Dodaj do ulubionych

pleśń na materacu do łóżka i dywanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
witam, jak pozbyć się nalotu który niedawno pojawił się na spodzie
materaca i na dywanie? wyczytałam na forum o pochłaniaczu wilgoci,
wietrzeniu i grzaniu - to na pewno zastosuję, ale czym pousuwać tę
pleśń z materaca i dywanu?
Obserwuj wątek
    • Gość: iwona Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie IP: *.xdsl.centertel.pl 18 lat temu
      mam pytanie czy usunelas ta plesn z materacu, bo ja mam ten sam problem i nie
      wiem co zrobic, prosze odp.
      • anmar123 Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 18 lat temu
        Mam ten sam problem. Próbowałem spirytusem. Ale to tylko zmywa trochę "optycznie". Intryguje mnie, co jest w środku materaca - sprężyny 'kieszonkowe'?
        • Gość: anka Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie IP: *.adsl.inetia.pl 18 lat temu
          a skad ta plesn? Ludzie spac na takim materacu to zabojstwo,
          przeciez to szkodliwe grzyby.
          Sama mam problem z moim materacem, ktory ma dziwny zapach, po
          Waszych wpisach dochodze do wniosku, ze moze ja mam plesn w srodku,
          w jego wnetrzu. Mam tez materac kieszeniowy.
          • Gość: i_tyle Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie IP: *.lupro.net 18 lat temu
            Szok...
            Skąd pleśń na materacu i dywanie ? Chyba zbyt dużo wilgoci
            a za mało świeżego powietrza .
            Materac , chyba zmieniłabym na nowy . Dywan , jak najszybciej
            wyprałabym i dobrze wysuszyła .
            • anmar123 Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 18 lat temu
              Pleśń na/w materacu jest z wilgoci. A wilgoć z tego, że człowiek poci się. I na to nie ma rady. Tylko jak wymieniać co kilka lat materac za kilkaset PLN. Ja zrobiłem błąd, bo na stelażu położyłem folię, aby zabezpieczyć materac przed kurzem. Ale wdepnąłem w pleśń!
              Kiedyś były sienniki wypełnione słomą i te były przynajmniej raz do roku wymieniane. I nie było możliwości rozwinięcia się pleśni.
              • fragile_f Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 18 lat temu
                ??? A slyszales o poscieli?!

Wyhodowanie plesni na materacu to chyba efekt absolutnego braku wentylacji.
                Przeciez sypialnie trzeba codziennie wietrzyc!
                • Gość: miki Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie IP: *.171.74.88.dynamic.rev.aanet.com.au 18 lat temu
                  wietrzenie nie zawsze pomaga!!! ja mam plesn w szafie,materac tez
                  czuc.Szafa stoi otworem i co? nic...ja mam mokro pod domem i
                  niestety nic na to nie moge poradzic.jedynie co to zabijam plesn na
                  pare miesiecy roztworem wybielacza i wody.
                • dwojcik1978 Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 10 lat temu
                  Tylko ten problem powstał, bo materac od spodu nie miał zapewnionego obiegu powietrza. Tak się często dzieje, jak się wymyśla spanie na podłodze, albo zamiast solidnego stelaża elastycznego kładzie się materac na deskach.
              • dwojcik1978 Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 10 lat temu
                Wilgoć z ciała ludzkiego ma wpływ na zużycie materaca, ale nie przesadzaj tutaj. Jak materac ma solidny stelaż (i nie przeszkadza komuś że ma przerwy pomiędzy listwami (sic!)) to ma zapewnione warunki bytowania. Oczywiście takie bzdety, jak stała temperatura powietrza (pokojowa) w sypialni też ma znacznie. Należy też to to wietrzyć raz na jakiś czas. Do tego istotne są też materiały z których materac został zrobiony - dlatego takie są różnice w cenie niejednokrotnie.
                Więcej znajdziesz na www.facebook.com/doriasc oraz www.doria24.blox.pl
    • Gość: justa materac piankowy IP: *.205.128.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12 lat temu
      Mam też taki problem z tym ze mam materac piankowy i pokrowiec jest zapleśniały z obu stron i jak go odwracam to jest bardzo mokry wiec zostawiam go na stojąco do wyschnięcia i tak w miare mozliwości robie tak minimum 1 raz w tygodniu. Mimo tego że mieszkanie jest drewniane jest wilgoc . Mysle ze po założeniu centralnego ogrzewania to ustąpi. najgorsze jest że sama nie moge uprać sama pokrowca bo w pralni nie chcą uprać go chemicznie a w ten sposób który go piorą plamy nie zchodzą . zastanawiałam sie nad zmianą ale troche szkoda mi wyzucić 1200 zl:). ciekawe czy ta pleśń ma duży wpływ na to jak śpimy i na nasze zdrowie.
    • scaliaaa Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 10 lat temu
      Ja mogę polecić dywanszop.pl Naprawdę się przykładają i mają bardzo dobre środki i sprzęt.
    • Gość: zdrowaja Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie IP: 78.10.161.* 9 lat temu
      Ludzie! tak to jest jak kupujecie piankowe badziewie! to idealny przykład jak reklamy robią w konia mówiąc o przewiewności piankowych materacy!!! hahaha! Lepiej odpuścić sobie wymianę co roku na nowy materac a zainwestować w przewiewne naturalne materace, nie ma mowy o wilgoci już nie mowie o pleśni, czy chcecie spać na grzybach?!
      My od kilku lat śpimy na materacach Hypnos, trochę kosztują niestety, ale skoro człowiek dba o zdrowy tryb zycia, uważa na to co je, to chyba należy pomyśleć o tym na czym i w jakich warunkach śpimy?!
    • rjonesxx Re: pleśń na materacu do łóżka i dywanie 3 lata temu
      Standardowa szerokość materaca dla jednego użytkownika wynosi 90 cm i nie zależy od jego wzrostu. Choć na rynku znaleźć można także modele szerokości 70 cm, nie dają one tak dużej swobody podczas snu. Zwłaszcza jeśli masz tendencję do przewracania się z boku na bok. Jeśli natomiast szukasz materaca dla dwóch osób, wybierz ten o szerokości przynajmniej 160 cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka