Dodaj do ulubionych

mleko - gotować?

05.03.07, 18:44
do niedawna mój 3 latek pił bebiko3, teraz go przestawiłam na łaciate 3.2%.
gotować je czy nie?
na razie gotuję... a może używać innego?
Obserwuj wątek
    • paulaula Re: mleko - gotować? 05.03.07, 19:00
      Ja kupuję mleko o jak najkrótszym terminie, zwykle pasteryzowane po prostu. Nie
      kupuję mleka UHT(jak łaciate), ponieważ proces wytworzenia takiego mleka
      mnóstwo dobrego z niego zabiera. Nie gotuję tylko podgrzewam. Córeczka zaczęła
      pić takie mleko mając 2-2.5 roku. Teraz ma 4 i dalej codziennie rano wypija
      szklankę ciepłego mleka z lipowym miodem.
      • anna7173 Re: mleko - gotować? 05.03.07, 19:09
        Ja kupuję mleko Białe Wapń 1,5% i tylko je podgrzewam, dodaję łyżeczkę miodu
        wielokwiatowego. Mój prawie 4 letni synek pije codziennie rano i wieczorem na
        zmianę z Humaną 3R z bananami.
        Pozdrawiam, Ania
    • supernova12 Re: mleko - gotować? 05.03.07, 20:19
      dziękuję
      z gotowaniem mleka to nawyk, zawsze słyszałam, że surowe mleko może spowodować
      sensacje żołądkowe. ale to pewnie tyczy się mleka z niepewnego udoju...
      a w sprawie rodzaju mleka to kupowałam łaciate właśnie ze względu na długi
      termin ważności. zakupy robimy raz na jakiś czas w hurtowni. ale wiem, że w
      naszym sklepiku jest w sprzedazy mleko o bodajże max. kilkudniowym terminie
      przydatności. więc może przerzucę się na to. dopóki nie zacznę doić kozy,
      którą posiadamy :-)
      • kerry_weaver Re: mleko - gotować? 05.03.07, 21:29
        ja kupuję dla trzylatki tzw. mleko "zimne" z firmy Robico. Jest
        mikrofiltrowane - podobno zdrowsze od UHT. Nie gotuję go, trzymam w lodówce i
        podgrzewam do wypicia do temp. pokojowej.
        Aha, jest to pierwsze "normalne mleko" które moja była alergiczka pije, bałam
        się bardzo przejścia z NAN HA na zwykłe mleko, ale zniosła to śpiewająco.
    • monia.147 Re: mleko - gotować? 05.03.07, 22:23
      ja kupuje UHT 1,5% i przegotowuję chyba z przyzwyczajenia po prostu czuję się
      pewniejsza kupuję mleko UHT z długim terminem waż. to oczywiście z
      wygody ,kupię trzy zgrzewki i z głowy.
    • bomba001 Re: mleko - gotować? 05.03.07, 22:44
      podaję zimne, ew. z mikrofali. nie trzeba gotować. a jeżeli chodzi o uht- nie
      autorytety sie wypwoadają, że jest oki, ale jednak ludzie nie wierzą, że jest
      ZDROWSZE niz to w woreczkach i krótszym terminie ważności.
      łaciate oki, ja bym juz takiemu dużemu dziecko nie dawał pełnotłustego- chyba
      że jest za chude. półtłuste wystarczy.
      • kerry_weaver Re: mleko - gotować? 06.03.07, 11:44
        ja kiedyś przeczytalam że w mleku UHT bakterie zabite wysoką temperaturą
        pływają sobie, takie zdechłe, jak osad - a w mikrofiltrowanym bakterii nie ma
        żadnych, żywych czy zdechłych, bo są odfiltrowane - i po tym więcej mleka UHT
        do ust nie wezmę bo mam bujną wyobraźnię i niestety "widzę" te zdechłe
        bakterie ;-)
    • asia889 Re: mleko - gotować? 06.03.07, 06:54
      Słyszałam, że przegotowane mleko jest lżej strawne. Osobiście wolę pić przegotowane.

Ze strony www.astma.edu.pl/alergia_astma/10/63
      :
      "Spośród alergenów z mleka najbardziej uczulają laktoalbumina i laktoglobulina, mniej - kazeina i glikoproteina. Laktoalbuminę unieczynnia gotowanie i dlatego dziecko uczulone tylko na ten alergen z mleka, może bez obaw pić mleko przegotowane."
      • bomba001 Re: mleko - gotować? 06.03.07, 08:25
        o to ciekawe. nie wiem jak sie to ma do mlek pasteryzowanych i uht, bo przeciez
        one są juz poddane obróbce termiczne, czyli zagotowane.
        nie jestem w stanie wypic zagotowanego mleka, jak wchodzę do przedszkola syna
        to mi się w żołądku przewraca, synek który uwielbia mleko w domu w przedszklu
        tez nie pije:)))
    • mag_kak Re: mleko - gotować? 06.03.07, 10:39
      Ja tak samo jak Paulaula: z miodem i tylko podgrzane, tak, by ten miód sie
      rozpuscił. I oczywiscie kupuja maleko w woreczku lub w butelce "mlekowity".
      • syrena2005 Re: mleko - gotować? 06.03.07, 11:23
        ja kupuje mleko Jana. maja max 5 dni waznosci, ale czesto 5 dni nie wytrzmuja -
        tylko podgrzewam.
    • jawn7 Re: mleko - gotować? 06.03.07, 15:05
      Ja swoim trzylatkom kupuję mleko mikrofiltrowane firmy Robico.Jest smaczne i o
      wiele zdrowsze od UHT bo zawiera wapń i witaminy.Nie gotuję tylko
      podgrzewam,wsypyję kakao i dziewczynki piją ze smakiem.Mleko jest w szklanych
      butelkach i jedyny minus to to,że można go dostać tylko w
      hipermarkecie.Wcześniej kupowałam BEBIKO JUNIOR ale niezbyt chętnie je piły bo
      jest przesłodzone no i jest dosyć drogie.Polecam więc mleko
      mikrofiltrowane,sama czasem robię łyka wprost z butelki,przypominają mi się
      wtedy stare czasy.
      • bomba001 Re: mleko - gotować? 06.03.07, 17:42
        kazde mleko ma witaminy i wapn:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka