25.09.12, 21:21
witam mam pytanie odnośnie alergii i glutenu w sobote rano podałam łyżeczke kaszki mannej z glutenem cały dzien córka była marudna i płaczliwa a w niedziele rano obudziła się z krostkami ktore na około jest czerwone a wystąpiły one na czole i skroniach gesto a na policzkach tyulko po trzy cztery i w poniedziałek bylo pare wiecej tych krostek moje pytanie brzmi czy może być to od glutenu?? corka ma 5msc i tylko jedną łyżeczke dostała tak jak pisałam wyżej byłam oczywiscie u pediatry natomiast on nie wie co to jest i czy od glutenu... po prostu masakra
Obserwuj wątek
    • framaga32 Re: alergia?? 26.09.12, 13:46
      mój syn był uczulony na gluten, miał bóle brzuszka, bardzo często robił kupki, gluten niszczy kosmki jelitowe w jelicie, wygląda to tak, że dziecko je a jedzonko zaraz praktycznie wychodzi niestrawione, ale u ciebie po jednej łyżce to i tak tego nie stwierdzisz, ja na Twoim miejscu nadal bym próbowała, spróbuj po raz kolejny, zobacz czy taka sama reakcja, to się przekonasz
    • barbara.gierowska Re: alergia?? 30.09.12, 21:01
      Witam,
      Trzeba rozróznić dwie postacie niekorzystnej reakcji na gluten : jest to alergia lub celiakia( tzw choroba trzewna).
      Po jednorazowej ekspozycji na gluten mozliwa jest reakcja alergiczna. Czy kasza manna została dodana do zupki czy była to np kasza manna z dodatkiem mleka modyfikowanego ( wówczas podejrzane mogło by być jeszcze mleko).
      Tak czy inaczej,proponuję wstrzymać podaz kaszki i poczekać aż niekorzystne objawy ustąpią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka