak by
                było brudne i musialam calą podlogę drapac ,bo inaczej nie dało się tego zmyc
            • beatad19 Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
              Ja używam Pronto super połysk, około 4-5 nakrętek na pół wiaderka wody i myję
              mopem dość mokrym. Jeżeli jest za suchy mop, to właśnie wtedy zostają smugi,
              jeśli jest mokry to podłoga schnie równomiernie i żadne smugi nie zostają.
              Raz na 3-4 miesiące pastuję również Pronto super połysk i też mocno wilgotną
              ścierką lub gąbką (mopem z gąbką). Po Sidoluxie zawsze były smugi, po Pronto
              jest OK.

• Gość: amelia Re: Pielęgniacja paneli IP: *.e-wro.net.pl 20 lat temu
                Chyba jednak spróbuję normalnym płynem do naczyń, bo prontem juz myłam i były
                smugi.
            • ruczaj86 Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
              Ja mam panele już kilka ładnych lat i nie mam z nimi problemu Czyszczę je
              najpierw wodą bez żadnych dodatków a potem przecieram sidoluksem albo ostatnio
              kupiłam emulsję Floor do nabłyszczania i konserwacji paneli,przy tym nie używam
              mopa tylko starej jak świat metody na kolanach i ścierką
      • Gość: Tamara Re: Pielęgniacja paneli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
        ja osobiście uzywam PRONTO Super połysk. Jest rewelacyjny. Mozna go dodać do
        wody i wtedy myć panele, albo bezpośrednio na panele (nierocieńczony). Podłoga
        ma piekny połysk
    • Gość: joana33 Re: Pielęgniacja paneli IP: *.asta-net.com.pl 20 lat temu
      trzy lata temu zaczelam pastowac nowe panele aby ładnie wygladały.Efekt był
      taki,ze trzeba było fruwac w powietrzu,bo inaczej wszystkie rysy od kapci były
      widoczne ,bez przerwy latałam ze scierka terroryzujac rodzine.Kazda kropla wody
      zostawiała białe plamy.Podłoga wyglądała ładnie tylko w dniu pastowania i to
      tylko do powrotu domowników.W tym roku wymieniłam cała podłoge i przysiegłam
      sobie,ze juz nigdy nie będe pastowac paneli.Teraz myje je woda z dodatkiem
      płynu do naczyn i jest super a rodzina odzyskała spokoj i normalna mamę.
    • Gość: Baj Re: Pielęgniacja paneli IP: 80.51.206.* 20 lat temu
      Wraz z panelami kupiłam płyn firmy PERGO (Norwegia)Na 10 l wody 1 1/2 nakretki
      płynu.Cena litra chyba ok 20 zł. Jest wysmienity
    • Gość: kasia Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      ja od uzywam pronta tego zielonego do mycia. dolewam do wody wg instrukcji lub
      troche mniej. Po kilkunastu myciach panele będą błyszczące bez smug. Efekt jest
      naprawdę dobry podłoga wygląda jak wypastowana
      • Gość: ratinka Re: Pielęgniacja paneli IP: *.crowley.pl 20 lat temu
        Ja stosuje zielone pronto i mop,ale panele mi sie elektryzuja i przyciagaja
        wszystkie pylki i po umyciu ta podloga niewiele sie rozni od tej przed
        umyciem.moze ktos ma pomysl co z tym fantem zrobic?
          A ja używam Sidolux do mycia paneli i nic więcej on tez lekko nablyszcza i jest
          dobrze,polecam
            Zapomnialam dodac,myję dobrze wykreconą scierką na szczotce i koniecznie wzdluż
            paneli,wtedy jest najlepszy efekt.
            • zettka Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
              Ja polecam srodek o nazwie NOLTE LACK-CARE,bardzo wydajny koncentrat,dodaje sie
              do 4 l. wody 50 ml. srodka,myje i jednoczesnie nadaje połysk.
              nIe spotkalam go jednak w Polsce,kupuje mi przyjaciólka w NIemczech.
              Jestem bardzo zadowolona i stsuje go od 4 lat.
              • Gość: mamaq Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
                wszystkie środki chemiczne na nic się zdają przy ściereczkach RAYPATH.Są rzeczywiście niezbyt tanie,ale szybko zwróci się wydatek na ich zakup.Wystarczy trochę zimnej lub letniej wody i kilka ruchów ręką, a panele lśnią pięknie,a przy tym są odpowiednio naelektryzowane i nie "łapią" kurzu.Tak samo jest przy myciu okien,glazury,mebli a także naczyń.Naprawdę są to magiczne ścierki.
            • amelia00 Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
              a może to dlatego pozostają u mnie smugi, ja tam myję normalnie z lewej do
              prawej i na odwrót, stnadardowo ...
                tak,wlasnie tylko mycie wzdłuż paneli nie daje smug.
              • Gość: vanda BG Re: Pielęgniacja paneli IP: 195.69.111.* 20 lat temu
                najlepiej zmywam panele mopem i woda do ktorej dodaje pare lyzek (2-3)octu na
                pol wiadra . Po umyciu sa czyste, lsniace i nawet dosyc antystatyczne
                Warto sprobowac.
    • Gość: Ania Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      A mycie mopem nie niszczy paneli?
    • Gość: aggga Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      zachciało mi się jasnych paneli,to je kupiłam,byłypiękne po ułożeniu,ale gdy
      przyszło je myć,to się dopiero zaczęło.po wielu próbach stwierdziłam,że
      najlepszy jest do tego płyn do mycia naczń,zwykły ludwik.żaden sidolux,ani
      pronto u mnie nie zdały egzaminu,a piękne i błyszczące panele są tylko w
      gazetkach reklamowych
      • Gość: dune Re: Pielęgniacja paneli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Polecam LUX Panel firmy Komfort do kupienia w sklepie z panelami.Ja
        stosuję "Aktywny płyn czyszczący" oraz " Nabłyszczacz". Nie zostawia smug,a
        podłogi mają ładny połysk - nie ma również " fruwających kotów".Używam tych
        środków już od 2 lat i nie mam zastrzeżen.Pozdrawiam
    • vobi Re: Pielęgniacja paneli 20 lat temu
      Uzywam zarowno Sidoluxu do mycia, jak i tego do nablyszczania paneli. Jesli
      chodzi o nablyszczanie, to faktycznie trzeba sie mocno postarac zeby nie bylo
      smug, ale da sie. Zawsze klade dwie warstwy tego do nablyszczania, ale nie
      zdazy mi sie ich zbyt wiele "nawarstwic", bo robie to co kilka miesiecy. W
      wypadku moich paneli efekt jest bardzo fajny. Natomiast ostatnio pomagalam
      znajomej w czyszczeniu i nablyszczaniu jej paneli (polozone kilka miesiecy
      temu, troche zaniedbane w czasie remontu)i choc na pewno wygladaja teraz
      znacznie ladniej niz przed "akcja", to jednak efekt nie az tak ladny jak
      na "moich" panelach. Nie wiem dlaczego - rozne panele czy wyzej wspomniane
      zaniedbanie?...
      Aha, ktos tu pisal o nawarstwianiu sie nablyszczacza - jest cos takiego jak
      Sidolux Clearex (albo jakos tak), sluzy on wlasnie do czyszczenia nowych paneli
      albo "zdarcia" starych warstw (niestety, w tym drugim przypadku nie wystarczy
      przejechac sciereczka, trzeba szorowac szczoteczka albo scierka), moze bedzie
      pomocny.
      Nie polecam Pronto, z braku Sidoluxu kupilam do mycia paneli plyn Pronto i nie
      moge sie doczekac kiedy sie skonczy, chyba mycie sama woda daloby ten sam efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka