IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
Na ogródku bardzo ładnie wyrosła mi bazylia. Jest jej tak dużo, że
pomyślałam,żeby może trochę zamrozić. Albo ususzyć? Co lepsze? Może
ktoś ma doświadczenie w tym względzie. Nie pogardzę też informacjami
na temat zastosowania bazylii.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: bazylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
      Możesz trochę wysłać do mnie;)
      A tak na poważnie, i suszenie i mrożenie jest dobrą metodą, wszystko zależy, jak
      wolisz używać - jeśli robisz pesto, to lepiej zamrozić.
    • Gość: kim Re: bazylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
      Mrożenie jest w przypadku bazylii lepsze niż suszenie. Bazylia
      suszona znacznie traci na aromacie (nie traci natomiast tymianek i
      oregano). Bazylię wygodnie jest zamrozić w kostkach lodu.
      Co do uzywania: jesli do gotowanych potraw, to dodawaj bazylię na
      końcu. Bazylii nie gotujemy!
      Przesadzona do doniczek w domu trzyma się do listopada.
      • Gość: bb111 Re: bazylia IP: *.238.90.1.ip.airbites.pl 15 lat temu
        Pomidory z bazylią - bardzo lubię
        • Gość: Ewa Re: bazylia IP: 213.199.198.* 15 lat temu
          Ususzyłam bazylię w suszarce do warzyw i owoców i ma zapach siana.
          Olejki eteryczne się ulotniły. Trzeba zamrozić, albo przechowywać
          zalaną w oliwie.
          Wysadziłam z nasion do doniczki, a wyrosłe sadzonki przeniosłam do
          mniejszych doniczek. Rosną cały rok, bo gdy łodygi zdrewniały, to
          wypuściły nowe zielone pędy. Są jednak teraz słabsze i mniejsze
          listki, więc znowu hoduję sadzonki i posadzę.
          • e._ Re: bazylia 15 lat temu
            Moim zdaniem mrożenie albo sposób z oliwą. Ja zalewam listki suche i
            czyste oliwą podgrzaną. Potem i oliwa ma piękny aromat i listki.
            Kiedy oliwa jest za gorąca, listki wychodzą... chrupkie, choć
            soczyście zielone! ma to swój urok.
            Temperaturę oliwy do zalewania sprawdzam zawsze wrzucając do niej
            pojedynczy listek.
            Uwaga!
            Słoiki muszą byc dobrze podgrzane!
          • Gość: ja Re: bazylia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15 lat temu
            Gość portalu: Ewa napisał(a):

            > Ususzyłam bazylię w suszarce do warzyw i owoców i ma zapach siana.

            suszę bazylię tradycyjnie, w suchym ciepłym miejscu (na parapecie)i bazylia
            nadal pachnie bazylią, a nie sianem
            • Gość: marianna Re: bazylia IP: *.brutele.be 15 lat temu
              ja proponuje mrozic,ale najlepsze sa takie male z przerywania,kilka galazek i
              kazda kepke zawijam w folie lub sreberko i juz.TAK tez robie kopier siekam zaraz
              po wyjeciu z zamrazalnika kiedy jeszcze sa zamrozone; duze wiechcie trzymam na
              balkonie jako dekoracje do pierwszych mrozow,


    • aserath Re: bazylia 15 lat temu
      potwierdzam - suszona bazylia traci całe walory zapachowe i staje się jedynie
      dodatkiem wizualnym :(

      o bazylii masz jeszcze tutaj
      www.architekturakrajobrazu.info/index.php?option=com_content&task=view&id=362&Itemid=124
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka