Gość: raf IP: *.play-internet.pl 21.02.15, 18:52 Mam pytanie, kupiłem gaśnice nową i jest gwarancja producenta 5lat i czy musze co roku na przegląd ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nie !! Re: gaśnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.15, 19:00 Gasnice zalegalizujesz za 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
zglos_sie Re: gaśnica 24.08.16, 09:23 jak to jest z gaśnicami samochodowymi? mam jedną w bagażniku i ostatnio policja sprawdzała. ja cały w strachu bo gasnica ma z 10 lat ale panowie sie tylko uśmiechnęli i poradzili zeby moze jednak wymienic. nie dostałem nawet mandatu, to jest mozliwe? :P Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek.piotrowski Re: gaśnica 25.08.16, 09:01 powiem tak: policja moze sprawdzic czy masz. nie może sprawdzić czy jest ważna. na stacji diagnostycznej sprawdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
alsender92 Re: gaśnica 25.08.16, 14:16 a ja dla świętego spokoju wole kupić nową. taka stara gaśnica nawet jak ma homologację to nie wiadomo czy odpali. a bezpieczeństwo jest ważniejsze niż te kilkadziesiat zl. kupuje przez internet www.gasnicedomowe.pl/gasnice.html i mam świety spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: gaśnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.15, 09:29 Gwarancja producenta jest na zbiornik gaśnicy. Przegląd co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
at31sta Re: gaśnica 22.02.15, 11:57 Na gaśnicy jest napisana lub wybita data następnego przeglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: gaśnica IP: *.tvgawex.pl 31.03.15, 01:08 gdzie legalizują w chelmnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient zakładu Re: gaśnica IP: 158.75.205.* 31.03.15, 10:36 W Chełmnie legalizują gaśnice w firmie FOX ul. Toruńska tel.889637236 oraz w zakładzie p. Jabłońskiego na ul. 22 Stycznia (nie mam nr telefonu). Mieści się na odcinku pomiędzy ul.Poprzeczną a Podmurną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: gaśnica IP: *.chelmno.mm.pl 15.03.16, 09:40 Jeszcze legalizują na Polnej w Elmecie sklep metalowo -budowlany Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka282 Re: gaśnica 14.03.16, 19:45 W kuchni mamy do czynienia z największym zagrożeniem pożarów. Jeśli chcecie się czuć bezpiecznie, to polecam specjalną gaśnicę www.gasnicedomowe.pl/gasnice/gasnica_domowa_2_czerwona.html przeznaczoną właśnie do tego pomieszczenia. Gaśnica sprawdzi się również w innych pomieszczeniach mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka282 Re: gaśnica 14.03.16, 19:47 W kuchni mamy do czynienia z największym zagrożeniem pożarów. Jeśli chcecie się czuć bezpiecznie, to polecam specjalną gaśnicę www.gasnicedomowe.pl/gasnice/gasnica_domowa_2_czerwona.html przeznaczoną właśnie do tego pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: gaśnica IP: *.146.75.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.03.16, 21:46 a ja Ci polecam gaśnicę na głowę madziulka :)), daje radę poza kuchnią nawet , nazywa się "bejsbol" Odpowiedz Link Zgłoś
sklepetechmax Re: gaśnica 07.07.16, 14:52 Gaśnicę trzeba legalizować co roku. Gdyby ktoś miał wątpliwości bądź problem ze znalezieniem pkt., który się tym zajmie, to zapraszam sklep.etechmax.com.pl/gasnice-c-1_3.html gaśnice nowe i legalizacja Odpowiedz Link Zgłoś
szpakwdziub Re: gaśnica 19.02.17, 13:02 W ogóle dziwi mnie że ludzie tego nie robią. Ja wiem że pożar dopóki się nie wydarzy wydaje sie nieprawdopodobny ale jednak gasnica to jest kilkadziesiąt złoty a spokój nieoceniony. Odpowiedz Link Zgłoś
damian.pietraszek Re: gaśnica 22.02.17, 13:53 Te kilkadziesiąt to znaczy ile? Bo ja ostatnio widziałem jakąś gaśnicę za 150zł czy cos takiego, to chyba jest różnica nie? Odpowiedz Link Zgłoś
swis45aak Re: gaśnica 25.05.17, 15:11 Zalecenia dot. obsługi gaśnicy różnią się jakoś w zalezności od typu gaśnicy czy raczej wszędzie jest podobnie? Jest gdzieś dostępny dokładny opis jak używać gaśnicy bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
dekuzack Re: gaśnica 29.05.17, 16:18 Raczej nie. Tyle, że jak masz starą gaśnicę bez manometru, to należało ją najpierw nacisnąć, później puścić, a następnie znów nacisnąć, żeby uwolnić środek. W nowoczesnych gasnicach z manometrem można od razu wciskać dźwignię do końca. Zobacz sobie te dwa filmiki - wyjaśnią Ci większość zagadnień: www.youtube.com/watch?v=GKUopsQig7U i drugi www.youtube.com/watch?v=zAyPqZf_f3g Odpowiedz Link Zgłoś
robert_szsz Re: gaśnica 27.06.17, 12:32 Dla świętego spokoju jednak lepiej zanieśc gdzie trzeba, sprawdzić, napełnić, w razie potrzeby przeprowadzić remont. To nie jest bardzo drogie, a serio może uratować życie. Dopiero czytalm artykuł o gąsnicy która wybuchła na szkoleniu i zraniła kursanta w szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
pilot1239 Re: gaśnica 30.06.17, 10:07 Ta tylko że tam ta gaśnica miała ze 20 lat. Jak masz chociaż trochę oleju w głowie to nie będziesz używał 20letniej gaśnicy tylko kuipsz nową za 50 złotych raz na pięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keczol Re: gaśnica IP: *.dynamic.mm.pl 24.08.16, 22:17 Gaśnica ma gwarancję 5 lat. Prawidłowo, po 5 latach powinna przejść legalizacje/ homologację i znów masz 5 lat. (Koszt to ok 15zł) Jeśli czegoś takiego się nie zrobi, to teoretycznie gaśnica jest nie do użytku, ale w praktyce wiemy, że i tak byśmy użyli w razie "w". Ja kupiłam po prostu nową, promocja w biedronce byłą i za 20zł kolejne 5 lat spokoju. :D W większości przypadków nie ma za to mandatu, choć jest to jeden z elementów wyposażenia obowiązkowego w samochodzie, jednak ... każdemu może się zapomnieć sprawdzić czy nadal ważna. :D A policjant też człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: gaśnica IP: 89.231.148.* 28.08.16, 12:59 Piszesz bzdury. Gwarancja 5-cio letnia po zakupie gaśnicy jest na zbiornik. A każdą gaśnicę trzeba trzeba legalizować (na sprawność) raz do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mareczek2385 Re: gaśnica 15.09.16, 09:49 oczywiście że tak ale nei dziwie sie ludziom że mają metlik w głowe bo przepisy nie są sprecyzowane. jedni mówią że gąśnice w samochodzie trzeba mieć, inni że niekoniecznie. co do ważności też są różne wersje Odpowiedz Link Zgłoś
ogorecki76 Re: gaśnica 19.09.16, 10:04 dla świętego spokoju lepiej robić homologacje częściej, raz na rok wydaje sie rozsądną opcją. te kilkanaście złoty nikogo nie zbawi a daje spokój psychiczny. Przynajmniej nic nam w aucie nie wybuchnie a przy dziesięcioletniej pordzewiałej gaśnicy nic nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lopen987 Re: gaśnica 27.09.16, 16:14 przesada nie jest w żadnąstronę wskazana. ale fakt też jest taki, że można co jakiś czas gaśnicę po prostu wymienić. 5 lat to rozsądny okres użytkowania, potem lepiej wymienić chyba. zwłaszcza jak chodzi o zwykłe proszkowe gaśnice, bo to jest naprawdę nieduży wydatek. Ogniochron sprzedaje te podstawowe za kilkadziesiąt złotych, nie wiem jak inni producenci ale pewnie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gonziniho Re: gaśnica 28.09.16, 10:51 ja bym jednak nie kusił losu jak keczol - bezpieczeństwo jest bezcenne a gaśnica lub częsta homologacja to koszt dużej pizzy Odpowiedz Link Zgłoś
19loc-zek90 Re: gaśnica 03.10.16, 09:30 chociaż umówmy się że 1kg gaśnica to niewielka pomoc przy pożarze. wolę już zainwestować w dwukilogramową i mieć jednak trochę więcej czasu na psikanie tym paskudztwem. 6 sekund więcej może uratować Twój samochód ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malinski.maciek Re: gaśnica 18.10.16, 12:34 słuchajcie a jak mamy kilku producentów na rynku polskim to są jakieś różnice między nimi? Chciałem kupić ostatnio gaśnice na www.gasnicedomowe.pl i zauważyłem że są tam same robione przez ogniochron. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.krudowski Re: gaśnica 20.10.16, 11:22 no bo to jest sklep od ogniochronu akurat. ale ja uważam że między producentami nie ma różnicy specjalnej. obojętnie czy gaz-tech czy ogniochron czy co tam jeszcze, normy spełniać musi i mieć atesty. i tak musisz co roku sprawdzać. To nie jest samochód żeby mieć jakieś bajery których nie ma konkurencja. Wybierasz bardziej po typie, pojemności i cenie, niż po logo producenta Odpowiedz Link Zgłoś
st_adam Re: gaśnica 21.10.16, 12:27 A typ jaki jest najlepszy? Czy to zależy od czegoś innego niz cena? Bo różnice są całkiem spore miedzy niektórymi Odpowiedz Link Zgłoś
malinski.maciek Re: gaśnica 26.10.16, 13:40 no o to mi właśnie chodziło czy to ma jakieś znaczenie. dzięki bardzo, porównam ceny w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
boksart Re: gaśnica 15.11.16, 13:49 najlepsze opinie słyszałem o gaśnicach halonowych których już nie ma w sprzedaży albo ich odpowiednikach na czysty środek gaśniczy. Problem w tym że one kosztują bardzo grubą kasę. O połowę tańsze są wodne-mgłowe, a też są dobre. Zresztą prawda jest taka, że do większości zastosowań wystarczy proszkowa, która kosztuje jakieś 40zł za 1kg, więc nawet pojemniejsza wychodzi znacznie taniej niż inne rodzaje Odpowiedz Link Zgłoś
boksart Re: gaśnica 25.11.16, 14:38 W tym filmiku masz wiedzę w pigułce, taki skrót www.youtube.com/watch?v=kchvpAZKm8E pooglądaj sobie, bo to trwa tylko parę minut a jest wyłożone dośc konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
besafe.net.pl Re: gaśnica 19.01.17, 10:01 Co roku musisz wykonywać przegląd gaśnicy a raz na 5 lat jej remont (wymieniany jest środek gaśniczy w gaśnicach proszkowych). Jeśli tego nie zrobisz, proszek może się zbrylić i gaśnica nie zadziała poprawnie. Polecam skorzystanie z usług firm zewnętrznych. Sprawdz sobie www.besafe.net.pl Masz tu gwarację uciwego podejścia do klienta Odpowiedz Link Zgłoś
szpakwdziub Re: gaśnica 21.03.17, 11:38 Jasne że trzeba dbać o to żeby to było regularnie sprawdzane. Ale ja miałem tak ze jak kupiłem gaśnice domową taką 1kg z ogniochronu to mi w sklepie powiedzieli, że robią przegląd gaśnicy w okresie gwarancji za darmo czyli przez trzy lata. I to jest fajna opcja bo nie musze szukać nie wiadomo gdzie punktu tylko wpadam do nich, robią mi to i załatwione. Odpowiedz Link Zgłoś
pletfik Re: gaśnica 27.04.17, 14:19 Warto tez przed gaszeniem wstrząsnąć gaśnicą, żeby proszek się wymieszał. Jak długo była nieużywana to może się zablokować na dole, a wtedy allbo nie wystrzeli w ogóle, albo z bardzo małą siłą. Niekoniecznie musi od razu być napełniana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert R Re: gaśnica IP: 165.225.64.* 28.06.17, 09:16 Według kodeksu drogowego obowiązkiem jest posiadane gaśnicy na wyposażeniu auta, nie ma nic na temat homologacji ważności. A po drugie taką gaśnicą co mamy w autach, co najwyżej byśmy ugasili mały biurowy śmietnik z palącymi się papierami. Taką gaśnicą nie ugasisz pożaru w aucie, więc wg mnie zbędna jest w aucie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulrando Re: gaśnica 19.07.17, 11:24 Homologację trzeba co roku przeprowadzać jak kolega niżej powiedział. Ale to nawet nie o to chodzi, gaśnica musi być przede wszystkim sprawna i gotowa do użycia, a najlepiej być pod ręką. jak widze gasnice w bagażniku to mnie skręca. Co to komu daje w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
pocykaj Re: gaśnica 24.07.17, 10:40 Ja jeszcze tylko dodam że owszem gaśnica ugasi więcej niż śmietnik biurowy. Tylko kwestia jest taka żeby nie brać jakiegoś głupiego zbiorniczka 0,5kg tylko przynajmniej dwukilogramową gaśnicę. Cztery razy więcej środka gaśniczego, a nadal jest to lekkie i łatwe w obsłudze. Odpowiedz Link Zgłoś
duffaman Re: gaśnica 28.07.17, 15:47 Inaczej będziesz gadał Robert jak pożar faktycznie sie pojawi. Jak bedziesz miał choćby zwykła gaśnice ogniochronu proszkową to mżesz uratować nie tylko swoje ale też inne auto (vide pożar na parkingu, byłem kiedyś świadkiem). Ale do tego potrzeba troche przewidywania i nie kupować tego, czego wymagają przepisy ale wyjść z inicjatywą i zaopatrzyć sie w większy litraż Odpowiedz Link Zgłoś