superius1 14.09.15, 17:44 Kto jest za likwidacją straży miejskiej w Chełmnie !!!!!!!!! i zaoszczędzenia koło 2 mil. złotych w roku, i przeznaczyć na inne cele społeczne, lub pomoc małym firmom Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ok Re: Straż Miejska IP: *.play-internet.pl 14.09.15, 18:05 Hahaha marzyciel... :) Odpowiedz Link Zgłoś
superius1 Re: Straż Miejska 14.09.15, 18:20 przy pomocy mieszkańców wszystko możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do superius1 Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.15, 19:14 A kto to ma zrobić w naszym mieście? Kto przeprowadzi referendum jak w innych miastach? Burmistrz wątpię, radni - dostali podwyżkę na którą zgodził się burmistrz (bo ktoś musiał w budżecie znaleźć na nią pieniądze) wiec raczej bez zgody burmistrza nic nie zrobią. Nie ma szans w tej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Straż Miejska IP: *.chelmno.mm.pl 14.09.15, 20:21 Jestem za likwidacją ,a część pieniędzy przeznaczyć na 3-4 etaty w policji. Reszta pieniędzy zostanie w budżecie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
buru45 Re: Straż Miejska 14.09.15, 21:42 NIe wiem jakimi motywami kierował się autor wątku?. Czy aby nie tym , że po raz pierwszy w tym roku strażnicy nałożyli mandat za złe parkowanie i akurat trafiło na niego?. Ja też jestem za likwidacją straży miejskiej ale dlatego bo właśnie nie nakłada mandatów za; ustawiczne naruszanie zasad kodeksu drogowego min. zakazu zatrzymywania i postoju, zakazu wjazdu, parkowania na skrzyżowaniach, zajmowania miejsc parkingowych dla inwalidów przez nieuprawnionych itp. Przede wszystkim na osiedlach gdzie jest prawdziwa wolana amerykanka. Jak się dzwoni do nich z interwencją to tłumaczą, że w Chełmnie nie ma gdzie parkować a więc muszą przymaykać oko!?!.A jak już to żadają danych osobowych i adresu zamieszkania od zgłaszającego. Po to by na drugi dzień wiadomo było kto dzwonił. W końcu boją się narażać, bo żona może mieć w pracy klopoty , dzieciaka będą szykanowac w szkole a i samemu można dostać w dziób od menela w ciemnym końcie jak się będzie za bardzo aktywnym. Do tego totalny brak reakcji na włascicieli piesków, które zasrywają chodniki a nawet deptak na Grudziądzkiej. Kompletne odpuszczenie menelom pijacym na ławeczkach w biały dzień, sikającym po krzakach itp, itd. Najbardziej demoralizujące jest to jak obwożą się samochodem, przeciskając się uliczkami gdzie nagminnie łamane są znaki zakazu lub właściciele wyprowadzają pieski by zrobiły kupke na chodniku i nie reagują. Udają, że nie widzą. Często za to podwożą autkiem jego ekselencje Bumistrza albo urzędasów na ważne miejskie imprezy. Byłbym za tym aby z pieniędzy oszczędzonych na straży miejskiej utworzyć w komendzie dodatkowe etaty dzielnicowych. Tylko jak znam życie szybko po czasie ci funkcjonariusze bedą wykorzystani do innych zadań ewentualnie dyżurów patrolowych. Przecież teraz w Komendzie są też dzielnicowi. I co?. Czy któryś z mieszkańców takiego czy innego osiedla wie kto jest jego ,,policyjnym aniołem stróżem"?. I tak w razie konieczności dzwoni się do dyżurnego komendy, a ten wysyła patrol najczęsciej po długim czasie. Jak już nie raz jest za późno na intrewencję. A tu chodzi o takiego dzielnego policjanta Rambo, który by był przywiązany zadaniami i obowiązkami do konkretnego rewiru i bezpardonowo reagował na to o czym pisałem wyżej a czego nie robi straż miejska. Przewaga policji polega na tym, iż jest to służba państwowa o innej strukturze i podległości. Do tego ma więcej uprawnień niż nic nierobiąca straż miejska. W wielu miastach w kraju polkikwidowali straż miejską, zastępując etatami policji. Nie słychać by żałowali. Może czas na inicjatywę obywatelską i zabrać się za ten temat na poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do buru 45 Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.09.15, 22:22 Masz rację. Na burmistrza i radnych którzy nic nie mogą oprócz brania co miesiąc diet nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
boaz-11 Re: Straż Miejska 17.09.15, 15:20 Niestety po ilości komentarzy sądząc fikołek , jego komendant straży miejskiej i cała załoga mogą spać spokojnie. Gdyby pod tym wątkiem pojawiło się conajmniej 1000 komentarzy poparcia to już fikołek musiałby się zastanawiać, czy tych 1000 głosów nie zabraknie w wyborach na czwartą kadencje. Takowoż niektórym radnym.Wniosek. Nie ma w Chełmnie społeczeństwa obywatelskiego i nic nierobiąca straż jest ludziom na rękę. Tylko kasy wyrzuconej z naszych podatków w błotko – żal. Przypomnę, iż na początku pierwszej kadencji fikołka, szefowa wówczas chełmińskiej redakcji Nowości zainicjowała zbiórkę podpisów za likwidacją straży miejskiej. W tle była łapówkarska sprawa byłego Komendanta. Zresztą potwierdzena w Sądzie . I co, nic. Żaden z radnych nie kwapił się z inicjatywą. I tak to trwa do dziś. Dlatego Chełmno jest i będzie zawsze wiochą. . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Straż Miejska IP: *.146.32.248.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.19, 12:14 Buru45 masz świętą rację. Ja bym dołożył jeszcze totalny brak reakcji na nagminnie łamanie zakazu jazdy rowerami po Grudziądzkiej. Są dwa wyjścia albo zlikwidować albo ustawicznie bombardowac burmistrza pismami, mailami i wizytami w gabinecie by się za to towarzystwo wzajemnej adoracji zabrał. Jeszcze jest lokalna gazetka, która też powinna od czasu do pisać o ich nieróbstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
uslugodawca1 Re: Straż Miejska 09.05.19, 19:48 Dawno tu nie zagladałem. Ale Mandatu nie dostałem. Za dużo mamy jak to się Mówi "Psów " którzy kontrolują obywateli, jest ich chyba 10 rodzjów służb , jak się nie mylę i tak obywatel ma "psa" nad psem jescze jeden pies , a nad tynastępnym następny i następny. może dość karmić naszymi pieniędzmi niektórych" Darmozjadów" a pieniadze przeznaczyć na co innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert st Re: Straż Miejska IP: 57.90.36.* 16.09.15, 10:22 Najlepiej aby ktoś zainicjował zbiórkę podpisów wśród mieszkanców, myślę że by było wiele podpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Straż Miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.15, 10:30 W gazecie Pomorskiej artykuł o rezygnacji z strazy miejskiej w Gniewkowie. Tam radni zadecydowali o jej rozwiązaniu a u nas co robią nasi radni bezradni? Czy można ich porównać do radnych z Gniewkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do boaz-11 Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.15, 15:41 A czego można oczekiwać po naszych radnych emerytach, wuefistach itp.. Popatrz na ich wynagrodzenia. Dieta to poważna pozycja w ich budżecie to po co się wychylać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strażnik Re: Straż Miejska IP: *.15-2.cable.virginm.net 20.09.15, 09:47 Były nie obecny. Pomysł głupkowaty z tą likwidacją. Potrzeba tylko restrukturyzacji i to zrobić trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: Straż Miejska IP: 89.231.150.* 20.09.15, 10:14 Pomysł nie nowy i absolutnie słuszny, zlikwidować tę furtkę szkodliwego marnotrawienia miejskich pieniędzy. Od samego początku jej powstania to poroniony pomysł, ale nowa władza musiała w innej formie małpować stary porządek albo wtedy amerykańskie zwyczaje. Powstała pustka po ORMO, więc jakiś styropianowiec wpadł na świetlany pomysł, który spodobał się lokalnym kacykom, bo mieli teraz straż przyboczną a i na radarach podreperować podający budżet gminy co zwalniało od działania i myślenia nad pozyskiwaniem środków przy zaangażowaniu miejscowej siły roboczej a stwarzało jeszcze miejsca dla własnych przydupasów. Porzućcie jednak jakiekolwiek złudzenia i nadzieje - tutejszy burmistrz i bezradni radni - będą bronić istnienia czarnej straży jak niepodległości, w tym mieście zmienić się nic nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili Re: Straż Miejska IP: 89.231.151.* 06.10.15, 13:35 A co sie dzieje z panią strazniczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Straż Miejska IP: *.tvgawex.pl 08.10.15, 17:56 Tam żadna kobieta nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato Re: Straż Miejska IP: 89.231.151.* 08.10.15, 21:48 Jak nie jak tak hehe Odpowiedz Link Zgłoś
robert19.74.1 Re: Straż Miejska 12.10.15, 16:44 a ja mysle ze powinna bys straz ,przynajmniej ostatnio widzialem jak gonili pijaczkow z plantow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Straż Miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.15, 19:27 A to oni biegać umieją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.10.15, 07:00 Sie naumnieli ? ; p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Straż Miejska IP: *.chelmno.mm.pl 29.10.15, 07:49 Fajne chłopaki ; p ♡☆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do an Re: Straż Miejska IP: *.static.ip.netia.com.pl 29.10.15, 08:32 Raczej kosztowne chłopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do an Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.15, 11:16 Ciekawe hehe Dokładnie ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Straż Miejska IP: *.146.1.254.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.10.15, 13:28 www.pomorska.pl/wiadomosci/chojnice/art/9039426,czy-bez-strazy-miejskiej-da-sie-zyc-w-chojnicach-bedzie-referendum,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do x Re: Straż Miejska IP: *.static.ip.netia.com.pl 29.10.15, 13:43 U nas to niemożliwe.. Stracić tyle głosów? A z samej emerytury ciężko przeżyć do pierwszego. Ludzie zrozumcie radnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.10.15, 14:53 A u nas by mogli zatrudnić kobiety jako strazniczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorbas Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.mm.pl 04.05.19, 23:37 Zamiast jeździć bez sensu po mieście i wozić szanowne ...upy, może by Szanowni Państwo zajęli się swoimi obowiązkami. Tyle samochodów w mieście stoi na środku chodnika, na terenach zielonych (trawniki), na zakazach, w różnych dziwnych miejscach nie przeznaczonych dla samochodów, a reakcji żadnej. Nie dość, że kosztujecie nas (bo sami jesteście bezproduktywni) dużo, dużo kasy, to jeszcze nie widzicie? Problemy z oczami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zorbas Re: Straż Miejska IP: 185.135.2.* 05.05.19, 01:45 taaaaaa...ponoć ca 2 mil. złotych w roku...niesamowite...to ile oni przytulają co m-c...każdy z nich? jest ich chyba jakieś z 10 person... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorbas Re: Straż Miejska IP: *.dynamic.mm.pl 05.05.19, 09:11 Bzdura. Wg. planu budżetu na 2019 straż "jest tania" koszt straży miejskiej ogółem - 877 580 zł w tym wynagrodzenia 610 tys. (w tym sam on Komendant = ok. 1/6 kwoty) 13- tki - 45 tys. nagrody, premie, zapomogi, ZFŚS (wydatki osobowe niezaliczone do wynagrodzeń) - 34 500 zł Pozostała kwota to ZUS, remonty, materiały i wyposażenie, szkolenia, telefony, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ssop.kujpom Re: Straż Miejska 09.05.19, 10:48 Szanowni Mieszkańcy! Zamknięcie tematu Straży Miejskiej to jedno ale ja bym zapytał Was-mieszkańców czy w ostatnim czasie na ulicy widać PIESZE patrole Policji? Może bardziej skupić się też na tym punkcie? Może trzeba poruszyć ten wątek? Co na to Burmistrz i Komendant Miejski Policji? Mniej samochodów Policyjnych i więcej zaoszczędzonych pieniędzy za paliwo-mieszkańcy patrole zauważą i poczują bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś