pola1111 13.09.04, 16:30 Co po przedszkolu robią wasze dzieci? podajcie namiary na ciekawe miejsca, zajęcia sportowe, szkoły językowe, zajęcia plastyczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mama-pediatra Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.chello.pl 13.09.04, 21:21 Osobiście jestem zdania, że po przedszkolu( przebywanie iluś tam godzin w hałasie i obcym miejscu) dziecku trzeba zafundować spokój w domu, siebie, mozliwość pobawienia się własnymi zabawkami, wizyty u dziadków/przyjaciół, spacer z mamą do Lasu (Kabackiego), albo z tatą na sanki ewentualnie okazjonalnie pływanie. Dziecko to nie miniatura dorosłego. Ma inne mozliwości percepcji i nie dojrzały uklad nerwowy. Dziecko po intensywnym dniu ( a zakładam, że taki jest w przedszkolu) potrzebuje wyciszenia. I kontaktów z najbliższymi. Gonienie 4-5-6 a nawet starszego malucha z zajęcia na zajęcia ( nawet najfajniejsze) mija się z celem. Dziecko będzie zmęczone, rozdrażnione, zniechęcone i zajęcia staną się mordęgą dla wszystkich. Podobnie jest z uprawianiem sportu. Jeżeli dziecko nie ma zdecydowanego (!!!!!!!!!!!!!!!!!) talentu - niech uprawia sport rekreacyjnie i bez przeciążania organizmu. Nie jestem zwolenniczką siedzenia przed telewizorem, ale uważam, że półgodzinna bajka obejrzana z mamą czy film przyrodniczy z tatą jest naprawdę wartościowym spędzaniem czasu. Jeśli chodzi o obce języki, to, moim zdaniem, warto zacząć uczyć nawet najmniejsze dzieci, ale W PRZEDSZKOLU i w formie zabawy. Nie szalej z nadmiarem atrakcji dla tak małego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: zajęcia dla 4-5 latków 14.09.04, 09:59 No cóż. Plastykę moje dzieci mają w przedszkolu. Do tego mają jakieś zajęcia muzyczne, gimnastykę. Naukę języka też - dwie godziny w tygodniu. Wg mnie na razie jest to wystarczająca ilośc, chociaż akurat angielskiego uczę ich też trochę w domu. Ale nie na siłe. Po prostu pokazuję im jakąś rzecz mówię jak nazywa się ona po angielsku. Ale to wszystko w ramach zabawy już w domu. Nie wyobrazam sobie żeby po prawie 9 godzinach w przedszkolu od 08.00-17.00 katować ich jeszcze zajęciami dodatkowymi. Moim zdaniem w tym wieku dziecko potrzebuje kontaktu z bliskimi a nie łażenia na jakieś zajęcia dodatkowe. A jeśli już to niech się uczy w domu, po co go zostawiać samego na kolejną godzinę. Chyba że ktoś chce żeby jedyny kontakt dziecka z rodzicem ograniczał się do cmoknięcia go na dobranoc przed snem. Przeciez to zaden problem zorganizować dziecku zabawę w domu, zeby się jednocześnie uczyło - jeśli ktoś ma na to ochotę. Ale moje dzieci po przedszkolu robią w domu to na co mają ochotę. I wtedy się bawią, albo oglądają telewizję - i z reguły robimy to razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.acn.waw.pl 14.09.04, 12:54 Z tą nauką języka w przedszkolu to sporo przesadziłeś człeku bo zajęcia są co prawda 2 razy w tygodniu ale trwają 15 minut każde, niezależnie od tego czy jest to gomnastyka korekcyjna, rytmika czy angielski. Rozśmieszyłeś mnie swoimi zdolnościami organizatorskimi. > po przedszkolu robią w domu to na co mają ochotę. I wtedy się bawią, albo > oglądają telewizję - i z reguły robimy to razem. Wygląda na to że gapicie się wszyscy bezmyślnie w zaczarowany ekranik a ty dumnie ściskasz pilota w dłoni ( i tak nikt ci nie podskoczy )patrzysz od czasu do czasu jak dzieciakom krzywią się kregosłupy i czerwienieją oczy. Jedyną zabawą jest skakanie po programach ale bawisz się tylko ty więc nie ściemniaj o wspólnej. A gdzie spacer, plac zabaw itp. W moim wspaniałym dzieciństwie siedziało się w domu za karę ale jak widać czasy się zmieniły. Nie będę rozwijał wątku niekorzystnego wpływu oglądania telewizji przez dzieci bo skoro je kochasz to dowiesz się sam. Ruch na powietrzu to najlepszy odpoczynek bo na skierowanie do ortopedy czeka się miesiąc a leczenie trwa latami. Ojciec i nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama-pediatra Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.chello.pl 14.09.04, 13:43 Oj, trochę ostro, może nawet zbyt ostro. Oczywiście siedzenie godzinami przed telewizorem jest bardzo szkodliwe, ale nie przesadzajmy. Półgodzinna bajka ALBO film przyrodniczy obejrzany wspólnie z rodzicami nie zaszkodzi. Kwadrans nauki angielskiego dziennie to wystarczająca dawka na osłuchanie się( można w domu uzupełnić kasetami z piosenkami).W dobrym przedszkolu ( a takich jest naprawdę sporo) program jest szeroki, interesujący i nie ma potrzeby wysyłania malucha na ekstra zajęcia ( z wyjatkiem pływania, ale też bez szaleństw). Nie obciążajmy kilkulatków nadmiarem zajć- niech maja szanse nicnierobienia ( razem z rodzicami). Odpowiedz Link Zgłoś
pola1111 Re: zajęcia dla 4-5 latków 15.09.04, 16:31 To że Państwa dzieci siedzą przed telewizorem to już wiem, jeżeli nie znają Państwo żadnych ciekawych miejsc to proponowałabym wcale nie zabierać głosu. Wątkiem tej rozmowy nie było moralizowanie, tylko wskazanie gdzie ciekawe świata dzieci i ich rodzice mogą spędzić czas. Mam to szczęście że mój 4,5 letni syn ma ochotę po wyjściu z przedszkola o godz 15.00 zobaczyć coś więcej niż swój pokój i telewizor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama-pediatra Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.chello.pl 15.09.04, 17:35 Nie moralizuję, natomiast Pani ton wydaje się być agresywny, żeby nie rzec niegrzeczny. Zadała Pani m.in. pytanie co po przedzkolu robią dzieci. Nikt z nas nie napisał, ze siedzą cięgiem przed telewizorem - proszę raz jeszcze przeczytać odpowiedź. Jak matka 3 dzieci - najmłodsze w gimnazjum- i pediatra z wieleletnim stażem wiem, że więcej złego daje nadmiar zajęć niż kilka godzin popłudniowego luzu, kiedy po przedszkolu można pobyć w domu z mamą. Oczywiście wybór nalezy do rodziców, którzy , później są mocno zdziwieni problemami, równiez emocjonalnymi u dzieci. Życzę przemyślenia decyzji i podjęcia takiej, która nie szkodziłaby dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: zajęcia dla 4-5 latków 16.09.04, 10:07 Gwoli ścisłości Nie było nigdzie napisane, ze prosisz o wskazanie miejsc do zabawy rodziców z dzieckiem - tylko o to na jakie dodatkowe zajęcia dzieci uczęszczaja. A to różnica. Więc zeby już za dużo nie kotłować tego co nie jest istotne: moje dzieci nie chodzą na takie zajęcia z braku czasu. A nawet jakby miały czas to też bym im nie wciskał zajęć dodatkowych tylko jak napisał pan moralizator ojciec i nauczyciel - pewnie biegalyby sobie po dworzu. Ale to moje zdanie, każdy robi ze swoim dzieckiem to co chce. Jeśli Twój syn wychodzi o 15.00 - to wtedy faktycznie trzeba jakos mu czas urozmaicić. Proponowałbym basen - czasem moja żona jak uda jej się wyrwać się wczesnie z pracy to zabiera dzieciaki właśnie tam. Bodajże na ulicy Wiczy Dół. Albo robi z nimi krótkie wypady rowerowe. Albo po prostu wypytaj syna - moze ma ochotę na rozwinięcie umiejętności czegoś co mu się specjalnie podoba. Jak sam chciałby chodzić na jakieś dodatkowe zajęcia plastyczne albo muzyczne, to dlaczego nie. Niestety nie wiem czy gdzieś coś takiego jest organizowane, ale najlepiej pewnie byłoby wypytać nauczycielkę dziecka w przedszkolu. Moze ona coś podsunie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: zajęcia dla 4-5 latków 14.09.04, 17:37 Nie wyrywaj mi sów z kontekstu, bo to tylko o tobie świadczy. Gdzie napisałem ze siedzą niewiadomo ile przed telewizorem? Jak 20-30 minut popatrzą w telewizor, to nic im się nie stanie. A Jak chcą obejrzeć shreka - to siedzą nawet 1,5 godziny. Przeszkadza ci to? Chyba ze ty swoim wyłączasz po 10 minutach i dzięki temu oglądają jeden film przez półtora tygodnia. Ale to już twój problem. Strasznie się przejąłeś tym telewizorem - ciekawe czemu? Czyżbyś miał coś na sumieniu a sam lubisz tylko pouczać innych? Bo to z reguły takie mądrale się wymądrzają. Zanim wrócą do domu to jest godzina 18.00. Potem kolacja, zabawa, dobranocka. Kąpiel. I idą grzecznie spać. Bo rano o 06.30 pobudka. Moze ty masz ochotę biegać ze swoimi dziećmi po dworzu wieczorami albo gdzie tam sobie chcesz. Moze mamusia gotuje ci obiadki i nigdy sam nie musiałeś zajać się prowadzeniem domu. Tylko biegasz w tym czasie po dworzu bo wszystko jest podstawione pod nosek. Ale w tym przypadku nie oceniaj innych, bo chyba mało jeszcze wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaso Re: zajęcia dla 4-5 latków 16.09.04, 17:40 Proste pytanie a jaki zamęt wywołało!!!!,powiem krótko w piątki w Natolińskim Ośrodku Kultury są bardzo fajne zajęcia z plastyki właśnie dla takich maluchów,jeśli chodzi o jęz. ang. polecam Helen Doron żadne tam wkuwanie tylko zabawa przez pół godziny z bardzo fajną nauczycielką moja córcia jest zadowolona.Jeśli cię to zainteresuje, podam namiary.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Gruzek Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.09.04, 09:06 można też dziecko wysłać na francuski połączony z plastyką (lekcje indywidualne) moja córcia na takie chodzi i uwielbia to, bo pani, która to prowadzi ma uzdolnienia plastyczne i świetnie mówi w kilku językach, co niezmiernie imponuje mojej Karolci. Na basen też chodzimy, czasem na rolki, do parku na huśtawki, czasem do kina, do zoo, ale najczęściej na wystawy i do muzeów. pozdrawiam Jolanta mama Karolinki Odpowiedz Link Zgłoś
pola1111 Re: zajęcia dla 4-5 latków 22.09.04, 16:56 super będę wdzięczna za podanie namiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zajęcia dla 4-5 latków IP: *.chello.pl 02.10.04, 19:07 Prowadzę indywidualne (bądz w małych grupach) zajęcia na basenie dla przedszkolaków i "podstawówki" - jestem ratownikiem WOPR oraz studentką AWF. Zapraszam serdecznie :) ciuc@interia.pl tel.608 78 19 20 Odpowiedz Link Zgłoś