Dodaj do ulubionych

Panie do sprzątania - bardzo się cenią!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
Dlaczego panie do sprzątania tak bardzo cenią swoją pracę. To dla mnie
fenomen. Nie potrzeba tu żadnych kwalifikacji, kursów, szkoleń, stażu itd.
Praca fizyczna należąca do lżejszych / w porównaniu z innymi
zawodami/.Zresztą chyba spoleczeństwo tak nakreca trend. Jak czytam te wątki
to widze, że 10 zł/h to minimum. Czyli dniówka 80 zł. To juz jest kon kretny
pieniądz i nie wiem czy wykwalifikowany wysoko np.nauczyciel ma tak wysoka
stawke.
Ludzie zejdźcie na ziemię!!! Zacznijmy płacić adekwatnie do pracy,
wykształcenia itd. Nie dajmy sie zwariować.
Obserwuj wątek
    • Gość: rudi Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      No i to właśnie jest płaca adekwatna do pracy choć i tak lekko zaniżona.
    • niya Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      wiesz jak ktoś wynajmuje panią do sprzątania za te pieniądze to nie po to aby mu
      kurze starła i odkurzaczem przejechała ale aby zrobiła gruntowne porządki, od
      wymycia piekarnika po wypucowanie okien, sprawdź w słowniku słowo "gruntowne"
      potem wysprzątaj na błysk swoje mieszkanie i powiedz ile byś za ta wziął? jak
      masz 2 pokoje to z Ciebie szczęściarz, ja mam duży dom, dwa pietra,i jak mi
      przyjdzie cały wysprzątać to wybacz ale nogi i ręce mi odpadają.... żeby
      dosadniej nie powiedzieć
      • Gość: gosc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        10 zloty to jest duzo?to jes chyba zart.
    • Gość: petrus Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Odpowiadając na opinie:
      1. Nikt nie pisał o gruntownych porządkach. To twoja ndinterpretacja. Pani
      np.przychodzi raz w tygodniu i ogólnie sprząta. Za tydzień nie zapuszcza się na
      max. mieszkania/ zakładam średnią/
      2.10zł powiadacie, że to dużo? Proponuje sprawdzić stawaki za godz. pracowników
      w hipermarketech (3- 5zł /h), robotników budowlanych (5-7zł / h) itd. Każdy
      młody nauczyciel, lekarz itd. rozpoczynający pracę ma niższa stawkę.
      3. No właśnie robimy z tego sprzątania "katorgę, nieludzki wysiłek" a to praca
      fizyczna jak każda inna.

Dodam nie wymagająca ŻADNYCH POTWIERDZONYCH KALIFIKACJI a za to się płaci.
      Wszak nauka i wiedza kosztuje.

• koza031 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
        Skąd te stawki dla robotników budowlanych i za pracę w hipermarketach. Te co
        sprzątają może często mają też jakieś wykształcenie, a sprzątają bo w pewnym
        wieku trudno znaleźć pracę w swoim wyucczonym zawodzie. Proponuję tym co
        zazdroszczą zarobków osobom sprzątającym, aby same spróbowały sprzątać cudze
        mieszkania. Oczywiście nie zyskując przy tym stażu, ani nie mając ubezpieczenia.
      • Gość: gośc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
        > Dodam nie wymagająca ŻADNYCH POTWIERDZONYCH KALIFIKACJI a za to się płaci.
        > Wszak nauka i wiedza kosztuje.

Ty jak widac nie masz ani jednego ani drugiego.Proponuje szczote i do
        roboty.Znalazł sie nowobogacki
        gdybym sprzątała raz na tydzień "ogólnie" to zarosłabym brudem :) jak mówiłam
        inaczej jest w dwupokojowym mieszkaniu a inaczej w w dwupiętrowym domu, nie ma
        się co sprzeczać, jeśli w domu mieszka 4 osoby w tym małe dziecko, pies lub kot
        to nie masz pojęcia jak wygląda dom po dwóch dniach nie sprzątania a co dopiero
        po tygodniu, nie jestem pedantką, ale nie lubię bałaganu, wiadomo, że sprząta
        się zazwyczaj ogólnie, ale moje ogólnie to jest, zmywanie, odkurzanie,
        mopowanie, pranie, prasowanie, ścieranie kurzu, mycie dwóch łazienek, zmiana
        kuwety, odkurzenie sierści, układanie, zbieranie, mycie, szorowanie itd... można
        dużo wymieniać, gdybym musiała u kogoś to robić raz na tydzień i zapłaciłby mi
        za to 3 zł za godzinę to zabiłabym śmiechem, widać nigdy nie sprzątałeś jak
        należy lub masz małe mieszkanie, a nie wszyscy w klitkach mieszkają
        • lolipopp Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
          O matko co za dom. z tego co opisujesz to bałaganicie na potęgę. Ja też
          mieszkam w domu / nie mam zwierzaka/ i mogłabym sprzątać raz na dwa tygodnie /
          gdyby nie kurz/. Niestey nie wystarczy dobrze posprzątać trzeba też umieć dbać
          o czystość i porządek w domu.
          Dom domowi nierówny dlatego też wynagrodzenie srzatających może być baaardzo
          zróżnicowane.
            tak masz rację, trzeba umieć też zadbać o dom, ale powiedz to mojemu mężowi,
            dziecku, psu i kotu :), nie lubię nawet lekkiego rozgardiaszu, zmywać trzeba
            codziennie, odkurzać niekoniecznie ale też nie raz na dwa tygodnie, pranie,
            prasowanie to też czynność częstsza. Nie chodzę za każdym i nie zbieram, ale nie
            lubię myśli, że mam w domu brudno :)
            • Gość: A Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
              niya napisała:

> tak masz rację, trzeba umieć też zadbać o dom, ale powiedz to mojemu mężowi,
              > dziecku, psu i kotu :), nie lubię nawet lekkiego rozgardiaszu, zmywać trzeba
              > codziennie, odkurzać niekoniecznie ale też nie raz na dwa tygodnie, pranie,
              > prasowanie to też czynność częstsza. Nie chodzę za każdym i nie zbieram, ale ni
              > e
              > lubię myśli, że mam w domu brudno :)

A pracujesz? Zawodowo? Czytasz coś w ogóle? Żyjesz, żeby sprzątać?

Też mam dom, stary i duży, trzy koty i trzy psy. Odkurzam i ścieram kurz, to robię codziennie, a reszta? Naczynia się zmywa po jedzeniu, od razu przeciera kuchenkę, zlew, blaty, wanny i kabiny sprząta PO KAŻDYM myciu, tylko przetrzeć i gotowe.
              Nie jest u mnie brudno. Dom jest zawsze pełen ludzi, jakoś nikt nie brzydzi się mieszkania...
              RAZ w tygodniu sprzątam dokładniej. Ale jeśli tego nie zrobię, bo mam fajną książkę, chce nam się gdzies skoczyć do lasu, albo nad morze - nie popełniamy z tego powodu samobójstwa. Trzeba żyć, a nie tylko sprzątać.
          • Gość: petrus Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Nie zgadzam się,że panie do sprzątania są potrzebne tylko ludziom zapracowanym
            lub "leniwym" Zgoda jeśli kogoś stać i chce zapłacić dużo nie ma problemu.
            Nikomu do portfela nie zaglądamy.
            Znam jdnak dużo osób starszych, schorowanych czy nawet młodych z
            dolegliwościami np. kręgosłupa. Te osoby "skazane" są na pomoc pań
            sprzątających i najczęściej nie stać je na stawki jakie one sobie życzą.

Sprzątanie w domu jest i tak o niebo lżejszą i przyjemniejszą pracą niż
            sprzatanie oalet w hipermarketach, szkołach czy innych miejscach publicznych.
            Tak wiec nie przesadzajmy z tą uciążliwością.
            • Gość: ????? Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
              To,ze starsze osoby nie stac na panie do sprzatania, to nie dziwne, przy takich
              emeryturach,czy rentach. Pracownice z supermarketu -tez nie. No niestety, nie
              wszystkich stac na wszystko , nawet na sprzataczke w mieszkaniu.
      • Gość: gosiarkar Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        dla twojej wiadomosci: wykwalifikowany robotnik budowlany bierze ok 15 zł za
        godzinę pracy ....
        jak nie masz o czymś pojęcia to nie sil się na "mądrości"
        • Gość: robotnik Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Dobrze napisałaś WYKWALIFIKOWANY. A jakie to kwalifikacje ma sprzątaczka?
          Pomcnik w gospodarstwie taki do wszystkiego zarbia 3,5 zł za godz. Z tym to
          porównaj.
          Uważam ,że praca robotnika na budowie jet dużo cięższa niż sprzątaczki. One
          bardzo rzdko pracują intensywnie. Widać to w szkołach, biurach, sklepach...
          • Gość: ja Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Tylko w szkolach biurach sklepach nie maja stawki 10 zl. na godzine
      • burza4 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
        Gość portalu: petrus napisał(a):

> Dodam nie wymagająca ŻADNYCH POTWIERDZONYCH KALIFIKACJI a za to się płaci.
        > Wszak nauka i wiedza kosztuje.

wbrew pozorom nie każda pani umie porządnie sprzątnąć, płaci się więc za WIEDZĘ
        I KWALIFIKACJE jakie są potrzebne, żeby fachowo wyprasować koszule:)

kwalifikacje i "know-how" potwierdza praktyka, a nie dyplomy. I to nie tylko
        przy sprzątaniu, ale i kazdej innej pracy.

do tego stawka godzinowa robotnika 5-7 zł + podatki i ZUS dają też koło 10 zł.
    • Gość: gość Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
      Petrusiu ja nie musze miec nikogo do sprzatania bo jestem młoda zdrowa i
      pedantyczna i sama jestem w stanie zapanowac nad porzadkiem i czystością swojego
      domu.Dobrze wiem ze zeby byc zadowolonym ze sprzatania to trzeba
      systematycznosci ,wysiłku i zdrowia niekoniecznie dyplomu (choc i sprzatajace
      czasem maja) bo tym u ktorych sie sprzata czesto ich rowniez nie maja ale maja
      kase i mysla ze znajda tania siłe robocza za bezcen.Jesli uwazasz ze za
      sprzatanie cudzego brudu mozna płacic grosze to wez sciere i zobacz jak wyglada
      taka praca nie mowiac juz o czyszeniu cudzego kibelka,nie powiesz chyba ze to
      jest przyjemne za 3 zł/godz.
      Jak cie stac na pania do sprzatania to niech bedzie cie stac na opłacenie tej
      osoby,w koncu łamiesz prawo podatkowe?
    • Gość: incognito Re: Do petrusa IP: *.icpnet.pl 19 lat temu
      To ze Pani z marketu,nauczycielka,robotnik budowlany tudzież lekarz ma mało na
      godzinę to patologia -to chyba jasne.Nalezy z tym walczyć.Jeśli mnie zatrudnia
      facet jako sprzataczkę ,płaci mi GODZIWE pieniądze to dobry znak ,chwała mu za
      to.Jeśli kogoś nie stać-niech sam sprząta.
      • Gość: petrus Re: Do petrusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Uwagi typu "weź szczotę i szoruj cudze brudy" pomijam. Niw wnoszą nic istotnego
        do dyskusji.zastanawiam się dlaczego robotnik budowlany, sprzatacka
        hipermarkecie itd. nie buntują się na marne zarobki, nie urągają sobue, ze
        muszą za grosze pracować, nie odgrażają się właścicielowi, że jak
        taki "nowobogacki" to niech sam sprząta czy pracuje. itd. itp. Po prostu jak
        ktoś chce kogoś zatrudnić to oferuje daną stawkę i albo się godzisz i pracujesz
        albo nie i zasilasz grono bezrobotnych.
        Tak jest w normalnych cywilizowanych układach. Jak zatrudniam sprztajacą to tak
        samo jestem jej pracodawcą jak każdy inny i powinny obowiązywać te same zasady.
        "Rzeczposoplita" Wycenila pracę gospodńdomowych i sprzatanie kształtowało sie
        na poziomie 6zł/h. Proponuję lekturę w internecie dla tych oburzonych.

Jeszcze jedno. Dyskutuje o problemie, przedstwaiam swój punkt widzenia i
        chciałbym poznać opinię innych. Dlatego protackie odzywki jak cytowane na
        początku mnie nie interesują. Po prostu nie dyskutuję z nimi.

• Gość: gośc Re: Do petrusa IP: 80.54.174.* 19 lat temu
          Dla ciebie jest wszystko prostackie co nie po twojej myśli.

Tak jest w normalnych cywilizowanych układach. Jak zatrudniam sprztajacą to tak
          >
          > samo jestem jej pracodawcą jak każdy inny i powinny obowiązywać te same zasady.
          > "Rzeczposoplita" Wycenila pracę gospodńdomowych i sprzatanie kształtowało sie
          > na poziomie 6zł/h. Proponuję lekturę w internecie dla tych oburzonych.

Oburzasz sie ty, znawco przepisow ale nie piszesz o najwazniejszym ze
          zatrudniasz na czarno a to oznacza ze nie płacisz pani ZU-su,nie odprowadzasz
          podatku ,ta kobieta nie jest ubezpieczona,nie korzysta z urlopu wypoczynkowego
          wiec nie sciemniaj .Twoj punkt widzenia jest taki dobrze,szybko i tanio.Wiec
          jestes pracodawca ktory robi przestępstwo gospodarcze i wyzyskuje tych ktorzy
          pragna grosza.W markecie,szkole czy innym nikt nie bedzie urzadzał pyskowek bo
          tam pracuje na przysłowiowa emeryture a u ciebie moze dostac przysłowiowe...az
          sie niedobrze robi jak sie czyta takie durne teksty i jescze w całe w pretensjach.
          • Gość: Petrus Re: Do petrusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Odniosę się do merytorycznej strony twej wypowiedzi.Są firmy porządkowe
            zatrudnijące panie / nie tylko/ do sprzątania. One odprowadzają obowiązkowe
            składki na "przysłowiową emeryturę / trafnie to określiłaś/. Jak myślisz
            dlaczego owe panie nie garną się do pracy w tych firmach. Wszak tam będą
            pracowały na emeryturę itd. Ciekawy jestem czy wiesz jaka jest stawka w tych
            firmach. I jescze jednoczy wiesz ile % pracodawca musi odprowadzić na ZUS?
            Dowiedz się i wtedy powiesz co jest lepsze dla tyc którzy chcą zarobic a nie
            myślą o "przysłowiowej emeryturze"

Pani sprzątajaca jeśli chce mysleć o emeryturze / nie tej przyłowiowej/ to
            powinna przede wszystkim uzupełnić wykształcenie, posiąść potrzebne
            umiejętności i poszukać pracy, ktpóra zapewni jej przyszłość. Ze sprzątania
            domków na pewno nie wypracuje emerytury. Niepotrzebnie się żołądkujesz i jesteś
            napastliwa. To niczego nie zmieni.
            • Gość: gosc Re: Do petrusa IP: 80.54.174.* 19 lat temu
              . Niepotrzebnie się żołądkujesz i jesteś
              >
              > napastliwa

Nie używaj zwrotow ktorych znaczenia nie rozumiesz a co do racji to ona jak
              pupa,kazdy ma swoją i nie pouczaj bo to niczego tez nie zmieni.
          • Gość: uncja Re: Do petrusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            według mnie osoba prywatna zatrudniając panią do sprzątania jest się
            zleceniodawcą, bo jest osobą fizyczną a nie firmą.

Ktoś przychodzi i wykonuje zleconą usługę, nie widzę przeciwskazań, żeby taka
            osoba założyła działalność gospodarczą i opłacała sobie składki, podobnie jak
            robią to np. ogrodnicy wykonujący zlecenia. Pytanie czy tej osobie się to
            opłaca, bo patrząc na kalkulatory emerytalne - nie.
        • burza4 Re: Do petrusa 19 lat temu
          > "Rzeczposoplita" Wycenila pracę gospodńdomowych i sprzatanie kształtowało sie
          > na poziomie 6zł/h. Proponuję lekturę w internecie dla tych oburzonych.

artykułu nie pamiętam - ale zapewne podobnie jak w innych tego typu sondażach,
          Rzeczpospolita (czy GUS, który to liczył) uśredniła stawki w różnych rejonach
          kraju. W Katowicach płaci się inaczej niż w Warszawie, poza tym te badania
          zanim trafią na łamy gazety powinny być zebrane, opracowane - a to trwa, a poza
          tym te artykułu często odwołują się do wcześniej publikowanych danych, więc
          mogą być troszkę nieaktualne.

stawka godzinowa dla gospodyń razi cię wyłącznie w kontekście porównań np. z
          innymi zawodami. To nie sprzątaczki powinny zarabiać mniej, tylko np. lekarze
          więcej. Każdy ma prawo wyboru - i to działa w obie strony. Nikt nikogo nie
          zmusza do płacenia, może poszukać tańszej Ukrainki.
        • agulle sprzątaczki pracują a inni im placą - dziwne? 19 lat temu
          petrus napisał(a):
          "Rzeczposoplita" Wycenila pracę gospodńdomowych i sprzatanie
          kształtowało sie
          > na poziomie 6zł/h.

Rzeczpospolita może sobie wyceniać wartość uslug a wolny rynek
          rządzi się swoimi prawami.
          Mnie w ogóle denerwujmją uwagi typu, że czlowiek bez wyksztalcenia
          powinien zarabiać mniej niż wyksztalcony.
          Jeżeli ktoś chce zaplacić za sprzątanie swojego domu 10 zl a nawet
          więcej to co nam do tego? Mnie nie stać na taką uslugę, szlag mnie
          nie trafia i zastanawiam się, czy samej nie schować dyplomu do
          szuflady i rzucić robotą w urzędzie za 900zl
          Na zachodzie sprzątaczki jeżdżą równie dobrymi autmi co inni
          pracownicy (wyksztalceni), lekarze jeżdżą komunikacją publiczną do
          pracy, etc. I wszystko się jakoś uklada, ale Polaka zawsze w oko
          będzie koleć, że ktoś inny sobie radzi calkiem nieźle.
    • karolina_psk Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      może na zasadzie “głupi ma zawsze szczęście”?

Osoby, które zatrudniają sie do sprzątania to raczej nie są geniusze a i z tymi
      dyplomami nie przesadzajmy. Ale często mają tupet. I to jaki!!! Gdy dochodzi do
      rozmowy o wynagrodzeniu najczęściej słyszę: chciałabym zarabiać tak jak inne
      czyli te magiczne 10 zł / h albo i więcej.

Ostatnio przeprowadzałam rozmowę z osobą, która stwierdzila że chciałaby
      pracować na cały etat.
      Chodziło o panią do pomocy w domu czyli zaprowadzić/przyprowadzić dziecko do i
      ze szkoły, po drodze zakupy, sprzątanie, gotowanie – wykonuję wolny zawód,
      pracuję w domu. W rozmowie wyszło, że gotować nie lubi, prawa jazdy nie ma,
      więc supermarketowych zakupów nie zrobi, jak będzie lało, sama będę musiała
      wieźć dziecko, doświadczenie: 3 m-ce, referencje: brak.

Poprosiłam, żeby podała stawkę za godzinę pracy, jaką sobie życzy i stawkę za
      cały etat. Za godzinę rzuciła 12 zł. A za etat? No nie liczyłam ile to będzie
      12 razy te godziny. Policzyłam jej na poczekaniu: 20 dni roboczych (dwa dni
      odliczam na urlop) * 8 h * 12 zł daje 1920 zł.

I to nie jest odosobniony przypadek. Podobnych rozmów mogłabym mnóstwo
      przytoczyć. Im mniej wartościowa osoba, tym więcej krzyczy.

Ciekawa rzecz: panie się wycwaniły. Sprzątać czy pomagać w domu, to one już w
      ogóle się nie podejmują. Wszystkie by sie chciały dziećmi opiekować. Też za 10
      zł / h. Gdy się dowiadują, że jestem w domu, na pytanie, co może pani
      zaoferować dziecku: najczęściej odpowiadają: “wyjść na podwórko”. Wiadomo,
      dlaczego: przytłaczająca większość opiekunek rozsiada się na ławkach i zajmuje
      plotkowaniem z innymi paniami, a dzieci same sobie. Gdy przychodzę na plac
      zabaw z siatami pełnymi zabawek, ich aktywność wzrasta, bo intensywnie
      obsztorcowują swoich podopiecznych w stylu: “zostaw, to nie twoje”. W ostatnim
      tygodniu do wspólnej zabawy mojej z dziećmi przyłączyła sie tylko jedna z
      kilkudziesięciu jakie w tym czasie spotkaliśmy na placu zabaw. Panią bawiącą
      sie w coś ciekawego z dzieckiem na podwórku widziałam raz. Opiekunki albo wcale
      tego nie robią, albo zdobędą sie co najwyżej na zrobienie babek z piasku.

I gdy się tak zastanowić: skoro panie do dzieci, których praca jest po stokroć
      lżejsza niż sprzątanie (w domu nagminnie zajmują swoich podopiecznych
      telewizją) dostają 10 zł/h, to w tym kontekście 10 zł za sprzątanie, gdzie
      efekt jest mierzalny, już chyba mniej cię dziwi.
      • Gość: kordonek Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.infinity.net.pl 19 lat temu
        nie wiem czy 10 zł. za godzinę sptzątania to dużo ale nigdy , przenigdy nie
        chciałamby sprzątać cudze brudy.Wyobrazcie siebie w t5akiej roli. Miłego dnia.
        • Gość: ????? Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
          No i coz sie dziwic? Praca jak praca, moze nie jest wymarzona ale jest. W
          Polsce ciezko jest zaplacic 10 zl za godzine a w Irlandii za 3 godz takiej
          pracy dostaje sie 50 euro. Wcale sie nie dziwie,ze mlodzi ludzie wyjezadzaja,
          po tych wypowiedziach wcale. I jeszcze jedno, jezeli ktos potrzebuje pomocy
          domowej tzn, ze jest zapracowany i powinno go byc stac. Po drugie , jezeli ktos
          nie pracuje a nie chce mu sie sprzatac to tez niech placi, nie ma nic za darmo.
      Dlaczego utarło się / czy tylko w naszym kraju?/, że zatrudnienie pani do
      sprzątania to wielki luksus i stać na to tylko najbogatszych. Myślę, że to
      trochę relikt przeszłości gdzie każdy przejaw "nowobogactwa" był od razu
      tlamszony i krytykowany/ a czy dzisiaj jest inaczej/?
      W USA to norma, że są panie do sprzątania. Przecież wielu rodaków tak zaczyna
      pracę za oceanem na tzw"domkach".
      Wiele młodych matek ma panie do dziecka i nikogo to nie oburza i nie dziwi. Ich
      ceny też są różne. Dlaczego więc panie sprzątające są w "takiej" cenie i
      wzbudzają tyle emocji u sąsiadów / a także na forum?/

• shady27 Petrus ty chyba sam zasuwasz na "domkach" 19 lat temu
        malo ci placa i zazdroscisz innym, kotrym udalo sie zarobic 10 zl na godzine. Swoja droga 10 zl na godzine to wcale nie tak duzo
    • Gość: rudi Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Najniższa krajowa powinna wynosić 2500 zł netto a zatrudnienie pani do
      sprzątania powinno być obowiązkowo związane z opłatą wszelkich składek i
      podatków przez zatrudniającego czyli przez petrusa. Jeszcze trochę i tak będzie
      jak nie zostanie nikt chętny do roboty.
      • nod26 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
        Petrus chce jak widac zatrudnic i robi rozpoznanie na forum.Wie ze gdzies tam
        płaca 6zł,nie dałby 10 bo to szczyt jego mozliwosci na całodzienne wyzywienie i
        czeka ze moze znajdzie jelenia za 2 zł ktory omiecie mu kurze
    • Gość: gość Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Petrus powiem ci jak jest bo przeraiam to na bieżąco i jestem w temacie. W W-
      wie i okolicach średnio płacą za sprzątanie albo 10 zł/godz. W mniejszych
      miastach np. na Sląsku średni 5o zł za wejśie.takie wejście trwa ok 8 godz. i w
      tym jest też prasowanie, umycie okna, pranie itd.
      W mniejszych miejscowościach taniej w dużych drożej.

Mieszkam w dużym mieście ale wszyscy znajomi płacą 50 zł za dzień solidnego
      sprzątania. To godziwa stwka jak na Polskie warunki.
      proponuję lekturę dla niezorientowanych w zarobkach.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,75113,3611002.html
      • ryfkaa Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
        Słuchaj facet,jesli 10 zl na godzinę to za duzy wydatek dla ciebie,to szukaj za
        2 zl.Moze znajdziesz i bedziesz usatysfakcjonowany tym ze wykorzystujesz kogos
        do pracy..Jeśli nie ,znaczy nie stac cie na sprzataczke.I nie przedstawiaj nam
        tu jakis srednich z zarobków,bo to tylko srednie.Ty zarabiasz 1500,ktos inny
        10000 i nie bedzie mial takich dylematow jak ty dotyczacych wynagrodzen.Jedno
        musisz wiedziec:place w Polsce sa zlodziejskie,bez wzgledu czy zarabia
        sprzataczka ,lekarze ,pielegniarka,naucycielka.Wstydz sie podtrzymywac tą
        patologie jaką jest marne wynagrodzenie Polakow.Jak cie nie stac ,kasaj rekawy
        i do roboty,sprzątaj sobie sam.Za chwile stwierdzisz ze opiekunka do dzieka za
        duzo chce bo w złobku zplaciłbyś za jego pobyt 200zl.Skąd sie biora takie
        kretyny?Wynagrodzenie sprzątaczki to sprawa między mną a Panią/Panem.
      • lexus24 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
        Bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Świadczy o tym jak niedoceniani w Polsce
        sa ludzie wykształceni, którzy inwestowali w swoją naukę czas i pieniądze. To
        naprawdę przykre. Mamy taki potencjała intelektualny, który powinien być
        odpowiedni wynagradzany w pracy a tak niestety nie jest. Nie dziwię się więc
        złości i frustracji ludzi jeżeli widzą, że np. sprzątaczka chce lub może
        zarabiać więcej .

To nienormalne w tym kraju
        • Gość: sprzątaczka Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.icpnet.pl 19 lat temu
          Bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Świadczy o tym jak niedoceniani w Polsce
          sa ludzie wykształceni, którzy inwestowali w swoją naukę czas i pieniądze. To
          naprawdę przykre. Mamy taki potencjała intelektualny, który powinien być
          odpowiedni wynagradzany w pracy a tak niestety nie jest. Nie dziwię się więc
          złości i frustracji ludzi jeżeli widzą, że np. sprzątaczka chce lub może
          zarabiać więcej .

To nienormalne w tym kraju

Oczywiście że nienormalne.ale adresatem pretensji i frustracji nie powinna być
          Pani sprzątająca!
          Jeśli petrus twierdzi że kasjerki w marketach godzą się na marne płace( bo tak
          jest)to dlaczego ON nie zastrajkuje i nie powie pracodawcy "dość tego
          wyzysku ,chcę godnie zarabiac aby było mnie stac na godziwe zycie" Gdyby
          zarabiał godnie ,nie miałby wątpliwosci czy 10/h jest duzym wydatkiem czy
          conajmniej smiesznym........

• Gość: ja Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Masz nieaktualne dane petrus teraz POMOCNIK lakiernika samochodowego bez
        kwalifikacji nie schodzi z 3 szech tysiecy pensji i tez nie latwo go
        znalezc,mowie o warszawie
    • Gość: sara Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.dyn.iinet.net.au 19 lat temu
      ja w Polsce nie mieszkam ale tu jest to samo w sklepie zarabia sie $14 a
      sprzataczka od $15-$25 na godzine sprzataczka to luksus albo cie na nia stac
      albo nie a sprzatanie nie nalezy do wdziecznych zawodow takze
    • Gość: Kasia Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Ja uważam, że płacić trzeba tyle, żeby pracownik mógł dobrze żyć. Wg mnie
      pracodawca jest odpowiedzialny pod tym względem za swojego pracownika i płacę
      tyle, żeby pani, która u mnie pracuje była zadowolona, dobrze wykonywała swoją
      pracę i żeby wystarczało jej to na życie.
      • Gość: Gość Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.toya.net.pl 19 lat temu
        ........a ile człowiek się jeszcze nasłucha że gdzieś została plamka z tłuszczu na okapie czy w piekarniku (młode gospodynie prześcigają się w wyszukiwaniu plamek)....Jestem osobą sprzątającą...jest to naprawdę ciężka praca i na dodatek niewdzięczna.
        Szkoda, że niektórzy nie widzą tego.......Jeśli kogoś nie stać to nie zatrudni pomocy.....
        • Gość: adam. Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          Wez sobie petrus zone bez wyksztalcenia (nie bedziesz biadolil ze i nato poszly
          pieniadze)bedziesz mial posprzatane za darmoche i miche poda .Luksus.Nikt nie
          mowil ze bedzie pieknie jak bedziemy mieli papierek magistra w reku trzeba
          jeszcze soba cos reprezentowac to napewno i dobra praca i dobre zarobki
          beda.Teraz co drugi magister inzynier tylko jaki?Jeden ledwo ciagnal a drugi
          sie przykladal do zdobycia wiedzy.Wole byc tym drugim
    • Gość: zorientowana Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      co wy z tymi 10 zł /godz.!!! To ceny warszawskie . W innych rejonach Polski w
      mniejszych miastach ceny kształtują się od 6-8 zł/godz i jest popyt. Albo płacą
      50 zł za wysprzatąnie i inne ale nie krócej niż 8 godz. /dniówka/To jaka wtedy
      jest stawka? Policzcie sobie.

Sprzątaczka

350 zł w chojnickiej poczcie, wykształcenie średnie, 21-letni staż, praca 4
      godziny dziennie, w tym dwie soboty.
      600 zł sprzątaczka w instytucji użyteczności publicznej w powiecie tczewskim,
      wykształcenie zawodowe, staż pracy 8 lat, praca na 0,5 etatu w dwóch miejscach
      pracy - co miesiąc otrzymuje potrzebne środki czystości.
      600 zł w Wejherowie w dużej firmie handlowej.
      623 zł sprząta biurowiec w Pruszczu Gd., wykształcenie zawodowe, handlowiec, 10-
      letni staż pracy, zarobki: tylko pensja zasadnicza, czas pracy: 50 godzin
      tygodniowo.
      700 zł w Słupsku orzeczenie o niepełnosprawności, staż 15 lat.
      735 zł w szkole w Malborku, 6 lat stażu pracy.
      800 zł z Kartuz, wykształcenie zawodowe, bez możliwości zarobienia dodatkowych
      pieniędzy, praca w godz. 13-21.
      800 zł z Wierzchucina, wykształcenie zawodowe, nie ma możliwości dodatkowych
      zarobków, praca po 4- 5 godzin dziennie.
      800 zł w hotelu trzygwiazdkowym w Sopocie, praca na kilka godzin.
      900 zł pracuje w szkole gimnazjalnej w Kościerzynie, praca 8 godz. dziennie,
      wykształcenie zawodowe, 5 lat w zawodzie.
      1000 zł w lokalu gastronomicznym w Pruszczu Gd., wykształcenie zasadnicze,
      krawcowa, 35-letni staż pracy, zarobki: tylko pensja podstawowa, czas pracy: 20
      godzin tygodniowo, darmowy posiłek w miejscu pracy.
      1000 zł sprzątaczka w dużej firmie produkcyjnej w Gdańsku, wykształcenie
      podstawowe, staż 20 lat.
      1426 zł (z premią i wysługą) Urząd Miasta Rumi,wykształcenie: podstawowe, nie
      ma możliwości dodatkowych zarobków, praca w godz. 12 - 20.

Całość tutaj:
      www.wiadomosci24.pl/artykul/wielka_lista_plac_sprawdzamy_ile_zarabiaja_polacy_8677.html
      • Gość: Ada Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.icpnet.pl 19 lat temu
        i podobają się Tobie te cyfry?uważasz ze te wynagrodzenia zapewniają godne
        zycie?a może to Ty mało zarabiasz a nie to że sprzątaczki się wysoko
        cenią?przytaknij jeszcze że to normalne (te zarobki)
        • Gość: petrus Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
          To nie ma znaczenia czy przytaknę czy nie. tak jest i póki co nie mamay na to
          wpływu. jeśli będą wyższe zarobki to wtedy i panie sprzątające będa mogły
          dostawać więcej

W ogóle nie wiem o co kruszycie kopie. Wg waszejn teorii ma być tak, że
          większość zarabia niewiele ale sprzątające mają zarabiać dużo bo to
          taka "niewdzięczna i cieżka praca" Już słyszę te głosy : "Jak cię nie
          stać...etc" Problem w tym ,że wiele osób nie stać a są skazane na pomoc domową.
          Pisałem już o tym ale jak widzę macie tylko jeden punkt widzenia. Nowobogacki=
          panie do sprzątania.

Może warto rozejrzeć sie wokół. Może to wy będziecie kiedyś w potrzebie / jak
          ludzie schorowani, niesprawni, starzy/. Jak mówią punkt widzenia zależy od
          punktu siedzenia.
          • sara-marco Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
            petrus napisał(a):

Problem w tym ,że wiele osób nie stać a są skazane na pomoc domową.

Nie rozumiem,jak nie stac to trzeba sobie samemu radzić.Uważasz ze jesli ktos ma
            małe dochody a jest schorowany i potrzebuje takiej usługi to kazda potencjalna
            sprzatajaca powinna sprzatnac na miare mozliwosci pracodawcy?Szkoda ze nie
            pomyslisz o schorowanych, potrzebujacych dobrego lekarza specjalisty ktory za
            10zł przyjmie czasu.Nie powiesz mi ze mycie cudzej łazienki nalezy do
            przyjemnoscistaruszke w gabinecie prywatnym ,zbada ,wypisze receptę .Dlatego tez
            do gabinetow prywatnych chodza ludzie z kasa i podobnie jest ze sprzataniem.Jak
            cie na to stac to zapłac honorowo skoro sam nie potrafisz badz nie masz na to
          • burza4 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu

> To nie ma znaczenia czy przytaknę czy nie. tak jest i póki co nie mamay na to
            > wpływu. jeśli będą wyższe zarobki to wtedy i panie sprzątające będa mogły
            > dostawać więcej

z czym ty masz problem? one JUŻ dostają więcej. A wyższe zarobki w
            społeczeństwie niekoniecznie przełożą się na stawkę za godzinę sprzątania, to
            raczej kwestia podaży i popytu.

Nawet teraz znalezienie dobrej pani do sprzątania nie jest rzeczą łatwą - te
            dobre są tylko z polecenia i zazwyczaj mają w pełni wypełniony grafik. Nie
            wpuścisz do domu i nie zostawisz na parę godzin kogoś z ulicy, zresztą -
            zapewniam cię że do tego trzeba mieć dryg i nie każdy chętny się sprawdza. Wolę
            więc zapłacić tyle, ile żądają - bo płacę za swój święty spokój i komfort.

teoretycznie wg ciebie zarabiają ZA DUŻO w stosunku do innych. Wg nas - to INNI
            zarabiają za mało. Uderzasz w argumentację z gatunku "bo w Afryce na bosaka
            chodzą". Chodzą, owszem, ale czy to znaczy, że ja też muszę? nie bardzo
            rozumiem, czemu w Polsce ludzie są atakowani, jesli zarabiają przyzwoicie i są
            w stanie dac komuś zarobić?

szczerze mówiąc - nie wydaje mi się aby np. podniesienie pensji pielęgniarkom
            np. do 2,5 netto radykalnie zmieniło rynek pracy dla tego typu usług. Masa osób
            nie będzie nigdy korzystać z płatnego sprzątania nie ze względu na finanse, a
            podejście i tradycyjne podejście. Znam osoby, które w domu zasuwają same, a
            zarabiają 3 średnie krajowe - bo nie lubią jak im ktoś obcy w domu się kręci.

i skończmy z tą retoryką o "nowobogackich" - powiedzmy sobie szczerze - że
            sprzątanie średniej wielkości mieszkania kosztuje niewiele więcej niż niektórzy
            wydają na fajki. A jakoś nikt nie zakłada wątków pt "ty palisz, a innych na to
            nie stać"
    • Gość: cleaning Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.hsd1.il.comcast.net 19 lat temu
      Mimo, ze skonczylam studia wiem cos o pracy sprzataczki. Po tym jak w kraju
      nie moglam znalezc pracy, wyjechalam do USA. Na poczatku, jak pewnie wiekszosc
      dziewczyn trafilam do serwisu sprzatajacego- nie bylam jedyna osoba po studiach-
      wierzcie mi.
      Napewno nie jest to lzejsza praca fizyczna- na poczatku bolaly mnie stawy
      kolanowe, pozniej przez 3 miesiace doslownie czulam jak rozszerzaja sie stawy w
      palcach dloni- stare piersciaki juz na nia nie wejda. Pekajace naczynka na
      nogach i nie tylko.
      A byl to jeden z lzejszych serwisow- wczesne powroty do domu, mycie podlog
      mopem itp.
      Nie jest to praca na dluzsza mete napewno - ze wzg na zdrowie.
      Po obyciu sie z obcym krajem znalazlam sobie lepsza prace.
      Cleaning ladys w serwisie nie zarabiaja duzo- jesli jezdza wlasnym sanochodem
      to 12-14$/h- tyle co przecietniak na budowie. Panie ktore same znalazly sobie
      domy do sprzatanie biora mniej wiecej 60$ za domek ktory sprzataja 2-3 h.
      I to juz jest na rowni z wykfalifikowanym budowlancem.
      I nie dziwie sie bo to nie jest lekka praca- co innego wysprztac swoj dom-
      wyszorowac 1 prysznic na tydzien, a co innego wyczyscic 20 czy wiecej.
      Napewno odbija sie to zdrowiu.
      • Gość: cleaning Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.hsd1.il.comcast.net 19 lat temu
        Zapomnialam dodac - pani w okienku w banku zarabia ok 10$. Dziewczyna dowozona
        na sprzatanie domu przez szefa serwisu ok 8$
    • Gość: olam Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Roznei z tym cenieniem sie. Wcale sie tak nie cenia. Rozmawialam wlaśnie z
      dziewczyną / poleconą/ do sprzątania. Chce 7 zł/ godz. Generelne sprzatnie
      dużego mieszkania wycniła na 50zł. to uczicwa cena choć nie wiem jeszcze jak
      bedzie sprzątać.
      Te panie co to tak dużo żądają z reguły cierpią na manię wyższości i stąd te
      ceny. A najczesciej to leniwce i nie chce im siepracować.
      • Gość: gosc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
        Gość portalu: olam napisał(a):

> Te panie co to tak dużo żądają z reguły cierpią na manię wyższości i stąd te
        > ceny. A najczesciej to leniwce i nie chce im siepracować

He he dobre sobie te co sprzataja to leniwce a te ktore czekaja na posprzatane
        mieszkanko to pracusie.Olam ten nick pasuje do wypowiedzi jak ulał.Mam wysoka
        wyobraznie i widze cie ze szczotka.
        • Gość: olam Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
          gość IP: 80.54.174.*

ty chyba sprzatasz za kasę bo tak zazarcie bronisz tej prefesji. Masz blade
          komunistyczne pojęcie kto i po co zatrudnia sprzataczki
          Współczuję.Fakt nie każdy mozę mieś sprzątającą.
          • Gość: redbul Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Kiedy ten kraj zarośnie syfem to sprzątaczka i śmieciarz będą zarabiać tyle co
            obecnie dobry biznesmen i jeszcze będą premie dostawać za to że raczyli posprzątać.
          • Gość: gość Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
            he he he a niby dlaczego ten kraj ma zarosnąć syfem??? Pojedź sobie do Indii to
            zobaczysz syf na ulicach.
            To copiszesz to pobożne życzenia pań sprzatajacych. Jak świat światem zawsze
            byli ci co sprzątają za kasę i ci co chcą ich zatrudniać. Nikt nikomu łaski nie
            robi. Ty sprzątasz jak placę. Ja płacę ile uwazam a ty albo się godzisz albo
            nie. I finito
          • Gość: gosc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
            > ty chyba sprzatasz za kasę bo tak zazarcie bronisz tej prefesji

Lecz sie olamo,bronię bo żal mi ludzi wyzyskiwanych.A ty nie masz ani na
            spzatajaca ani na cos co mozna posprzatać w przeciwienstwie do mnie.Gdybys
            chciała zarobic w tej profesji to daj znac moj dom ma 240m wiec jest co do roboty.
              he he he aleś ty głupiutka. a ja mam słonia w trampkach... bajduło. Od razu
              wiedzialam, ze z ciebie kmiot.
                PO sposobie wypowiadania sie widze ze masz tylko starej generacji komputer i
                powiem pewnie za duzo ale niech ci bedzie ze niskiej klasy inteligencje o ile w
                ogole.
    • chicarica Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      Słuchaj, jak cię nie stać na panią do sprzątania, to albo sam jeździj na
      szmacie, albo się z jakimś garkotłukiem ożeń. Będziesz mieć ugotowane,
      posprzątane i jeszcze lodzika ci zrobi jak ładnie poprosisz. Tylko nie oczekuj
      że cię będzie zabawiać intelektualnie, takie coś to nie dla nieudaczników. No,
      ale niektórzy to lubią ;)
      • Gość: gośc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
        <<<albo się z jakimś garkotłukiem ożeń.>>>

Mysle ze ty jestes dobrym materiałem na garkotłuka i pewnie sie sprawdziłas
        skoro zwiazek trwa.Uwazaj bo ja podobny do twojego tescia.Nie przewalaj laluniu.

<<jeszcze lodzika ci zrobi jak ładnie poprosisz.
        no,no i jeszcze do garow to to.
          Trafił swój na swojego
          Bersi, i tak widać że to ty, nie wysilaj się. :)
          Jesteś w końcu kobietą czy mężczyzną? A może "niepewny"? :D
          A teściem mnie, ptysiu, nie strasz bo się go nie boję - ani ciebie ;)
          Ale faktycznie, podobny jesteś. Identycznie upierdliwy.
            chicarica napisała:

> A teściem mnie, ptysiu, nie strasz bo się go nie boję - ani ciebie ;)
            > Ale faktycznie, podobny jesteś. Identycznie upierdliwy.

Sama widzisz laluniu ze myslenie zalezy od siedzenia.Dokąd byłas panna był
            spokoj,teraz odkad złapałas chłopa zaczyna sie ujadanie narazie na tescia bo
            trafiła kosa na kamien.Czym sie roznisz głupielcu od innych piszacych w takich
            tematach,niczym ,bo tez jestes nikim.Pozdrowionka
              Bersi, nie pitol.
              Baba cię rzuciła bo jesteś uzależniony od mamusi? :)
              Widzisz, ja się do teściów nie wtrącam, żyję sobie spokojnie, nikomu nie wadzę,
              od nikogo nic nie chcę. I tego samego wymagam od innych w stosunku do mnie, od
              teściów też.
              Ty za to chyba sobie wrzucasz w wyszukiwarkę wszystkie tematy o teściach i
              teściowych, co? :) Bo widać cię wszędzie. Cóż, każdy ma jakieś hobby :)
              • Gość: gisc Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 80.54.174.* 19 lat temu
                Baba to ty jestes,moja partneraka to kobieta z klasa ktorej ty tepoto nigdy nie
                bedziesz mieć.Dziwne ze jakos twoj małzonek informatyk nie siedzi na forum i nie
                pisze o twoich rodzicach a ty juz zdazyłas dupsko obrobic i napisac o tesciu od
                ktorego nic nie chcesz a on od ciebie czego nikt normalny nie zrozumie o co ci
                chodzi..Może zaprosc meza na forum i pokaz mu ten tekst.Wiesz szkoda mi czasu na
                polemike z toba i nie bede ciagnac tematu bo rozmowa z toba to ublizanie
                sobie.Jeste prosta,chamska i wulgarna i szkoda kazdego faceta ktory przewinąl
                sie obok ciebie.

> Baba cię rzuciła bo jesteś uzależniony od mamusi? :)

Jak mnie rzuci to bedziesz u mnie sprzatac,tylko tyle moge ci zaoferowac na
                poczatek.Ha,ha ha
                  Więc widzisz, ptyśku - problem jest właśnie w tym, że ja nic od teścia nie chcę,
                  a on ode mnie i owszem: żebym żyła tak jak on dyktuje.
                  Mój mąż (widzę że z gugla umiesz korzystać) doskonale wie, co sądzę o jego
                  tatusiu, sam zresztą prowadzi z nim odwieczną walkę o wolność.
                  A do sprzątania, kochany, to chyba musiałbyś sobie jednak szukać kogoś innego -
                  na mnie cię nie stać hahahaha :)
                  Zdecyduj się w końcu, jesteś baba czy facet, bo za każdym razem piszesz inaczej.
                  A może sam nie wiesz ;) Poszukaj z lupą hahaha :)
                  Skoro szkoda ci czasu, to po co mnie zaczepiasz? Zauważ kto do kogo pierwszy
                  pisał, bersi :D
    • Gość: m Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.bulldogdsl.com 19 lat temu
      dalam kiedys ogloszenie aby sprawdzic ceny mozna znalezc studentki nawet
      ponizej 4 zl!
      • Gość: Joszka Petrus - zmień zawód IP: *.lublin.enterpol.pl 19 lat temu
        I wynajmij się do sprzątania.
    • mary_lu Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      Pracowałm kiedyś w USA jako pokojówka i sprzątaczka w restauracji. 8h dziennie
      szorowania łazienek, okien, podłóg, dźwiganie odkurzaczy, pościeli, ścielenie
      łóżek... Mimo amerykańskiego żarcia i litrów coli i lodów schudłam 6
      kilogramów. Była to praca ponad moje siły.

Nie wiem, jak ktoś może mówić, że to lekka praca. Ja po kilku godzinach
      sprzątania w swoim domu czuję się jak po tylu godzinach spędzonych na
      intensywnym treningu siłowym.

Posprzątać "jako-tako" albo sam "rynek" to może jakiś flejtuch we własnym domu.
      Gdy się sprząta u kogoś (nawet u flejtucha), albo w hotelu, to wszystko musi
      być wysprzatane idealnie, inaczej sypią się skargi. Każde sprzątanie to
      porzadki generalne.

W Polsce pracowałam w luksusowym hotelu. Do moich obowiazków należało m.in.
      kontrolowanie pokojowych. Biada temu, kto zatrudni nieinteligentną,
      niewykształconą pokojową. Może to przypadek, ale u nas sprwdzały się tylko te
      panie, które miały min. maturę. Niektóre wcześniej pracowały w biurach na
      odpowiedzialnych stanowiskach. Tylko takie były świetnymi pracownicami, inne
      były leniwe, nieobowiązkowe, nie potrafiły dopilnować szczegółów i popełniały
      takie błędy, że rece opadały. Tłuk się do sprzątania nie nadaje...
    • Gość: Marlena Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
      Jak komuś nie pasuje taka stawka to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zabrać
      pupę w troczki i osobiście posprzatać swój bajzelek.jak ktoś tego nie robi
      solidnie to w rzeczywistosci pojęcia nie ma o sprzątaniu.nie wyobrażam sobie
      nie sprzatać domu codziennie,bo zeby nie wiem jak się starać to zawsze w domu
      trzeba coś zrobić i nigdy nie jest tego mało.A jak ktokolwiek uważa że panie od
      sprzątania biorą za dużo to niech sprząta sam.Bałaganowi jest obojętne czy ma
      się wykształcenie czy nie.A jak chcemy żyć w uporządkowanym domu nie
      przykładając sie do sprzatania samemu to niestety drodzy państwo - luksus
      kosztuje.
      • Gość: e Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
        Tak jest, popieram powyzsza wypowiedz.
    • tango45 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu

> Dlaczego panie do sprzątania tak bardzo cenią swoją pracę. To dla mnie
      > fenomen. Nie potrzeba tu żadnych kwalifikacji, kursów, szkoleń, stażu itd.
      > Praca fizyczna należąca do lżejszych / w porównaniu z innymi
      > zawodami/.Zresztą chyba spoleczeństwo tak nakreca trend. Jak czytam te wątki
      > to widze, że 10 zł/h to minimum. Czyli dniówka 80 zł. To juz jest kon kretny
      > pieniądz i nie wiem czy wykwalifikowany wysoko np.nauczyciel ma tak wysoka
      > stawke.
      > Ludzie zejdźcie na ziemię!!! Zacznijmy płacić adekwatnie do pracy,
      > wykształcenia itd. Nie dajmy sie zwariować.

To jest praca ciezka i brudna. Ty bys chciala zeby ktos twoje syfy sprzatal za
      darmo/ A tobie raczki do dupy przyrosly? Do roboty zamiast krytykowac!
    • lola211 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      No, ja sie nie dalam zwariowac i podziekowalam pani, ktora sie wycenila w sumie
      na 15 zl. za godz.- troche prasowania, troche sprzatania.
      A robota na odwal sie.Bezczelna i głupia w dodatku, bo nikt na stale jej nie
      zatrudni.
    • hanunia2 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
      Witajcie moja corka sprzątała na wakacjach w 2 domach i płacili jej po 5 zł na
      godzinę w tym były o0kna do mycia
        No widzicie jakie są stawki a wy tu filozofujecie o cieżkiej i brudnej pracy.
        Albo pracujesz za tyle ile chcą ci zaplacić albo adie i szukaj swego miejsca na
        rynku pracy.
        "Luksus kosztuje" ha ha ha dobre - w takim zapyziałym kraju jak Polska to
        sprzątanie to rzeczywiście LUKSUS. Oj zaścianek zaścianek i prości ludkowie.
        Luksus dla mnei to mieć np. porsche i dom w Hiszpanii a nie babę do sprzatania.
        • piekielnica1 Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! 19 lat temu
          > Luksus dla mnei to mieć np. porsche i dom w Hiszpanii a nie babę do
          sprzatania.

ale poki co...
    • Gość: góralka Re: Panie do sprzątania - bardzo się cenią! IP: 83.2.116.* 19 lat temu

> Dlaczego panie do sprzątania tak bardzo cenią swoją pracę. To dla mnie
      > fenomen. Nie potrzeba tu żadnych kwalifikacji, kursów, szkoleń, stażu itd.
      > Praca fizyczna należąca do lżejszych / w porównaniu z innymi
      > zawodami/.Zresztą chyba spoleczeństwo tak nakreca trend. Jak czytam te wątki
      > to widze, że 10 zł/h to minimum. Czyli dniówka 80 zł. To juz jest kon kretny
      > pieniądz i nie wiem czy wykwalifikowany wysoko np.nauczyciel ma tak wysoka
      > stawke.
      > Ludzie zejdźcie na ziemię!!! Zacznijmy płacić adekwatnie do pracy,
      > wykształcenia itd. Nie dajmy sie zwariować.

Nawet osoba sprzątająca powinna sie szanować. No cóż sprzątanie cudzych brudów
      musi kosztować. 100zl dziennie + ubezpieczenie to godny zarobek.
      jeśli ktoś nie chce płacić niech sam sie weźmie do roboty.
      Chyba rączki do dupy nikomu przyrosły !!
        Autor: chicarica
        Data: 22.06.07, 13:04

+ dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz
        Słuchaj, jak cię nie stać na panią do sprzątania, to albo sam jeździj na
        szmacie, albo się z jakimś garkotłukiem ożeń. Będziesz mieć ugotowane,
        posprzątane i jeszcze lodzika ci zrobi jak ładnie poprosisz. Tylko nie oczekuj
        że cię będzie zabawiać intelektualnie, takie coś to nie dla nieudaczników. No,
        ale niektórzy to lubią ;)

> Chyba rączki do dupy nikomu przyrosły !!

Tej zaczynaja przyrastac.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka