Dodaj do ulubionych

Wielkogabaryty

03.09.18, 19:28
Jak co kwartał miasto zorganizowało swoim mieszkańcom wywóz kłopotliwych śmieci...
Ponieważ (po raz kolejny, wręcz regularny) z wystawionych śmieci wynika, że mieszkańcy nie rozumieją, co to są wielkogabaryty, to pozwole sobie podać definicję łopatologicznie: jeśli masz rzecz, której chciałbyś się pozbyć, a nie jesteś w stanie samemu jej dźwignąć lub objąć, to jest to właśnie wielkogabaryt. Ot, cała filozofia.
I tak: wielkogabarytami jest lodówka, wasza zeżarta przez mole kanapa, telewizor po dziadkach, wanna czy dywan 4x4m.
Natomiast plastikowa miska, worek od odkurzacza, packa na muchy, wiaderko, kolekcja gaci czy waciak pamiętający jeszcze czasy Ursusa - te rzeczy są zwyczajnymi śmieciami, których ZUM nie ma obowiązku z ulicy zbierać. Wyrzucanie takich śmieci pod pretekstem "wywozu wielkogabarytów" jest zwyczajnym zaśmiecaniem miasta! Wstyd! I szkoda, że nie ma monitoringu, bo niektórym nieogarniętym leniwym śmieciuchom przykładny mandat by się przydał...
Obserwuj wątek
    • Gość: aaaa Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.18, 21:30
      Masz rację, ale może z innej strony... Miasto oglasza wywóz śmieci wielkogabarytowych w danym dniu, to czemu pelno ich wciąż na ulicach?
    • Gość: gość Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 03.09.18, 21:48
      Mądryś chłopie, jak jak nie przymierzając niektórzy nasi radni, albo i przedstawiciele władzy.
      Przeczytaj jeszcze raz swoją definicję "jeśli masz rzecz, której chciałbyś się pozbyć,a nie jesteś w stanie samemu jej dźwignąć lub objąć, to jest to właśnie wielkogabaryt"

Tak więc, lodówki nie jestem w stanie sam udźwignąć, ani kanapy, ani szafy. Ani nawet zmywarki, z której byłem taki dumny 7 lat temu, a także pralki, która jest ciężka jak cholera. Więc zostają w domu, ponieważ wielce szanowny mycch, guru eko tak rzekł. W internecie.

Komunikat UM mówi tak "zorganizowana będzie zbiórka odpadów wielkogabarytowych(stare meble, sprzęt gospodarstwa domowego, dywany, opony itp.). Zbędne rzeczy należy wystawić przy ulicy, w widocznym miejscu do godziny 9.00, w dniu wywozu.
      Podczas zbiórki można będzie pozbyć się także wielkogabarytowego zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego tj. monitory, telewizory czy komputery, oraz odpadów z metalu."

Ponieważ mam siły na wyniesienie wielkogabarytowego monitora, żelazka, elementy z metalu- więc je wyniosłem. resztę pomogli sąsiedzi, bo ci z ZUM nijak nie chcą odebrać moich rzeczy domu.
      • mycch Re: Wielkogabaryty 04.09.18, 07:40
        Polecam przeczytać jeszcze raz, bo chyba "coś nie pykło".
        Te rzeczy, które wymieniłeś są, to chyba oczywiste, wielkogabarytami i zupełnie niepotrzebnie sie tu na mnie wyzłaszczasz.
        Problem stanowią te nieogarnięte jednostki, które z wielkogabarytowych wywozów zrobiły sobie sposób na pozbycie się wszelkiego śmiecia ze swoich piwnic.
        • Gość: gość Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.18, 08:35
          I dobrze, że ludzie opróżniają swoje piwnice. Takie ich zakichane prawo. Płacą za wywóz.

Zastanówmy się, mieszkańcy płacą niemałe pieniądze za wywóz odpadów, śmieci itp. Nadmieniam, że pieniążki wpłacamy do urzędu miasta (gmina), który z mocy prawa jest odpowiedzialny za zorganizowanie wywozu i gospodarowanie wszystkich możliwych śmieci . Są "dzwony" na plastik, papier, szkło. Duże kontenery są przeznaczone do odpadów komunalnych, tzn. wytworzonych w gospodarstwach domowych. A gdzie reszta? Ciuchy, pufy i inne drobiazgi, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach. Więc wyrzucają w raz z tzw. wielkogabarytami. Mądrzejszy spakuje do wora i napisze "ciuchy", Zum będzie wiedział , co z tym zrobić.

Swoją drogą nagminne i chamskie jest podrzucanie śmieci różnego kalibru (takze wielkogabarytowego) przez zamożnych mieszkańców ościennych wiosek (Klamry, Małe Łunawy, Osnowo - zamożni, bo pobudowali chaty za 300-600 tysięcy) pod kontenery na różnych osiedlach miasta. Podjeżdżają swoimi samochodami , otwierają bagażnik i jak gdyby nigdy nic wypier... swoje śmieci, dziady.
          I tymi bogatymi biedakami, powinna zająć się straż miejska, która ma za zadanie dbać o porządek w mieście i chyba pobiera za to pensje.
          • mycch Re: Wielkogabaryty 04.09.18, 08:57
            "I dobrze, że ludzie opróżniają swoje piwnice. Takie ich zakichane prawo. Płacą za wywóz."

Płacą za wywóz śmieci komunalnych. Tych ze śmietnika. Tam jest zatem miejsce na "drobnicę".
            Jezusienazareński, czy na prawdę tak trudno zrozumieć co to jest WIELKOgabaryt?
            Proszę się przejść ulicami. Jest sporo klamotów, ok. Ale też i zwyczajne smieciowisko, którego ZUM nie ma obowiązku zbierać.

Niektórym sie wydaje, że ZUM to miejskie służby oczyszczania - NIE! Jest to zwyczajny biznes, który działa w ramach umów. Umowy zawierają zakres obowiązków. I tyle.
            Ktoś razem z kanapą wywala plastikowe miski i o ile kanapę ZUM musi zabrać bez szemrania (bo tak stanowi umowa), to plastikowej miski zabierać już nie musi. Śmieć może zostać na zatem ulicy. I teraz pytanie: KTO naśmiecił? Firma, która nie jest sprzątaczem (nie płacimy im za to), czy ktoś, kto tę miskę bezmyślnie wyrzucił?

Na koniec (bo już nie chce mi się tłumaczyć rzeczy oczywistych) zdradzę sekret: Chełmno posiada tzw. PSZOK (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) i każdy mieszkaniec Chełmna co piątek może tam ZA DARMO wyrzucić co mu tam zalega w piwnicy. Nie trzeba czekać. Tylko jechać... I tam bez problemów, bez zaśmiecania miasta można wywalić "ciuchy, pufy i inne drobiazgi". Trzeba tylko chcieć.
            • Gość: Gosc Re: Wielkogabaryty IP: *.centertel.pl 04.09.18, 10:10
              Nie wpadłeś na to że duża plastikowa miska nie mieści się do pojemnika? Owszem można ją połamać pociąć ale nie każdy da rade to zrobić. Można wywieźć niektóre rzeczy samemu ale też nie każdy ma czym to zrobić.
              • Gość: ja Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 04.09.18, 16:04
                do mycch
                do baranów trzeba krótko i na temat. jest w mieście syf, bo barany nie wiedza co wystawiać, i zum aby nie robic sobie problemu zabiera wszystko, przez co traci czas.
                • Gość: prawda Re: Wielkogabaryty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.18, 18:17
                  Miske można wrzucić do worków z plastikem -tam się zmieści czy sterte foli
                • mycch Re: Wielkogabaryty 04.09.18, 21:19
                  W punkt :)
    • Gość: mieszkaniec cch Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.09.18, 11:38
      Nie zgodzę się z Waszymi opiniami. Ja płacę za wywóz nieczystości stałych regularnie a mam puste pojemniki. Sumując - na rok mam ok 10-12 małych niebieskich pojemników i 2 małe zielone. Płacę za 26 niebieskich i 52 zielone, więc na "wielkogabarytowe"mam pełne prawo wystawiać to,co mam zbędnego w mieszkaniu i piwnicy,bo mam opłacony wywóz. A jeśli miasto jest zaśmiecone, to nie wina mieszkańców a organizatora. Wystarczyłoby podzielić miasto na sektory i w kolejnych dniach zabierać wystawione rzeczy a nie wyznaczyć jeden dzień zbiórki a bawić się z tym przez tydzień.
      • Gość: obserwator Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.18, 03:34
        Puste pojemniki?To co robisz z odpadami...dziwne.
        • Gość: mieszkaniec cch Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.18, 07:11
          Uczyli w szkole czytać ze zrozumieniem? Skoro na rok uzbiera się raptem 2 pełne pojemniki, tzn że są nie zapełnione przy ich opróżnianiu przez ZUM. A żyjąc ekologicznie w każdym momencie dnia i w każdym miejscu nie trzeba produkować góry śmieci!!!Spróbuj żyć tak jak ja a też zdziwisz się, że można nie zaśmiecać naszej planety!
        • Gość: ja Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.18, 16:00
          pojemnik pusty, ale wybory na Papieża codziennie bezowocne. z komina jak z mondi
          • Gość: mieszkaniec cch Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.18, 17:38
            Piszesz o sobie i swoim truciu okolicznych mieszkańców. Ja, niestety, mam ogrzewanie gazowe a w salonie podłogowe, elektryczne, więc i z ciepłem w zimie żyję pro-ekologicznie jak już napisane było wyżej. Czytaj posty całe i ze zrozumieniem a nie będziesz mieć podstaw do ubliżania, bo Twój post uważam za potwarz!!!!
            • Gość: ktoś Re: Wielkogabaryty IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.18, 18:05
              może i Ci ktoś ubliżył, nie mniej nie masz racji co do zbiórki objazdowej. na zachodzie jak jest taka zbiórka to podjeżdża samochód w dany punkt miasta ,i ludzie sami muszą dostarczyć odpad. a obok stoi pracownik i sprawdza czy dany odpad jest zgodny z tym co jest wielkogabarytem i elektroszrotem, którym na 100% nie jest syf którzy ludzie chomikują po mieszkaniach z myślą "Hylyna zostaw, to się jeszcze przyda"
    • Gość: H Re: Wielkogabaryty IP: *.tvgawex.pl 05.09.18, 18:05
      a to na poprawienie humoru www.youtube.com/watch?v=eumEuK1sD90

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka