Gość: kolędnik IP: *.free.aero2.net.pl 02.01.15, 20:13 czy w internecie można znaleźć harmonogram kolęd u pallotynów. większość proboszczów nie robi z tego tajemnicy. pallotyni jak zawsze odwrotnie. jestem poza chełmnem, ale chciałbym przyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albsz Re: kolęda pallotyni 02.01.15, 21:16 Ze strony pallotynów: "Jak ogłaszaliśmy wizytę duszpasterską w naszej parafii rozpoczynamy w tym roku dopiero po Uroczystości Trzech Króli, czyli 7-go stycznia. Program wizyty będzie podany w naszej gazetce Pallotti i przy wejściu do kościoła." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolędnik Re: kolęda pallotyni IP: *.free.aero2.net.pl 03.01.15, 11:09 jak zwykle, Pallotyni są uparci, tylko w kościele. Nie biorą pod uwagę tego, że ktoś może pracować poza Chełmnem, tam uczęszczać na msze, ale też być na kolędzie w swojej rodzinnej parafii, albo układać grafik zajęć w ten sposób, aby wygospodarować wolne popołudnie na kolędę. Byli, są i jeszcze - nie wiadomo jak długo - prymitywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadzieja Re: kolęda pallotyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.15, 14:50 Jest nadzieja ze i Pallotyni zaczną nadążać za duchem czasu .. Może trzeba po prostu powiedzieć, że są takie dziś potrzeby. Wielu księży żyje niestety w oderwaniu od rzeczywistości otaczającej i może nie mieć pojęcia jak to ludzie żyją. Dwie minuty na kolędzie sprawy nie poprawiają. W Farze też nie od razu Rzym zbudowali, wiele lat nie było na stronie kolęd i nawet nie było aktualizowanej strony parafii.. A teraz mamy tylu fajnych młodych księży więc jest dużo lepiej . Kiedyś gdy zapowiadano na Ogłoszeniach np. msza św w Nowy Rok jak w niedziele to niewiele to i tak mówio przypadkowym razdorocznycm katolikom, którzy przyszli bo Boże Nnarodzenie i Złóbek ... bo oni i tak przecież nie wiedzieli jak jest msza w niedzielę. Teraz jezt lepiej zobaczą na stronie... Szkoda tylko ze tak mało uwagi przykłada się do katechizacji i zachęcania młodych po Bierzmowaniu. Wielu z nich nie widzi dla siebie miejsca w kościele i konczy się etap chodzenia do kościoła. Szkoda ze kościół gimnazjalny nie robi dla nich fajnej mszy , tyle młodych się tam skupiało i nie tylko tych z notesikami na bierzmowanie. Może księża to też kiedyś zobaczą, że nie ma prawdziwej mszy dla i z udziałem młodzieży w Farze...... i dostrzegą i głęboko zastanowią się dlaczego bierzmowanie to dla wielu uroczyste pożegnanie z kościołem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chodzący po ziemii Re: kolęda pallotyni IP: *.chelmno.mm.pl 03.01.15, 16:16 " Nadziejo" a może powinno być "oderwana od rzeczywistości" to forum to nie Gość Niedzielny od indoktrynacji maluczkich i piania z zachwytu jakich to roztropnych księży spotkałaś. Wylewasz gorzkie żale na tym, że młodzi pozbawieni księżego bicza po bierzmowaniu olewają wydumany obowiązek sadzenia co niedzielę do kościoła. W tym rzeczywistym sformułowaniu kryje się głębsza treść mianowicie rozchodzenia się spojrzenia i nauczania administracji kościoła z otaczającą praktyką. Skrajny konserwatyzm - żeby nie powiedzieć rzymsko - katolicki mudżahedinizm - prezentowany przez polską hierarchię kościelną i jej czujki w postaci księży , znajdują akceptację wśród wstecznie i o spowolnionym myśleniu moherów, a młodzi patrzą na to z coraz większym dystansem i politowaniem i choć z wychowaniem mają wpojone siedzieć cicho, to swoją dezaprobatę wyrażają biernością, nie powielaniem utartych średniowiecznych sposobów praktykowania religii, z jej momentami śmiesznymi praktykami jakimi jest np. spowiedź nauszna czy dziki, udawany celibat tych wspaniałych księży, których ty tylko spotykasz. A nie widzisz, że w tym samym kościele - wbrew twoim guru w sutannach - dzieją się rzeczy ciekawe, godne zastanowienia i przemyślenia, będące być może ostatnią deską ratunku dla kościoła dla ludzi i z ludźmi. To Papież Franciszek - w przeciwieństwie do ultrakonserwatysty Jana Pawła II - przeciw opasłej , tonącej w bogactwie i dobrobycie polskiej hierarchii kościelnej, otwiera skostniały Kościół Rzymsko - katolicki na ludzi, tu i teraz takimi jakimi są , nie urągając wartościom , którym hołduje religia, a które za marginalne mają nasi hierarchowie. Dlatego, jak tak gorliwie nawiedzasz niedzielne msze i dobrze życzysz wierze w której się wychowałaś, to pomódl się za Papieża Franciszka, żeby nie podzielił losu Jana Pawła I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadzeja Re: kolęda pallotyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.15, 17:40 Mój wpis miał pokazać, że księża nieraz są oderwani od codziennej rzeczywistości a skutki są jakie są. Ja zapewniam Cię żyję mocno na tej ziemi i nie chodze do kościoła bo lubię księdza lub nie. .Wiele razy jestem w kościel, gdzie nie wiem jaki jest ksiądz... Papieża Franciszka poznałam jak i wielokrotnie naszego JP II i dobrze wsominam czas, gdy był pełen sił i zapału i głosił swietne kazania w komunistycznej Polsce. . Poznałam też biedę o której wielokrotnie mówił Papież Franciszek , fawelle i nie tylko ... A księża wg mnie są tacy jak i nasze środowiska, nawet nasze rodziny ... różni. Znam wielu którym niczego nie mogę zarzucić, podobnie jaki niektórym facetom i znam też innych księży i facetów. Nie chcę wchodzić w tematy religijne ale napisze tylko , że dla mnie nie ma różnicy jaki sakrament łamiesz ..... Wiem ze sama ideałem nie jestem. Życie.Ale chciałabym tez dodać, że może zanim piszemy o czymś , żle wystarczy po prostu zadzwonić i zaproponować zmianę, czy pomóc w założeniu aktywnej strony. Zyczę chełmińskim formowiczom wiele radości i nadziei w 2015 roku . Mi tej nadziei w tym mieście zabrakło i je opuszczam. Ale zabieram stąd wiele rodzinnego ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolędnik Re: kolęda pallotyni IP: *.free.aero2.net.pl 03.01.15, 18:39 do kościoła nie chodzi się dla jakiegoś księdza. chyba, że dama chce zdobyć jego względy. wierzy się w Pana Boga, a nie księdza. A tak naprawdę z niewinnego posta zrobiła się wielka filozofia. Niestety, niektórzy księża odbiegają od rzeczywistości, a Pallotyni z Chełmna nie nadążają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktykujący katol Re: kolęda pallotyni IP: *.chelmno.mm.pl 04.01.15, 11:44 Jest już dokładna rozpiska kolęd w internecie. Teraz sami oceńcie siebie za wypisywanie niepotrzebnych obelg. Dodam tylko że wcześniej harmonogram kolęd nie był nigdzie dostępny, a więc również w necie. www.pallotynichelmno.eu/images/pdf/Wizyta_Duszpasterska.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do katola praktyku Re: kolęda pallotyni IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.15, 19:41 ja nie widzę tu żadnych obelg. nie byłoby żadnego problemu, gdyby opublikowali to zaraz po świętach, kiedy zaczyna się okres kolęd. Oni zawsze muszą postawić na swoim i pokazać swoją ważność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prakykujący katoli Re: kolęda pallotyni IP: *.chelmno.mm.pl 06.01.15, 11:32 "Byli, są i jeszcze - nie wiadomo jak długo - prymitywni". Co to jest jak nie obelga?. Nie masz za grosz kultury albo czytasz nieuważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kolęda pallotyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.15, 19:46 www.pallotynichelmno.eu/ na tej stronie jest cały podział kolęd na 2015 rok można ściągnąć pdf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deus_vult Re: kolęda pallotyni IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.15, 20:35 Pallotyni są wspaniali. Wystarczy posłuchać jakie kazania wygłaszają co niedzielę i dla porównania pojechać do jakiegoś innego kościoła. Niebo a ziemia, jeśli można tak napisać. Wiadomo, że forma nie powinna się liczyć a treść, ale jednak bardzo przyjemnie się słucha gdy kazanie jest wygłoszone płynnie, poprawną, piękną polszczyzną, z odpowiednią dykcją i zaakcentowaniem słów kluczowych. Miałem przyjemność ostatnimi czasy wysłuchać kilku kazań księdza Proboszcza - fantastyczne, szczególnie to gdy rozpoczął "mało ludzi listy biskupów słucha, a jeszcze mniej rozumie te słowa, dlatego postaram się swoimi słowami nakreślić problem". Super, tak powinny wyglądać kazania, a nie - odczytanie listu, często monotonną mową i jedziemy dalej. Tak jak to robią Pallotyni, tak MUSI wyglądać kościół nowoczesny, otwarty na wyzwania jakie przed nim stoją, bo niestety laicyzacja zaczyna się szerzyć. Niestety lewactwo jest wszędzie, przepraszam za to słowo 'lewactwo', ale z tymi ludźmi nie da się dyskutować. Kto od czasu do czasu zajrzy na gazeta.pl ten wie o czym piszę. Konkluzja - jest super, oby tak dalej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: kolęda pallotyni IP: *.chelmno.mm.pl 07.01.15, 22:43 Posłuchaj Deus_vult, nie zachłyśnij się od rozpływania nad formą przekazu pallotynów. Treść się liczy , a forma jest drugorzędna. Swoim pianiem pokazujesz, że jesteś typowy moherowy lewak, który gdzieś coś zasłyszy, pisemne zgłębianie świata kończy mu się na Gościu Niedzielnym albo Pallotynie. Zachowujesz się jak dawni komuniści albo administracja kościelna w czasie komuny. Odgrzebujesz jakichś mitycznych lewaków , bo żeby istnieć musisz mieć przeciwnika, nie ważne czy rzeczywistego czy jak w twoim przypadku wyimaginowanego. A może gdzieś zasłyszałeś bo w Gościu czy Pallotynie nie wyczytałeś, że w Kościele idzie nowe i to od strony Watykanu. Jest taki Papież, Franciszek się nazywa i on nie potrzebuje dziwactw , które ty - błyskotliwy obserwator - dostrzegasz. On zaczyna od piętnowania zła wszędzie , nie omijając opasłej hierarchii kościelnej ( rozdętej ponad granice przyzwoitości za Jana Pawła II), do najniższego szczebla. A jak taki pełen zachwytu jesteś dla pallotynów, to jak ocenisz msze reklamowe ( zapewne za darmo) banku spółdzielczego w Brodnicy czy pożałowania godne występy jakichś matron, chwalących się że nie potrafiły zapanować nad rozpasaniem narkotykowym potomstwa, a potem wzywały Pana Boga nadaremno , żeby dotankował im oleju w nisze mózgowe. Daleki jestem od pomniejszania wysiłku niektórych księży pallotynów. Za ich zaangażowanie i wkład w nauczanie religii należy im się szacunek, ale we wszystkim potrzebny jest umiar, którego już nie potrafią zachować prawie przez rok poprzedzający pierwszą komunię dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deus_vult Re: kolęda pallotyni IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.15, 23:09 Typowe - negujesz całą instytucję, ale jednocześnie, aby zapewnić sobie furtkę w dyskusji chwalisz papieża Franciszka. I takich lewaków znamy. To jest obrana przez nich strategia - zdyskredytować kościół podkreślając jaki to Franciszek nie jest wspaniały. Jednocześnie nie omieszkałeś dodać do swojego "wywodu" niecnego i haniebnego przytyku w stronę Jana Pawła II. No przecież od razu wiadomo z kim mam do czynienia i twierdzę, odważnie nie przeczę, że dyskusja z takim człowiekiem to jak kopanina z koniem - można, ale po cholerę. Gościa Niedzielnego na oczy nie widziałem. Podobnie, jak innych tego typu gazetek. Masz ewidentnie problem z akceptacją zaistniałej sytuacji, tj. tego że Pallotyni są bardzo ważnym ogniwem w tym łańcuchu wiary jaki łączy nas wszystkich, nie tylko w kręgach rodzinnych, ale i jako społeczność miejska. Czy to przypadek, że to właśnie Pallotyni od lat najlepiej realizują swoje zadania i głoszą najlepsze kazania? A poza tym, to tak już na zakończenie - są naprawdę dobrymi ludźmi. Odrzucając już całą tą otoczkę duchową. Dobrzy ludzie, dobrzy księża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do deus_vult Re: kolęda pallotyni IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.15, 17:28 ... i zapraszają na prelekcje PISIORÓW, którzy "oglądają świat tylko ze swojej strony" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do deus_vult Re: kolęda pallotyni IP: *.chelmno.mm.pl 08.01.15, 19:55 ... i stanowią przyczółek towarzystwa adoracji starych moherów jako kółko Radia Maryja. Co z niego się sączy wszyscy wiedzą. A te spędy autobusowe na łaskotanie Rydza w Toruniu czy Kaczora 13 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher Re: kolęda pallotyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.15, 20:18 Szanowny przedmówco,przy zgromadzeniu dziala wiele grup zainteresowan , tak że byc może i dla Ciebie znalazloby się jakieś miejsce.Nie koniecznie RM ,skoro już tak dyskredytujesz to Radio i jego dzieła . Mozesz pójść i sam zaproponować jakieś ciekawe stowarzyszenie czy grupę ,ktora będzie się spotykać i robićv coś ciekawego i pozytecznego. A co do RM to uważam za bardzo pożyteczną sprawę , starsze osoby mają coś dla siebie . nikt nikogo nie zmusza do sluchania czy oglądania Telewizji Trwam. Jest wolny wybór.A tak nawiasem to ciekawe czy osoby krytykujące tę rozglośnie wysluchały choć jedną audycję , czy oglądnęły jakikolwiek program w tej telewizji.A są tam naprawdę ciekawe sprawy poruszane. Odpowiedz Link Zgłoś