Dodaj do ulubionych

Orlen - BP

IP: *.chelmno.mm.pl 26.12.12, 22:33
Od jakiegoś czas przyglądam się na ceną paliw na tych stacjach i mam wrażenie, że panuje między nimi zmowa cenowa (porozumienie przedsiębiorstw na pewnym rynku dotyczące poziomu cen, mające na celu uniknięcie wzajemnej konkurencji); przekopiowane z wikipedii.
Gdyż codziennie od dłuższego czasu obydwie stacje serwują nam taką samą cenę.
Chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie.
Proszę o nie używanie słów obraźliwych, itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: dd Re: Orlen - BP IP: *.chelmno.mm.pl 27.12.12, 13:52
      www.youtube.com/watch?v=VHytVC1MzWg
    • Gość: tankowiec Re: Orlen - BP IP: 89.231.151.* 27.12.12, 15:08
      Są 2 firmy zaopatrujące nasz kraj w paliwo Orlen 80% i Lotos 20% . Czyli jak jest obniżka w Orlenie no to niebawem będzie w BP.
    • Gość: neo Re: Orlen - BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.12, 19:52
      to chyba logiczne ! skoro maja podobne ceny to nie stanowia dla siebie konkurencji :) bo wystarczy minimalna roznica by do tej drozszej ludzie trafiali przez pomylke :) ..zmowa cenowa ? a niech sobie bedzie skoro cena paliw jest w tendencji spadkowej...
      • Gość: dex Re: Orlen - BP IP: 89.231.151.* 27.12.12, 20:11
        Jaka zmowa cenowa? Stacje automatycznie rownaja ceny do konkurecji by nie byc w tyle. Ktos powiada ze rynek to 80 % Orlen - 20 % Lotos. Jedz na Pomorze w rejon rafinerii, zobaczyc ceny , sa wyzzsze aniezeli tutaj o dobre 20-25 groszy na litrze. Im dalej w glab kraju ceny maleja,az do Polski centralnej . By potem moc znowu zaczac oserwowac wzwyzke.
        • Gość: zxa Re: Orlen - BP IP: *.chelmno.mm.pl 28.12.12, 00:14
          Tak rozumie, doskonale orientuje się w cenach paliw od Szczecina przez 3miasto, po Poznań i Warszawę. Porównałem tylko nasze stacje w mieście. Mało gdzie można zauważyć by ceny były "takie same" zawsze są choć małe, ale jednak różnice cenowe.
          Jeżeli chodzi o ceny hurtowe to proszę Benzyna bezołowiowa - Eurosuper 95 4 141,00 zł/m3. Cena obowiązująca od 28.12.2012 oczywiście to ceny hurtowe cena (bez podatku VAT) za paliwo w temperaturze referencyjnej 15oC + transport i marża stacji.
    • Gość: JA Re: Orlen - BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 14:40
      Przynajmniej na ORLENIE JEST 100000 razy lepsza i profesjonalna obsługa... a na BP- szkoda slow... nie jezdze tam, bo obslugi nie lubie.... chyba ze akurat na taka felerną zmiane trafilem na tym BP...
      • Gość: sekstant Re: Orlen - BP IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.12, 16:33
        co Osoba może wiedzieć o obsłudze????? hahahaha ,,, od 12 lat tankuję tylko na BP ,, jak zdarzyło mi się na Orlenie (i to w Chełmnie) to doznałem szoku
        • Gość: jaca Re: Orlen - BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 18:47
          póki co warto tankować w Świeciu - kilkanaście groszy taniej.... od kiedy nie ma BP:P
          dziś na Lotosie Pb95 za 5.32 zeta
      • at31sta Re: Orlen - BP 30.12.12, 00:41
        To chyba rzeczywiście tak trafiłeś. Ja dość często tankowałem w Orlenie. Niestety po kilku wpadkach obsługi zrezygnowałem z ich usług i od pewnego momentu jeżdżę tylko do BP. Orlenu nie chcę znać.
        • Gość: dd Re: Orlen - BP IP: *.play-internet.pl 30.12.12, 15:30
          ale bystry jestes:D zawsze tak było , to jest juz normalnoscia od X lat...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka