Dodaj do ulubionych

Dokarmianie po piersi

20.01.12, 21:06
Mala ma 8 tyg, po piersi dostaje butelke, poniewaz nie wiem ile je z piersi to na razie dokarmiam tyle ile chce, nie przekracza norm dziennych podanych na opakowaniu ale nie wiem czy razem z piersia nie je za duzo. Po tyg przybrala 400g. Czy dalej dokarmiac ile chce, je srednio co 3 godz? Sama odrzuca butelke jak juz nie chce jesc i nie zmuszamy by pila wiecej.
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Dokarmianie po piersi 21.01.12, 19:15
      A w jakim celu (z jakich wskazań) dokarmiasz po piersi?
      (Od tego może zależeć odpowiedź.)
      • pa-ti11 Re: Dokarmianie po piersi 22.01.12, 07:28
        Chyba nikt Ci na to nie odpowie jednoznacznie
        Zależy czego sama chcesz- jak karmić kp - to odstawiać butlę i karmić często piersią
        W przeciwnym razie dziecko raczej przejdzie na butelkę.
      • pa-ti11 katriel 22.01.12, 07:29
        kp-nawracanie?
        • katriel Re: katriel 23.01.12, 01:42
          Jakie nawracanie? Się pytam. Siępytać nie wolno? Może ja się nie znam, ale
          wydawało mi się, że powody dokarmiania (słabe przyrosty? widzimisię? itd.)
          robią różnicę i że jak wątkodawczyni uzupełni informacje, to komuś kto się zna
          na karmieniu mieszanym będzie łatwiej odpowiedzieć wiążąco.

(No nie ukrywam, że mnie się koncepcja dokarmiania butlą po piersi wydaje
          dosyć upierdliwa. Gdyby mnie w swoim czasie ktoś wmówił, że dziecku, które
          po dwóch piersiach dalej jest głodne, trzeba podać butelkę, bo w piersiach
          przecież "już nic nie ma", to moje doświadczenie macierzyństwa byłoby dużo
          gorsze, niż było. Ale - kurczę - nic takiego nie piszę, bo to nie to forum. Tylko
          siępytam.)
          • agzi Re: katriel 23.01.12, 19:49
            Dziecko sie nie najada, ja nie mam sily na zwiekszanie laktacji, chce karmic mieszanie dopoki bede miala pokarm
    • maggieeee Re: Dokarmianie po piersi 26.01.12, 14:22
      Agzi. Zainwestuj w wagę. Albo pozycz. Wazysz przed jedzeniem z piersi i po. Normalnie w ciuchach. Dokładnie widzisz ile zjadloo.
      Ja tak robiłam jak miałam cyrki z małym. Na początku jadł z piersi ale nie przybieral i sie okazało ze jadł 30 ml.
      Powazysz kilka razy i skończy sie twój problem. Zobaczysz ile zjada z piersi i ustalisz dokarmiańia.
    • barbara.gierowska Re: Dokarmianie po piersi 01.02.12, 16:54
      Witam,
      Przyrost 400 g/tydzień jest nawet więcej niz dobry. Standartowo zakłada się,ze maluch powinien przyrastac ok 150 g/tydzień.

Proponuję utrzymac regularne przystawianie do piersi,moze tytułem próby,przez 1-2 dni dokarmiać co drugie karmienie ? Bedzie to miało także wymiar diagnostyczny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka