Dodaj do ulubionych

rozliczenia

02.03.07, 21:03
właśnie znalazłam w skrzynce pocztowej rozliczenie mediów - czyjeśli na
fakturze jest "-" to mam rozumieć że to Ronson jest mi winny pieniądze?
Obserwuj wątek
    • houseman1 Re: rozliczenia 02.03.07, 21:57
      Tzw. "-" czyli słownie minus może byc na trzeciej stronie wyliczenia i oznacza
      dopłate. Na Fak. oczywiście minusa nie może być - tak wiec kwota z Fak. to
      kwota do dopłaty. Ja dopłacam i to bardzo dużo:(((((((((((((

• izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 22:25
        Tez tak do tej pory myślałam, ale moja faktura korygująca opiewa na kwotę -56,48
        i faktycznie jak się teraz wczytalam w 3 stronę wychodzi na to że to oni muszą
        mi je oddać:)
        • izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 22:32
          A czy któraś z tych pozycji wskazuje rozliczenie pozycji na poprzednich
          fakturach nazwanej garaż? - jakoś nie mogę się doczytać a to najbardziej mnie
          denerwuje - placimy co miesiąc a garaż jest sprzątany najwyżej co dwa i to do
          tego jeszcze nie pod moim samochodem bo nie jeżdż codziennie nim do pracy więc
          nawet nie mam szansy zobaczyć ogłoszenia o myciu.....
          • ezimow Re: rozliczenia 02.03.07, 22:46
            Witam,
            mam inne pytanie - jak już się ma nadpłatę (tzn. na stronie trzeciej zaliczki
            przewyższają koszty), to jak się dostanie zwrot pieniędzy?? Czy zostanie to
            przeniesione awansem na czynsz z marca i o tyle mogę sobie go zmniejszyć, czy
            też może teraz będzie pólroczne użeranie się z Ronsonem o zwrot?
            • izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 23:03
              wydaje mi się ze nie mogą tego tak poprostu przelać na konto wspólnoty ale
              najlepiej bedzie zadzwonic z tym do źródła. Ja w tym tygodniu nie bede mogla
              tego zrobic bo wyjezdzam ale jak sie czgos dowiesz to napisz na forum
          • copernicus225 Re: rozliczenia 03.03.07, 09:48
            Garaż jest niemyty od przynajmniej wrzesień-październik!!!!
            • anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 03.03.07, 14:27
              Witam,
              Na początku tygodnia rozmawiałam z Ronsonem. Nadpłata ma być przelana na konto
              Wspólnoty i stanowić część należności za marzec. Co do samych rozliczeń...
              wprawdzie nie widziałam jeszcze faktury, ale z rozmów z Ronsonem wynika, że tak
              naprawdę każdy ma niedopłatę. Ja np. wprowadziłam się pod koniec
              listopada'2007, okres rozliczeniowy był wlaśnie do listopada, a mam niedopłatę.
              Ha!. Nadpłata zaś bierze się stąd, że zapłacony Ronsonowi czynsz za grudzień
              był niejako zabezpieczeniem na poczet rozliczeń. Tak więc różnica pomiędzy
              wpłaconą kwotą, a niedopłatą będzie przelana na konto wspólnoty (i tak np.
              wpłacona kwota to 420 zł., niedopłata 130 zł., na konto Wspólnoty jedzie 290
              zł.). Mam nadzieję, że nic nie zmieni się w tej kwestii i pieniędze
              rzeczywiście zostaną przelane na Wspólnotę, bo wydębić z Ronsona swoje własne
              pieniądzie jest nielada wyczynem (ja przez pomyłkę czynsz za luty wysłałam na
              ich konto i do tej pory mi nie zwrócili).

Pozdrawiam serdecznie
              • bombastic12 Re: rozliczenia 03.03.07, 15:32
                a fakture od Wspólnoty za lutyowy czynsz dostaliscie już?
                • anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 03.03.07, 16:05
                  Czynsz za luty był płatny do 10.02 - bez faktury.
                  • bombastic12 Re: rozliczenia 04.03.07, 09:45
                    hmm, no to luks :)
                    Ja ostatnie pismo jakie dostałam dot. czynszu dotyczyło zapłaty za grudzień i
                    styczeń...
                    • houseman1 Re: rozliczenia 04.03.07, 11:07
                      Czynsz za luty płatny był do 10.02. Teraz płacimy już za marzec do 10.03.
                      OCzywiście można się wzdrygać od płacenia. Upierać się, że chce się otrzymać
                      fakture itd.
                      • bombastic12 Re: rozliczenia 04.03.07, 12:39
                        Nie ma to jak porada housemana1. Powinieneś otworzyć rubrykę z poradami w
                        Poradniku domowym..
                        • edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 09:55
                          Drodzy Sąsiedzi, Mam pytanie co do rozliczeń. Szczerze mówiąc spodziewałam się
                          zwrotu ponieważ prawie nie grzaliśmy....a jak się okazało musimy dopłacić 740
                          zł (!!) i to tylko za ogrzewanie w mieszkaniu 50 m2. Rozliczenie mamy od lutego
                          2006 do listopada 2006. Bierzemy również pod uwagę że wakacje nie są okresem
                          grzewczym i chciał czy nie chciał ogrzewać mieszkania nie moglismy.... Szczerze
                          pytam czy tylko my mamy taka kwotę na fakturze ?? Oczywiście z tego co
                          zrozumialam minus na ostatniej stronie oznacza niedopłatę...
                          • bri Re: rozliczenia 06.03.07, 10:14
                            Może to jest właśnie nadpłata za to ogrzewanie. Z tego co ja zrozumiałam ze
                            swojego rozliczenia za mieszkanie 76 m2 wpłaciliśmy zaliczkę 890 zł a
                            nagrzaliśmy za ok. 500. Swoją drogą nie wiem jak trzeba grzać, żeby wygrzać te
                            890 zł...
                            • artur.prokopiuk Re: rozliczenia 06.03.07, 23:13
                              Co mnie jeszcze intryguje, to sam okres rozliczenia. Miło, że jest informacja "za okres 01.12.2005-30.11.2006", niemniej jeżeli mieszkanie przejąłem w okolicach lutego-marca, to nie widzę pozstaw dla których miałbym płacić w 100%-tach za "zarządzanie", "konserwację" czy "pozostałe koszty".

Hmmm....

Pozdrawiam
                              Artur
                          • anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 06.03.07, 10:15
                            Witam,
                            Mam podobną kwotę do dopłaty (jeśli chodzi o ogrzewanie). Klucze odebrałam pod
                            koniec marca 2006, wprowadziłam się pod koniec listopada 2006. Tak więc
                            rozliczenie dotyczące mojego lokalu powinno być jak najbardziej korzystne dla
                            mnie. Wprawdzie we wrześniu miał miejsce remont, ale doskonale pamiętam, że
                            robiłam naloty mojej ekipe w strojach niemalże wakacyjnych, więc jak sądzę nie
                            było również potrzeby dogrzewania mieszkania. W kwestii rozliczenia wody
                            również mam wątpliwości. Bo jak to możliwe, że mieszkając 3 miesiące mam
                            zdecydowanie mniejszy pobór wody niż w okresie, w którym nawet nie miałam
                            możliwości uronić choćby kropli wody (żadnych wężyków - nie wspominając o
                            kranach)??? Myslę sobie, że należałoby spotkać się z Panią Przepiórkowską i
                            poprosić o wyjaśnienia. Ponadto czy nie sadzicie, że łatwiej byłoby regulować
                            czynsz otrzymując co miesiąc fakturę? Oczywiście można wykuć na pamięć nr
                            konta, ale... no właśnie... po co?

Pozdrawiam serdecznie
                            • edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 10:54
                              Z tego co się dowiedziałam kwota na fakturze jest kwotą do dopłaty. Ronson nie
                              ma nic wspólnego z rozliczeniami i nie byli w stanie wytłumaczyć mi skąd taka
                              kwota się wzięła...odesłali do Pani Marzeny. Nie wiem jak Wy ale my kompletnie
                              nie zgadzamy się z tą kwotą i nie mamy zamiaru dopłacać dopóki nie spotkamy się
                              Panią Administrator ktora przedstawi nam całą dokumentację...
                              • bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:05
                                A u Was był w ogóle ktoś spisywać liczniki? Bo ja sobie zupełnie nie mogę tego
                                przypomnieć :(
                                • edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 11:07
                                  Nikogo nie bylo...z tego co się dowiedziałam w mieszkaniach są "podliczniki"
                                  (cokolwiek miałoby to znaczyć...), a główne liczniki są na klatkach
                                  schodowych...pytanie tylko czy te liczniki "główne" rozdzielone są na lokale.
                                • anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 06.03.07, 11:12
                                  Miałam tę samą wątpliwość i zapytałam o to Panią Przepiórkowską. Odpowiedziała
                                  mi, że nie muszą odczytywać stanu liczników w naszych mieszkaniach, bo mają
                                  licznik na zewnątrz, który pokazuje pobór wody w każdym z lokali.Wot tiechnika!
                                  Chyba musimy poprosić o pokazanie nam tego cudeńka. Mówiąc poważnie niepokoi
                                  mnie to rozliczenie, bo skoro teraz - będąc jeszcze na 'rozruchu'- mamy
                                  niedopłatę, to co będzie w kolejnym okresie rozliczeniowym?
                                  • bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:24
                                    W ogóle to dostawcy mediów bez sensu to organizują. My dostaliśmy teraz drugie
                                    rozliczenie ze Stoenu. Po pierwszym okresie rozliczeniowym musieliśmy dopłacić
                                    ze 300 zł. Tym razem tak samo. Ale jakoś nikt się nie kwapi, żeby urealnić
                                    płacone zaliczki w naszym wypadku bo te już trzeci raz wynoszą tyle samo.
                                    • houseman1 Re: rozliczenia 06.03.07, 11:48
                                      Powiem tak. Ja dostałem dopłatę i to b. dużo i do tego jeszcze Stoen ponad 300
                                      PLN. Ale zamierzam to uregulować szybko aby nie doprowadzić do sytuacji
                                      konieczności płacenia wszystkiego przed wakacjami. Raczej nie ma co liczyć na
                                      fachowe wyjaśnienia ze strony Ronsona. Obawiam się, że generalnie już o nas
                                      podobnie jak o naszej drodze zapomnieli. Jedyne co ich jeszcze łączy z nami to
                                      te ostatnie faktury. To taka forma pożegnania na koniec udanej współpracy.
                                      Rozumiem, że to taki element Marketingu Ronsona abyśmy ich pamiętali.

Oczywiście jest jedno rozwiązanie. Z góry powiem, że raczej niemożliwe do
                                      zrealizowania ale tak bywa. Mianowicie można zrobić listę usterek, braków i to
                                      wszystko wycenić. Kwotę przedstawić Ronsonowi i powiedzieć, że najpierw niech
                                      wyremontują drogę, sprowadzą i położą dekoracyjne kamienie przed bramą,
                                      naprawią te przepalające się oświetlenia uliczki wewnętrznej itd. Jak to
                                      zrobią – bo my już za to raz zapłaciliśmy – to może im zapłacimy te ostatnie
                                      faktury.
                                      Plan chytry ale trudny.

Tak czy tak ja płacę bo jak znam możliwości organizacyjne naszego osiedla to
                                      prędzej mnie komornik napuszczony przez Ronsona dorwie niż my się spotkamy z
                                      Panią Marzeną.

Bombasitic – dzięki za pochwale. Ja masz jakiś problem wal śmiało – zawsze
                                      poradzę o każdej porze.
                                      • edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 13:32
                                        Jeżeli okazałoby się, że rozliczenia które otrzymaliśmy są ok to moim zdaniem
                                        czynsz jest zaniżony... osobiście wolę płacić 50 zl więcej miesięcznie niż
                                        później jednorazowo 750 zł
                                        • pedro76 Re: rozliczenia 06.03.07, 20:46
                                          hehe a najlepsze jest to że faktury pojawiają się na 2 dni przed planowanym
                                          okresem płatności bo niby kasa jst do zapłaty do 8 marca ... doprawdy ktoś ma
                                          poczucie humoru ;)
                                          • houseman1 Re: rozliczenia 06.03.07, 21:28
                                            Do 8 marca - super!!!! Może Kobietom darują z okazji ich święta.
                                  • wrublik35 Re: rozliczenia 06.03.07, 11:32
                                    Przewodami które podłączone są do naszych liczników wody w mieszkaniu przekazywane są informacje do tablicy rozdzielczej na korytarzu. Tym sposobem nie musimy żadnych inkasentów wpuszczać do mieszkania. Jak dla mnie jest to rozwiązania rewelacyjne.
                                    Nie wiem jak jest z jego niezawodnością, ale przy każdym rozliczeniu można go skorygować poprzez porównanie stanu licznika z tym podanym na rozliczeniu.

Pozdrawia,
                                    Wrublik
                                    • bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:33
                                      No niby jak mam sobie porównać stan licznika z listopada? Nie zapisuję tego co
                                      miesiąc ;)
                                      • bombastic12 Re: rozliczenia 07.03.07, 09:03
                                        Kurcze ja mam rozliczenie od 07/2006 do 01/2007 i dopłaty tylko 170pln, ale w tym okresie wogóle nie grzałam......przecież jesień i zima była cieplutka, dopiero niedawno troszkę przymroziło..Aż strach pomyśleć co będzie gdy zima będzie naprawdę zimą !
                                        :((
                                        • bri Re: rozliczenia 07.03.07, 09:48
                                          Jak to się stało, że my mamy taką nadpłatę tego ogrzewania. Mieszkanie na
                                          ostatnim piętrze, szczytowe, trochę grzaliśmy i wietrzyliśmy a i tak
                                          wygrzaliśmy tylko niewiele ponad połowę zaliczki :/
                                        • edyta_i_adam Re: rozliczenia 07.03.07, 09:51
                                          A my dowiedzielismy się od sąsiada który ma wysoką nadpłatę, że wszystko
                                          zależało od stanu początkowego licznika. Chodzi o to, że przy odbiorze
                                          mieszkania należało iść z panem i spisać stan licznika. Sąsiad powiedział, że u
                                          niego było bardzo dużo nabite i gdyby nie to że sam się wtedy upomniał miałby
                                          dopłaty ok. 1000 zł .... dziś wieczorem zjawi się u nas Pani Administrator i
                                          otworzy skrzynkę, żebyśmy mogli sami sprawdzić stan naszego licznika. szczerzę
                                          wątpię, żeby to coś dało... mamy nauczkę na przyszłość... przy kolejnym zakupie
                                          miaszkania będziemy wiedzieć jak postępować od początku ;)
                                          • bri Re: rozliczenia 07.03.07, 10:01
                                            Kurczę, teraz sobie przypominam, że przy odbiorze poprzedniego mieszkania była
                                            nawet w formularzu taka pozycja jak stan liczników.
                            • slawka154 Re: rozliczenia 17.03.07, 12:53
                              Witam, miałam podobną sytuację.Mieszkanie odebrałam w listopadzie. Do tej pory
                              stan surowy, a więc nie ma możliwości zużycia wody. Ponieważ faktura opiewała
                              na duże zużycie zarówno wody jak i ogrzewania rozpoczełam interwencję w
                              Ronsonie. Efekt za ogrzewanie muszę zapłacić gdyż brak odczytu licznika przy
                              odbiorze. Natomiast co do wody, ponieważ tu jasna sprawa, /brak kranów/okazało
                              się że odczyty z liczników "na klatce" nie pokrywają się z licznikami
                              dodatkowymi w mieszkaniu. Te pokazują zero. Proponuję sprawdzić wskazania wody
                              w kuchni i porównać z tymi w pomieszczeniu na klatce. Pani administrator
                              potwierdziła,że jest kilka takich uszkodzonych liczników i w przyszłości stan
                              zużycia wody sprawdzany będzie w lokalu. Czekam na korektę faktury. Co do
                              ogrzewania czytając forum uważam, że jest coś nie tak. Przy włączonym jednym
                              grzejniku na 2-ce przez okres 5-ciu dni wypaliłam 104zł. to chyba niemożliwe.
                              Wasze wypowiedzi o dużych opłatach raczej potwierdzają zbyt wysokie zużycie

Pozdrawiam Sławka
                              • tranulka1 Re: rozliczenia 17.03.07, 13:49
                                Dzień dobry,
                                No to pięknie! Mamy wyjaśnienie zawyżonych opłat za wodę.Co do ciepła... Mam
                                wrażenie, że największy koszt ponosimy za tę saunę na klatkach. Może należałoby
                                nam oszczędzić konieczności przygotowywania kluczy przed wyjściem z windy i
                                rozbierania się do rosołu, by zdążyć dobiec do drzwi zanim zasłabnie się z
                                duchoty.

Pozdrawiam
                                Kasia
                                • copernicus225 Re: rozliczenia 17.03.07, 19:12
                                  WITAM
                                  Na korytażach jest ciepło??
                                  Ja uważam , że gorąco!!!
                                  BRAK WENTYLACJI!!!
                                  UWAŻAM TO ZA USTERKĘ i trzeba to natychmiast to zgłosic.
                                  Ciekawe jak budowę odebrał strazak, skoro nie ma wentylacji???? HMMMM
                                  Pozdrawiam
    • jorgul Re: rozliczenia 07.03.07, 10:28
      Tak, jeśli jest minus to Ronson jest Ci winny pieniądze. Zostaną one przelane na
      konto wspólnoty więc płacąc najbliższy czynsz można sobie odjąć tą kwotę i
      zapłacić mniej.
      • edyta_i_adam Re: rozliczenia 07.03.07, 10:56
        ...jesli jest minus na 3 stronie to znaczy ze my musimy zapłacić.
        • matys80 Re: rozliczenia 07.03.07, 22:37
          Zgadza się, jeśli jest minus na trzecie stronie oznacza to niedopłatę.
          Rzecz w tym, że izeszczy pytał o "minus" na fakturze, a faktura jest to strona
          numer 1.
          Reasumując:
          1. Jeśli na stronie 1 (faktura) jest minus, oznacza to nadpłatę
          W przypadku nadpłaty, kwota ta ma zostać przelana przez Ronsona na konto
          wspólnoty i należy ją odjąć od faktury marcowej.
          2. Jeśli na stronie 1 (faktura) jest plus, oznacza to niedopłatę. Kwotę tę
          należy wpłacić na konto Ronsona podane na fakturze

Informacje te otzymałem po rozmowie z p. Marzeną P.

Pozdrawiam

matys
          • izeszczy Re: rozliczenia 10.03.07, 11:42
            super dzieki za info - zawsze to 50zl mniej:)
            Iza
            • pilifs Re: rozliczenia 14.03.07, 17:53
              Byłoby miło otrzymać po tych ronsonowych fv jakieś indywidualne rozliczenie od
              Pani admin. Ktoś się może już upominał?
              • edyta_i_adam Re: rozliczenia 15.03.07, 11:47
                Owszem, my się upomnieliśmy. I każdemu kto uważa że faktura jest zawyżona radzę
                zrobić to samo...
                pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka