Dodaj do ulubionych

Nigdy nie zjadła 180 ml...

29.07.07, 08:27
Moja córka je po swojemu. 4 sierpnia kończy 8 miesięcy, a jeszcze nigdy nie
zdażyło jej się zjeść 180 ml mleka, a do 210 chyba nigdy nie dojdzie. Raz na
dobę, na noc potrafi zjeść 150 ml. Ale to też raz na czas. Zwykle zaspokaja
się 100 ml. Zagęszczam jej kaszką. W południe je zupki. Najgorsze jest to, że
często nie zje na noc swojej 150- tki i budzi się juz około 1 do jedzenia.
Jak zje całą flaszkę to budzi się około 3. Ale najgorzej jest rano. W nocy
zjada około 120 ml mleka i rano wogóle nie jest zainteresowana śniadaniem.
Próbuję w nią wcisnąć coś do 9 rano. Zjada czasem po 30 ml. Odczekam więc do
12 i podaję znów mleko. Czy nie mogłaby zjeść śniadania normalnie i odpuścić
sobie nocne jedzenie?????
Obserwuj wątek
    • hapkaj Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 08:48
      Moja Mala ma prawie 9 mies. i chyba ze 3 razy w zyciu zjadla 200 ml. 8
      miesieczne dziecko musi zjesc w ciagu doby 300 ml mleka, w przeciwnym razie
      trzeba podawac witaminy. Jak z waga? Jesli ok, to oglabys sie pokusic o podanie
      jej o 1 w nocy butelki z woda, zamiast mleka. Po pewnym czasie nie bedzie jej
      sie chcialo budzic tylko po to, zeby dostac wode.
    • ania2613 Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 09:01
      zgadzam sie z poprzedniczka,ja od ok tygodnia daje malej w nocy tylko wode,
      robie jej 180ml,ile zje tyle zje,a w nocy tylko woda,od razu lepiej spi,bo nie
      budzi sie na jedzenie
      • ala1110 Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 09:45
        Moja mala za tydzien konczy roczek i moze 2 razy na tydzien uda mi sie dac jej
        wieczorkiem 180ml mleka i to bez dodatkow typu kaszka bo innego nie zje.
        Przewaznie zjada jednorazowo 150ml 3 razy dziennie (na sniadanie, kolacje i
        gdzies godzinke po obiedzie przed drzemka). To ze napisane jest na opakowaniu
        mleka, iz dzieci w pewnym wieku maja jesc 180ml mleka, nie znaczy, ze kazde
        tyle zje. Widocznie tyle jej starczy. Nie warto wciskac na sile i tak jak
        wczesniej dziewczyny napisaly, probowac ograniczyc jedzenie w nocy.
        • aniulekq Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 10:14
          Mój synek 8 sierpnia kończy 8 miesięcy i też zwykle zjada 150ml 3 razy na
          dzień. W nocy daje tylko picie chyba, że naprawdę malutko zje na kolację. Padło
          pytanie jak waga?Jeśli miesi sie w normie to nie ma się czym martwic, może nie
          lubi poprostu mleka? Moja koleżanka swojemu maluszkowi musiała wciskac mleko
          tylko "na śpicha" bo tak nienawidził mleka, że na sam jego widok miał odruch
          wymoatny.
    • artjoasia Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 10:15
      Przede wszystkim dopóki prawidłowo przybiera, to naprawdę nie ma się czym
      przejmować - w końcu my, dorośli, też jemy bardzo różnie (ja na przykład jem
      więcej niż mąż, chociaż ważę dokładnie dwa razy mniej...) Rozumiem, że nocne
      karmienie jest bardzo uciążliwe - spróbuj więc dawać wodę, jak pisały poprzedniczki.
      W książce o rozwoju niemowląt znalazłam zasadę, która teoretycznie dotyczy
      trochę młodszych dzieci, ale do ośmiomiesięczniaka też można mniej więcej
      zastosować: dziecko powinno zjadać na dobę 50 - 75 ml na każde pół kilo masy
      ciała. Może w skali doby wcale nie je za mało?
      • marysiajl Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 11:27
        Dziewczyny mają rację ,w nocy daj wodę.Każde dziecko ma indywidualne
        zapotrzebowanie na mleko,jeśli rozwija się przwidłowo to nie powodu do
        obaw.Moja córka ma 9mcy i pije mleko 3-4razy po 150ml,ale tylko zagęszczone
        kaszką inaczej nie ruszy.
    • zebra12 Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 12:47
      Waży około 7500. Rozwija się prawidłowo, przybiera też w normie. Jest z tych
      drobnych, ale nie chudych! Jeszcze nie chorowała, nawet na katar. Tylko mnie
      stresują te napisy na puszkach z mlekiem, ile to dziecko powino zjadać.
      Spróbuję z tą wodą, ale obawiam się, że będzie wrzask.
    • aagaa85 Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 29.07.07, 14:02
      Wiesz co? Może moje dziecko ma tylko 3,5 miesiąca ale też mamy problem
      "ilościowy". Nasz rekord to 140 ml. Mój Tomek jest cycowy ale czasami odcągam
      mleko, żeby sprawdzić ile zjada. Wychodzi na to, że im jest starszy, tym mniej
      je :( Teraz ok 40 - 50 ml co 3 godziny ale dziwne jest to, że nadal dobrze
      przybiera na wadze. Jeżeli dziecko dobrze przybiera na wadze i trzyma centyli to
      nie ma co się przejmować sprawami "ilościowymi" jeżeli chodzi o mleko. Widocznie
      dobrze przyswaja to co dostaje ;)
      • agata288 a ja sie martwiłam... 29.07.07, 16:46
        ...ze moj synek je dziennie tylko ? 400ml mleka.jakis czas temu zrezygnowalam z
        trzeciego posilku mlecznego bo on to straszny niejadek i o 14 juz wogole nie
        chcial jesc kaszki.je rano o 9 okolo 180 - 200ml kaszki i wieczorem tyle samo
        po kąpieli o 19.30-20.ale tylko za pomocą lyzeczki bo z butli juz nie chce
        wogole.jak dam mu butle to odpycha rączką jakby nie byl głodny a jak dam
        lyzeczka to zje 200ml.w ciągu dnia je o 10 deserek(kaszke mannę z owocem, ryz z
        jablkiem i cynamonem, tarte lub miksowane owoce, danio lub jogurt natur. z
        owocami, avokado z owocami itp.), o 13 dostaje zupke, o 16 drugie danie i od 16
        juz nie dostaje nic oprocz soczkow lub ciasteczka lub chrupkow po to zeby zjadł
        o 20.o 20 zasypia i spi bez budzenia sie do 6 rano.
        • olciablue Re: a ja sie martwiłam... 29.07.07, 17:51
          ech, to moja Marta to mega-niejadek. Do 7 miesiaca zycia nie zdarzylo jej sie
          zjesc wiecej niz 100ml mleka!!! Od jakiegos miesiaca (skonczy 9 mieseicy za
          tydzien), zjada po 120 ml mleka (tez nie zawsze) Ktos pisal o 200 ml kaszki...u
          nas by nie przeslo...jesli zje 100 ml to ja szaleje z radosci. Straszny
          niejadek z niej; mleko dostaje nadal w butelce Aventu dla noworodka (bo wiecej
          nie zjada), lub z cyca...pewnie dlatego budzi mnie okolo 3-4 razy w nocy na
          cyca. Chodze po scianach juz...:)
          Ola
          • arioso1 zebra 12 29.07.07, 18:32
            moja córka kończy w tym samym dniu co Twoja Basia 8 miesięcy,a waży 6300, je
            zupkę serek, mleko 3x po 250,chrupki,i inne-aczkolwiek od dwóch dni je tylko
            serek 1x mleko i troche zupki-nie martw się na zapas widać nasze 3cie dzieci
            bedą drobne bo chude napewno nie są. Niedawno moja potrafila i po kilka dni nic
            nie zjeść.
            • zebra12 Arioso1 29.07.07, 19:48
              Chyba Ty pisałaś o szkole 123 w Krakowie? Moje dzieci tam będą chodziły od
              września. Odezwij się na: zebra12@poczta.onet.pl
              • arioso1 Re: Arioso1 29.07.07, 20:36
                napisalam
                a Twoje dzieci tam nie chodzily wcześniej? bo moje dopiero od tego roku
                szkolnego
    • zzzytkaaa Re: Nigdy nie zjadła 180 ml... 30.07.07, 08:56
      nie ma sie co martwic poki dziecko prawidlowo przybiera na wadze. mozesz od
      czasu do czasu skoczyc do przychodni zwazyc corcie.
      je tyle iile jej potrzeba.
      no ale swoja droga powinna dac mamusi sie wyspac...ach te dzieciaczki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka