qw994 29.01.10, 18:59 Najlepsza, jaką w życiu przeczytaliście. Taka, którą chcielibyście, żeby przeczytał każdy, bo chcielibyście się podzielić. Jaka? :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qw994 Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:09 A proszę bardzo :) "Tajemna historia" Donny Tartt. Rewelacja. Odpowiedz Link
izabellaz1 Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:10 Nie mam jednej:( Nie potrafię jednej wybrać. Odpowiedz Link
2szarozielone Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:18 Nie ma takiej, o której wiem, że absolutnie każdy podzieliłby mój zachwyt ;) Książka do której wracałam najczęściej - to banał (podobno wybór większości Polaków) - "Mistrz i Małgorzata". Ale co ja na to poradzę... Może "Śmierć pięknych saren"? Gdybym kogoś czeszczyzną chciała zarazić :) Odpowiedz Link
2szarozielone Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:42 Ota Pavel. Był komentatorem sportowym. Podczas olimpiady oszalał, m.in. zaczął widywać diabła i uważać się za Chrystusa. W ramach terapii miał zacząć pisać... I napisał - fantastyczną, ciepłą, zabawną autobiograficzną książkę... z wojennym niepokojem w tle. Warto :) Odpowiedz Link
liisa.valo Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:18 Na wschód od Edenu - książka, która porusza praktycznie każdy motyw literatury europejskiej i niesłychanie mądra jest. Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:25 nie mam takowej ale w sensie utylitarnym to chciałbym zeby ludzkosc przeczytała cos mądrego,okład na rozognione mózgi, np "Szkice sceptyczne" B. Russella Odpowiedz Link
terpsychoraa Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:31 Gdybym musiala wybrac jedna to chyba bylaby to "Niesmiertelnosc". A kazdy nowy facet, o ktorym zaczynam lub mysle w miare powaznie, jako pierwszy prezent dostaje ode mnie "Nieznosna..."(nie bylo ich w sumie tak wielu). No coz poradze, kocham te ksiazki, tak jak i autora. Odpowiedz Link
terpsychoraa Re: JEDNA książka 29.01.10, 19:39 No jest. Ale pamietam, ze czytajac po raz pierwszy "Niesmiertelnosc" Kundery,cale lata swietlne temu, mialam wrazenie, ze autor troche "siedzi w mojej glowie". Niesamowite wrazenie na mnie ta ksiazka zrobila. Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:11 Sto lat samotności. Tak, wiem, to strasznie oklepana odpowiedź, ale naprawdę :) Odpowiedz Link
i.nes Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:22 funny_game napisała: > Sto lat samotności. To powiedziałam ja. Fu-neska. :) Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:32 Wiesz, że od razu mi lepiej i wąsy mi urosły? :DDD Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:52 Chyba chciałaś napisać: nie przestała? :D Odpowiedz Link
8n Re: JEDNA książka 31.01.10, 20:01 o raju. ja musialam to czytac z narysowanym drzewem genealogicznym na kartce a i tak sie zakrecalam. Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:35 heh, przypomniał mi sie epizod z podstawówki brałem udzial w olimpiadzie polonistycznej i zadany był temat "książka którą podarowałbys przyjacielowi z zagranicy", poległem sromotnie bo wykazałem sie dużą naiwnoscią, nieumiejetnoscia koniunkturalnego pisania pod gust komisji oceniającej i zamiast wybrać jakiś polski kanon, coś z wieszcza albo chociaż Niziurskiego to w pełni dzieciecej szczerosci wybrałem ..."Chłopców z Placu Broni" wegierskiego pisarza który nazywał sie Ferenc Molnar chyba a wiec tak jak co trzeci Wegier, ta ksiazka w tamtym czasie mi sie bardzo podobała, na tle innych lektur, prosta, smutna, nietrudna no ale to był zły wybór z przyczyn obiektywnych :] inna sprawa ze jak pamietam to niezbyt przekonujaco tam chyba uzasadniałem :] Odpowiedz Link
terpsychoraa Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:40 Jako mlode dziewcze uwielbialam te ksiazke i przeczytalam ja chyba z kilkanascie razy(zaczelam jako osmiolatka). Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:52 terpsychoraa napisała: > Jako mlode dziewcze uwielbialam te ksiazke i przeczytalam ja chyba z > kilkanascie razy(zaczelam jako osmiolatka). no nie ja nie aż tak ale ogólnie rispekt jak to mówią bo to raczej taka męska przygoda z tego co pamietam ale pamietac moge już słabo :] Odpowiedz Link
berta-live Re: JEDNA książka 30.01.10, 09:27 Jakby w dzisiejszych czasach ktoś napisał książkę o młodocianych przestępcach z patologicznych rodzin, chodzących na ustawki i to jeszcze w duchu pochwalająco-przyzwalającym na takie zachowania, to nawet jakby znalazł wydawcę, to książka dostałaby etykietę "tylko dla dorosłych". I wszyscy by się zastanawiali co robić, żeby młodzież się do niej nie dorwała. ;D Odpowiedz Link
2szarozielone Re: JEDNA książka 30.01.10, 14:49 A wiesz, że ja już jako dziecko byłam zniesmaczona tą książką, nie rozumiałam, co to za bohaterstwo. Że z powodu kretyńskiej zabawy naprawdę umiera dziecko. I ja mam się tym wzruszać? Ja bym ich już wtedy wszystkich w poprawczaku zamknęła ;) Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 20:39 Przeklęte poszukiwanie rymu i piękna (choćby turpistycznego) w życiu :D Przez ten tytuł wątku zaczęłam śpiewać na melodię refrenu One U2: Łan buk, łan prrrruk :D Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 21:03 Chodzi Ci o przebój Boni Em Łan łej cziken? :D Odpowiedz Link
wilowka Re: JEDNA książka 29.01.10, 21:26 Myślałam raczej o kłinowym łan czikenie, ale tego Twojego osobiście na jednym weselu słyszałam :D Odpowiedz Link
wilowka Re: JEDNA książka 29.01.10, 21:48 Wycinaliśmy aż miło! :D Ale to było jedną skręcona nogę temu... Odpowiedz Link
funny_game Re: JEDNA książka 29.01.10, 21:53 Właśnie, jak noga? Opamiętała się i przestała robić sceny, czy jeszcze pertraktujesz? Odpowiedz Link
wilowka Re: JEDNA książka 30.01.10, 08:49 Pertraktuję, bo jeszcze fika. Szacunku do starszych za grosz... Odpowiedz Link
berta-live Harlequin albo kryminał by to był 30.01.10, 09:32 Nie podejrzewam, żeby było możliwe zachęcić każdego do przeczytania jakiejkolwiek innej książki. To musiałoby być coś łatwo przyswajalnego dla masowego odbiorcy. Odpowiedz Link
qw994 Re: Harlequin albo kryminał by to był 30.01.10, 09:45 Chyba trochę opacznie mnie zrozumiałaś :) Odpowiedz Link
sru_karka Re: JEDNA książka 30.01.10, 12:57 Myślę i myślę. Tak ciężko wybrac jedną... No, ale gdybym już naprawdę musiała wybrac, to chyba "Rok 1984" Orwella. Odpowiedz Link
lajton Re: JEDNA książka 30.01.10, 14:04 "jeden uśmiech" francois sagan na kolana nie powala, ale jedna z moich ulubionych Odpowiedz Link
lajton Re: JEDNA książka 30.01.10, 14:32 i paragraf 22 i nieznośna lekkość bytu i dużo jeszcze, kuźwa, trudno wybrać jedną Odpowiedz Link
hsirk Re: JEDNA książka 31.01.10, 15:41 coraz bardziej cie lubieje, lajtonie. jeden z moich ulubionych cytatow z MM w sygnaturce, paragraf 22 i w ogole... Odpowiedz Link
berta-live Re: JEDNA książka 31.01.10, 10:11 3dni myślałam nad jakąś błyskotliwą odpowiedzią i nie wymyśliłam. Nie mam takiej książki, którą bym mogła komuś polecić. Jeszcze kilka lat temu pewnie byłoby to coś z Dicka albo Umberta Eco. Dzisiaj się zestarzałam jak Martyna Wojciechowska. Przestało mnie bawić czytanie cudzych wypocin. Odpowiedz Link
sru_karka Re: JEDNA książka 31.01.10, 10:15 > Dzisiaj się zestarzałam jak Martyna Wojciechowska. No, faktycznie staruszka :D Odpowiedz Link
sootball Re: JEDNA książka 31.01.10, 12:58 Niekończąca się Historia. Wielu ludzi kojarzy film i uśmiecha się z pobłażaniem, a tymczasem książka jest piękna, mądra, i kocham ją najbardziej na świecie ;) Odpowiedz Link
qw994 Re: JEDNA książka 31.01.10, 16:28 Zgadzam się, jest absolutnie genialna. A Momo czytałaś? :) Odpowiedz Link
8n Re: JEDNA książka 31.01.10, 20:02 chciałabym, żeby wszyscy przeczytali "wściekłość i wrzask" i mi opowiedzieli, bo ja bardzo chciałam, a nie dałam rady. za każdym razem, wymiękałam po kilku stronach.. :( Odpowiedz Link
conena Re: JEDNA książka 01.02.10, 19:23 podręcznik od historii. i siebie jako adresata też mam tu na myśli, żeby nie było. Odpowiedz Link
cytrynka_ltd Re: JEDNA książka 01.02.10, 21:33 nie przeczytałam jeszcze najlepszej. nie została jeszcze napisana. chociaż te najbardziej interesujące mnie, akurat Was nie interesowałyby. ale, fantastyczna jest oczywiście np. Kapuścińskiego "nie ogarniam świata". Odpowiedz Link