IP: *.chelmno.mm.pl 09.02.16, 06:41
Czy ktos orientuje sie czy po macierzynskim mozna starac sie i dostac kuroniowke ? Prosze nie pisac glupich odpowiedzi . Prosze o powazne informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: & Re: Zasilek IP: *.tvgawex.pl 09.02.16, 16:25
      Pobieranie zasiłku macierzyńskiego z ZUS uniemożliwia rejestrację w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Rejestracja będzie możliwa dopiero po zakończeniu pobierania świadczenia. Należy pamiętać, iż wśród dokumentów wymaganych przy rejestracji powinno znaleźć się również zaświadczenie z ZUS-u o okresie pobierania świadczenia z podstawą wymiaru. Jest ono niezbędne do naliczenia okresu uprawniającego do nabycia prawa do zasiłku.

Zasiłek z urzędu pracy przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy przepracowała 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy. Do 365 dni uprawniających do nabycia prawa do zasiłku zaliczany jest również m.in. okres pobierania zasiłku macierzyńskiego po ustaniu zatrudnienia. Ważne, aby był on naliczany od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Prawo do zasiłku nabędzie Pani z datą rejestracji. Okres przysługiwania zasiłku uzależniony jest od kilku czynników. W Pani przypadku: od stopy bezrobocia w powiecie bądź od tego czy małżonek jest osobą bezrobotną lub czy samotnie wychowuje Pani dziecko. Zasiłek może zostać przyznany na 180 lub 365 dni. Jego wysokość uzależniona jest od posiadanego stażu pracy.

Osoby bezrobotne mogą korzystać z wielu instrumentów oferowanych przez urząd pracy, dotyczących podniesienia kwalifikacji lub wsparcia zatrudnienia. Po rejestracji zostanie określony dla Pani profil pomocy oraz przygotowany indywidualny plan działania, w którym zostaną wyszczególnione formy wsparcia, z których będzie Pani mogła skorzystać, aby jak najszybciej wrócić na rynek pracy.

Jedną z interesujących form wsparcia może okazać się grant na telepracę. W ramach grantu pracodawca otrzymuje dofinansowanie za zatrudnienie bezrobotnego rodzica, posiadającego co najmniej jedno dziecko w wieku do 6 lat, na okres 12 miesięcy w pełnym wymiarze czasu pracy.

Interesującą propozycją dla pracodawcy podczas rozmowy kwalifikacyjnej, mającą wpływ na zatrudnienie, może być również wsparcie zatrudnienia z urzędu pracy w ramach świadczenia aktywizacyjnego. Pracodawcy zatrudniający bezrobotnego rodzica powracającego na rynek pracy po przerwie związanej z wychowaniem dziecka w ramach tej formy mogą otrzymać świadczenie w wysokości połowy minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięcznie w przypadku zatrudnienia przez 12 miesięcy lub jednej trzeciej minimalnego wynagrodzenia za pracę miesięcznie przy zatrudnieniu przez 18 miesięcy.
    • Gość: & Re: Zasilek IP: *.tvgawex.pl 09.02.16, 16:26
      Czy po urlopie macierzyńskim dostanę zasiłek dla bezrobotnych?
      W maju tego roku kończy mi się urlop macierzyński. Od października ubiegłego roku za urlop macierzyński płaci mi ZUS, ponieważ właśnie wtedy skończyła mi się umowa na czas określony. Chciałabym wiedzieć, czy będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych po zakończonym urlopie macierzyńskim?
      Nabędzie Pani prawo do zasiłku dla bezrobotnych, o ile przeszła Pani na urlop macierzyński będąc jeszcze osobą zatrudnioną i jest Pani w stanie wykazać odpowiedni okres zatrudnienia.

Jak wskazują przepisy, prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy, jeżeli nie ma dla niego propozycji odpowiedniego zatrudnienia, skierowania do prac interwencyjnych, robót publicznych lub na utworzone dodatkowe miejsce pracy oraz w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej najniższego wynagrodzenia, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.

Będąc na urlopie macierzyńskim, pracownica w dalszym ciągu pozostaje w stosunku pracy i to w stosunku pracy oskładkowanym, a zatem czas spędzony na urlopie jest wliczany do okresu zatrudnienia. Jeżeli zatem jest Pani w stanie wykazać okres zatrudnienia z minimalnym wynagrodzeniem i opłacanymi składkami przez okres 365 dni, wówczas nabędzie Pani prawo do zasiłku.

Podstawa prawna:
      Art. 71 , ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. Nr 99 poz. 1001 z późn. zm.)
      • Gość: hebe Re: Zasilek IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.07.16, 14:58
        Jestem nowa na zasiłku i nie wiem więc pomóżcie - kiedy w Chełmnie wysyłają zasiłek na konto, którego dnia miesiąca się spodziewać.
    • Gość: hahaha Re: Zasilek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.16, 22:02
      moglas nick zmienić bo pytasz już o pieniądze jak jeszcze zwolnienia nie masz w następnym watku pytasz o zwolnienie który lekarz ci da
    • Gość: Znajoma Re: Zasilek IP: *.play-internet.pl 06.07.16, 11:16
      Po macierzyńskim normalnie przysługuje rok kuroniowki ja tak miałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka