thank_you 23.09.08, 21:18 Czy przy przekraczaniu polskiej granicy pociągiem jest jakaś kontrola? Czy sprawdzają paszport bądź dowód? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milleniusz Re: Poważne pytanie:-) 23.09.08, 21:20 > Czy przy przekraczaniu polskiej granicy pociągiem jest jakaś kontrola? To chyba zależy której (nie to, żebym się czepiał). :P Odpowiedz Link
milleniusz A przepraszam 23.09.08, 21:21 Właśnie zauważyłem, że powyżej dostałaś wyczerpującą odpowiedź. Nie mam nic do dodania. :D Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 23.09.08, 21:24 Ej, poważnie pytam. Chodzi mi o granicę słowacką lub czeską. Odpowiedz Link
krzysiek1042 Re: A przepraszam 23.09.08, 21:26 nie mają obowiązku . Nikt też nie nakazywał wyrzucania paszportów do śmieci. Pamiętam ,że np. na promie Stena Line do Karlskrony sprawdzali paszporty ale tylko tym osobom ,które posiadały stare dowody. Dziś to już nie aktualne. Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 23.09.08, 21:34 Wiem, że nie mają obowiązku, chodzi mi raczej o praktykę. Ostatnio jechałam pociągiem do Pragi 4 lata temu i tam tylko mój dowód oglądali... Odpowiedz Link
milleniusz Re: A przepraszam 23.09.08, 21:28 > Ej, poważnie pytam. Chodzi mi o granicę słowacką lub czeską. Jechałem autem na Węgry pare miesięcy temu przez Czechy i Słowację i nie było żadnych kontroli. Nie sądzę aby w pociągu było inaczej. Może są jakieś wyrywkowe kontrole. W każdym razie dokumenty i tak trzeba mieć. Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 23.09.08, 21:32 No i o to mi chodzi. Ktoś nie ma dokumentów a potrzebuje wybrać się do Pragi:-) Jak ja przekraczałam ostatnio granicę samochodem, to też nikt nie zatrzymywał. Chodzi mi jednak o pociąg. Odpowiedz Link
milleniusz Re: A przepraszam 23.09.08, 21:36 > No i o to mi chodzi. Ktoś nie ma dokumentów a potrzebuje wybrać się do Pragi:-) Jest ryzyko, jest zabawa. Jak go wyhaczą (nawet już w Pradze) to pewnie areszt deportacyjny i akcje z ambasadą trzeba będzie przerabiać. Ja bym się nie zdecydował, ale ja to już stary jestem. :D Odpowiedz Link
stedo Re: A przepraszam 23.09.08, 21:37 No jak nie ma? Nic nie ma? Dowodu też?Cudzoziemiec spoza UE bez paszportu? Dokumenty zawsze trzeba mieć. Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 23.09.08, 21:39 No nie ma dokumentów, bo zgubił a musimy być w Pradze w następnym tygodniu i zastanawiam się czy przeciągać go przez Śnieżkę czy jak.. Odpowiedz Link
milleniusz Re: A przepraszam 23.09.08, 21:40 Podkopem, podkopem, proszę... To byłby precedens. :] Odpowiedz Link
stedo Re: A przepraszam 23.09.08, 23:08 To nie chodzi o żadne Schengen, na granicy nie sprawdzają.Ale wewnątrz kraju polują na cudzoziemców bez dokumentów. Mój siostrzeniec będąc na stypendium w Niemczech wybrał się z grupą kolegów na wycieczkę do Czech.Na granicy nie sprawdzali. Była z nimi Rosjanka, która nie miała paszportu. Kilka km od granicy zatrzymała ich policja na kontrolę. Dziewczynę zatrzymali do wyjaśnienia. Musiała interweniować ambasada i władze uczelni w Niemczech gdzie była na tym stypendium. Odpowiedz Link
pawel1940 Re: A przepraszam 24.09.08, 00:08 A to fakt, na terenie kraju obcego nalezy miec przy sobie DO. Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 24.09.08, 00:12 Ja o tym wiem. Dlatego pytam jak jest w pociągu, nie przewiduję żeby w Pradze nas zatrzymali:-) Odpowiedz Link
leptosom Re: A przepraszam 23.09.08, 23:15 thank_you napisała: > No nie ma dokumentów, bo zgubił a musimy być w Pradze w następnym tygodniu i za > stanawiam się czy przeciągać go przez Śnieżkę czy jak.. Nie ma dokumentów - nie istnieje Odpowiedz Link
thank_you Re: A przepraszam 24.09.08, 00:06 Istnieje istnieje, na dołku by z niego wyciągneli kim jest:-) Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Poważne pytanie:-) 23.09.08, 23:20 Jak jechałam autokarem do Niemiec, już po otworzeniu granic w jedną i drugą stronę sprawdzali. Tzn parę km po tym, jak przekroczyliśmy granicę z Niemcami służba celna ściągnęła nas na pobocze i luknęli wszystkim w dowody. W drugą stronę to samo, na postoju pod dworcem w Szczecinie też wpadły organa i sprawdziły dowody. Odpowiedz Link
pawel1940 Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:06 i slowackiej informuje, ze nie ma kontroli na granicach, ani w pociagu ani w samochodzie. W ogole nie ma juz granic, rok temu byla wielka akcja rozmontowywania slupkow granicznych :-). Strazy granicznej takze juz u nas nie uswiadczysz. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:09 Oj, to wszyscy wiemy, tak jest teoretycznie. Ale Straż Graniczna może kontrolować obywateli wszędzie i jak wiadomo np. Niemcy chętnie z tego korzystają i zatrzymują ludzi kilkanaście km za dawną granicą. Jak byłam w maju w Beskidach to Straż Graniczna stanęła na przystanku przed Sanokiem i wypatrywała przez lornetkę samochody z obcymi blachami i zatrzymywała je. Dlatego pytam jak jest w pociągach.. Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:11 O tym też pisałam wyżej. Może być różnie po prostu. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:15 Ale wszyscy piszą o samochodach i ja o tym doskonale wiem:-) Dlatego też pytam jak to jest w pociągu, czy tam sprawdzają dowody. Jak już napisałam - kilka lat temu jechałam do Pragi pociągiem i wtedy sprawdzali ID, ale to było przed otwarciem granic. Po prostu ten ktoś musi być w Pradze za kilka dni, a dokumentów nie da się wyrobić w tak krótkim czasie:-( Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:17 Dowodu nie da się wyrobić? Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:19 Na dowód trzeba czekać miesiąc. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:19 Wszystko zgubione wczoraj, a w Pradze musimy być maks. we wtorek. Nie da rady wyrobić w tydzień dowodu.. Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:22 To jedźcie samochodem praktycznie nie ma szansy, że ktoś was zatrzyma, kilka miesięcy temu przekraczałem tę granicę kilka razy dziennie, tam nie ma straży granicznej, co innego wschód i zachód, południe jest OK. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:24 Ale Czesi są wredni:-) Dlatego boję się ich jak Niemców. Jeśli jego zatrzymają to i mnie, a ja nie mam na to ochoty. Szukam optymalnego rozwiązania, myślałam, że pociąg będzie najlepszy, a teraz to już sama nie wiem co z tym fantem zrobić.. Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:27 Na tamtej granicy prawdopodobieństwo zatrzymania jest znikome, jak Twój kolega będzie miał prawo jazdy to myślę, że nie będzie żadnych problemów, przynajmniej dla Ciebie, jak Ty będziesz miała dokumenty to nic Ci nie grozi. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:29 Nie ma żadnego dokumentu potwierdzającego tożsamość:-) Mi nic nie grozi, to wiem, ale nie zostawię go samego na jakimś komisariacie;-) Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:31 A zaświadczenie z policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży dokumentów? Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:37 Eee, jeszcze nie był na policji. Jak mi ukradli to też nie poszłam, tylko wyrobiłam nowe:-( (tak, wiem że to naiwne). Tylko że takim papierkiem można najprawdopodobniej posługiwać się w granicach naszego kraju, za granicą obowiązują przecież dokumenty ze zdjęciem... Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:41 Papier to papier, zawsze pomoże w sprawach urzędowych. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:42 Każą otwierać bagażnik?:D Odpowiedz Link
kitek_maly Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:18 Ale ja wiem o co pytasz, nie jechałam pociągiem, ale autobusem tak, więc powiedziałam co wiedziałam, bo może to też się do czegoś przyda. Hmm a może jakieś zaświadczenie zastępcze wydadzą z urzędu? Że nowe dokumenty są w trakcie wyrabiania. Odpowiedz Link
thank_you Re: Jako osoba mieszkajaca przy granicy czeskiej 24.09.08, 00:27 Mhm, może zadzwonię jutro do urzędu, ale czy to coś da za granicą? Takie zaświadczenie pewnie zbyt łatwo podrobić, więc wątpię aby wydawali je na użytek za granicą...raczej na terenie naszego kraju. Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Poważne pytanie:-) 24.09.08, 00:16 Teoretycznie jesteśmy w Schengen, ale służby mają prawo zatrzymać każdego za granicą i skontrolować, ostatnio na wschodzie widziałem wyrywkowe kontrole. Jeżeli masz podejrzaną fizjonomię lub samochód to Cię sprawdzą, w pociągach z tego co słyszałem są kontrole, choć pewnie nie każdy pociąg sprawdzają. Więc, jeżeli zamierzasz kogoś przemycać to muszę Cię ostrzec, że ryzyko jest duże. Odpowiedz Link
thank_you Re: Poważne pytanie:-) 24.09.08, 00:22 Nie chcę nikogo przemycać, tylko muszę się pojawić z facetem za tydzień w Pradze:-) Wiem, że są wyrywkowe kontrole za granicą - ale to samochody i autobusy. Nie wiem jak jest w pociągach, tzn. powoli klaruje mi się obraz, że jednak podobnie jak w autach itp. Najwyżej przez Śnieżkę przejdzie, ech Odpowiedz Link