qw994 22.02.09, 22:51 Nie mam o niej pojęcia i nie słucham, ale to www.youtube.com/watch?v=ik7by59kKmc sprawia, że przechodzą mnie dreszcze. A wy macie jakieś swoje ulubione utwory? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:31 Np. ten - ballada g-moll Chopina www.youtube.com/watch?v=PMJcI9dMyVI Jeszcze pogrzebię, mam słabą pamięć do klasyki i słabo kojarzę nazwy utworów i kompozytorów, poza jakimiś 'hiciorami' ;) Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:38 Jeszcze raz Chopin: walc cis-moll, op.64, nr 2. Nawet Rubinsteina mi się udało znaleźć. www.youtube.com/watch?v=2WpDH5zbhIk Odpowiedz Link
stedo Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:42 No jest kilka takich.Pierwsze co mi przyszło to: pawvic.wrzuta.pl/audio/lny7C8vXyu/ Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:44 Jadę pewnie 'klasycznym popem', ale co tam ;) Bach, toccata i fuga d-moll: www.youtube.com/watch?v=_GhQ2X8GQZQ Odpowiedz Link
bertrada Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:50 No to ja też pojadę klasyką. A co. ;P Grieg -W grocie króla gór: www.youtube.com/watch?v=fzyi3C4gNnE Grieg -Taniec Anitry: www.youtube.com/watch?v=55lZ3LE7tHg Rachmaninov - Rhapsody on a theme of Paganini: www.youtube.com/watch?v=z9Z-HCq5EeU Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:54 To ja dorzucę do kompletu 'Poranek' Griega ;) www.youtube.com/watch?v=PAbwMGZtIsY Odpowiedz Link
bertrada Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:57 Czajkowski -Walc z Jeziora Łabędziego: www.youtube.com/watch?v=E7-rx1gcy2I Albinoni -Adagio: www.youtube.com/watch?v=mz4dpbk8YBs&feature=related Odpowiedz Link
silic Re: Muzyka poważna 23.02.09, 01:33 Jesli jest "W grocie króla gór" to bez tego wykonania nie może się obejsć. Nie mówię, że najlepsze ale... to ogień w głosnikach. Apocalyptica www.youtube.com/watch?v=YL8jOZ9yqRE&feature=related Odpowiedz Link
stedo Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:52 A to: www.youtube.com/watch?v=ElXTywiTam8&feature=related Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 22.02.09, 23:58 Satie, Gnosienne nr 1. Satie towarzyszył mi w czasie nastoletnich dołów ;) www.youtube.com/watch?v=WIVp05sEPhE Odpowiedz Link
stedo Re: Muzyka poważna 23.02.09, 00:31 No i Carmen of kors: www.youtube.com/watch?v=3YNvMlG2TZE&translated=1 Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 23.02.09, 01:01 Preludium e-moll, op. 28 nr 4 Chopina: www.youtube.com/watch?v=ef-4Bv5Ng0w&feature=related I świetna aranżacja jazzowa Jagodzińskiego, Cegielskiego i Bartkowskiego (cały album jest w ogóle świetny): www.youtube.com/watch?v=-kFWLAsFJRg&feature=related Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Muzyka poważna 23.02.09, 01:15 No to teraz już mogę iść spać, bo znalazłam to czego szukałam (nie pamiętając nazwiska ani tytułu ;) : Joaquin Rodrigo, Concierto de Aranjuez: www.youtube.com/watch?v=IibTpmRqUp4 www.youtube.com/watch?v=d1WgoSfV_Kg&feature=related www.youtube.com/watch?v=aqeVtPDppyY&feature=related Odpowiedz Link
baba_krk Re: Muzyka poważna 23.02.09, 12:52 Mój od zawsze nr 1 dreszczowo-ciarkowo-łzawy to: www.youtube.com/watch?v=qOVwokQnV4M Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 23.02.09, 21:14 mamy:) np 2 koncert fortepianowy Brahmsa mmmm:) Prokofiewa moze ci sie spodobac to ze suity por. Kiże www.youtube.com/watch?v=of4P6YK9sb4 Odpowiedz Link
hsirk Re: Muzyka poważna 23.02.09, 21:25 taki typowo popowy kawalek zum Beispiel... ale jak zagrany :DDD www.youtube.com/watch?v=5WD3DncRK3c&feature=related Odpowiedz Link
lupus76 Re: Muzyka poważna 19.03.09, 21:06 tak profesor Malicki jest debeściak. A to tak a propos zum beispiel: www.youtube.com/watch?v=rVP-U1Nlc24 Odpowiedz Link
blue-leeloo Re: Muzyka poważna 20.03.09, 16:09 hsirk napisał: > taki typowo popowy kawalek zum Beispiel... > > > ale jak zagrany :DDD > > www.youtube.com/watch?v=5WD3DncRK3c&feature=related Przepraszam, że wtrącę bo raczej sobie tylko słucham ale a propos polskich gitarzystów: www.youtube.com/watch?v=ESN50lQN81k&feature=related Odpowiedz Link
blue-leeloo Re: Muzyka poważna 20.03.09, 22:00 blue-leeloo napisała: > Przepraszam, że wtrącę bo raczej sobie tylko słucham ale a propos > polskich gitarzystów: > > www.youtube.com/watch?v=ESN50lQN81k&feature=related Za bardzo gościa lubię żeby nie wrzucić jeszcze czegoś (w temacie oczywiście :)) www.youtube.com/watch?v=0Mg7W3fGP0Q&feature=related Odpowiedz Link
ten.typ.tak.ma Re: Muzyka poważna 23.02.09, 23:11 to ciekawe że podoba ci się muzyka kompozytora na którego masowo donoszono Odpowiedz Link
qw994 Re: Muzyka poważna 23.02.09, 23:24 Czy jestem pierwszą osobą, która szczerze zaleca ci leczenie? :) Odpowiedz Link
menk.a Re: Muzyka poważna 24.02.09, 00:48 Też się nie znam. Nie mam ulubionego kompozytora czy utworu. Od kilku lat uwielbiam oglądać koncerty noworoczne z Opery Wiedeńskiej. Nowy Rok to Koncert Noworoczny (tak jak kiedyś niedziela to koniecznie stare kino). Piękny spektakl muzyki i obrazu. Na zakończenie każdego koncertu grany jest Marsz Radetzkiego. W tym roku dyrygował Daniel Barenboim. I był w tym genialny. Czekam, aż kiedyś to zrobi Andre Rieu.;) Odpowiedz Link
bertrada Re: Muzyka poważna 04.03.09, 00:08 Przyszpilkowałam wątek, żeby uambitnić forum. ;P Odpowiedz Link
cytrynka_ltd Re: Muzyka poważna 04.03.09, 18:37 Ta suita jest piekna. a, z moich ulubionych: www.youtube.com/watch?v=l45DAuXYSIs&feature=related W szkole miałam fantastyczna nauczycielkę muzyki. puszczała nam fragmenty znanych utworów, ktore mieliśmy odgadywać. moim ulubionym utworem jest "W grocie Krola Gór". www.youtube.com/watch?v=fzyi3C4gNnE&feature=related kiedyś na obozie w latach szkolnych jeden taki miał utwór "Dla Elizy" w super wykonaniu jakiegoś heavy metalowego zespołu. nigdy póżniej nie udało mi się dojść, co to był za zespół. ale, wykonanie jest piękne:) Odpowiedz Link
lupus76 Re: Muzyka poważna 19.03.09, 23:37 Może to: www.youtube.com/watch?v=_cjP3V3ZhUI Odpowiedz Link
lupus76 A najbardziej znane metalowe 19.03.09, 23:39 dla Elizy, to chyba Accept: zochyrock.wrzuta.pl/audio/gUEieaV0Ju/accept_-_metal_heart_dla_elizy_solo Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Muzyka poważna 04.03.09, 23:24 Prokofiew 1 część Symfonii Klasycznej www.youtube.com/watch?v=E4z-IvvkhcM Odpowiedz Link
grassant Re: Muzyka poważna 05.03.09, 09:39 www.youtube.com/watch?v=50afi2Q4a5Y&feature=related Odpowiedz Link
wers-alik Re: Muzyka poważna 05.03.09, 11:22 Zaniedbując inne zajęcia siedzę i słucham, słucham, słucham... Nareszcie coś dla ucha, nie tylko dla tancbudy. Dzięki, dzięki, dzięki stokrotne. Wszystko tu przepiękne. Szczególnym pietyzmem darzę ADAGIO Albinoniego zaserwowane przez Bertradę. Chciałbym "usłyszeć" je na własnym pogrzebie. Mam 3 dobrej klasy głośniki, jednak Bach na żywo, na organach w Oliwie, przebijał do wzruszenia. Nie szkodzi. Idę znów słuchać, bo dopiero odkryłem ten wątek. Oby został przyszpilony. Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity dla Eluchy 05.03.09, 23:24 znanej bardziej jako Liisa Vaalo www.youtube.com/watch?v=FMBR0S5784o Sibelius - Finlandia perełeczka patos i liryzm w jednym Odpowiedz Link
chinsk.i.smok dzięki za wątek 07.03.09, 08:46 To teraz moje ulubione: www.youtube.com/watch?v=ERsjRsCBlBo&feature=related Aria Królowej Nocy Odpowiedz Link
chinsk.i.smok i jeszcze 07.03.09, 08:49 www.youtube.com/watch?v=oCKbFlkWYro&feature=related z tego broniłam magisterkę :) Odpowiedz Link
bertrada Re: Muzyka poważna 07.03.09, 17:53 Vitas - Lucia Di Lammermoorr (il dolce suono) -prawie klasyka ;)) www.youtube.com/watch?v=r3yfFOq_CFQ Vitas-Ave Maria www.youtube.com/watch?v=pMN5GJnYjrk&feature=related Odpowiedz Link
bertrada Kontratenorzy, ciąg dalszy ;) 07.03.09, 18:00 Klaus Nomi - The Cold Song www.youtube.com/watch?v=3hGpjsgquqw&feature=related Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:23 Olga Kern w czerwonej kiecce Rachmaninow pc3 www.youtube.com/watch?v=fILR2XLeP7s Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:28 Jacqueline du Pre przesliczna wiolonczelistka przedwczesnie zmarła na stwardnienie rozsiane www.youtube.com/watch?v=4VwcT7MM_wE Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:30 Helene Grimaud cudowny Beethoven www.youtube.com/watch?v=327l2E8h5Io Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:31 Viktoria Mullova Bach www.youtube.com/watch?v=lnOzyvQyevM Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:34 siostry Labeque www.youtube.com/watch?v=lv0kDP-EEiE Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 09.03.09, 00:38 Alena Baeva www.youtube.com/watch?v=pXbdP6Ogyis Odpowiedz Link
drzejms-buond Re: ładne kobiety, a co?:) 11.03.09, 16:39 taka np. Iphigenia... ;] www.youtube.com/watch?v=E_eW0Y-tFAY Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 12.03.09, 23:59 drzejms-buond napisał: > taka np. Iphigenia... > ;] > www.youtube.com/watch?v=E_eW0Y-tFAY aj nie lubie takiej hucpy:) taką parodie jestem w stanie zniesc, bo inteligentna i zabawna www.youtube.com/watch?v=oDUTTRGOJdE Odpowiedz Link
drzejms-buond Re: ładne kobiety, a co?:) 13.03.09, 18:23 dla mnie to jest: POWAŻNE KLASYCZNE INTELIGENTNE i ŁADNE KOBIECO bez hucpy ( cokolwek to oznacza) może być? www.youtube.com/watch?v=1xpkRj99FH0 Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: ładne kobiety, a co?:) 16.03.09, 17:24 drzejms-buond napisał: > dla mnie to jest: > POWAŻNE > KLASYCZNE > INTELIGENTNE > i ŁADNE KOBIECO > bez hucpy ( cokolwek to oznacza) > może być? > www.youtube.com/watch?v=1xpkRj99FH0 niezłe, lubie tą panią, i jak spiewają razme z drugim panem tez lubię:) ale to chyba nie jest stricte muzyka jaką nazywamy klasyczną tylko cos na pograniczu popu i klasyki w sumie nieważne Odpowiedz Link
drzejms-buond Re: ładne kobiety, a co?:) 17.03.09, 11:59 oooo nie! za ten POP to ja się obarżam! ;] Odpowiedz Link
bertrada Re: ładne kobiety, a co?:) 23.03.09, 10:26 Niektóre utwory z Aiona podchodzą pod klasykę: www.youtube.com/watch?v=RJRsWErKCxA www.youtube.com/watch?v=8j1lBFaYv70 Odpowiedz Link
cola1978 Re: ładne kobiety, a co?:) 22.03.09, 21:03 wysłuchałam :).........zrobiło wrażenie........ale od klawiszy wole smyczki:) www.youtube.com/watch?v=JqkFgeBFTWU pozdrawiam:) Odpowiedz Link
niski.oktan Re: ładne kobiety, a co?:) 20.04.09, 01:02 Maria Shalgina na XIII Konkursie Wieniawskiego, Poznań 2006 Grażyna Bacewicz, 2 Sonata na skrzypce solo, Finale www.youtube.com/watch?v=ykCcqTfmN94 Odpowiedz Link
niski.oktan Maszy Szalginy przypadki - fotostory 20.04.09, 01:14 W pierwszym etapie Konkursu Masza zrobiła bardzo dobre wrażenie wykonaniem sonaty Bacewiczówny (link w poście powyżej), Niestety, na tym dobra passa się skończyła - występ Maszy w etapie II okazał się katastrofą. Oddajmy głos naocznym świadkom: Dobry nastrój w dzisiejszych recenzjach zawdzięczamy występowi Marii Shalginy z Rosji. Rozbawił nas jej kompletny brak profesjonalizmu. Pojawiła na scenie w sukience (w palemki w kolorze sino-koperkowo brązowym) na ramiączkach, które dostarczyły nam niezwykłych wrażeń wzrokowych. Wrażeń słuchowych ewidentnie zabrakło. Jej dźwięk ledwo, czasem wcale, nie przebijał się przez znakomitą partię fortepianu, wykonaną przez rewelacyjnego Evgienija Sinaiskiego. Wracając do centralnego punktu występu… Ramiączka zaczęły zwracać naszą uwagę już podczas Mozarta, kiedy to jedno z nich spadło po raz pierwszy. lewe ramiączko w trakcie wędrówki Zastanawialiśmy się, co będzie, jeśli spadną oba. lewe dokumentnie już spadłe, prawe - just a small step to the point of no return Doczekaliśmy się tego podczas fantazji Wieniawskiego. Wtedy już nikt, nawet sama Rosjanka, nie zwracał uwagi na grę. Shalgina w porę dobrnęła jakoś do końca w desperackim stylu. Trochę jej współczuliśmy, ale naszym zdaniem sama jest sobie winna. Występ mógł się podobać tylko męskiej części jury. Ocena występu (w skali 25-punktowej): 19 + 1 za „show” Masza opuszcza salę przesłuchań, szczęśliwa, że wreszcie może wykorzystać swą lewą rękę do czegoś dalece ważniejszego niż obsługa strun skrzypiec - do obrony swej czci dziewczęcej za pomocą właściwej asekuracji ramiączek. Tyle naoczni świadkowie. Jest w Sieci jeszcze jedno świadectwo popisu Maszy pozostawione przez jakąś grafomankę. Pani tak się przejęła popisem Maszy, że aż wysmażyła limerykoidalnego koślawca: Harmonia Skrzypaczkę z Sankt Petersburga stopniowo odsłania suknia Panom niewygodnie, w szwach im trzeszczą spodnie. O tak! – seks z muzyką współgra! Odpowiedz Link
forumowicz_pospolity Re: Maszy Szalginy przypadki - fotostory 20.04.09, 21:40 dobre:) a ci naoczni swiadkowie to gdzie opisali wrazenia? Odpowiedz Link
niski.oktan Re: Maszy Szalginy przypadki - fotostory 21.04.09, 02:26 v1.itvp.pl/wieniawski/aktualnosci/i.tvp/news_id/771/ Odpowiedz Link
niski.oktan Wierzba płacząca. Nastajaszcza, z Argentyny. 08.05.09, 13:34 Ingrid Fliter (II nagroda konkursu chopinowskiego z roku 2000), Orkiestra Filharmonii Narodowej pod dyr. Kazimierza Korda; Fryderyk Chopin, 2 Koncert fortepianowy f-moll op.21, część 2 - Larghetto www.youtube.com/watch?v=3Tk6k92H7RQ A po restylingu Ingrid wygląda tak: klik Odpowiedz Link