Dodaj do ulubionych

Moja córka nie umie sama zrobic kupki

10.12.05, 18:48
MOJA 3MIESIĘCZNA CÓRKA NIE POTRAFI SAMA ZROBIĆ KUPKI,ZA KAŻDYM RAZEM MUSZE
JEJ POMAGAĆ TERMOMETREM.LEKARZE MÓWIĄ,ŻEBYM POMAGAŁA JEJ DO MOMENTU,AŻ
WPROWADZĘ JEJ PRÓCZ MLEKA JAKIEŚ INNE DANIA TO WTEDY SAMA ZACZNIE ROBIĆ.MAM
SIĘ TYM NIE MARTWIĆ,ALE NIESTETY TO JEST NIEMOŻLIWE PONIEWAŻ MĘCZY MNIE TO I
JĄ RÓWNIEŻ.BUDZI SIĘ CZASAMI W NOCY NIE DO KARMIENIA A DO KUPKI.PRÓBUJĘ JĄ
PRZETRZYMAĆ \ŻEBY ZROBIŁA SAMA ALE NIESTETY KOŃCZY SIĘ TO PŁACZEM ORAZ
TYM ,ŻE WYCIĄGAM TERMOMETR I JEJ POMAGAM.PROSZĘ POMÓŻCIE ,BO NIE MOGĘ PRZEZ
TO SPAĆ,TAK MNIE TO MARTWI.ANIA
Obserwuj wątek
    • piotr-albrecht Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 19:35
      Jest to najprawdopodobniej tzw. dyschezja, przejściowe zaburzenie w oddawaniu
      stolca wynikające z niedojrzałości - nie nalezy dziecku pomagać tylko poczekać,
      a, że się trochę pomęczy to nie szkodzi.
      • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 19:41
        CZEKAŁAM NA TO AŻ ZROBI SAMA ALE NIESTETY KOŃCZYŁO SIĘ TO PŁACZEM.CIĘŻKO
        ODCHODZĄ JEJ GAZY.ŻEBY PURKNĄĆ WKŁADA W TO TYLE WYSIŁKU ŻE GŁOWA BOLI.PODAWAŁAM
        JEJ HERBATKĘ KOPRUSIA ORAZ KROPLE BOBOTIC.CO PRAWDA POPURKAŁA ALE KUPKI JAK NIE
        BYŁO TAK NIE MA.CO MAM ROBIĆ?
        • wbm33 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 15:43
          Moje dziecko równiez miało problem z kupką jak skończył 4 miesiace dolewałam mu
          do herbatki łyżeczke soku z buraka czerwonego i od tamtej pory robi kupki dwa
          razy dziennie bez żadnych problemów.

Beata W
    • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 19:50
      PANIE DOKTORZE PROSZE MI NAPISAC JAK MAM JEJ POMÓC SKORO PRZEZ PARE GODZIN
      PRÓBUJE JA PRZETRZYMAC ZEBY ZROBILA SAMA KUPKE ALE TO BEZ SKUTKU.KONCZY SIE TO
      TAK ZE WYCIAGAM TERMOMETR I W MOMENCIE GDY JEJ WKŁADAM MOMENTALNIE POD
      CISNIENIEM WYSKAKUJE ŻADKA KUPA(JAK JEST KARMIONA PIERSIA),A JAK BEBIKIEM TO
      GĘSCIEJSZA.PRZED KUPA NAJPIERW ODCHODZA JEJ GAZY A POTEM KUPA.
      • mazuba Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 20:47
        sprobuj plantex, jest dozwolony powyzejdrugiego tygodnia zycia, u nas dzialal
        zarowno na kolki jak i na zaparcia ( nie zatwardzenia). poza tym sa krpoelki na
        gazy, moze zamiast termometra sprobujesz tych kropelek? (esputicon, espumisan,
        sab simplex czy lefax).
        przepraszam,z e sie wcielam, ale chce tylko pomoc.
        pozdrawiam
        • aga050729 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 20:56
          nie pomagaj termometrem, lepiej poradziła mi lekarka czopkami glicerynowymi
    • aga050729 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 10.12.05, 20:59
      zastosuj debridet recepta od lekarz
      • magda270519761 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 09:50
        Nie rozumie , skoro nie ma zatwardzenia to nie pomagaj , wytrzymaj cały dzień i
        daj jej wreście zrobić tą kupę, a nawet poczekaj 2 dni , przeciez zawsze możesz
        3 dnia włożyć termometr, a przy kupie dzieciaki często stękają , prykają i
        robią się czerwone , a ty jak się załatwiasz , nic ,żadnego wysiłku?
        A dodatkowo udaj się do lekarza i możesz dawać debridat (na recepte), on
        reguluje prace układu trawiennego.
        A to nadymanie to może gazy , a nie kupa , przecież nie musi robić kupy
        codziennie , szczególnie , że piszesz , że jest rzadka , co innego jakby
        zrobiła bardzo suche bobki.
        • domi_15 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 14:08
          U nas pomogł Gripe Water Na początku też były czopki glicerynowe
        • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 14:36
          używałam esputicom,wode koperkowa,debridat,byłam u lekarza najlepszegou nas w
          mieście,który powiedział,że mam pomagać termometrem takim elektronicznym bez
          rtęci do momentu aż nie wprowadzę jej coś innego niż mleko,wtedy zrobi sama.Ale
          ja niestety w to nie wierze.Dzisiaj w nocy próbowała sama zrobić ale bez
          skutku.przetrzymałam ją do godziny 14 ,wsadziłam tylko na moment termometr i
          wyleciała taka kupa że głowa boli.napiszcie co mam robić?ania
          • domi_15 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 14:59
            Kurcze, nie wiem. Z jednej strony patrzeć nie mozna, jak dziecko sie meczy a z
            drugiej to przy takim pomaganiu to juz wogóle sie nie nauczy sama robic kupy.
            3m-ce to juz nie taki mały dzidzius
            • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 15:03
              wiem ze tak jest ale co mam zrobic?
              • domi_15 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 11.12.05, 15:18
                Nózki do brzuszka (tak jak któraś z dziewczyn tu pisała), delikatnie ugniatać
                lewy boczek, kłaść dużo na brzuszku, podawać koperek, rumianek,anyżek??Spróbuj,
                może pomoże Pozdrawaim
    • newdidia Spróbuj! Nam pomogło! 11.12.05, 15:35
      Pomogło nam jabłuszko skrobane, 1 łyżeczka. Może być ze sklepu lub zeskrobane w
      domku. Pomaga też podanie 1-2 łyżek soczku jabłkowego. Moja dzidzia też ma 3
      miesiące. Podałam jej jabłko za radą lekarza.
      • annakurowska8 Re: Spróbuj! Nam pomogło! 11.12.05, 16:19
        newdidia a co sie dzialo z waszym dzieckiem?
        • galela Re: Spróbuj! Nam pomogło! 11.12.05, 22:30
          Ale skoro karmisz ja piersią, to może robić kupę raz na 10 dni. A męczyć się
          może z powodów kolki. Nie wolno wkłaać ciągle dziecku termometru do pupy.
    • newdidia Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 08:53
      Mój synek też nie potrafił sam zrobić kupki i trzeba było mu pomagać albo
      termometrem albo czopkiem glicerynowym. Jak sie mu nie pomogło to sie strasznie
      męczył i nie mógł spać.
    • mald Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 09:10
      Nie rozumiem paniki , Sory ale panikujesz. Przy karmieniu piersią kupę dziecko
      robi nie codziennie , chociaż oczywiście zdarza się , ale to zależy od tego co
      ty dziewczyno jadasz!! Wszystko co zjesz przejmuje twoje dziecko , A moze
      palisz papierosy ? Chociaż mam nadzieję że nie .Poza tym dziecko ma się
      pomęczyć , postękać itp .jak ci napisała Magda. Może powinnas zmienić swoja
      dietę skoro karmisz? Przecież dziecko przejmuje wszystko to co ty jesz pijesz
      itp..I dziecko przy karmieniu piersią nie robi kup codziennie.Mojego syn a tez
      karmiłam piersią i włąsnie od trzeciego miesiąca zaczęłam go dokarmiac
      Bebilonem i rzadko kiedy zrobił codziennie kupę. Jeszcze jedna opcja
      jest .Koleżanka palila papierosy podczas karmienia piersia i dziecko mialo
      ogromne problemy z wypróznianiem .Niestety ale są takie kobiety mam nadziejęż
      edo takich nie należysz..
      • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 12:22
        przykro mi ale mam podstawy do paniki.jezeli chodzi o papierosy to nigdy nie
        palilam,a co do jedzenia to mam mnustwo ksiazek i informacji na temat
        odzywiania,ktore oczywiscie przestrzegam.prawie wszyscy pisza zeby nie pomagac
        dziecku,ale jak tu nie pomoc skoro dziecko samo sie nie załatwi.aha,a co do
        kupki nie codziennej to ja przeciez wiem kiedy ona chce ta kupke-skoro meczy
        sie cala noc i pol dnia i w momencie kiedy wkladam termometr wylatuje taka kupa
        to ciezko mowic ze nie chciala.ciekawa jestem czy mamy bedace na moim miejscu
        patrzyly by na swoje dzieci ktore sie tak mecza?
        • annakurowska8 newdidia 12.12.05, 12:28
          podawalam jej juz jabuszka i nic.prosze napisz mi wiecej o swojej dzidzi,jak
          sie zaczely problem ,ile trwaly,itp.pozdrawiam. p.s jestes jedyna moja podpora
          ze nie jestem sama i ze jej to minie.ania
        • annakurowska8 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 12:32
          chcialabym dodac ze moje dziecko naszczescie nigdy nie mialo kolki.a gdyby to
          miala byc kolka jak nie ktore mamy pisza to co to za kolka ze w momencie kiedy
          jej pomagam zrobic kupke to cala meczarnia mija? gdyby termometr pomagal na
          kolki to wydaje mi sie ze kazda mama by tak robila.TO JAKAS BZDURA Z TA
          KOLKA!!!!!!!!
          • domi_15 Re: Moja córka nie umie sama zrobic kupki 12.12.05, 12:50
            Jak dziecko zrobi kupkę to bardzo czesto dolegliwości zwiążane z kolka mijają
            Czy mała pręży się, ma twardy brzuszek, nagle zaczyna płakać? To może być kolka
            A termometr naprawde nie jest sposobem Malutka ma już 3 m-ce U nas kolki trwały
            do 4 m-ca A może ty pij napar z rumainku czy kopru włoskiego Zawsze pomożesz
            dziecku szybciej się "odgazować" I święta prawda jest, że co zjesz lub wypijesz
            ty - zje lub wypije twoje dziecko Ja piłam dużo soku jabłkowego - to rozrzadza
            kupy
    • newdidia Do annakurowska8 12.12.05, 12:52
      Wyslę Ci maila na gazetową skrzynke!
      • bea-ta Re: Do annakurowska8 12.12.05, 14:30
        Tu poczytaj czym tak naprawde sa zaparcia:
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,269
        Myśle, że dziewczyny dobrze pisza, że dziecko moga zwyczajnie męczyc gazy,
        maluch chce pruknać i nie może,a zachowuje się tak jak piszesz, może płakac,
        podciagac nózki, postekiwać, byc niespokojnym, naprężać sie jak przy kupie. U
        niemowlat wszystko jest bardziej spotęgowane niz u nas, bo przewód pokarmowy
        uczy sie dopiero trawić i stąd taki wysiłek i problemy nawet z oddaniem gazów.
        Podobnie to,
        że przed stolcem jak podraznisz odbyt dziecko sie odgazowuje a potem wychodzi
        kupa. Łatwo zaobserwowac czy maluch jest wzdęty- obejrzyj brzuszek, jest duzy i
        twardawy? Gazy zbite w duże konglomeraty moga tez hamować przechodzenie stolca
        przez jelito i stąd problem, dziecko moze czuc nawet ból- miałas kiedys Ty
        wzdęcie brzucha? - jest dyskomfort dla dorosłego a co dopiero dla dziecka!!!
        Układaj dziecko często na brzuszku, zwłaszcza przed jedzeniem, odbijaj często w
        trakcie jedzenia i po, sprawdź czy dobrze przystawiasz dziecko do piersi - tech.
        karmienia, może cos z kropelek- one nie działaja cudów i nie wplywaja na
        wydalanie stolca, ale pozwalaja sie chociaz troche odgazowac dziecku-
        skuteczniośc słuchac po zwiekszeniu częstości prukania np. bobotic od 28dz. 3xdz
        8 kropli + 8 kr. na noc. Woda koperkowa czy herbatki ziołowe moga nasilić
        wzdęcia, bo róznie dzieci reaguja na nie- jesli juz to sama woda, ew. wywar z
        suszonej sliwki. Czasem pomaga probiotyk np.Lacidofil, czy mieszanka z
        prebiotykiem- bebiko może byc zbyt cięzkostarwne, może lepiej bebiko omneo,
        bebilon HA 1- specjalnie pisze o mieszankach HA, bo wzdęcia, zaparcia( których z
        tego jak opisywałzś kupke dziecka a co przeczytasz w załaczonym linku nie jestem
        pewna- naprawde!kupy luźne, a Ty pomagając nie dajesz szansy na wyproznienie
        normalne) może byc efektem nadwrazliwości na białka krowie. Możesz masowac smyka
        w ciepłej wodzie w czasie kąpieli i po ulozyc na brzuszku. Mój syn też miał
        okropne wzdęcia, ale jego meczyły zaparcia- kupy były robine co 2-4 dni i były
        to twarde bobki!Im więcej było mieszanki a mniej piersi tym objawy sie nasilały.
        Pomoglo b. omneo troche a przede wszystkim wiek dziecka - jak skończył 3mz
        zniknęły kolki i wprowadzenie stałych pokarmów w 3,5mż. Tarte surowe jabłko i
        sok z jabłka rozcieńczony, bo zbyt słodki. Poza tym troche wyluzuj - wpowadzając
        nerwowa atmosfere denerwujesz dziecko i objawy moga sie nasilac tez z tego też
        powodu. Beata
        • magda270519761 Re: Do annakurowska8 12.12.05, 15:27
          Takie dziecko zawsze zrobi kupe jak wsadzisz jej termometr do pupci , moja jak
          była mała i sprawdzałam jej temp. (była chora) to za chwile robila kupe ,
          posłuchaj , musisz wytrzymać 2-3 dni i poczekać na tą kupe , bo ją tak
          uzależnisz od term . że już wcale nie zrobi bez i pytam się czy ona ma
          zatwardzenie czyli ciemne suche bobki!! jeżeli nie, to męczą ją pewnie
          wzdęcia , które też likwidujesz termometrem , bo skoro rozchylisz pupe to gazy
          wyjdą , to jest też metoda stosowana w wyjątkowych sytuacjach orzy kolkach.
          I skoro cię to męczy , czy byłaś u lekarza i co powiedział?
          • annakurowska8 Re: Do annakurowska8 12.12.05, 18:03
            bylam u lekarza ktory zalecil mi pomaganie termometrem.faktycznie jest tak ze
            mala mi sie zagazowuje i przez to nie moze purknac.powiedzial ze w momencie
            kiedy wproadze jej cos innego do jedzenia niz mleko to sama zacznie robic bo
            wtedy dostanie parcia na kupe.p.s powiedzial ze podczas parcia zamyka jej sie
            zwieracz i przez to nie moze zrobic kupy.
            • jakw Re: Do annakurowska8 12.12.05, 19:01
              A herbatkę koperkową przerabialiście? Bo na gazy to koperek mógłby pomóc.
              • galela Re: Do annakurowska8 12.12.05, 23:28
                A może ją już pupa boli od tego termometru i dlatego nie chce kupy zrobić?
            • bea-ta Re: Do annakurowska8 13.12.05, 08:24
              Gazy mogą byc efektem równiez nietolerancji mieszanki - bebika, które podajesz
              zarówno laktozy, która tam jest w dużej ilości, bo dzieci maja obnizona
              aktywnosc enzymów trawiennych w tym laktazy, jak i efektem nietolerancji białek
              krowich- podajesz zwykła mieszanke. Pisałam którym mlekiem możesz dokarmiać -
              bebiko omneo lub bebilon Ha oba z prebiotykami, oba o obnizonej zawartości
              laktozy. To co opisujesz to NIE ZAPARCIA, a włąśnie nadmiar gazów z których
              wydaleniem dziecko nie umie sobie poradzić. W szpitalach stosuje sie suchą rurke
              do odbytu- w domu nie radziłabym, bo łatwo uszkodzic śluzówke, łatwo wyrobic
              dziecku nawyk, wiec idx kobieto do swojego lekara pediatry i omówcie kwestie:
              1. zmiana mieszanki modyfikowanej- na kolki świetne jest jeszcze NAN HA SENSITIV
              - mieszanka bez laktozy oraz te co wymieniłam wyżej,
              - technika karmienia- najwięcej laktozy ma mleko kobiece na poczatku karmienia
              wieć odciagaj troszke a potem podawaj pierś jedną do końca, a przy nastepnym
              karmieniu 2 pierś tez wczesniej odciagając troche mleka, Sprawdź czy dobrze
              przystawiasz malucha- czy nie nałyka sie za duzo powietrza w czasie karmienia-
              to tez powoduje wzdęcia, odbijaj dziecko jak najczęściej, żeby powietrze z
              zołądka nie wędrowało do jelit.
              - zapytaj o BOBOTIC i Lacidofil- bezpieczne, możesz spokojnie podać dziecku i
              może pomoże!? MOŻE!Bo na każde dziecko działa co innego i u każdego malucha
              przyczyna gazów jest różna.
              - dieta- pisz sobie co jesz i czy w tym dniu maluch jest mniej czy bardziej
              zagazowany po twoim posiłku- może coś w diecie tak działa na dziecko np. nabiał,
              - znajdx diete karmiącej i zweryfikuj z tym co Ty jesz,
              - masuj brzuszek- zgodnie ze wskazówkami zegara, potem rowerek i hop na
              brzuszek, układaj na bruszku często, przed jedzeniem, zastosuj na brzuszek
              termofor z ciepłą wodą ( termofor nie może byc gorący i zawsze przez koszulke
              lub pieluche przykładaj go, żeby nie poparzyć.
              Jak ZLIKWIDUJESZ WZDĘCIA to i wypróznianie sie poprawi.
              Nie zamęczaj eksperta, bo on nie jest jasnowidzem, nie widział dziecka,
              poobserwuj malucha i zapytaj lekarza co mysli o tych punktach które wyppisałam,
              a Ty uspokój sie - dzieci kolki mają także z powodu nadmiernej nerwowości
              rodziców. Moje dziecko tez się meczyło przez 3 m, a teraz ma 18m i jest radosnym
              bobasem. Nic nie poradzisz, czasem tak bywa wynika to z fizjologii niemowlęcia,
              czasem gazy meczą dziecko 3 m czasem 6 m zalezy jak długo dojrzewa ukl.
              pokarmowy, bo tak naprawde pełną dojrzałość osiaga ok. 3rż. Przez 9m dziecko
              jadło przez pepowine i ukl. pokarmowy był nieczynny, teraz uczy sie trawic, a
              jeśli jeszcze dokarmiasz to dodatkowo obciążasz mieszanką , ale musi dziecko
              przeciez cos jeść. LUZ kobieto, bo nas tu wszystkich zamęczysz. Zbierz
              informacje te które napisały Ci tez inne mamy i przeanalizuj z pediatra, ajk nie
              masz zaufania do swojego to go zmień. Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka