Dodaj do ulubionych

isomil - pilne!!!

17.09.03, 08:44
Bardzo Was proszę napiszcie mi co wiecie o isomilu, mały (4 m-ce) dostaje go
od kilku dni ale na razie kolki i zatwardzenia nie minęły, nie wiem czemu
lekarka od razu przeszła na preparat sojowy bo mój mały nigdy nie miał
uczulenia, nie mogę się z tym pogodzić, jeszcze jakby pomagało to by była
jakaś pociecha, napiszcie ile trzeba czekać na poprawę, mały je isomil od 3
dni i nie widać poprawy, powiedzcie jeszcze bo nie mogę tego pojąć, dlaczego
20 lat temu kobiety dawały dzieciom zwykłe mleko krowie i dzieci żyły (np.
ja) a teraz jak pytam lekarza o zwykłe mleko to patrzy na mnie jak z kosmosu,
bardzo bym chciała go karmić zwykłym mlekiem a nie jakąś chemią. Może któraś
z was karmi zwykłym mlekiem, bo moja koleżanka karmi ale dopiero jak jej mała
skończyła 6 m-cy (zresztą lekarz jej doradził)

Odpiszcie jak najszybciej, mały strasznie się męczy.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • cleo14 Re: isomil - pilne!!! 24.09.03, 01:03
      isomil, podobnie jak krowie odmiany similac, zawira zelazo, ktore niestey moze
      powodowac zatwardzenia. powinny one przejsc po paru dniach, jzeli nie
      sprobuj "similac low iron"- krowie ale z mala zawartoscia zelaza. oczywisce
      lekarze, przynajmniej w usa takich nie zalecaja (bo dzieci ptrzebuja zelaza),
      ale gdzies wycztralam ze do 6tego mca zycia niemowalki wykorzystuja wlasne
      zapasy zelaza. a potem... dziecko juz bedzie jesc kaszki, owoce, warzywa, wiec
      zelazo bedzie ta droga dostarczane. jezeli twoja mala nadzal sie bedzie meczyc
      przedyskutuj z lekarzem zmiane na mieszanke z obnizona zawartoscia zelaza.
      synkowi mojego szwagra dopiero taka pomogla. moj Erys natomiast po czterech
      dnaich zatwardzenia ladnie sie przystosowal do similacu normalnego. powodzenia
      dla ciebie i dla twojej kruszynki.
    • cleo14 Re: isomil - pilne!!! 24.09.03, 01:09
      co do mleka krowiego- nie wiem czemu lekarz zamiast patrzec na cibie dziwnie ci
      tego nie wytlumzcazyl- nie zaleca sie podawania go do ukonczenia przez dziecko
      pierwszego roku zycia. wybierz mieszanki bazowane na mleku krowim- troche
      lepiej przyswajenae przez niedojrzaly uklad trawienny dziecka. isomil, na mleku
      sojowym podawalabym alergikowi, jezli nie ma alergii czemu nie podawac
      mieszanek bazowanych na mleku krowim? porozmawiaj o tym z lekrzem i domagaj sie
      konkretnych odpowiedzi a nie "spojrzen". ale mleka krowiego nie podawaj
      jeszcze. 20 lat temu podoawano bo nic lepszego w Polsce nie bylo dostepne. ja
      tez dostawlaam to mleko w proszku w 1980 i mama mi mowila ze sraczke mialam
      prze tydzien (sorki za wyrazenie).
    • aneta1112 Re: isomil - pilne!!! 05.10.03, 20:43
      Moja córcia przez prawie rok jadła ISOMIL - było o>K>, choć początkowo
      zareagował biegunką, a nie zaparciem i przez pierwsze dni również panikowałam i
      pisałam podobne listy co ty, do Edziecka. Isomilowe mamy bardzo mi pomogły i
      dodały otuchy.
      Dlaczego jednak twój lekarz zalecił mleko sojowe? czyżby twój dzieciaczek miał
      skazę białkową? Moja mała ma już półtora roku i od 4 miesięcy podaję jej
      Bebilon 3, ale chyba wrócę do ISOMILU, u mnie się sprawdzał, ale każdy
      przypadek jest inny.
      Co do mleka krowiego - ja również padłam jego ofiarą - prwie trzydzieści lat
      temu, kiedy przyszłam na świat , coś takiego w Polsce - jak skaza białkowa nie
      było znane i piłam takie sobie krowie mleczko, dopóki ...nie wypadły mi prawie
      wszystkie włosy (o mniej drastycznych rezultatach picia mleka nie wspominam).
      Na szczęście znalazł się mądry lekarz, który już wóczas wyperswadował moim
      rodzicom picie mleka i spodawanie jego przetworów.
      Poczekaj kilka dni - jeśli nic się nie zmieni, spróbuj innej mieszanki - na
      pewno w aptekach dąstępne są mieszanki dla dzieci z kolką, gazami i problemami
      z wypróżnianiem (biegunka czy zaparcie).
      Pozdrawiam, Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka