IP: *.chelmno.mm.pl 10.11.14, 15:55
Wiecie kto, moim zdaniem, powinien zostac nowym burmistrzem? A czego nam tu najbardziej brakuje? Miejsc pracy. Burmistrzem powinien zostac ktos, kto potrafi te miejsca pracy tworzyc. Przedsiebiorca, nawet maly. Ale musi miec doswiadczenie w tej branzy.
Wybierzmy nauczyciela-niech naucza. Co nauczyciele maja wspolnego z zarzadzaniem, ze tak sie pchaja?????
Obserwuj wątek
    • Gość: Tak Re: burmistrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.14, 16:14
      Masz rację , miasto popadło w ruinę, bezrobocie horrendalne.... Czas na zmiany.
      Ale Burmistrz sam chyba nie tworzy miejsc pracy ( no chyba, że stołki dla kolejnych urzędników w urzędzie , czy podległych szkołach...)
      Burmistrz wg mnie tak powinien umieć zarządzać, by te miejsca pracy w Chełmnie powstawały i to na trwale, by ludzie mieli jakąś pewność jutra.
      Cóż mały przedsiębiorca...
      Pewno nie wszyscy przedsiębiorcy mają o tym pojęcie, bo taka np. niewielka firma budowlana, ile ludzi zatrudnia na umowę ??? najczęściej jak jest praca to biorą kogoś na czarno ..on nigdy ni stworzy stałych miejsc pracy , bo traci swój zysk.... a to jest jego cel..
      I to jest dla mnie taki mały biznesmen - ale taki cwaniaczek... sam dobrze zarobi a ludziom to ani urlopu, ani ubezpieczenia ... tylko za godzinę 8 -10 złotych jak jest praca... rachunku też nie wystawi bo na ryczałcie jest ... i nie chce być VAT - cem..

A jednak część nauczycieli jest przeszkolona w zarzadzaniu.... i może ma pojęcie w tym kierunku....Nie mówię, że wszyscy się do zarządzania nadają>>>> ale nie wykluczam, że niektórzy tak..
      • Gość: kontestator Re: burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 10.11.14, 17:22
        Rola burmistrza jest nikła w procesie tworzenia miejsc pracy, praktycznie nie ma na to żadnego wpływu i to trzeba sobie jasno powiedzieć. Ale burmistrz z mądrą , popierającą go Radą może stworzyć procedury i mechanizmy, które wyzwolą tendencję do powstawania owych miejsc. Na przykład dobrze pomyślane procedury przetargowe do składania ofert na usługi w mieście, gdzie jednym z kryteriów wyboru winno być zatrudnienie pracowników w terenu miasta/powiatu. Preferowanie lokalnych firm, czy to nie pomaga i nie wyzwala tendencji do zatrudniania? Otwarte i jawne konkursy na wszelkie nowe i zwolnione stanowiska w instytucjach podległych Urzędowi Miasta, kadencyjność na stanowiskach kierowniczych w tych instytucjach, konkurs, wybór. Przecież znamy przypadki w mieście, gdzie osoby od kilku - kilkunastu lat zajmują określone stanowiska, często w opinii społecznej się nie sprawdzają, a tkwią, niczym przyspawani. Dlaczego? Chyba wszyscy wiemy...
    • Gość: Mati Re: burmistrz IP: *.centertel.pl 10.11.14, 18:42
      Kendzia
    • Gość: a Re: burmistrz IP: *.chelmno.mm.pl 11.11.14, 19:27
      Tylko Kędzierski
      • Gość: Słyszałem Re: burmistrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.14, 19:32

Słyszałem jak starsza pani mówiła -Kedzierski jest dobry - ale do zmiany, jaki on nasz?? wszystkie moje wnuczki musiały przez jego polityke wyjechac z Chelmna za pracą bo stracili robote w osiedlowym sklepiku... no bo mamy markety..

• Gość: kontestator Re: burmistrz IP: 89.231.148.* 11.11.14, 19:58
          Propozycje działań przyszłego burmistrza, które nieśmiało nakreśliłem, nie dotyczą - dla tych, co nie pojęli od razu- jeszcze aktualnego burmistrza. Dopowiem, że wynikły z obserwacji ostatnich dwunastu (niestety) lat, a konkretnie czego nie zrobiono, a można było. Ale po co?
          • Gość: frog Re: burmistrz IP: *.static.ip.netia.com.pl 12.11.14, 10:14
            Tylko gruntowne zmiany mogą do czegoś doprowadzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka