Dodaj do ulubionych

Poziom fosforu - a mm

30.11.11, 22:36
Witam, u mojej 6 mies córeczki pediatra stwierdził zbyt wysoki poziom fosforu. We krwi poziom fosforu jest chyba w granicach normy (nie ma podanej normy, więc zakładam, że skoro nie ma strzałeczki w dół czy górę to jest ok), w moczu jest go ok 5 razy za mało.

W zw z tym zalecono nam zmianę wody z Żywca na inną (np Primavera) i przede wszystkim zmianę mleka z Enfamilu na np NAN. Co do wody, to nie wiem, ale zmienić mogę bez problemu. Ale sprawdziłam zawartość fosforu w obu mlekach i w NAN jest go nawet trochę więcej. Co powinnam zrobić wg Pani Doktor? Wolałabym zostać przy Enfamilu.
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: Poziom fosforu - a mm 02.12.11, 22:42
      Witam,
      Trudno mi się jednoznacznie ustosunkować.
      Na pewno warto oznaczyć nie tylko poziomy jonów Ca i P,ale poziom fosfatazy alkalicznej oraz poziom wit D3 w surowicy. Ocena wydalania dobowego jonów w moczu też jest istotna.
      Czy była zalecona korekcja dawki wit D 3- o ile oczywiście maluch ja otrzymuje ?
      Czy sugerowano ograniczenie porcji mlecznych ?
      Optymalny specjalistą ,z którym można skonsultować problem jest endokrynolog dziecięcy
      • magdal-enas Re: Poziom fosforu - a mm 04.12.11, 20:07
        Wszystkie te badania wykonaliśmy, wszystkie były w normie. Nie robiłam dobowego oznaczenia, jak rozumiem musiałabym zrobić dobową zbiórkę moczu.
        Nie ma ograniczenia w posiłkach mlecznych, tylko zalecenie zmiany mleka.
        Ale jaki jest sens tej zmiany, skoro np. NAN ma więcej fosforu (360) niż Enfamil (350) ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka