Dodaj do ulubionych

Do kiedy mm?

08.07.16, 14:15
Do mam, które karmią/karmiły mm. Ile mają Wasze dzieci, które piją mm? Lub ile miały, gdy przestały? Z jakiego karmienia rezygnowaliście na końcu? Albo kiedy planujecie zrezygnować?
Obserwuj wątek
    • agi2507 Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 14:23
      Córka około 2,5 roku jak nagle przestała pić mleko modyfikowane, stwierdziła, że ona już nie chce i od tej pory nie pija żadnego mleka, kakao tez nie wchodzi w grę. Synek miał jakiś rok i 3 miesiące jak zamiast mm zaczęliśmy mu dawać zwykłe mleko pasteryzowane 2%. Teraz ma 19 miesięcy i zwykłe mleko z dodatkiem kaszy manny pija rano po obudzeniu się wieczorem przed spaniem
    • lee_a Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 15:02
      podobno przy dobrze zbilansowanej diecie mleko modyfikowane a właściwie żadne mleko po pierwszym roku życia nie jest do niczego potrzebne. Cieszy mnie takie stanowisko bardzo i uspokaja, bo moja córka po tym jak odstawiła się od piersi w wieku 12 miesięcy to żadnego badziewia sztucznego pić nie chciała. Fajnie o tym pisze hafija w swoim artykule www.hafija.pl/2015/06/nie-tylko-zywe-skladniki.html
    • marellakarola Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 15:28
      Córka ma rok, z butli pić nigdy nie chciała, ale mm je 2 x dziennie łyżeczką w kaszce. Jej bez różnicy czy dam mm czy migdałowe czy kozie. Zastanawiam się czy mm nie jest jednak bardziej przystosowane dla takich dzieci niż np to migdałowe pseudomleko czyli napój roślinny-np firmy Alpro które w składzie ma cukier, poza tym w Pl mleka roślinne są jednak drogie.
      Interesuje mnie opinia matek które podawały mm i zastąpiły je czymś innym.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Do kiedy mm? 09.07.16, 20:21
        Zrób mleko migdałowe sama. Tożto chwila roboty.
    • kasikkkkka Re: Do kiedy mm? 10.07.16, 23:31
      Córka zrezygnowała z mm jak miała ok 2,5 roku. Syn zrezygnował z kp jak miał 13 m-cy i na mm tez się wypiął, wiec mleka nie pił w ogóle. Teraz ma 21 m-cy i z pół roku temu zaczął jeść zwykle mleko z płatkami.
    • beataj1 Re: Do kiedy mm? 11.07.16, 14:38
      Córka w wieku około 1.5 roku przeszła zupełnie na zwykłe mleko. Bezproblemowo i bez strat w ludziach. Teraz (4 lata) mleka pije niewiele chyba, że dorwie się bez mojej wiedzy do mojej kawy.
    • monu29 Re: Do kiedy mm? 13.07.16, 15:33
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Z tych kilku wynika, że dzieci rezygnując były starsze od mojej córki. Ona ma 13 miesięcy i jak na razie nie wyobrażam sobie rezygnować z mm. Z tego rano jeszcze może jakoś, ale na noc uwielbia i jeszcze przy tym zostaniemy. No i mm ratuje nas teraz, kiedy ma poszczepienną gorączkę i negatywnie reaguje na wszystko, co nie jest jogurtem. Akceptuje tylko to i butlę z mlekiem.
    • mistress9 Re: Do kiedy mm? 16.07.16, 14:59
      mój ma 15,5msc i dalej pije mm. nie wiem kiedy przestanę mu dawać, tym bardziej że na razie mój mały alergik zwykłego mleka krowiego nie pije, a jak się szuka w ciemno alergenu to cieżko o naprawdę dobrze zbilansowaną dietę. pożyjemy, zobaczymy ;)
    • friarielli Re: Do kiedy mm? 21.07.16, 19:47
      Ja daje 16miesieczniakom zwykle mleko krowie od czasu przejścia z 3 na 2 karmienia mlekiem a reszta posiłków stałych, przez pewien czas piły częściowo mm, smakowo nie robi im roznicy. Chętnie zamiast mleka dawałabym jogurty, twaróg, ale córka nie chce nic takiego
    • kluska77 Re: Do kiedy mm? 06.11.16, 23:45
      Używaliśmy tylko trochę po roku, potem dziecko piło już zwykłe. Nie było niejadkiem, tzn. jadło po trochu z każdej grupy produktów, więc uznałam, że nie potrzebuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka