Dodaj do ulubionych

osiemnastka

IP: *.tvk.tpsa.pl 18.10.02, 23:07
byłem dzisiaj w knajpce i toczyły się przygotowania do jakiejś osiemnastki.
Ech, kiedy to było? Jak ona wyglądała u Was. To co mi się zapisało w pamięci
to chałupka 58 m, 28 osób, 5 flaszek z Pewexu i butla wina z ryżu. No i
zabawa do samego rana.
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: osiemnastka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 23:25
      podobnie do twojej gościu - kawalerka i rureczka z gąsiora z ryżem.
      • Gość: Ed Re: osiemnastka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 23:45
        A próbowaliście kiedyś wina z grochu? Normalnego naszego ogrodowego i
        dojrzełego grochu. Ku mojemu zdumieniu i kolor był bardzo przyzwoity
        (sloneczny) i smak przedni. Ponieważ sam tego nie robiłem, nie znam proporcji
        co, ile i do czego. Ale cgyba to się mieści w jakichś tam granicach tolerancji.
        • Gość: rita Re: osiemnastka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 23:51
          wino z grochu - przestań, śmieszne - podaj przepis
          I ty to mialeś na osiemnastce
          • Gość: Ed Re: osiemnastka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 18.10.02, 23:58
            Nie, nie była to moja osiemnastka ale przemiłe sąsiedzkie powitanie nowego
            lokatora, którym miałem szczęście być przez krótki oktes w bardzo centralnej
            części miasta. A było to chyba chyba jakieś 27 lat temu.
            Z tym grochem, to naprawdę prawda :-))
            • Gość: rita Re: osiemnastka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 17:09
              a w którym miejscu w centrum przebywałeś ?
              • Gość: Ed Re: osiemnastka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 19:08
                Tak w skrócie mozna powiedzieć, że w ratuszowym. Co prawda, kamieniem bym nie
                dorzucił, ale z okna ratuszowe fragmenty bylo widać widać.
                • Gość: rita Re: osiemnastka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 19:57
                  Edi , a mógłbyś opisać mi ulicę Partyzantów, czy to jakiś kłopot.
                  • Gość: Ed Re: osiemnastka IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 22:44
                    "Ne ma problema". Od Stokrotki w górę, czy w dół? :-))
                    • Gość: rita Re: osiemnastka IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 20:27
                      Fajnie - ogromnie się cieszę , że jeste ś chętny.
                      Zacznij od Dworca Głównego do końca ul. Partyzantów.
                      Chodzi mi o najważniejsze obiekty.
                      Zwróć uwagę na ul. Samulowskiego.
                      Póżniej będę już tobą kierować.
                      Może ci kiedyś postawię piwo, czytałam , że lubisz.
                      • Gość: Ed Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:20
                        Samulowskiego to nie Partyzantów, a po drodze trzeba zahaczyć o Curie
                        Składowskiej. Zresztą z tej ulicy możesz od tyłu zajść do Wojewódzkiej
                        Biblioteki Publicznej. Zachęcam, nie koniecznie od tyłu :-)).
                        Dworzec PKP. Sentymentem darzę jednak stary obiekt z utrzymywanym pieknie
                        klombem kwiatów i kwiatowym kalendarzem. To były czasy. Na przeciwko
                        Funkcjonowalo kino Dworcowe, doskonały lokal na dni zrywane ze szkoły. Dzisiaj
                        w tym miejscu jest parking. Obok hotel Kormoran a za nim niezakończone
                        dziwadło przerwanej budowy atrakcyjnega na planach obiektu Haldlowo-Usługowego
                        zbankrutowane Spółdzielini Mieszkaniowej "Sami Swoi". Nazwa S-pni adekwatna do
                        sytuacji, ponieważ "sami swoi" ten numer wycieli spółdzielcom. Po przeciwnej
                        stronie budynek Poczty i kolejowe administracyujno mieszkalne z Przychodnią
                        Kolejową na końcu tego ciągu. Za nią na pustym placu funkcjonuje teraz od
                        kilku lat Komis Samochodowy. I tak dochodzimy z jednej strony do Młyna PZZ a z
                        drugiej do obiektów tzw. zespołu Rondo adaptowanego dzisiaj na bardziej
                        współczesne potrzeby. I... jesteśmy na "Placu Powstańców Węgierskich" -
                        nieprawdaż? Być może pominąłem jakieś szczegóły i będę wdzięczny za
                        uzupełnienie.
                        • Gość: rita Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:40
                          poczekaj , jest dobrze ale w którym momencie zaczyna się ul. Partyzantow.
                          • Gość: Ed Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:50
                            Tradycyjne rozwiązania przyjęte do systemu numerowania obiektów przy ulicach w
                            miastach mówią, że początki ulic i numeracja zaczyna się od centrum. W wypadku
                            ul. Partyzantów jej początkiem będzie skrzyżowanie z Curie Składowskiej.
                        • Gość: rita Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:48
                          jutro pojedziesz dalej - muszę to wszystko sobie poukladć. Bardzo jasno i
                          wyrażiście opisujesz, nie mogę się doczekać kiedy dojedziemy do Partyzantów.
                          Zróbmy przystanek na tym Placu Powsańców Węgierkich. Od kiedy jesten Plac
                          Powsańców Węgierskich - czy on był dawniej.
                          • Gość: Ed Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:51
                            Od 1957 roku jest to już Plac gen. Bema :-))
                            • Gość: rita Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 22:19
                              Czy pamietasz tą zmianę nazwy placu i czy daleko jeszcze do Partyzantów.
                              Możemy jechać już dalej, jestem bardzo ciekawa. Póżniej zrób przystanek w
                              jakiejś knajpie , postawię ci drugie piwo. Czy po drodze będziesz mnie mógł
                              zaaresztować :-)
                              wielkie dzieki - dobranoc, tyle wrazeń .
                              • Gość: rita Re: osiemnastka - od dworca PKP? :-)) IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 22:31
                                Ed - coś długi ten przystanek, czy może cię czymś uraziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka