26.09.05, 09:46
Panie Doktorze i e-Mamy. Corka ma 6,5 miesiaca i chcialabym sie zapytac czy
juz moge podawac jej budyn. Ale najwazniesze jak ten budyn ugotowac? Corka
jest karmiona mlekiem modyfikowanym. Czy moge jej dawac ugotowany na mleku
krowim? A moze to jeszcze zbyt wczesnie? Dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: Budyn 27.09.05, 21:50
      ja bym się jeszcze troche wstrzymała z budyniem na mleku krowim. ale mozesz
      ugotować na modyfikowanym. najlepiej wejdź na forum Jedzenie i zapuść temat
      budyniu a na pewno jakaś mama poda ci przepis.
      • sonatka1 Re: Budyn 28.09.05, 10:38
        dziewczyny moja córeczka dzisiaj kończy 2 miesiące, a wczoraj juz dostała budyń
        na krowim mleku! pczywiście taki rxzadki do picia przez smoczek! i nic jej nie
        jest, więc dzisiaj dostanie znowu!
        • magda270519761 Re: Budyn 28.09.05, 11:07
          Ja też dałam jej raz na mleku z kartonu (gotowałam dla nas) jak jej smakował i
          nic jej nie było , od tamtej pory je budyń z nami, a my kiedyś to co piłyśmy?
          nan2 nie - zwykłe mleko , jeżeli nie ma skazy , a nie ma bo rozumie , że dajesz
          normalne mleko to spokojnie spróbuj, ja też daje troszke bułeczki z masełkiem
          (chociaż też zakazana),.
          Teraz jest wszystko zakazane , jeszcze 10 lat temu , kiedy wychowywałam
          pierwszą córke , to od pół roku podawało się prawie wszystko, oczywiście
          rozsądnie(nie kiełbase z grila)
          • balbi6 Re: Budyn 28.09.05, 20:23
            Dzieki dziewczyny.
            Chce dodac , ze starszego syna tez juz dawno wychowywalam (13lat) i wtedy
            faktycznie dawalo sie prawie wszystko i wczesniej. Ale Bebiko wtedy sie
            gotowalo to i budyn latwiej bylo zrobic.
            • mazuba Re: Budyn 28.09.05, 20:29
              a jak zrobic budyn na mleku modyfikowanym jesli nie mozna go gotowac?? tez bym
              chetnie malej zrobila.
              pozdrawiam
              magda
    • rutkam Re: Budyn 28.09.05, 21:31
      witam, mój synek ma już 8 m-cy i ostatnio zrobiłam mu budyń na mleku
      modyfikowanym dla zaintersowanych podam jak to zrobiłam:
      180 ml wody
      6 miarek mleka modyfikowanego
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      żółtko
      deserek gerbera np. jabłuszko (ale nie koniecznie)
      Przygotować 180 ml wody, do połowy wsypać mleko modyfikowane i dobrze wymieszać,
      do drugiej połowy dodać żółtko, mąkę i ciągle mieszając zagotować, a na końcu
      wlać mleko i wszystko razem wymieszać(już nie gotować), żeby lepiej smakowałao
      można jeszcze dodać deserek, ale to już kwestia gustu, a raczej smaku :).

Pozdrawiam
    • piotr-albrecht Re: Budyn 02.10.05, 15:17
      Można tylko nie bardzo wiem po co. Jesli juz to na mleku modyfikowanym - mleko
      stanowi podstawę do której mozna dodac ugotowana makę ziemniaczana zmieszana z
      czym się jeszcze chce. Inne zgadnienie, że mnie by sie nie chciało, ale na
      szczęście zona zajmowała się gotowaniem, a jej jak większości matek, jakoś na
      szczęście się chciało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka