09.11.09, 21:01
przepis na makaroniki z platków owsianych. Tylko mają być pyszne!!!
Obserwuj wątek
    • i.nes wersja A 09.11.09, 21:10
      składniki
      25 dag płatków owsianych (2,5 szklanki)
      1/2 szklanki cukru
      10 dag masła
      1 jajo
      można dodać: pokrojoną drobno tabliczkę czekolady, bakalie (orzechy, rodzynki,
      migdały, smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone śliwki)

      sposób przygotowania
      Płatki wsypać na suchą patelnie i zrumienić na złoty kolor, mieszając cały czas.
      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przestudzone płatki wymieszać z cukrem,
      żółtkiem, masłem i pianą ubitą z białka, dodać np. czekoladę i/lub bakalie.
      Uformować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem. Piec ok. 10 min, aż
      ciasteczka się zezłocą. Ostudzić.

      Ciasteczkom należy dać chwilę na ostygnięcie na blasze, na której się piekły.
      Bezpośrednio po samym upieczeniu są zbyt miękkie, żeby je zdjąć.
      • i.nes wersja B 09.11.09, 21:10
        * 20 dag płatków owsianych
        * 10 dag cukru
        * 1/3 szklanki mleka
        * 2 białka
        * sok i skórka z 1 cytryny
        * masło do blachy

        Makaroniki z płatków owsianych - sposób przygotowania
        Namocz płatki w mleku, a potem utrzyj drewnianą łyżką z cukrem, dodając
        stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z
        płatkami. Nabieraj łyżeczką porcje masy i układaj je na natłuszczonej blasze.
        Piecz na ładny, złoty kolor w temp. 170°C.
        • i.nes wersja C - bez pieczenia 09.11.09, 21:12
          Składniki
          3-4 szklanki mleka
          3/4 szkl cukru
          1 szkl płatków owsianych
          cukier waniliowy
          pełna łyżka masła
          2 łyżeczki kakao

          zapach rumowy
          bakalie: posiekane dowolne orzechy, rodzynki, figi, itp.


          Do garnuszka wlać mleko i dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać
          do momentu rozpuszczenia się cukru.
          Zagotować. Dodać płatki owsiane. Całość gotować ok. 3 minut - mieszać.
          Do masy dodać masło, kakao, zapach i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać.
          Ciepłą masę wyłożyć na płaską deseczkę i od razu pokroić na prostokątne
          ciasteczka. Zostawić do ostygnięcia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka