Dodaj do ulubionych

Energetyczne Centrum

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.14, 10:54
Witam, wiem że kiedyś już taki wątek się pojawiał. Ale chciałbym otrzymać jakieś informacje od ludzi, którzy może się z tym spotkali.
Otóż mój wujek lekkomyślnie podpisał umowę z dostawcą prądu - Energetyczne Centrum.
Jak twierdzi, człowiek który zapukał do Jego drzwi przedstawił że dana jednostka współpracuje z firmą Energa i proponują obniżki kosztów dostawy energii. Nie zastanawiając się starszy człowiek podpisał kolejną umowę nie rozwiązując poprzedniej zawartej z Energą. W obecnej chwili opłaca rachunki u dwóch dostawców w tym jakieś ubezpieczenie u Energetycznego Centrum.
Czy ktoś rozwiązywał z Nimi umowę, może posiada jakiś wzór i czy przechodzi to bezproblemowo?
Proszę o porady jak się z tego wyplątać...
Obserwuj wątek
    • Gość: c Re: Energetyczne Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.14, 12:08
      od każdej umowy można odstąpić ! więcej szczegółów napisz
      • Gość: Romario Re: Energetyczne Centrum IP: *.rzeszow.mm.pl 05.01.15, 12:36
        cwaniaczki prawnicy postudiowali prawo i wymyślili jak okraść ludzi legalnie. każdy kto podpisał z nimi umowę jest na czysto min 700 do tyłu za nic. wszystko przez państwo bo zamiast ich wsadzić do więzienia to widzi biznes w tym bo są dodatkowe rozprawy sądowa a co za tym idzie dodatkowa kasa. że przedstawiciele handlowi tej firmy okłamują klientów to się nie liczy, ważne że energetyczne centrum ma z tego kasę i państwo. po prostu zmowa. można ich ominąć ale to trzeba licznik energii na inna osobę przepisać. dopóki złodziejstwo będzie w tym kraju zawsze będziemy daleko za murzynami.
    • Gość: Ewka Re: Energetyczne Centrum IP: *.chelmno.mm.pl 06.08.14, 21:40
      Z tego co wiem konsument, który zawarł umowę na odległość, lub poza biurem przedsiębiorcy ma prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny. Jest tylko ograniczenie czasowe, bodaj 10 dni. Rezygnację trzeba wysłać listem poleconym, żeby mieć dowód nadania.
      Jeżeli minął ten okres, sprawdź dokładnie umowę, jakie są warunki odstąpienia. Pozdrawiam.
    • mycch Re: Energetyczne Centrum 07.08.14, 07:41
      > Jak twierdzi, człowiek który zapukał do Jego drzwi przedstawił że dana jednostk
      > a współpracuje z firmą Energa i proponują obniżki kosztów dostawy energii.

Byli kiedyś u mnie i również wspominali o powiązaniach z Energą, więc widzę to ich stały tekst. Ewidentnie w tym momencie wprowadzają klienta w błąd i to z konkretnym zamiarem.
      Proponowałbym skontaktować się z UOKiK, bo z pewnością ten temat znają i mogą doradzić w jaki sposób rozwiązać umowę z oszustem (no bo jak by nie tłumaczyć - rozmowa zaczęła się od oszustwa). Z drugiej strony EC gapami karmione nie jest, poświęciło zbyt wiele kasy na szkolenie swoich przedstawicieli jak wkręcać klientów, aby kwestie rozwiązania z nimi umowy były proste do załatwienia.
      Krótko mówiąc - może być ciężko...
    • Gość: roshi Re: Energetyczne Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.14, 23:58
      Firma sprzedażowa energetyczne centrum, z tego co mi wiadomo, współpracuje z energą na mocy GUD (generalnej umowy dystrybucyjnej) Wujek nie będzie płacił za to samo dwa razy, tylko rachunek zostanie rozbity na dwie części. Za energie elektryczną ( zużyty prąd ) będzie rozliczany przez firmę sprzedażową, a za przesłanie tej energii będzie rozliczany tak jak do tej pory przez Energę. Jeżeli cennik nowego sprzedawcy jest niższy to automatycznie rachunki też będą niższe. Umowa kompleksowa z Energą na 100% zostanie zerwana przez nowego sprzedawcę, musi być druk pełnomocnictwa.
      Jeżeli cena energii czynnej jest niższa, to Wujek dobrze zrobił podpisując umowę :)
    • Gość: Artur Re: Energetyczne Centrum IP: 88.220.189.* 12.08.14, 18:43
      umowe mozna rozwiazac bezproblemowo do 10 dni od podpisania umowy to gwaratuje prawo. a nawet sama firma wraz z podpisana uwowa zalacza gotowe pismo z mozliwoscia odstapienia od umowy. Po terminie 10 dni chyba zostaje tylko sad. Ale lepiej udac sie do prawnikow
      • Gość: adasss Re: Energetyczne Centrum IP: *.szczecin.mm.pl 16.08.14, 09:48
        Klient ma 10 dni na rozwiązanie umowy zawartej poza siedzibą firmy. Czas jest liczony od momentu, kiedy w końcu klient o tym prawie się dowie, ale nie może tego zrobić po terminie 3 miesięcy.

Zatem - jeżeli konsultant nie poinformował o terminie odstąpienia umowy - mogą to być 3 miesiące, jeżeli poinformował - 10 dni.
        • aleala1 Re: Energetyczne Centrum 21.08.14, 18:06

Witam!

Mam problem.

Dziś dałam nabić się w butelkę i podpisałam z Energetycznym Centrum umowę sądząc, że są wysłani przez Tauron, który jest i był moim dostawcą energii. Pani sprytnie mnie omotała. Zaraz po jej wyjściu sprawdziłam jednak co to za firma i się przeraziłam. Zdążyłam dogonić tą Panią i poprosiłam o zwrot wszystkich dokumentów jakie podpisałam. Pani grzecznie oddała wszystko. Mam pytanie, czy mimo to grożą mi jakieś konsekwencje i opłaty?
          Nie mają mojego podpisu na żadnym dokumencie, ale mają mój nr klienta z Tauronu, pesel i elektroniczną kopię faktury rozliczeniowej za ten rok. Odbyła się również rozmowa moja z ich konsultantem przez telefon, która podobno była nagrywana.

Czy mają prawo twierdzić, że jednak przystąpiłam do umowy? Czy powinnam wysłać rezygnację a jeśli tak to czy to nie jest przyznanie im racji? Czy nie będą mogli z tego tytułu domagać się wpłaty kary za zerwanie umowy, bo widzę z wpisów internautów, że tak robią???

Proszę o poradę
    • Gość: ps [...] IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.14, 18:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: camdener Re: Energetyczne Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.14, 17:33
        Wczoraj i dzisiaj (jutro pewnie też) chodzą po Pogodnie w Szczecinie. Napisałem do gazet, ale nie wiem czy to odniesie jakikolwiek skutek.
        • Gość: THINGABOUTIT Re: Energetyczne Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.14, 21:56
          Na stronie OLX.pl natrafiłem ostatnio na ofertę pracy "firmy multimedialnej" na stanowisku "obsługa klienta". Wysłałem CV i zanim się obejrzałem z 3 akwizytorami biegałem po Wilczej i okolicach w Szczecinie wciskając umowy na zmianę operatora gazu. Ci akwizytorzy przedstawiali się jako Centrum Energetyczne i z miejsca żądali ostatniego rachunku za gaz, sporo osób się przestraszyło, myśląc, że chodzi o jakąś niedopłatę czy coś. No i dawali, potem zaczynało się tra-la-la o tym, ze można zaoszczędzić 6%, tylko dadzą ten rachunek i nr telefony, to przeprowadzi się weryfikację i mogą tą ową zniżkę dostać. Niby wysokość rachunku czy zużycie tego gazu miało wpływ na pomyślną weryfikację, jeśli tak to nawet staruszka płacąca 60zł/mies. się załapała. Co ciekawe 2 z tych akwizytorów pracowało tam 3 dni maksymalnie a nie kontrolował ich nikt! Mogli sobie łazić gdzie chcieli i rozmawiać z kim chcieli, podpisać umowę (po przejściu weryfikacji) również. Sami byli zatrudnieni na tzw. "próbną umowę" i to jak sobie teraz poradzą, to będą mogli sobie pozwolić na wyższą płace przy podpisywaniu umowy o pracę. Swąd smrodu i oszustwa ciągną się niemal od samego początku, więc od razu znikłem stamtąd.
    • Gość: chełminianka Re: Energetyczne Centrum IP: *.chelmno.mm.pl 16.10.14, 16:42
      Ja niestety też miałam do czynienia z Energetycznym Centrum,doszło nawet do tego że wyłączyli mi prąd twierdząc że nie zapłaciłam ubezpieczenia,tylko że nie miałam w umowie nawet go zaznaczonego ,wysłałam faksem umowę a oni w dalszym ciągu twierdzili że mam zapłacić. Po telefonicznych i pisemnych przepychankach postanowiłam .Udałam się do starostwa,przyjmuje tam bardzo miła pani Rzecznik praw konsumenckich,bardzo Mi pomogła.Energetyczne Centrum rozwiązało zemną umowę dostałam zwrot nadpłaconego rachunku....Ale do dziś nie usłyszałam od nich słowa przepraszam.......Energetyczne Centrum znów pojawiło się w Chełmnie ale teraz chodzi im o GAZ
    • Gość: elka Re: Energetyczne Centrum IP: 109.241.98.* 07.11.14, 15:21
      W tej chwili zaktualizowano Ogólne Warunki umowy uwzględniające zmianę systemu fakturowania. Można zrezygnować z ich usług w ciągu 14 dni, bez konsekwencji.
      • Gość: crimen Re: Energetyczne Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.14, 23:53
        Jeżeli je się otrzyma :) Należy złożyć reklamacje na roczne Harmonogramy Płatności lub zgłosić telefonicznie, wówczas Konsultant prześle stosowne OWU i pismo i wtedy można zrezygnować bez żadnych konsekwencji.
    • Gość: lala Re: Energetyczne Centrum IP: 89.231.148.* 09.11.14, 10:32
      a o co chodzi
      • Gość: energetyk Re: Energetyczne Centrum IP: *.147.130.64.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.01.15, 18:31
        nabijaja ludzi w butelke
        • Gość: squater Re: Energetyczne Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.15, 20:13
          Hmmm mnie tez probowali :)....Zazwyczaj dyskusie kierują tak by petent byl przekonany ze są dostawca energii czy gazu. Dlatego piierwszym moim pytaniem bylo czy są dostawca czy sprzedawca :) po krotkiej konsternacji mila mloda dama powiedziala ze sa sprzedawcami Podziekowalem wiec mowiac krotko ze nie potrzebuje uslug posrednikow.
          ps Nie zdazyla ode mnie wyjsc a ja powiadomilem wszystkich sasiadow o domokrażcy :)
          • marcovilla83 Re: Energetyczne Centrum 21.01.15, 22:13
            Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o. to OSD czyli Operator Systemu Dystrybucyjnego podzielony terytorialnie na cały kraj i odpowiada za odczyty min. PGNIG to Sprzedawca odrębna już w tym momencie spółka zajmuje się rozliczaniem odbiorców, i na mocy zmian które wprowadziło URE na obecną chwile można wybierać sobie sprzedawcę. Nie wiem jakim cudem ale Energetyczne Centrum otrzymało taryfę od URE na umowę kompleksową czyli 1 rachunek. Różnica poprostu jest taniej i nic się nie zmienia tylko jednostka za paliwo gazowe. Komu nie przeszkadza że rachunek za gaz przyjdzie z tej firmy a chce mieć taniej to można podpisać taką umowę.
    • fiesta01 Re: Energetyczne Centrum 11.05.16, 12:48
      Zdecydowanie odradzam - opisze swój przypadek.
      Coś mnie podkusiło i aby zaoszczędzić kilka złotych podpisałem umowę obowiązującą od 1 stycznia 2016 roku. Pierwszy kontakt z firmą po tej dacie to ponaglenie z groźbą odcięcia gazu. Zdziwiony zadzwoniłem na infolinię . Okazało się, że powinienem zapłacić pierwsza ratę na podstawie prognozowanego zużycia. Korespondencja wysłana została InPostem, czyli firmą znaną również z "rzetelności". Zapłaciłem opłatę i w dobrej wierze poprosiłem jeszcze raz o przesłanie korespondencji w sprawie planowanych opłat za gaz. Tym razem otrzymałem stosowne pismo. Zapąłciłem zaległości i "wklepałem" do komputera kolejne płatności - do końca roku. Następnego dnia otrzymuję od EC kolejnego maila z informacją, że znowu nie zapłaciłem jakiegoś rachunku. Zadzwoniłem na infolinię - poinformowano mnie, ze jest to rozliczenie za styczeń. Zapłaciłem ponad 400 złotych z prognozy i chcieli bym zapłacił dodatkowo ponad 500 tytułem rozliczenia za styczeń. Czytam umowę, która obowiązuje obie strony i widnieje w niej informacja, że "Zgodnie z Taryfą...odbiorcy mogą otrzymywać nie częściej niż raz w miesiącu prognozy wyliczone na podstawie zużycia gazu ...oraz rozliczenia zgodnie z grupą taryfową w okresach co sześć lub 12 miesięcy". Teraz finał - groźby wpisania bo BIK i groźba odcięcia dostaw paliwa. Skonsultowałem się z prawnikiem - rozliczenie co 6 lub 12 miesięcy, ale nie napisano kiedy pierwsze rozliczenie, więc radzi mi zapłacić, aby nie odcięto mnie od sieci. Zapłaciłem, ale wszystkim radze unikać tej firmy: mają cwanych prawników, którzy przygotowali im umowy, więc radzę po prostu ich unikać. Ja jestem związany na 3 lata, ale po tym okresie na bank wracam do "państwowego molocha" czyli PGiNG, który nigdy takich numerów mi nie robił. Nie wiem co mnie podkusiło, ale innym radzę unikajcie Energetyczne Centrum!!!
    • lukasz821215 Re: Energetyczne Centrum 14.06.16, 08:29
      NACIĄGACZE gnać ich jak psów właśnie z nimi walczę płace za szacunkowe zużycie za chwile znowu jakaś niedopłata potem za źle naliczony szacunek później jakieś odsetki po prostu MASAKRA ZRYWAĆ UMOWY ZA W CZASU A NAJLEPIEJ NIE PODPISYWAĆ W OGÓLE BO PŁACI SIĘ NIE WIADOMO ZA CO A FAKTURA TO JEST JEDNA WIELKA OPŁATA ZA WSZYSTKO NAWET ZA ZUŻYTY TLEN W DOMU NIE POLECAM ODRADZAM I BRONCIE SIE NOGAMI I RĘKOMA PRZED NIMI NACIĄGACZE PIERWSZA KLASA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka