Dodaj do ulubionych

ciągłe problemy z wypróżnianiem

14.03.06, 08:22
Mój syn za tydzień skończy 6 m-cy. Mamy ciągle problemy z kupkami. Robi raz
na 2 dni (czasem codziennie), kupa jest twardawa, widać, że go to boli.
Czasem kupka ma ślady krwi (poraniona śluzówka - słowa pediatry). Lekarz
twierdz, że musi się przyzwyczaić, ale ja nie mogę "nic" nie robić i czekać,
nie wiem na co. Muszę mu pomóc, może Wy mi coś doradzicie.
Przedstawiam jego jadłospis.
Jest na Bebilonie2, dostaje zupkę jarzynową, dynie z ziemniakami, skrobane
jabłko, jabłko z winogronem (rzadko), śliwkę suszoną (ze słoiczka), wodę,
soczek jabłkowy, herbatkę rumiankową, soczek przecierowy jabłko + marchewka
(rzadko). Chcę mu wprowadzć brokuły (trochę się boję - zagęszczane mąką
ryżową).
Układam mu tak jadłospis, żeby nie dostawał za dużo marchewki tego samego
dnia, np. jeżeli na obiad zupka jarzynowa - to na deser śliwka lub skrobane
jabłko, dynia z ziemniakami - wtedy sok przecierowy lub jabłko z winogronem.
Przepajam go w ciągu dnia wodą, rumiankiem, soczkiem jabłkowym.
Michał ma świetny apetyt, pochłania wszystko co mu podam.
Może coś robię nie tak, może powinnam podawać mu coś jeszcze. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 08:59
      Przeczytaj to co napisała w tym watku i przejrzyj załączone linki- tam jest
      wiele cennych informacji
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=38398570&a=38402959
      Jak bedziesz miała pytania to służe pomocą.
      Nie nałezy dziecka tak zostawiać, bo to sprawia mu ból i maluch sie męczy, a
      kupy są nieprawidlowe. Zrezygniwałabym z marchewki - do mininium ile się da
      nawet lepiej w takim przypadku samemu gotować, bo w tych słoiczkach roi sie od
      marchewki, keliku ryzowego czy ryzu- to wszytsko w zupach zapiera i tego nalezy
      się pozbyc. Możesz ugotowac sama zupke, dodać tłuszczu dobrego - oliwa z oliwek,
      pestek winogron, olej slobecznikowy, osobno jarzynka, osobno mięsko, z jarzyn -
      brokuły, kalafir, fasolak szparagowa,, ziemniaczek i zagęsćić zupke kleikiem
      kukurydzianym.
      Zrezygnowałabym z kaszek czy kleików ryżowych i zastapiła włąsnie kaszka czy
      kleikiem kukurydzianym, kasza jaglana jest dobra do zupek w tym wieku. Rano
      możesz zacąc dzień od podania porcji soku przecierowego, aby nie byl slodki
      rozcieńczony- np. gruszkowy, brzoskwiniowy, dynia( wykluczamy soki z marchwia,
      jablkowe- moga zapierac podobnie jak desery jabłkowe, jagodowe, czy desery z
      dodatkiem kleiku ryzowego-czytaj skład tam jest tego naciapane dla poprawy
      konsystencji0. Lepiej podac czystą z gerbera gruszke, brokuły, dynie, zrobić
      samemu desero z owoca np. gruszka i kleik kukurydziany, czy owoce np. sliwki ( z
      mrozonki z Hortexu- z tego możesz ugotowac kopmot i zmiksować wszystko i czyms
      takim poic smyka, czy zrobic kompot- dac zjeśc sliwki i popic lekko oslodzonym
      klarownym kompotem) i kasza jaglana dobrze ugotowana.Możesz wogóle teraz
      posługiwac się mrozonkami są brokuły, fasolka szparagowa, kalafior, buraczki-
      świetne na zaprcia i do ugotowania barszczyku- z Hortexu czu Nordisa( to samo co
      Hortex pod inna nazwą) za to tańsze) i masz brokuły bez ryzu:-)Wiem, że trzeba
      się troche pobawic, ale dziecko nie bedzie mialo zaprać i nie bedzie cierpieć-
      starsze z pwodu zaprć wstrzymuja kupe i robia się zaparcia nawykowe- lepiej
      teraz przećwiczyc diete- da się zrobic wszytsko, a jak nie dieta to laktuloza-
      można ją podawac długo. Uważaj w deserach i sokach na banany , jadogy , jabłko,
      marchew. Poza tym bebilon ma duzo żelaza w mieszance i casem to może byc
      problemem i wtedy dobrze zmnienic mieszanke na np. NAn Bifidus 2 lub przyjrzyj
      sie dawka wit. d czasem dzieci sa zbyt wrazliwe na nią czy są za duże dawki i
      stąd problemy- min. dawka profilaktyczna to 400j.m preparaty i mieszanka łatwo
      obliczyc ile maluch dostaje d3 z mlekiem- masz na odwrocie zawartośc d3 w 100ml
      gotowego mleka. 10 ug to 400j.m. wiedząc ile maluch ml pije mleka przeliczasz ta
      dawke na 100ml i masz dawke dobową np. 100 ml to 1,9 ug czyli 100ml to 76 j.m
      jak dziecko wypija 600 ml na dobę mieszanki to 76j.m x6 = 456 j.m i 1 kropla
      wodnego roztw. D3 to dośc, nawet można pokusić się o pzrejście na sam cebion
      multi, który ma niewielką dawke d3 w 1 kr. , bo coś ok. 33 j.m i 5 kropelek
      powinno wystarczyc. Beata
      • magda762 Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 12:20
        Wielkie dzięki Bea-ta za wyczerpującą odpowiedź.
        Nie wiedziałam, że takiemu maluszkowi mogę podać np. buraki czy gruszki.
        A jak wygląda sprawa np. ze szpinakiem - pewnie zbyt dużo żelaza i zaprze?
        Co do kleików i kaszek to nie podaję żadnych.
        Jeśli chodzi o gotowanie samemu, to tłuszcz mam podać do ugotowanych jarzynek
        (razem zmiksować)czy podać w trakcie gotowania? i ile? zagęszczać kleikiem
        kukurydzianym na wodzie?
        Bea-to, od kiedy mogę wprowadzać mięsko (od jakiego zacząć)?
        Wiem, że te pytania są idiotyczne, ale nie mam się kogo poradzić, poza tym to
        moje pierwsze dziecko.
        • bea-ta Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 12:38
          Tu jest schamat www.forumpediatryczne.pl/txt/a,13,0,1- zupki z mięsem
          podajemy w 6mż. Gotujesz warzywa i osobno mięsko i razem łaczysz( nie dajemy
          wywaru z mięsa) i miksujesz i dodajesz masełko na zmiane z tłuszczem roslinnym,
          zageszczasz kleikiem do pożądanej konsystencji- taka jak lubi dziecko, wiec tu
          nie odpowiem, sama ztweirzdisz co lepsze dla malucha. Mięsko dobrze zacąc od
          drobiu- indyk lepszy niz kurczak, królik, jagnięcina, cielęcina , wieprzowina-
          na zmiane raz mięsko drobiowe, ra zczerwone , bo ok. 6mż wyczerpuja sie zapasy
          płodowe żelaza u dzieci i maja maluchy skłonnośc do anemii.
          Co do szpinaku to bez przesady z tym żelazem, wcale nie ma tak duzo i poza tym
          jest to żelazo z roslin- niehemowe gorzej wchłanialne, najlepszym zródłem żelaza
          jest mięso czrwone!Czy zaprze czy nie dany produkt trzeba wypróbowac na maluchy.
          Podpowiem, że ja podając słoiczki wybierałam te z Hippa, bo mają na opakowaniu
          napisane działanie na stolec i wybierałam te o działaniu rozluźniającym i na
          podstawie nich słoiczki z innych firm.
          Do mleka czy zupki jak maluch nie ma problemów ze zbyt dobrym przybieraniem na
          wadze warto dodac kleik kukurydziany, bo rozluźni mieszanke czy zupke.
          Tu masz troche infromacji o gotowaniu, wprowadzaniu pokarmów itp:
          www.zdrowie.med.pl/nasze_dzieci/ndzieci_01.html
          www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=15748&_tc=604669CAF9FB4CFE8DD6D6B5D6EECC47
          www.mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=669
          www.mediweb.pl/children/vad01.php
          www.dzieckook.pl/zywienie/zyw_sztuczne.html
          kn.am.gdynia.pl/nkzc/art/article_2005_10_25_5801.php
          www.nutricia.pl/klub.php- przejrzyj klub nowoczesnego zywienia, tam jest
          wszytsko, nawet przepisy z mlekiem
          www.nestle.pl/dziecko/ - to też przejrzyj dokładnie, bo są schematy, przepisy
          www.dzieckook.pl/kuchnia/index.php3
          www.maluchy.pl/kuchnia_malucha/
          www.twojadieta.pl/dz.php - trezba wpisac date urodzenia dziecka i wtedy
          wyswietli Ci sie miesiąc dany i co możesz maluchowi podawać, ale tez przepisy:-)
          Schematy moga się nieco róznic, ale nie zawracaj sobie tym glowy tylko wybierz
          jeden jako ściage i ten stosuj, a do tego zdrowy rozsądek.
    • bea-ta Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 12:43
      Nie przesadzaj z miksowaniem , bo im starszy maluch tym musza byc wieksze
      kawałki w zupce. Kleik ( pytałaś sie jak go dodac) możesz zwyczjnie dosypać -
      1-2 łyżeczki zalezy jak rzadkie sa te warzywa po zmiksowaniu czy jak razdka
      wyjddzie zupka, możesz ją zrobic i wtedy zdecydowac czy dosypac czy nie, bo
      kleiku kukurydzianego nie trzeba gotować. B.
      • magda762 Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 13:21
        Przeczytałam podane przez Ciebie linki i mam pytanko.
        Jak podziała sok z surowej marchwii?
        Skoro surowe to powinno rozluźnić stolec, a może nie bo to marchewka? Gdyby
        działał rozluźniająco, to podać małemu?
        • bea-ta Re: ciągłe problemy z wypróżnianiem 14.03.06, 13:30
          Surowy sok z marchii i jagody surowe rozluźniają, gotowane zapierają. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka