maadga 05.08.08, 11:35 proszę o dopięcie wątku na górze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadga "Baranek" "najgłupszy Anioł""Brudna robota" oraz 05.08.08, 11:43 "Krwiopijcy" Christopher Moore Polecam tego autora-mój ulubiony (chciałabym zwiedzić San Francisco- dzięki jego książkom pokochałam to miasto) A oto krótki opis jego twórczości skopiowany ze strony wydaje mi się, że świetnie oddaje atmosferę jego książek. ksiazki.polter.pl/Krwiopijcy-Christopher-Moore-c16526 Christopher Moore ma prostą receptę na książki. Bierze jeden wątek – nazwijmy go tak – popularny (w przypadku Najgłupszego anioła były to Święta), jeden wątek fantastyczny (dajmy na to – zombie), wrzuca oba do shakera, dosypuje porządną dawkę dobrego, choć nierzadko mocno sprośnego i/lub makabrycznego humoru, po czym nastawia prędkość na "maks". Po otrzymaniu circa 400 stron wyłącza urządzenie i wlewa w formę okładki gotową książkę. Proste i genialne. Szkoda tylko, że wyłącznie w jego wykonaniu. W przypadku Krwiopijców tematami dyżurnymi są – w lewym narożniku: czysta, romantyczna miłość; w prawym: wampiryzm w sensie jak najbardziej magicznym. Fani Stephanie Meyer (wykorzystującej w swojej bestsellerowej trylogii dokładnie te same składniki) nie mają jednak czego szukać w nowej książce autora Baranka, bowiem jego opowieść jak zwykle przesycona jest konkretną dawką wyuzdanego erotyzmu, a także tym specyficznym typem poczucia humoru, które jednych doprowadza do seryjnej ekstazy, a innych - do odruchów wymiotnych. "Baranek" to jakby ewangelia pisana przez przyjaciela Chrystusa. Odpowiedz Link