moleslaw Stephen King i Dean Koontz 28.07.08, 14:27 Praktycznie wszystko tych pisarzy.No może "Colorado Kid"Kinga lekko inne. Odpowiedz Link
in-ca Re: HORROR 30.07.08, 15:24 Koontza kocham miłością ciągłą od lat wielu, nie raz bałam się w nocy iść sprawdzić, czy drzwi zamknięte, a wszyscy już spali )) Odpowiedz Link
dlania powieśc gotycka;-) 04.08.08, 10:24 Czyli prekursorka dzisiejszego horroru, może tez niektórych odłamów fantasy. Zaczytywałam się na studiach, nawet prace semestralna popełniłam na jej temat Do najklasyczniejszych i najbardziej klimatycznych (bo o klimat w nich chodzi) zaliczam: -"Mnich" M.G. Lewis (uwaga!to XVIII wiek, więc fbuła i obrazowanie nie są zbyt skomplikowane) -"Zamczysko w Otranto" H. Walpole -Anne Radcliffe "Tajemnica zamku Udolfo" -E.A.Poe -E.T.A.Hoffman - E. Bronte i jej "Wichrowe wzgórza" - w Polsce - Stefan Grabiński (choc to już na pewno nie jest klasyczna powieść gotycka, ale klimat podobny) Odpowiedz Link
jej_wysokosc_sardynka Re: powieśc gotycka;-) 21.08.08, 22:09 "Zamczysko w Otranto" jest niesamowite! Umierałam ze śmiechu podczas lektury. Dlaczego? Trzeba przeczytać i się przekonać. ) Dodam tylko, że rozpoczyna się tragiczną śmiercią młodego człowieka, który w dzień swojego ślubu zostaje zabity przez monstrualnych rozmiarów szyszak. Może kogoś zachęciłam? Odpowiedz Link
dlania Re: powieśc gotycka;-) 22.08.08, 18:38 A główni bohaterowie "Mnicha" nosza imiona: Ambrozjo i Matylda, ze wszystkimi takich imion konsekwencjami)) Zaiste, wielbicielom krwawej jatki i satanizmu na poważnie stare powieści grozy moga sie nie spodobać Odpowiedz Link
in-ca Re: HORROR 26.08.08, 14:27 ech z Edgara pisalam prace magisterska (znow mi sie polskie znaki wylaczyly ) Odpowiedz Link
karmilla Re: HORROR 26.08.08, 14:55 do wszystkiego co powyżej to jeszcze dorzuciłabym: - Brama Stokera - Johna Polidoriego (i co z tego, że tylko Wampira napisał? - lepsze to od niejednej opowieści wampirycznej i jakby nie patrzeć jeszcze przed Drakulą było) - M.R. Jamesa - gdzie indziej na świecie uważany za klasyka, obok Poego i (nie trawionego przeze mnie) Lovecrafta, u nas czemuś mało znany - Daphne du Maurier i jej Makabreski (w tym znane z dużego ekranu Ptaki i Nie oglądaj się teraz) - Oscara Wilde'a i jego Portret Doriana Graya - Jerzego (?) Siewierskeigo i jego Sześć barw grozy (w myśl zasady cudze chwalicie, swego nie znacie) - z młodych obiecujących polskich: Dawid Kain, Kazimierz Kyrcz Jr., Łukasz Radecki, Michał Gacek, Michał Galczak, Robert Cichowlas, Izabela Szolc etc. I cóż z tego, że jak na razie większość ww. polskich autorów to głównie w antologiach wszelakich tudzież czasopismach się publikuje - powoli już zaczynają wydawać swoje własne, samodzielne lub pisane w duetach, zbiory opowiadań tudzież (jak od paru lat Szolc, przez niektórych nie uznawana za autorkę horrorów, mnie jednak jej Opętanie horrorem się wydało, a ostatnio Kain) powieści, - no i byłabym zapomniała o Łukaszu Orbitowskim, którego kilka opasłych powieści ukazało się ostatnio - czy to solowych czy w duecie z Jarosławem Urbaniukiem... no, ale Orbita pominęłąm, bo jak dotąd wciaż jescze nie zdążyłam zapoznać się z żadną z jego powieści, ale fragment Horror Show wydał mi się nader obiecujący Odpowiedz Link
dolmadakia Re: HORROR 26.08.08, 14:58 staram się ich nie czytać-zbyt bujna wyobraźnia,potem strzelanie oczami po kątach,strach przed byciem w domu bez innych osób-wstyd się przyznać,bo juz swoje lata mam Ale parę zdarzyło mi się przeczytać /najgorsze jest to,że tak trudno się oderwać/ Karen Robarts np.Pocałunek ognia" i inne. Uważam też za świetne książki Mary Higgins Clark.Potem parę dni pełnych grozy Odpowiedz Link