27.03.06, 17:22
Mój synek (dzisiaj kończy 4 m-ce)ostatnio wkłada sobie rączki do buzi i ssie,
wkłada całe piąstki. Nie martwiłoby mnie to aż tak bardzo gdybym nie
zauważyła, że mały zaczyna ssać kciuk. Bojęsię tego gdyż wiem, że to paskudny
nawyk kończący się wadą zgryzu. Co robić, jak spowodować żeby synek
przestał "lubić" swój kciuk?
Obserwuj wątek
    • magda270519761 Re: ssanie 27.03.06, 19:52
      Nie wiem jak to będzie u ciebie , ale moja mała też tak robiła około 4 m-ca i
      też myślałam , że będzie ssała kciuka , ale to minęło po m-cu , na 4.5 m-ca
      wyszedł jej ząb.
    • s77d Re: ssanie 29.03.06, 11:34
      Dzięki za radę, możemoj mały też będzie miał niedługo ząbki i ten problem sam
      zniknie
    • steffan Re: ssanie 29.03.06, 14:22
      mozesz dac smoczek. smoczek ma tę przewagę, ze nawet jesli sie przyzwyczai, to
      zawsze mozna go zabrac, kciuka - nie :))) moja mała była wielkim smokossaczem,
      ale w wieku około 8 miesiecy smok sam się znudził, teraz (11 mies.) nie uzywa
      go w dzień w ogóle, jedynie do zasypiania.
      • s77d Re: ssanie 29.03.06, 14:45
        Dzięki, próbowałam,niestety mój synek nie lubi smoczka. W zasadzie w ogóle
        gonie używa.
        • steffan Re: ssanie 30.03.06, 15:18
          moja mała tez poczatkowo nie lubiła, ale ją troszeczke zmusilismy - w
          imie "świętego spokoju" :))))
    • przeciwcialo Re: ssanie 29.03.06, 14:50
      kup mu smoczek. kiedys go wyrzucisz a paluszka nie da sie wyrzucic.
    • happymama84 Re: ssanie 25.07.14, 20:32
      Polecam Dr Thumb !!! Rewelacyjny, bezpieczny i skuteczny sposób na szybkie oduczenie dziecka niezdrowego nawyku ssania kciuka !!!O skuteczności tego produktu przekonałam się na własnym dziecku oraz dzieciach moich znajomych!! Naprawdę warto, są to mądrze wydane pieniądze- z myślą o zdrowiu dziecka.
      • happymama84 Re: ssanie 25.07.14, 20:43
        Dr Thumb czyli Dr Kciuk to taka nakładka na palec wykonana z silikonu- naprawdę rewelacja ! po 2 tyg dziecko bez problemu oducza się tego strasznego nawyku !! Naprawdę wiem co to za problem, dlatego chce się podzielić z każdym rodzicem tym genialnym wynalazkiem...bo wiem jaki ja miałam problem zanim go znalazłam...
    • glinka0 Re: ssanie 28.07.14, 16:20
      Nie zatykaj go żadnym smoczkiem :-) Taki etap rozwoju, dziecko oprócz kciuka bedzie wypychało też wszystko inne do buzi. A właśnie ustami i jezykiem dziecko uczy się rozróżniać kształty.
      • gizmaaa Re: ssanie 31.07.14, 15:58
        Podpisuję się pod glinka moja też tak robi ale uważam że to normalne w tym wieku.
    • jazeta Re: ssanie 16.11.14, 13:42
      Ja słyszałam o sposobie, niby bardzo skuteczny, że zaszywa się rękawek z tej strony gdzie maluch ssie kciuk i nie ma możliwości, niby dziecko szybko zapomina, ale moje dzieci tego nie robiły więc sama nie przetestowałam sposobu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka