puszysta_gimnazjalistka 10.04.09, 11:57 wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Szokujace-pytanie-w-zadaniu-dla-uczniow,wid,11027889,wiadomosc_prasa.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:01 Autor powinien już mieć prokuratora na karku. Przecież to jest nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:04 Nie, to jest zadanie, które pewnie ma ze dwieście lat. Więc prokurator może autorowi naskoczyć. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:05 ale wydawcę już można za dupsko szarpnąć. Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:06 Za co? Za cytowanie starodruków? Odpowiedz Link
milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:08 Można, można. Ale nie przesadzałbym z tą polityczną poprawnością. Choć fakt, że tekts trochę rażący. Pewnie nie powinien się znaleźć w książce do matematyki dla dzieci. Ale już w książce do historii - czemu nie. Tak kiedyś było. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:08 W książce do historii z odpowiednim komentarzem. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:13 lupus76 napisał: > W książce do historii z odpowiednim komentarzem. Prawda. Ale niewykluczone, że to jest też wyrwane z kontekstu. Zbyt często obserwuję w mediach takie wycinki rzeczywistości, które pozbawione kontekstu są bardzo rażące, aż chce się udusić winowajcę, a w oryginalnym miejscu okazują się jakąś gafą, niedopatrzeniem, czy niezręcznością. Zaryzykowałbym, że tak było i w tym przypadku, ale nie wiem. Trzeba by sprawdzić. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:30 W książce do matmy? Jakiż może być kontekst? Bzdurne zadanie i tyle. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:32 lupus76 napisał: > W książce do matmy? Jakiż może być kontekst? Bzdurne zadanie i tyle. No nie w samej książce. Kontekst może być taki, że to przedruk sprzed iluśtam lat. Może w całości - nie wiemy. Nie wiemy, czy ta książka jest jakoś zalecana, czy to tylko ciekawostka, etc, itd. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:34 Wiemy - zadania z Kangurem, to konkurs dla najlepszych i najambitniejszych uczniów, chcących wyjść poza program. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:36 Ja nie zamierzam wcale tego zadania bronić. Bo sam byłem oburzony. Piszę tylko, żeby się zastanowić nad kontekstem przed wydaniem wyroku śmierci na wydawcę, czy tam autora. Odpowiedz Link
lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:47 Ależ jaki wyrok śmierci? Niechże się temu tylko prokurator przyjrzy. Odpowiedz Link
lupus76 To znaczy 10.04.09, 12:32 nie tyle samo zadanie, co treść pozamerytoryczna. Można było na przykład żabę żrącą komary i much i tak żeby same muchy wyżarła. Niby takie samo, a nie to samo. Odpowiedz Link
niski.oktan Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:02 No niby mogli wykorzystać do prezentacji problemu wieszanie firanek, na ten przykład. Ale to jakoś nie po krześcijańsku by było. Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:05 To się im udało połączyć dwie dziedziny wiedzy... :/ Trochę dziwne, że już 5 lat ten zeszyt jest na rynku i nikt się nie zorientował. Odpowiedz Link
milleniusz Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:33 Ja tam nie wiem. Ci z krzyżem, to chrześcijanie? :P Nawiasem mówiąc, samo zadanie chyba jest dość trudne (przynajmniej dla mnie). :) Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:35 To nie krzyżyki to drukowane T :) T jak twaróg. Wiem, że mam problemy z robieniem rysunków. Odpowiedz Link
milleniusz Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38 Ale czy to jest rozwiązanie? Nie mam siły przeliczać. :] Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38 Według mnie, nie dość, że jest to rozwiązanie, to jest to prawidłowe rozwiązanie. Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:36 Projektujesz koraliki? :D Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38 To nie koraliki to przekładaniec :) Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:42 Tak, tak, to właśnie to! Nigdy nie sądziłem, że będę potrafił takie ładne rzeczy narysować :) Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:45 W przerażającym kierunku. Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:46 Dostrzegasz kierunek? Optymista :D Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:51 Widzę kierunek, ale optymizmem mnie to nie napawa. Zamieniam się w klasyczne laptop potato :) Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:54 Laptop potato! :D Pozwolisz, że śmietnik mej pamięci wchłonie to urocze wyrażenie? :D Odpowiedz Link
puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:58 Właśnie chciałem napisać, że jestem twórcą tego pięknego wyrażenia, ale coś mnie tknęło i zajrzałem do gugla blog.fishtank.be/articles/2006/11/28/introducing-the-laptop-potato Odpowiedz Link
razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 17:44 Spoko, przymknę oko i dla mnie możesz być autorem ;) Odpowiedz Link
bertrada Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 13:17 A jeden z moich licznych nauczycieli matematyki twierdził, że zadania powinny być kontrowersyjne, żeby uczniowie nie spali na lekcjach. ;D Odpowiedz Link
thank_you Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 14:04 W mojej szkole mieliśmy podobne zadania. Takie niby "dowcipne:. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 14:10 A ja w ramach oczekiwania na świętą jestem w błogosławionym stanie kompletnej niewiedzy matematycznej. I dobrze mi z tym :))) Odpowiedz Link