Gość: yu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 21:34 No to mamy pierwszych podejrzanych o ujawnienie danych osobowych - redakcję i dziennikarza GW, który w tym artykule ujawnił wydane osobe wskazanych osób. przeciż to paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zajonc2004 Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.makronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 22:42 Powoli staje się to bardzo nudne. Te wiadomości, o dodatkowych zarzutach wobec Prezesa i zarządu Pojezierza, nikogo chyba za wyjątkiem dziennikarzy już nie interesują. Gdyby je podać w innym kontekście niż sprawa SM Pojezierze, nie nie zwróciłyby niczyjej uwagi, zwykłe pierdoły. A tak news zasługujący na rangę zbrodni. Ciekawi mnie niezmiernie jedno, i zapewne nigdy nie dowiem się dlaczego, sprawa SM "SAMI SWOI" jakoś tak jakby ciszej przemknęła przez łamy gazet, a przekręt był autentyczny, aż namacalny do bólu dla lokatorów, ktorzy od syndyka musieli jeszcze raz kupić swoje m-ileś. Gdzie byli wtedy sprawiedliwi tropiący zarazę w "Pojezierzu"? Wszak to było tak niedawno. Teraz święcą zwycięstwo uśmiechniętą buźką pani kandydat na posła, na podobiznach przyczepionych do ulicznych latarń , cel uświęcił środki. Tylko nie wiem, co oprócz igrzyska, będą z tego mieli zwykli mieszkańcy "Pojezierza". A Wy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.09.05, 22:50 > Tylko nie wiem, co > oprócz igrzyska, będą z tego mieli zwykli mieszkańcy "Pojezierza". A Wy wiecie? Wiemy - wreszcie doczekali się satysfakcji za te lata upokorzeń i robienia ludzi w balona przy pomocy skorumpowanych urzędników, sędziów itd. Za to, co zrobił Zenon P. uważam, że dobrą karą byłoby nakazanie mu stania przed wejściem do siedziby SM Pojezierze z tabliczką na szyi o treści: To ja przez lata okłamywałem członków spółdzielni i robiłem lewe interesy. A każdy przechodzień powinien móc mu splunąć w gębę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 07:57 To taki nasz polski zwyczaj,dużo komentować,zapominamy że media w swojej sile potrafią dosłownie wszystko,a my stajemy się uczestnikami igrzysk,jak taki tłumek.Chciałbym dożyć prawdziwej odpowiedzialności za to co się pisze i mówi.Może jeszcze raz gazeta ,,Życie,,.... ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spółdzielca Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 18:48 W samych swoich nie było rury ciepłowniczej, którą chcą sprywatyzować niektóre osoby i to jest cała tajemnica zainteresowania Pojezierzem i braku samych swoich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.09.05, 22:46 Skoro dane już kiedyś zostały ujawnione, to nie można mówić o ponownym naruszeniu ustawy o ochronie danych os. Dziennikarz relacjonuje tylko przebieg postępowania, a dane tych osób, wskutek wcześniejszego ich ujawnienia przez bandę Zenona P. są już powszechnie znane. Ja mam natomiast inny problem. Policja wszczęła śledztwo w sprawie popełnienia przestępstwa, którego nie było. Sprawa została sztucznie połączona z innymi, rzekomo podobnymi, choć nie było między nimi wymaganego związku przedmiotowego lub podmiotowego. W toku tego postępowania ujawniono moje dane osobowe, rozsyłając je do kilkunastu instytucji i osób fizycznych w kontekście sugerującym mój związek z przestępstwem. Na dodatek w momencie, gdy to uczyniono, policja miała już pewność, że żadnego przestępstwa nie było (otrzymali ekspertyzę). Teraz nie chcą mnie przeprosić, a prokuratura udaje, że nic się nie stało, "prowadzenie zbiorczych śledztw jest przyjętą praktyką" a "organy ścigania musiały podjąć określone działania procesowe, co wiązało się z pewnymi niedogodnościami". Teraz umarzają śledztwo, a do złamania ustawy o ochronie danych osobowych i nieprawidłowego toku postępowania nie chcą się przyznać. Jak sądzicie - zwrócić się w tej sprawie do GIODO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziekanica Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 06:31 Proponuję aby napisać do GIODO.Jeżeli chodzi o omawiany art. to z tego co wiem sprawa była prowadzona a zarząd (czytaj Zenon P.)kontynuował tą działalność uważająć,że jeżeli ma niektórych w kieszeni to nie ma się czego obawiać.Rozprawa była o przestępstwo naruszenia ustawy o ochronie danych a kilka dni wcześnie zarząd publikował dalej dane i oszczerstwa.Było to jawne naigrywanie się z prawa i wymiaru sprawiedliwości.I to powinno być rozpatrzone z dużo większą uwagą i jako RECYDYWA.Kpienie z ludzi i prawa winno być tępione.Tak zachowują się najwięksi przestępcy a jeżeli tak robił zarząd to i ich nalezy do tej kategorii przestępców zaliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 07:01 Gość portalu: dziekanica napisał(a): > Kpienie z ludzi i prawa winno być tępione. Ze szczególną starannością, w sposób podobny do tego, jak to ma miejsce w Suwałkach. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050913/kraj/kraj_a_7.html Ciekawi mnie to, czy podobne zasady mają szansę zagościć w sądach olsztyńskich, które mają w tym zakresie olbrzymie niedociągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 13.09.05, 09:26 > Jak sądzicie - zwrócić się w tej sprawie do GIODO? Lepiej do Lidii S. Moze podciagnie to pod sprawe Pojezierza. I dzialaj szybko bo wybory niedaleko a kampania im wieksza tym lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegły Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 18:42 Nieprawda, dziennikarz zawsze ma obowązek chronić dane osobowe, niezależnie od tego, czy już wcześniej je ujawniono. Popełnia takie same przestępstwo jak każda inna osoba. Dziennkarz (aw)i redaktor naczelny w tym artykule naruszyli dane osobowe tych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 21:31 Zgoda, ale pod warunkiem, że osoby, których dane zostały ujawnione nie zgodziły się na to. Głupio by wyglądał artykuł o ujawnieniu danych kilku osób, w którym jedna byłaby wymieniona z imienia i nazwiska (bo kandyduje i to dla niej jest jeszcze jedno darmowe wspomnienie), a pozostali z inicjałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 07:47 Nie znam sie na danych osobowych ale mam pytanie. Jesli ci wymienieni w tych artykulach o ktorych pisze gazeta wczesniej wystepowali w telewizji (superwizjer itd) i byl na ekranie podpis ze nazywaja sie Jan Kowalski itd? To czy tez zachodzi ujawnienie danych osobowych jesli ktos napisze w gazecie jakis artykul i o tej samej osobie wspomni i tez napisze Jan Kowalski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zebra Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 14.09.05, 07:49 I jescze podaje linka bo chyba znalazlam ten artykol o ktorym pisze gazeta www.smp.olsztyn.pl/echo/012005/e09.jpg I jak myslicie dlaczego tam jedni wymienieni sa z imienia i nazwiska a inni tylko z inicjalow? Odpowiedz Link Zgłoś
labeotropheus Re: Afera "Pojezierza" - cd 14.09.05, 08:13 Moim zdaniem niektóre dane osobowe tych osób nie podlegają ochronie. Oczywiście są i takie, które podlegają np. stan zdrowia, zadłużenie, orientacja seksualna etc. Ale imię, nazwisko, wizerunek - na pewno nie. Przejdź się Zebra na spacerek po Olsztynie. I zobacz, jak ślicznie szczerzy się do nas kandydatka z 2 miejsca listy PO. Jak słoneczko, które zajebiście razi w oczy. I jeszcze jedno. Bądź prokuratorem w Olsztynie i odmów wszczęcia w takiej sprawie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też spółdzielca Schizofrenia z danymi osobowymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 08:36 Jeśli ktoś odnosi na polu publicznym w danym momencie jakieś(nawet problematyczne) sukcesy, to ani on ani media nie mają żadnych zahamowań, aby o nim pisać i trabić na cały świat. Mozna wtedy wymieniać imie i nazwisko i wszystko jest w porzadku. Natomiast jeśli się okaże, że ten sam osobnik nie tylko, że nie jest taki pozytywny ale w rzeczywistości ma sporo grzechów na sumieniu a często dopuścił sie przestępstwa, zaraz podnosi się wrzask ze wszystkich stron, że obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych! Łobuza chroni prawo. W moim odczuciu to własnie parlamentarzyści celowo stworzyli takie prawo, aby chronić różne męty społeczne takie jak prezesi spółdzielni Pojezierze. Mam nadzieję, że nowy parlament to zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 16:21 labeotropheus napisał: > Bądź prokuratorem w Olsztynie i odmów wszczęcia w takiej sprawie. Czy chcesz nam powiedzieć to, że w Olsztynie prokuratorzy się boja opinni publicznej/ A przypadkiem może wiesz, z jakiego to powodu są te obawy? Odpowiedz Link Zgłoś
labeotropheus Re: Afera "Pojezierza" - cd 14.09.05, 16:42 > Czy chcesz nam powiedzieć to, że w Olsztynie prokuratorzy się boja opinni > publicznej/ (LB) Nic takiego Wam Towarzyszu powiedzieć nie chciałem. Zastanawiałem się jedynie, co napisałbyś gdyby Gazetka z satysfakcją doniosła, że odmówiono wszczęcia postepowania. Może przyjmiemy taką hipotezę i napiszesz, co byś napisał, gdyby Gazetka napisała? (obiecuję napisać, czy zgadłem) Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 07:22 labeotropheus napisał: > > Może przyjmiemy taką hipotezę i napiszesz, co byś napisał, gdyby Gazetka > napisała? (obiecuję napisać, czy zgadłem) Tej propozycji przyjąć nie mogę , z uwagi na to, że za słuszne i sprawiedliwe wydaje się mi tylko to, co jest prawdą, a nie spekulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 15.09.05, 10:20 Jakie to typowe dla ciebie... Pamietasz jak kika dni temu pisales o raporcie w ktory wykazal ze wymiar sprawiedliwosci w tym prokuratorzy) jest jednym z najbardziej korupcjogennych srodowisk? Poczytaj sobie dzisiejsza Rzeczpospolita. To przynajmniej potrafisz. I moze w koncu zrozumiesz ze umiejetnosc czytanie nie rowna sie umiejetnosci rozumienia. A kazda informacja podana w odpowiedni sposob w prasie moze sugerowac dowolna tresc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 15.09.05, 10:24 Zreszta w drodze wyjatku zrobie to w czym ty sie lubujesz - zacytuje fragment. Moze inni tez poczytaja. "Mimo że wyniki sondażu rozwiały mit o szczególnym skorumpowaniu środowiska sędziów i prokuratorów, właśnie taka informacja została przekazana społeczeństwu przez media. Z pewnością utrwali to obraz braku zaufania społecznego do tych instytucji publicznych. [...]A przecież badania pokazały co innego. Niewiele ponad 1 proc. ankietowanych dorosłych Polaków wymieniło wymiar sprawiedliwości jako miejsce, w którym sami wręczali łapówki. Ci sami ankietowani aż w 68 proc. przyznali się do wręczenia łapówki w służbie zdrowia. Niewątpliwie każde przyjęcie korzyści majątkowej lub osobistej w związku z pełnioną funkcją publiczną, jak i wręczenie takiej korzyści, to przestępstwo godne najwyższego potępienia środowiskowego i społecznego. Jednak 1 proc. osób faktycznie korumpujących pracowników wymiaru sprawiedliwości to wskazanie mieszczące się w granicach błędu statystycznego i w żadnej mierze nie przystaje do 37-proc. przekonania o skorumpowaniu wymiaru sprawiedliwości.Nadto respondenci dający łapówki w wymiarze sprawiedliwości nie korumpowali jedynie sędziów i prokuratorów. Skąd zatem tak negatywny wizerunek społeczny tych instytucji państwowych? Przyczyn można szukać w wielu obszarach: niezrozumieniu sformalizowanych procedur, braku czy też nienależytej reprezentacji procesowej, niemożności pochylenia się nad sprawą każdego interesanta, niechęci wywołanej znalezieniem się w trybach wymiaru sprawiedliwości, a także w skłonności występującej u części pracowników szeroko rozumianego wymiaru sprawiedliwości doczerpania korzyści z zajmowanej pozycji społecznej." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 07:18 To tylko inny dowód na sprawę od tego jaki wynika z faktów, np. takich: "Jak ocenić wydawanie korzystnych dla przestępców wyroków za słoik miodu? Byłoby błędem traktowanie całej sprawy z politowaniem - powinna raczej budzić grozę. Pokazuje fragment rzeczywistości Polski powiatowej, gdzie może nie ma wielkich afer i głośnych skandali, jednak problem pozostaje ten sam. Problem choroby, która toczy również wymiar sprawiedliwości, powołany do chronienia społeczeństwa przed przestępstwami, w tym przed korupcją. Czy środowisko sędziowskie jest w stanie dokonać samooczyszczenia? Chciałoby się w to wierzyć. Niestety, wątpliwości narastają. Małgorzata Solecka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.olsztyn.mm.pl 16.09.05, 07:56 Dlugo myslales nad odpowiedzia. Prawie cala dobe. A rezultat i tak dosc typowy dla ciebie.Szkoda mi czasu. Wolalbym w tym czasie zarobic kilka tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam_sob Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 09:15 Kto by nie wolał? Jeśli jesteś związany z LPR, to masz takie same szanse jak teściowa lidera: "- Na spotkaniu podszedł do mnie Roman Giertych. Zamiast gratulacji usłyszałem: "Daj jej pracę w biurze w Olsztynie". I wręczył mi kartkę z nazwiskiem i kwotą, opowiada eurodeputowany z Olsztyna Bogusław Rogalski (kiedyś LPR, teraz w konflikcie z Ligą). Rogalski dobrze wiedział, kim była Elżbieta D. - osoba z kartki. Trudno przecież, by nie znał mieszkającej w Olsztynie teściowej Romana Giertycha. Zięć chciał, by dostawała 1170 euro (ponad 4500 zł) brutto miesięcznie. Liderowi partii się nie odmawia. Umowę spisano 15 lipca 2004 r. "Gazeta" ma jej kopię. Pieniądze na pensję Elżbiety D. pochodziły z budżetu Parlamentu Europejskiego, który finansuje eurodeputowanym utrzymywanie biura. Zapytany jakie kompetencje i wykształcenie miała jego asystentka, Rogalski odpowiedział "Wyborczej": - Skąd mam wiedzieć? W moim biurze widziałem ją może ze dwa razy. Ona nie była od pracy, ona była dla pieniędzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Re: Afera "Pojezierza" - cd IP: *.udn.pl 22.09.05, 15:23 Patrz ostatnie wieści gazeta pl.kraj.Prokuratura postawiła zarzuty o niegospodarności i strata na mieszkaniach w domu prominenckim.W pażdzierniku następne zarzuty. Odpowiedz Link Zgłoś