lupus76 12.03.09, 17:25 że w Niemczech, jak jest grubsza strzelanina, to jej sprawca zazwyczaj ginie przy próbie ucieczki? Czyżby cięcie kosztów sądowych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mason_i_cyklista Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 17:38 obstawiam że jak ktoś staje po drugiej stronie lufy to mało myśli o kosztach sądowych no i kto jak kto, ale niemcy to mają bogate doświadczenia w strzelaniu do ludzi Odpowiedz Link
twardycukierek Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 18:03 Tak, ale dopiero teraz do swoich. W końcu film o RAF miał ten niepożądany efekt uboczny :( Odpowiedz Link
twardycukierek Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 18:33 Dość dobry nawet, ten: www.imdb.com/title/tt0765432/ Odpowiedz Link
mason_i_cyklista Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 18:44 to w kinach leci, albo co? Odpowiedz Link
twardycukierek Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 18:48 Nie wiem, widziałam jak byłam w Berlinie. Może już leciało? Odpowiedz Link
mason_i_cyklista Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:32 jak ostatnio byłem w berlinie to nie leciało wtedy jakieś mistrzostwa świata w PN tam leciały czy cus Odpowiedz Link
llatarnik Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 18:56 To chyba skutek "nowoczesnego" szkolenia policjantów. W USA policjant potrafi przed kamerą telewizyjną powiedzieć - strzelałem, żeby zabić, żeby on już nikogo więcej nie zabił. Podejrzewam, że w Polsce za taką wypowiedź policjant straciłby pracę, jego szef awans i byłaby wielka afera. Odpowiedz Link
qw994 Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:25 Zabójcy masowi na ogół giną po zabójstwie. Albo popełniają samobójstwo, albo wystawiają się na kule. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:30 Chyba to, ze zginął, niczego nie zmienia. Motywy? - a jakie motywy moze mieć paranoik, który zabija kilkanaście osób? Nie ma czego w sumie dochodzić. Odpowiedz Link
qw994 Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:34 Zawsze jest. Dzięki temu profilowanie zabójców się rozwija. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:49 MOże tak, nie znam się na kryminalistyce. Tylko jak dowiedzieć się - pzred, co kto planuje? Chyba zawsze jest zatoczenie w takich jak ten przypadkach? Odpowiedz Link
llatarnik Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:51 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64121&w=92529111&a=92603557 Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 20:09 Ciekawa jestem, czy to zreczywiście tak jednoznacznie przekłada się na zachowanie. Ja jestem np. dzieckiem wychowanym na radzieckich filmach wojennych. Nie pamiętam w stanie wojennym, by puszczano w telewizji cokolwiek innego. Ale nie mam zapędów militarnych :) Odpowiedz Link
llatarnik Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 21:29 Filmy wojenne oglądałaś biernie. W grach się celuje, strzela, widzisz padające postacie, zabijanie jest nagradzane dodatkowym życiem, przejściem do drugiej planszy, lepszą bronią, dobrym wynikiem, zwycięstwem. W podświadomości zapisuje się więc mile, jako coś pozytywnego. Odpowiedz Link
qw994 Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 19:58 Czasami daje się takim wydarzeniom zapobiec przy odrobinie szczęścia i czujności. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 20:08 To prawda, bo sprawy wykryte przed nie są tak nagłośnione, jak spektakularne morderstwa. Odpowiedz Link
vandikia Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 20:17 nie zgodzę się... w grubszych strzelaninach zwykle te czuby strzelają sobie w łeb na koniec Odpowiedz Link
hsirk Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 20:42 tak. najczesciej trzy czy czterokrotnie. Odpowiedz Link
vandikia Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 22:10 generalnie good, po co placic podatki za coś, co nigdy nie bedzie czlowiekiem? resocjalizacja to puste slowo.. ktos kto z zimna krwią zabil iles osob nie zasluguje na zadne zycie Odpowiedz Link
stedo Re: Zwróciliście może uwagę 12.03.09, 20:36 Ciekawe jak tam u nich z prawem n/t. Czy rodzice odpowiadają w przypadku, gdy nie zabezpieczyli broni w odpowiedni sposób? Zwłaszcza, że mieli syna niezrównoważonego psychicznie.Wszak leczył się psychiatrycznie.Tu by trzeba się zastanowić czy nie było tutaj ich skrajnej nieodpowiedzialności. U nas np. gdy ktoś ma legalnie broń w domu, np. myśliwską, to trzeba ją przechowywać pod dobrym zamknięciem najlepiej w szafce pancernej.W innym przypadku można być pociągniętym do odpowiedzialności gdy broń zostanie skradziona a nawet być oskarżonym o nieumyślne przyczynienie się do śmierci, gdyby z takiej skradzionej broni kogoś zabito. Odpowiedz Link