Dodaj do ulubionych

Ale perełkę wyszperałem !

10.04.09, 11:57
wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Szokujace-pytanie-w-zadaniu-dla-uczniow,wid,11027889,wiadomosc_prasa.html
Obserwuj wątek
    • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:01
      Autor powinien już mieć prokuratora na karku. Przecież to jest nawoływanie do
      nienawiści na tle narodowościowym.
      • milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:04
        Nie, to jest zadanie, które pewnie ma ze dwieście lat. Więc prokurator może
        autorowi naskoczyć.
        • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:05
          ale wydawcę już można za dupsko szarpnąć.
          • puszysta_gimnazjalistka Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:06
            Za co? Za cytowanie starodruków?
          • milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:08
            Można, można. Ale nie przesadzałbym z tą polityczną poprawnością. Choć fakt, że tekts trochę rażący. Pewnie nie powinien się znaleźć w książce do matematyki dla dzieci. Ale już w książce do historii - czemu nie. Tak kiedyś było.
            • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:08
              W książce do historii z odpowiednim komentarzem.
              • milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:13
                lupus76 napisał:

> W książce do historii z odpowiednim komentarzem.

Prawda. Ale niewykluczone, że to jest też wyrwane z kontekstu. Zbyt często
                obserwuję w mediach takie wycinki rzeczywistości, które pozbawione kontekstu są
                bardzo rażące, aż chce się udusić winowajcę, a w oryginalnym miejscu okazują się
                jakąś gafą, niedopatrzeniem, czy niezręcznością. Zaryzykowałbym, że tak było i w
                tym przypadku, ale nie wiem. Trzeba by sprawdzić.
                • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:30
                  W książce do matmy? Jakiż może być kontekst? Bzdurne zadanie i tyle.
                  • milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:32
                    lupus76 napisał:

> W książce do matmy? Jakiż może być kontekst? Bzdurne zadanie i tyle.

No nie w samej książce. Kontekst może być taki, że to przedruk sprzed iluśtam
                    lat. Może w całości - nie wiemy. Nie wiemy, czy ta książka jest jakoś zalecana,
                    czy to tylko ciekawostka, etc, itd.
                    • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:34
                      Wiemy - zadania z Kangurem, to konkurs dla najlepszych i najambitniejszych
                      uczniów, chcących wyjść poza program.
                      • milleniusz Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:36
                        Ja nie zamierzam wcale tego zadania bronić. Bo sam byłem oburzony. Piszę tylko,
                        żeby się zastanowić nad kontekstem przed wydaniem wyroku śmierci na wydawcę, czy
                        tam autora.
                        • lupus76 Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:47
                          Ależ jaki wyrok śmierci? Niechże się temu tylko prokurator przyjrzy.
                  • lupus76 To znaczy 10.04.09, 12:32
                    nie tyle samo zadanie, co treść pozamerytoryczna. Można było na przykład żabę
                    żrącą komary i much i tak żeby same muchy wyżarła. Niby takie samo, a nie to samo.
    • niski.oktan Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:02
      No niby mogli wykorzystać do prezentacji problemu wieszanie firanek, na ten
      przykład.
      Ale to jakoś nie po krześcijańsku by było.
    • razzmatazzy Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 12:05
      To się im udało połączyć dwie dziedziny wiedzy... :/
      Trochę dziwne, że już 5 lat ten zeszyt jest na rynku i nikt się nie zorientował.
    • puszysta_gimnazjalistka A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:27
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/db/rc/mwdk/CaLkMop2kmdpA8Lz5B.jpg
      • milleniusz Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:33
        Ja tam nie wiem. Ci z krzyżem, to chrześcijanie? :P Nawiasem mówiąc, samo
        zadanie chyba jest dość trudne (przynajmniej dla mnie). :)
        • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:35
          To nie krzyżyki to drukowane T :) T jak twaróg.
          Wiem, że mam problemy z robieniem rysunków.
          • milleniusz Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38
            Ale czy to jest rozwiązanie? Nie mam siły przeliczać. :]
            • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38
              Według mnie, nie dość, że jest to rozwiązanie, to jest to prawidłowe rozwiązanie.
      • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:36
        Projektujesz koraliki? :D
        • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:38
          To nie koraliki to przekładaniec :)
          • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:39
            Może różaniec? ;)
            • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:42
              Tak, tak, to właśnie to!
              Nigdy nie sądziłem, że będę potrafił takie ładne rzeczy narysować :)
              • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:44
                Forum rozwija ;)
                • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:45
                  W przerażającym kierunku.
                  • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:46
                    Dostrzegasz kierunek? Optymista :D
                    • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:51
                      Widzę kierunek, ale optymizmem mnie to nie napawa.
                      Zamieniam się w klasyczne laptop potato :)
                      • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:54
                        Laptop potato! :D Pozwolisz, że śmietnik mej pamięci wchłonie to urocze
                        wyrażenie? :D
                        • puszysta_gimnazjalistka Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 12:58
                          Właśnie chciałem napisać, że jestem twórcą tego pięknego wyrażenia, ale coś mnie
                          tknęło i zajrzałem do gugla

blog.fishtank.be/articles/2006/11/28/introducing-the-laptop-potato
                          • razzmatazzy Re: A teraz zagadka, kto jest kto? 10.04.09, 17:44
                            Spoko, przymknę oko i dla mnie możesz być autorem ;)
    • bertrada Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 13:17
      A jeden z moich licznych nauczycieli matematyki twierdził, że zadania powinny
      być kontrowersyjne, żeby uczniowie nie spali na lekcjach. ;D
    • thank_you Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 14:04
      W mojej szkole mieliśmy podobne zadania. Takie niby "dowcipne:.
      • gapuchna Re: Ale perełkę wyszperałem ! 10.04.09, 14:10
        A ja w ramach oczekiwania na świętą jestem w błogosławionym stanie kompletnej
        niewiedzy matematycznej. I dobrze mi z tym :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka