izeszczy 02.03.07, 21:03 właśnie znalazłam w skrzynce pocztowej rozliczenie mediów - czyjeśli na fakturze jest "-" to mam rozumieć że to Ronson jest mi winny pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
houseman1 Re: rozliczenia 02.03.07, 21:57 Tzw. "-" czyli słownie minus może byc na trzeciej stronie wyliczenia i oznacza dopłate. Na Fak. oczywiście minusa nie może być - tak wiec kwota z Fak. to kwota do dopłaty. Ja dopłacam i to bardzo dużo:((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 22:25 Tez tak do tej pory myślałam, ale moja faktura korygująca opiewa na kwotę -56,48 i faktycznie jak się teraz wczytalam w 3 stronę wychodzi na to że to oni muszą mi je oddać:) Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 22:32 A czy któraś z tych pozycji wskazuje rozliczenie pozycji na poprzednich fakturach nazwanej garaż? - jakoś nie mogę się doczytać a to najbardziej mnie denerwuje - placimy co miesiąc a garaż jest sprzątany najwyżej co dwa i to do tego jeszcze nie pod moim samochodem bo nie jeżdż codziennie nim do pracy więc nawet nie mam szansy zobaczyć ogłoszenia o myciu..... Odpowiedz Link Zgłoś
ezimow Re: rozliczenia 02.03.07, 22:46 Witam, mam inne pytanie - jak już się ma nadpłatę (tzn. na stronie trzeciej zaliczki przewyższają koszty), to jak się dostanie zwrot pieniędzy?? Czy zostanie to przeniesione awansem na czynsz z marca i o tyle mogę sobie go zmniejszyć, czy też może teraz będzie pólroczne użeranie się z Ronsonem o zwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: rozliczenia 02.03.07, 23:03 wydaje mi się ze nie mogą tego tak poprostu przelać na konto wspólnoty ale najlepiej bedzie zadzwonic z tym do źródła. Ja w tym tygodniu nie bede mogla tego zrobic bo wyjezdzam ale jak sie czgos dowiesz to napisz na forum Odpowiedz Link Zgłoś
copernicus225 Re: rozliczenia 03.03.07, 09:48 Garaż jest niemyty od przynajmniej wrzesień-październik!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 03.03.07, 14:27 Witam, Na początku tygodnia rozmawiałam z Ronsonem. Nadpłata ma być przelana na konto Wspólnoty i stanowić część należności za marzec. Co do samych rozliczeń... wprawdzie nie widziałam jeszcze faktury, ale z rozmów z Ronsonem wynika, że tak naprawdę każdy ma niedopłatę. Ja np. wprowadziłam się pod koniec listopada'2007, okres rozliczeniowy był wlaśnie do listopada, a mam niedopłatę. Ha!. Nadpłata zaś bierze się stąd, że zapłacony Ronsonowi czynsz za grudzień był niejako zabezpieczeniem na poczet rozliczeń. Tak więc różnica pomiędzy wpłaconą kwotą, a niedopłatą będzie przelana na konto wspólnoty (i tak np. wpłacona kwota to 420 zł., niedopłata 130 zł., na konto Wspólnoty jedzie 290 zł.). Mam nadzieję, że nic nie zmieni się w tej kwestii i pieniędze rzeczywiście zostaną przelane na Wspólnotę, bo wydębić z Ronsona swoje własne pieniądzie jest nielada wyczynem (ja przez pomyłkę czynsz za luty wysłałam na ich konto i do tej pory mi nie zwrócili). Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: rozliczenia 03.03.07, 15:32 a fakture od Wspólnoty za lutyowy czynsz dostaliscie już? Odpowiedz Link Zgłoś
anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 03.03.07, 16:05 Czynsz za luty był płatny do 10.02 - bez faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: rozliczenia 04.03.07, 09:45 hmm, no to luks :) Ja ostatnie pismo jakie dostałam dot. czynszu dotyczyło zapłaty za grudzień i styczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: rozliczenia 04.03.07, 11:07 Czynsz za luty płatny był do 10.02. Teraz płacimy już za marzec do 10.03. OCzywiście można się wzdrygać od płacenia. Upierać się, że chce się otrzymać fakture itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: rozliczenia 04.03.07, 12:39 Nie ma to jak porada housemana1. Powinieneś otworzyć rubrykę z poradami w Poradniku domowym.. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 09:55 Drodzy Sąsiedzi, Mam pytanie co do rozliczeń. Szczerze mówiąc spodziewałam się zwrotu ponieważ prawie nie grzaliśmy....a jak się okazało musimy dopłacić 740 zł (!!) i to tylko za ogrzewanie w mieszkaniu 50 m2. Rozliczenie mamy od lutego 2006 do listopada 2006. Bierzemy również pod uwagę że wakacje nie są okresem grzewczym i chciał czy nie chciał ogrzewać mieszkania nie moglismy.... Szczerze pytam czy tylko my mamy taka kwotę na fakturze ?? Oczywiście z tego co zrozumialam minus na ostatniej stronie oznacza niedopłatę... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 06.03.07, 10:14 Może to jest właśnie nadpłata za to ogrzewanie. Z tego co ja zrozumiałam ze swojego rozliczenia za mieszkanie 76 m2 wpłaciliśmy zaliczkę 890 zł a nagrzaliśmy za ok. 500. Swoją drogą nie wiem jak trzeba grzać, żeby wygrzać te 890 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
artur.prokopiuk Re: rozliczenia 06.03.07, 23:13 Co mnie jeszcze intryguje, to sam okres rozliczenia. Miło, że jest informacja "za okres 01.12.2005-30.11.2006", niemniej jeżeli mieszkanie przejąłem w okolicach lutego-marca, to nie widzę pozstaw dla których miałbym płacić w 100%-tach za "zarządzanie", "konserwację" czy "pozostałe koszty". Hmmm.... Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link Zgłoś
anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 06.03.07, 10:15 Witam, Mam podobną kwotę do dopłaty (jeśli chodzi o ogrzewanie). Klucze odebrałam pod koniec marca 2006, wprowadziłam się pod koniec listopada 2006. Tak więc rozliczenie dotyczące mojego lokalu powinno być jak najbardziej korzystne dla mnie. Wprawdzie we wrześniu miał miejsce remont, ale doskonale pamiętam, że robiłam naloty mojej ekipe w strojach niemalże wakacyjnych, więc jak sądzę nie było również potrzeby dogrzewania mieszkania. W kwestii rozliczenia wody również mam wątpliwości. Bo jak to możliwe, że mieszkając 3 miesiące mam zdecydowanie mniejszy pobór wody niż w okresie, w którym nawet nie miałam możliwości uronić choćby kropli wody (żadnych wężyków - nie wspominając o kranach)??? Myslę sobie, że należałoby spotkać się z Panią Przepiórkowską i poprosić o wyjaśnienia. Ponadto czy nie sadzicie, że łatwiej byłoby regulować czynsz otrzymując co miesiąc fakturę? Oczywiście można wykuć na pamięć nr konta, ale... no właśnie... po co? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 10:54 Z tego co się dowiedziałam kwota na fakturze jest kwotą do dopłaty. Ronson nie ma nic wspólnego z rozliczeniami i nie byli w stanie wytłumaczyć mi skąd taka kwota się wzięła...odesłali do Pani Marzeny. Nie wiem jak Wy ale my kompletnie nie zgadzamy się z tą kwotą i nie mamy zamiaru dopłacać dopóki nie spotkamy się Panią Administrator ktora przedstawi nam całą dokumentację... Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:05 A u Was był w ogóle ktoś spisywać liczniki? Bo ja sobie zupełnie nie mogę tego przypomnieć :( Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 11:07 Nikogo nie bylo...z tego co się dowiedziałam w mieszkaniach są "podliczniki" (cokolwiek miałoby to znaczyć...), a główne liczniki są na klatkach schodowych...pytanie tylko czy te liczniki "główne" rozdzielone są na lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
anzelmina_mamrota Re: rozliczenia 06.03.07, 11:12 Miałam tę samą wątpliwość i zapytałam o to Panią Przepiórkowską. Odpowiedziała mi, że nie muszą odczytywać stanu liczników w naszych mieszkaniach, bo mają licznik na zewnątrz, który pokazuje pobór wody w każdym z lokali.Wot tiechnika! Chyba musimy poprosić o pokazanie nam tego cudeńka. Mówiąc poważnie niepokoi mnie to rozliczenie, bo skoro teraz - będąc jeszcze na 'rozruchu'- mamy niedopłatę, to co będzie w kolejnym okresie rozliczeniowym? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:24 W ogóle to dostawcy mediów bez sensu to organizują. My dostaliśmy teraz drugie rozliczenie ze Stoenu. Po pierwszym okresie rozliczeniowym musieliśmy dopłacić ze 300 zł. Tym razem tak samo. Ale jakoś nikt się nie kwapi, żeby urealnić płacone zaliczki w naszym wypadku bo te już trzeci raz wynoszą tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: rozliczenia 06.03.07, 11:48 Powiem tak. Ja dostałem dopłatę i to b. dużo i do tego jeszcze Stoen ponad 300 PLN. Ale zamierzam to uregulować szybko aby nie doprowadzić do sytuacji konieczności płacenia wszystkiego przed wakacjami. Raczej nie ma co liczyć na fachowe wyjaśnienia ze strony Ronsona. Obawiam się, że generalnie już o nas podobnie jak o naszej drodze zapomnieli. Jedyne co ich jeszcze łączy z nami to te ostatnie faktury. To taka forma pożegnania na koniec udanej współpracy. Rozumiem, że to taki element Marketingu Ronsona abyśmy ich pamiętali. Oczywiście jest jedno rozwiązanie. Z góry powiem, że raczej niemożliwe do zrealizowania ale tak bywa. Mianowicie można zrobić listę usterek, braków i to wszystko wycenić. Kwotę przedstawić Ronsonowi i powiedzieć, że najpierw niech wyremontują drogę, sprowadzą i położą dekoracyjne kamienie przed bramą, naprawią te przepalające się oświetlenia uliczki wewnętrznej itd. Jak to zrobią – bo my już za to raz zapłaciliśmy – to może im zapłacimy te ostatnie faktury. Plan chytry ale trudny. Tak czy tak ja płacę bo jak znam możliwości organizacyjne naszego osiedla to prędzej mnie komornik napuszczony przez Ronsona dorwie niż my się spotkamy z Panią Marzeną. Bombasitic – dzięki za pochwale. Ja masz jakiś problem wal śmiało – zawsze poradzę o każdej porze. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 06.03.07, 13:32 Jeżeli okazałoby się, że rozliczenia które otrzymaliśmy są ok to moim zdaniem czynsz jest zaniżony... osobiście wolę płacić 50 zl więcej miesięcznie niż później jednorazowo 750 zł Odpowiedz Link Zgłoś
pedro76 Re: rozliczenia 06.03.07, 20:46 hehe a najlepsze jest to że faktury pojawiają się na 2 dni przed planowanym okresem płatności bo niby kasa jst do zapłaty do 8 marca ... doprawdy ktoś ma poczucie humoru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
houseman1 Re: rozliczenia 06.03.07, 21:28 Do 8 marca - super!!!! Może Kobietom darują z okazji ich święta. Odpowiedz Link Zgłoś
wrublik35 Re: rozliczenia 06.03.07, 11:32 Przewodami które podłączone są do naszych liczników wody w mieszkaniu przekazywane są informacje do tablicy rozdzielczej na korytarzu. Tym sposobem nie musimy żadnych inkasentów wpuszczać do mieszkania. Jak dla mnie jest to rozwiązania rewelacyjne. Nie wiem jak jest z jego niezawodnością, ale przy każdym rozliczeniu można go skorygować poprzez porównanie stanu licznika z tym podanym na rozliczeniu. Pozdrawia, Wrublik Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 06.03.07, 11:33 No niby jak mam sobie porównać stan licznika z listopada? Nie zapisuję tego co miesiąc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: rozliczenia 07.03.07, 09:03 Kurcze ja mam rozliczenie od 07/2006 do 01/2007 i dopłaty tylko 170pln, ale w tym okresie wogóle nie grzałam......przecież jesień i zima była cieplutka, dopiero niedawno troszkę przymroziło..Aż strach pomyśleć co będzie gdy zima będzie naprawdę zimą ! :(( Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 07.03.07, 09:48 Jak to się stało, że my mamy taką nadpłatę tego ogrzewania. Mieszkanie na ostatnim piętrze, szczytowe, trochę grzaliśmy i wietrzyliśmy a i tak wygrzaliśmy tylko niewiele ponad połowę zaliczki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 07.03.07, 09:51 A my dowiedzielismy się od sąsiada który ma wysoką nadpłatę, że wszystko zależało od stanu początkowego licznika. Chodzi o to, że przy odbiorze mieszkania należało iść z panem i spisać stan licznika. Sąsiad powiedział, że u niego było bardzo dużo nabite i gdyby nie to że sam się wtedy upomniał miałby dopłaty ok. 1000 zł .... dziś wieczorem zjawi się u nas Pani Administrator i otworzy skrzynkę, żebyśmy mogli sami sprawdzić stan naszego licznika. szczerzę wątpię, żeby to coś dało... mamy nauczkę na przyszłość... przy kolejnym zakupie miaszkania będziemy wiedzieć jak postępować od początku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: rozliczenia 07.03.07, 10:01 Kurczę, teraz sobie przypominam, że przy odbiorze poprzedniego mieszkania była nawet w formularzu taka pozycja jak stan liczników. Odpowiedz Link Zgłoś
slawka154 Re: rozliczenia 17.03.07, 12:53 Witam, miałam podobną sytuację.Mieszkanie odebrałam w listopadzie. Do tej pory stan surowy, a więc nie ma możliwości zużycia wody. Ponieważ faktura opiewała na duże zużycie zarówno wody jak i ogrzewania rozpoczełam interwencję w Ronsonie. Efekt za ogrzewanie muszę zapłacić gdyż brak odczytu licznika przy odbiorze. Natomiast co do wody, ponieważ tu jasna sprawa, /brak kranów/okazało się że odczyty z liczników "na klatce" nie pokrywają się z licznikami dodatkowymi w mieszkaniu. Te pokazują zero. Proponuję sprawdzić wskazania wody w kuchni i porównać z tymi w pomieszczeniu na klatce. Pani administrator potwierdziła,że jest kilka takich uszkodzonych liczników i w przyszłości stan zużycia wody sprawdzany będzie w lokalu. Czekam na korektę faktury. Co do ogrzewania czytając forum uważam, że jest coś nie tak. Przy włączonym jednym grzejniku na 2-ce przez okres 5-ciu dni wypaliłam 104zł. to chyba niemożliwe. Wasze wypowiedzi o dużych opłatach raczej potwierdzają zbyt wysokie zużycie Pozdrawiam Sławka Odpowiedz Link Zgłoś
tranulka1 Re: rozliczenia 17.03.07, 13:49 Dzień dobry, No to pięknie! Mamy wyjaśnienie zawyżonych opłat za wodę.Co do ciepła... Mam wrażenie, że największy koszt ponosimy za tę saunę na klatkach. Może należałoby nam oszczędzić konieczności przygotowywania kluczy przed wyjściem z windy i rozbierania się do rosołu, by zdążyć dobiec do drzwi zanim zasłabnie się z duchoty. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
copernicus225 Re: rozliczenia 17.03.07, 19:12 WITAM Na korytażach jest ciepło?? Ja uważam , że gorąco!!! BRAK WENTYLACJI!!! UWAŻAM TO ZA USTERKĘ i trzeba to natychmiast to zgłosic. Ciekawe jak budowę odebrał strazak, skoro nie ma wentylacji???? HMMMM Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jorgul Re: rozliczenia 07.03.07, 10:28 Tak, jeśli jest minus to Ronson jest Ci winny pieniądze. Zostaną one przelane na konto wspólnoty więc płacąc najbliższy czynsz można sobie odjąć tą kwotę i zapłacić mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 07.03.07, 10:56 ...jesli jest minus na 3 stronie to znaczy ze my musimy zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
matys80 Re: rozliczenia 07.03.07, 22:37 Zgadza się, jeśli jest minus na trzecie stronie oznacza to niedopłatę. Rzecz w tym, że izeszczy pytał o "minus" na fakturze, a faktura jest to strona numer 1. Reasumując: 1. Jeśli na stronie 1 (faktura) jest minus, oznacza to nadpłatę W przypadku nadpłaty, kwota ta ma zostać przelana przez Ronsona na konto wspólnoty i należy ją odjąć od faktury marcowej. 2. Jeśli na stronie 1 (faktura) jest plus, oznacza to niedopłatę. Kwotę tę należy wpłacić na konto Ronsona podane na fakturze Informacje te otzymałem po rozmowie z p. Marzeną P. Pozdrawiam matys Odpowiedz Link Zgłoś
izeszczy Re: rozliczenia 10.03.07, 11:42 super dzieki za info - zawsze to 50zl mniej:) Iza Odpowiedz Link Zgłoś
pilifs Re: rozliczenia 14.03.07, 17:53 Byłoby miło otrzymać po tych ronsonowych fv jakieś indywidualne rozliczenie od Pani admin. Ktoś się może już upominał? Odpowiedz Link Zgłoś
edyta_i_adam Re: rozliczenia 15.03.07, 11:47 Owszem, my się upomnieliśmy. I każdemu kto uważa że faktura jest zawyżona radzę zrobić to samo... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś