monu29 08.07.16, 14:15 Do mam, które karmią/karmiły mm. Ile mają Wasze dzieci, które piją mm? Lub ile miały, gdy przestały? Z jakiego karmienia rezygnowaliście na końcu? Albo kiedy planujecie zrezygnować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agi2507 Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 14:23 Córka około 2,5 roku jak nagle przestała pić mleko modyfikowane, stwierdziła, że ona już nie chce i od tej pory nie pija żadnego mleka, kakao tez nie wchodzi w grę. Synek miał jakiś rok i 3 miesiące jak zamiast mm zaczęliśmy mu dawać zwykłe mleko pasteryzowane 2%. Teraz ma 19 miesięcy i zwykłe mleko z dodatkiem kaszy manny pija rano po obudzeniu się wieczorem przed spaniem Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 15:02 podobno przy dobrze zbilansowanej diecie mleko modyfikowane a właściwie żadne mleko po pierwszym roku życia nie jest do niczego potrzebne. Cieszy mnie takie stanowisko bardzo i uspokaja, bo moja córka po tym jak odstawiła się od piersi w wieku 12 miesięcy to żadnego badziewia sztucznego pić nie chciała. Fajnie o tym pisze hafija w swoim artykule www.hafija.pl/2015/06/nie-tylko-zywe-skladniki.html Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Do kiedy mm? 08.07.16, 15:28 Córka ma rok, z butli pić nigdy nie chciała, ale mm je 2 x dziennie łyżeczką w kaszce. Jej bez różnicy czy dam mm czy migdałowe czy kozie. Zastanawiam się czy mm nie jest jednak bardziej przystosowane dla takich dzieci niż np to migdałowe pseudomleko czyli napój roślinny-np firmy Alpro które w składzie ma cukier, poza tym w Pl mleka roślinne są jednak drogie. Interesuje mnie opinia matek które podawały mm i zastąpiły je czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Do kiedy mm? 09.07.16, 20:21 Zrób mleko migdałowe sama. Tożto chwila roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasikkkkka Re: Do kiedy mm? 10.07.16, 23:31 Córka zrezygnowała z mm jak miała ok 2,5 roku. Syn zrezygnował z kp jak miał 13 m-cy i na mm tez się wypiął, wiec mleka nie pił w ogóle. Teraz ma 21 m-cy i z pół roku temu zaczął jeść zwykle mleko z płatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Do kiedy mm? 11.07.16, 14:38 Córka w wieku około 1.5 roku przeszła zupełnie na zwykłe mleko. Bezproblemowo i bez strat w ludziach. Teraz (4 lata) mleka pije niewiele chyba, że dorwie się bez mojej wiedzy do mojej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
monu29 Re: Do kiedy mm? 13.07.16, 15:33 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Z tych kilku wynika, że dzieci rezygnując były starsze od mojej córki. Ona ma 13 miesięcy i jak na razie nie wyobrażam sobie rezygnować z mm. Z tego rano jeszcze może jakoś, ale na noc uwielbia i jeszcze przy tym zostaniemy. No i mm ratuje nas teraz, kiedy ma poszczepienną gorączkę i negatywnie reaguje na wszystko, co nie jest jogurtem. Akceptuje tylko to i butlę z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mistress9 Re: Do kiedy mm? 16.07.16, 14:59 mój ma 15,5msc i dalej pije mm. nie wiem kiedy przestanę mu dawać, tym bardziej że na razie mój mały alergik zwykłego mleka krowiego nie pije, a jak się szuka w ciemno alergenu to cieżko o naprawdę dobrze zbilansowaną dietę. pożyjemy, zobaczymy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Do kiedy mm? 21.07.16, 19:47 Ja daje 16miesieczniakom zwykle mleko krowie od czasu przejścia z 3 na 2 karmienia mlekiem a reszta posiłków stałych, przez pewien czas piły częściowo mm, smakowo nie robi im roznicy. Chętnie zamiast mleka dawałabym jogurty, twaróg, ale córka nie chce nic takiego Odpowiedz Link Zgłoś
kluska77 Re: Do kiedy mm? 06.11.16, 23:45 Używaliśmy tylko trochę po roku, potem dziecko piło już zwykłe. Nie było niejadkiem, tzn. jadło po trochu z każdej grupy produktów, więc uznałam, że nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś