Dodaj do ulubionych

ciasto na pierogi

20 lat temu
Na 1 kg mąki wlewam 2 szklanki ciepłej wody i daję trochę soli.Wyrabiam
delikatnie żeby nie zagniatać mocno ciasta a i tak na koniec wychodzi
twardawe.Co robię nie tak ? A ile gotujecie pierogi po wypłynięciu ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: ciasto na pierogi IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Jeśli ciasto wychodzi twarde to znaczy, że tej wody było jednak zbyt mało.
      Dodaj więc jeszcze trochę. Pierwszy raz słyszę, żeby do ciasta dodawać sól. Ja
      nigdy nie dodaję a pierogi gotuję w posolonej wodzie i są smaczne. Pierogi
      gotuję do czasu aż wypłyną i od razu wyjmuję. Do wody dodaję 2-3 łyżki oleju,
      wtedy się nie kleją.
    • Gość: Matylda Re: ciasto na pierogi IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Jeszcze jedna uwaga. Dlaczego wyrabiasz ciasto delikatnie? Ciasto na pierogi im
      bardziej wygniecione to właśnie lepsze bo robi się sprężyste i łatwiej się
      poddaje w wałkowaniu i lepieniu. Na marginesie z ciekawości; ile pierogów
      wychodzi Ci z kilograma mąki?
      • magdalenka117 Re: ciasto na pierogi 20 lat temu
        z 1 kg i są to małe pierogi wychodzi ok.60 dziękuję za rady
        • Gość: Aga Re: ciasto na pierogi IP: 80.54.169.* 20 lat temu

Odpowiadasz na :

magdalenka117 napisała:

> z 1 kg i są to małe pierogi wychodzi ok.60 dziękuję za rady

Z 1 kg.maki robie pierogi wielkosci obrzeża szklanki i składam na połowę wiec
          nie sa one duże a wychodzi mi ich 120-130 szt.Ciasto wałkuje cienko.Może robisz
          za grube ciasto dlatego ich jest mało.

Jeśli chodzi o samo ciasto to do mąki wlewam wrzacą wode i dobrze zagniatam.
      Magdalenko. Zapytałam o tę ilość pierogów bo właśnie tak podejrzewałam, że
      robisz grube ciasto i może dlatego Twoje pierogi są twarde. Wałkuj ciasto
      cieniutko. Tak jak napisała Aga z kilograma mąki powinno wyjść 120 -130 małych
      pierogów czyli Twoje ciasto jest dwa razy grubsze. W tej sytuacji wymaga też
      dłuższego gotowania.
      • zielonka16 Re: ciasto na pierogi 20 lat temu
        mnie tez wychodzi w granicach 120 szt
        • Gość: xyz Re: ciasto na pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
          do ciasta warto dodać łyżkę masła lub oliwy lub np. płynnej margaryny -
          sprawdzone, jest bardziej sprężyste, lepiej się rozwłakowuje i dobrze skleja
          • Gość: Ewa Re: ciasto na pierogi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20 lat temu
            Ciasto na pierogi robie tak jak wy, teraz sprobuje dodac troche tluszczu. Mam
            tylko jeden problem. One nie dadza sie zamrozic. Po wrzuceniu do wrzatku peka
            ciasto, nadzienie wyplywa do wody. Zalezy mi na zamrazaniu pierogow. Nie mam
            wiele czasu na gotowanie, a rodzina kocha moje pierogi. Kupione, zamrazane
            swietnie sie gotuja, nie rozwalaja, lecz wg mnie nie sa smaczne.
            Gdyby ktos znal przepis na ciasto pierogowe znoszace dobrze zamrazanie,
            poprosze napisac. Bede wdzieczna do konca zycia mego.Ewa
            • Gość: pierogi-zawodowo:) Re: ciasto na pierogi IP: *.hsd1.nj.comcast.net 20 lat temu
              nie znam proporcjii ale:
              do maki dodaje, jajka, sol, olej / na kg maki pzynajmniej 5-6 lyzek oleju/ a
              wszystko zarabiam ciepla woda.
              Ciast0 robie dosc luzne i nie wyrabiam za mocno, zeby nie bylo zbyt ciagnace
              przy walkowaniu.
              Walkuje dosc cienko, gotuje 3 minuty od wyplyniecia pierogow na malym
              ogniu /woda tylko pulsuje/.
              Pierogi do zamrozenia tylko zaparzam, tzn po wyplynieciu wyjmuje, ukladam na
              talerzu do przestygniecia, potem ukladam warstwami w pojemniczkach, kazda
              warstwe smaruje olejem, albo na tackach steropianowych wylozonych pergaminem.
              Zamrozone pierogi przed gotowaniem rozmrazam, doprowadzajac do pokojowej temp-
              dalej tak jak z surowymi.Gotuje na wolnym ogniu 3 min- maszcze czym kto lubi. W
              ten sposob "potraktowane" pierogi beda miekkie i napewno zaden nie peknie!
              smacznego!
              Z pelna gwarancja
              stara kuchara

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka