Dodaj do ulubionych

prośba o ocene schematu 8,5 msc

29.12.11, 10:35
uprzejmie proszę o ocene schematu mojego synka (8,5 msc). Czy mogę zrobić coś żeby nie jadł już w nocy?
dziękuję z góry

ok 8 kaszka na gęsto ok 100 ml z 1/3 sloiczka owoców
ok 10 mleko na 120 ml wody + 1 miarka kaszki
ok 12-13 obiad - bardzo mało niestety
ok 15 mleko na 120 ml wody + 1 miarka kaszki
ok 17 ok 1/3 słoiczka owoców z kaszą na wodzie
ok 18.30-19 mleko na noc na 210 ml wody + 3 miarki kaszki
w nocy 2 pobudki ok 1 i 4, po ok 100 ml mleka
dodatkowo w ciągu doby wypija jakieś 50-70 ml bobofruta (mocno rozcieńczonego wodą, zwykłej wody nie chce, herbatek też nie)
Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: prośba o ocene schematu 8,5 msc 30.12.11, 19:39
      Witam,
      Tu dla porównania przykładowy schemat dla tego weku:
      9 MIESIĄC ZYCIA 3 POSIŁKI MLECZNE + zupka
      przecier jarzynowy + owoce ( przecier lub sok)

6.00 200 ml mieszanki z kleikiem bezglutenowym

9.30 przecier owocowy lub sok ( max 150
      g)/zamiennie kisiel owocowy z
      BISZKOPTEM/zamiennie kleik na wodzie z
      owocami/zamiennie kasza jaglana z owocami /kompot

13.00 zupka-przecier jarzynowy (docelowo do 200
      ml) + 10-15 g g gotowanego miesa codziennie + ½
      zoltka codziennie

16.00 200 ml mieszanki z kaszką /zamiennie moze
      tez byc kisiel mleczny na mieszance z zóltkiem –
      zamiast zóltka do zupki

20.00 200ml mieszanki z kaszką zbozowa glutenową(

W kwestii schematu Pani malucha proponuję:
      1. zdecydowanie naciskać na danie obiadowe w większej ilości.
      Może podzielić je na dwie porcje np o 12 i o 15
      2. generalnie strać się dawać większe objętości posiłków w dłuższych odstępach czasowych ( dziecko w tym wieku z reguły nie ma potrzeby jedzenia co 2 godziny)
      3. Planowo karmić ok 24-1 porcja zagęszczoną. Próbować odzwyczajać od posiłku o 4 metodą stopniowego rozcieńczania wodą
      4. Próbować wprowadzać posiłki stałe - wymagające żucia lub gryzienia np wafel ryżowy albo kawałki owoców lub warzyw np w specjalnej siateczce do karmienia

Jak wygląda aktualna masa ciała synka ?
      • blue.babajaga Re: prośba o ocene schematu 8,5 msc 03.01.12, 14:03
        dziękuję bardzo za wskazówki. Będę starała się je wprowadzać ale niestety łatwo nie jest :( Wczorajszy dzień był idealny, ponad połowa duzego słoiczka na obiad w jednym podejsciu i juz miałam sie chwalic ale niestety noc - koszmar, mnóstwo pobudek i wycie i spazmy do momentu dostania mleka. Dzisiejszy dzień niestety nie lepszy :(

Szczerze powiem, że nie wiem jak teraz z wagą dziecka, ostatnio byłam na ważeniu w listopadzie, mały był na 25. centylu, tak jak od początku. Myślę, że jest podobnie i teraz.
        Jedzenie do rączki daję już od jakiegoś czasu: chrupki, chleb, warzywa, owoce pokrojone w słupki. Ale nie traktuję tego jako jedzenie, bo więcej ląduje w okolicy niż w brzuchu.

Co do zwiększenia przerw między posiłkami i zwiększenia objętości posiłków to niestety nie daję rady :( Problem jest po pierwsze taki że nie jestem w stanie więcej w niego wmusić na raz. Po drugie - że zasypia z butlą :/ Od dłuższego czasu usiłuję z tym walczyć ale jestem w tym beznadziejna :( Należy do dzieci bezsmoczkowych i może to też jest problemem. Mam też starsze dziecko i nie pamiętam żebym miała takie (albo jakiekolwiek inne) problemy z jego żywieniem. Niestety czuję że syn będzie z tych dzieci za którymi biega się po placu zabaw z kawałkiem banana :/

No nic, wyżaliłam się.
        • barbara.gierowska Re: prośba o ocene schematu 8,5 msc 04.01.12, 19:13
          Witam,
          No cóż trzeba podejmować próby i liczyć że z czasem sytuacja sie poprawi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka