Dodaj do ulubionych

Spize na armaty....

IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 08:34
Pytanie ...raczej na ktore nie dostane armaty... znaczy sie odpowiedzi.... Jak wiadomo okolo prawie dwustu lat temu przez nasze tereny przetoczyly
sie wojska napoleonskie...ponoc nawet Napoleon przez krotki okres nawet stacjonowal w Olsztynie...choc sam nie wiele moglem na ten temat
znalezc...jak chocby informacje gdzie konkretnie stacjonowal itp... Podobno z nadejsciem wojsk napoleonskim wydano rozkaz zebrania wszystkich
okolicznych dzwonow aby przetopic je na armaty czy tez kule armatnie.... niestety nie wiele na ten temat wiem... Wiele dzwonow podobno zniklo z
okolicy...jakies sie podobno uchowaly bo co niektorzy mieszkancy je pozdejmowali a potem skrzetnie zakopali w dobrze sobie znanych
miejscach...Dzwony zarowno wtedy jak i teraz byly bardzo kosztowne.... Pytanie jakie mam to czy ktos z was wie cos na ten temat?

c
Obserwuj wątek
    • Gość: S Re: Spize na armaty.... IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 08:57
      Tobie chyba płacą za nowe wątki w forum. Daj ciekawszy temat.
      • Gość: mamut Re: Spize na armaty.... IP: *.sympatico.ca 01.02.04, 09:12
        Mnie to akurat interesuje... ciezko znalezc jakies informacje a ja zawodowym historykiem nie jestem tylko z zainteresowania... to nie jest taki wcale
        blachy watek poniewaz jesli taki los spotkal Olsztynskie dzwony to znaczy ze nie ma w Olsztynie dzwonow starszych niz 200 lat. Katedra podobno
        niezle ucierpiala wtedy... w zimie sluzyla za cos w rodzaju aresztu dla jencow wiezionych przez Napoleonskie wojska...podobno wtedy zniszczone
        zostaly piekne dekoracje koscielne z drewna poniewaz urzyli je wiezniowie na opal aby sie ogrzac...Czy katedra tez stracila swoje dzwony

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka