Dodaj do ulubionych

Pierzyna - jak wyprać???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
Mam pierzynę i szczerze mówiąc strasznie śmierdzi! Chciałabym ją wyprać, ale
nie wiem jak. Do pralni nie mogę oddać, ponieważ wszędzie zapierają się przed
niepikowaną pierzyną i nie chcą wziąć do prania. Co robić? Jak to tałatajstwo
wyprać, a potem wysuszyć?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.dip.t-dialin.net 23 lata temu
      Najlepiej w pralce na programie do welny.
      Tylko nie w proszku, poszukaj w sklepach powinny byc plyny do puchu, jezeli nie
      znajdziesz to Perwoll.
      Z suszeniem bedziesz miala troche problemu jak nie masz suszarki, musisz co
      troche ja przekrecac i trzepac zeby sie piura nie zbily.
      jak masz suszarke to wrzuc kilka pilek do tenisa.
      Zycze powodzenia przy praniu.
      • Gość: Kasia Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        O rany!!! Zajęcie na cały dzień! Dzięki serdeczne, mam nadzieję, że jakoś sobie
        poradzę :)))))))
        • Gość: Linn Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu
          ... jesli w oogole zmiesci sie w pralce. Moja sie nie miesci, niestety.
    • Gość: izalil Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      pierzyny się nie pierze tylko wietrzy
      a jeśli chcesz ją uprać to musisz ją rozpruć i wyprać oddzielnie pierze i
      oddzielnie powłokę (lub ją wymienić)
      a najlepiej kup nową kołdrę (kołdrę nie pierzynę) którą można uprać w pralce
      lub oddać do pralni i która nie będzie droga żeby w razie czego znowu kupić
      nową (np. z IKEA)
      • Gość: Kasia Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
        Rzecz w tym, że jest to pierzyna od teściowej i mój ślubny jest przywiązany do
        niej liną okrętową :)))))))
    • Gość: Iza Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.dip.t-dialin.net 23 lata temu
      Ja mam duza pralke do mojej sie miesci.
      Pamietam ze kiedys moja babcia przesypywala piora z pierzyny do innych
      powloczek....zapamietalam bo kojarzy mi sie to z masa pior w calym
      pomieszczeniu...prawie tak jak by snieg padal
      • Gość: hgi Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23 lata temu
        moze sprobuj poszukac punktu czyszczenia pierza,no i koniecznie przesypac do
        nowego wsypu.powinni to zrobic w punkcie czyszczenia i renowacji pierzyn i
        kolder,adresy w panoramie firm pod pierze,puch.
        • Gość: kluba1 Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.we.client2.attbi.com 23 lata temu
          nie pralam pierzyny bo nie mam ale mam poduszki, ktore przynajmniej raz w roku
          piore. Susza sie pieknie w suszarce. Proponuje pierzyne prac w okresie letnim
          i sadze, ze po prostu wyschnie sobie na wietrze i slonku. Piora mi sie podczas
          prania w tych poduszkach nie zbijaja - wszystko wychodzi dobrze, wsypa sie tez
          przy okazji pieknie pierze. Nie wiem, dlaczego trzeba przesypywac - ja nie
          przesypuje. Istotne jest aby pierze bylo b. dobrze wysuszone inaczej poduchy
          maja " kurzy " zapach .
          • Gość: hgi Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 23 lata temu
            nie wiem czy pierzyna zmiesci sie do pralki.
            jezeli dajesz pierzyne do czyszczenia,to byloby dobrze jednoczesnie wymienic
            wsyp,ktory po kilku latach uzywania nie jest juz swiezy,tymbardziej ,ze 1metr
            wsypy kosztuje okolo 20 zlotych.
            • Gość: kluba1 Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.we.client2.attbi.com 23 lata temu
              a czy przy czyszczeniu pierzyny nie jest od razu czyszczona rowniez wsypa ? To
              sie wszystko raczej razem pierze. To tak jak by plaszcz pralo sie osobno i
              podszewke osobno - tak mi sie przynajmniej wydaje !!
    • Gość: DORADCA Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: 212.244.93.* 23 lata temu
      TEN PROBLEM MNIE PRZERASTA. PIRZYNA ŚMIERDZI I TY JĄ JESZCZE TRZYMASZ. CÓŻ CI
      MOGE ŻYCZYĆ JEDYNIE MIŁYCH SNÓW. POZDRÓWKO.
        Pierzyna śmierdzi sobie na dnie wielkiego kufra, a jak już wcześniej napisałam,
        jest to prezent iod teściowej i mąż jest przywiązany do niej liną okrętową. No
        to wpadłam na pomysł, że skoro jej wyrzucić nie da to może chociaż ją upiorę :)
    • Gość: maq Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.gorzow.mm.pl 23 lata temu
      z tego co pamietam moja mama zanosila taką pierzyne do zakladu gdzie wymienili
      ją na nowa wsype i przy okazji wyczyscili i dodali troche pierza.Nie ma innej
      mozliwosci wyczyszczenia jej jak na sucho .
      • Gość: Linn Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.dialup.tiscali.it 23 lata temu
        Dobra rada.
    • Gość: izalil Re: Pierzyna - jak wyprać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23 lata temu
      kasiu

chyba jednak chciałabyś się pozbyć tej pierzyny
      powiedz mężowi że w pierzynie zelęgły się mole lub inne robactwo (spreparuj
      dowody) i wytłumacz że tego się nie da usunąć i trzeba pierzynę z ciężkim
      sercem wyrzucić
      albo powiedz że w domu nie jesteś w stanie wyczyścić pierzyny a koszt pralni
      przekracza koszt zakupu nowej pierzynki więc się nie opłaca jej oddawać do
      pralni
      albo kup nową pierzynę a starą wyrzuć a mężowi powiedz że starą oddałaś do
      pralni i przy okazji wymienili ci wsypę i dlatego nowa pierzyna wygląda
      inaczej niż stara, jeśli kupisz nową pierzynę pikowaną (bo zdaje się że ta co
      ją masz nie jest pikowana) to powiedz że po upraniu oddałaś pierzynę do
      krawcowej i kazałaś ją przepikować żeby pierze w środku nie latało
      albo wymyśl coś innego

pozdr

SUPER !!! :))))))))))))))
        Faktycznie małe kłamstewko tutaj nie będzie takie złe :)
    • Gość: Pani z wioski pierzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13 lat temu
      Podam Ci najprostszy sposób wyprania pierza i wsypy - Wybierz wszystkie pierze przez małą dziurkę z poszewki,ale zrób to latem na podwórzu, lub balkonie. Włóż pierze do gęstej firanki , później włóż ją do wany w do letniej wody i wypierz ją ręcznie w szarym mydle. Zmieniaj wodę aż będzie czysta.Nie wyjmując piór z firanki.Później upierz w pralce wsypkę od pierzyny.Wysusz ją. Wyprane pierze zostaw rozłożone w wannie niech ścieknie woda przewracając je z boku na bok.Możesz je wywirowac w firance w pralce lub delikatnie wycisnąć kilkakrotnie przez gazę.Później włóż pióra do wsypy i wysusz je suszarką lub na słońcu co kilka godzin trzepiąc pierzynę trzepaczką az dokładnie pióra wyschną i sie odkleją i po kłopocie , nie zapomnij że we wsypie ma być mala dziurka przed którą będziesz wkładała pierze.
      • aankaa Re: pierzyna 13 lat temu
        "najprostszy sposób wyprania..." by Pani z wioski

przy obecnych cenach za m3 wody "... zmieniaj wodę aż będzie czysta" , konieczności zakupu gęstej firany (nie wyobrażam sobie ściągnięcia takowej z karnisza i ponownym powieszeniu), prądu "wysusz je suszarką", albo o iluśdniowym suszeniu tego trzepiąc i przewracając, do tego czas zalegania pierzyny w wannie (a jeśli pytająca ma kabinę prysznicową ??) no i najlepsze: "co kilka godzin trzepiąc pierzynę trzepaczką aż dokładnie pióra wyschną i się odkleją" - bardziej opłacalne jest skorzystanie z rady powyżej - kupić nową i wmówić przywiązanemu do pierzyny (będącej w kufrze), że taka świeża i czysta po praniu

ew. zmarnowany czas na powyższe działania poświęcić na wytłumaczenie chłopu, że pierzyna dobra na starość, uprawianie seksu, (wspólne) przygotowywanie super kolacji :)
        • inna32 Re: pierzyna 13 lat temu
          A propos pierzyny to nie tak dawno dostałam w prezencie od koleżanki 2 pierzyny wypełnione puchem gęsim.Nie wiedziałam co z nimi zrobić,ale musiałam podjąć wreszcie decyzję gdyż na balkonie nie mogłam ich już trzymać,a w mieszkaniu nie było dla nich miejsca.Zaniosłam do punktu gdzie przerabiają pierzyny na kołdry.Wyszły mi 4 piękne kołdry.
        • Gość: frogg Re: pierzyna IP: *.adsl.inetia.pl 11 lat temu
          Chodzilo o rade jak wyprać pierze a nie oklamywac chlopa
    • Gość: Malzonek Kobiety co wy robicie IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 12 lat temu
      Mile Panie, prosze nie uczcie sie klamac. Przygotowujecie jedna na druga zeby meza oklamywac. Nie wtracajcie sie w czyjes malzenstwo, jezeli swojego nie macie.
      Zona niech powie mezowi o co chodzi I sprawa zalatwiona. Ale na Boga, po co te glupie teksty - zrob to I to, albo powiedz tak I tak.
      Glupia bedzie ta kobieta co sie takich durnych krecen poslucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka