marek.dumle 12.12.07, 09:58 Nie rozumiem po co utrzymywać na Stryjeńskich i światła i zwężenie do jednego pasa. Dla mnie to brak logiki. Albo jedno, albo drugie. Światła powinny gwarantować wystarczające bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 12.12.07, 10:22 A już zupełnym dziwactwem jest fakt, że po zwężeniu długiego odcinka ulicy, utrzymano jednak w jednym miejscu szeroką wyspę, ograniczającą przejazd do 1 pasa. Dwa węższe pasy, dały oczekiwany efekt - spowolnienie ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwojciecho Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 12.12.07, 19:06 słów brak, rozumu u szanownych mózgów operacji przebudowy stryjeńskich też. Odpowiedz Link Zgłoś
filut69 brawa dla urzędasów z ZDM 13.12.07, 22:00 zaorajcie tą Stryjeńskich i posadźcie kwiatki na pewno się przyjmą. Po c..j nam te ulice? możemy przecie na piechotę do roboty chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Egoiści kabaciarze 14.12.07, 11:39 przypominam głośny kwik po tragedii Zosi - kiedy zginęła młoda mieszkanka kabat - wszyscy sie łączyliśmy w bólu i proteście przeciw niebezpieczeństwu w ruchu drogowym. Także bądźcie konsekwentni i uszanujcie bezpieczeństwo młodych mieszkańców Natolina, osiedla Kazury uczęszczających do gimnazjum nr.4 przy ul.Na Uboczu - nie odbierajcie tym dzieciom prawa do bezpiecznego życia, a rodzicom poczucia bezpieczeństwa ich pociech. ['] dla Zosi; żeby więcej nie dochodziło do niepotrzebnych tragedii ps. komu sie nie podoba jazda samochodem po zwężonej ul.Stryjeńskich przypominam że www.metro.waw.pl jest wygodną alternatywą, oraz skutecznym środkiem do rozładowania skumulowanych frustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 13:17 tvtotal2 napisał: > nie odbierajcie tym dzieciom prawa do bezpiecznego życia, a > rodzicom poczucia bezpieczeństwa ich pociech. Czysta, stuprocentowa demagogia. Każdy użytkownik samochodu, jak wiadomo, poluje na gimnazjalistów. Każdy cyklista poluje na staruszki na chodniku. Należy zakazać wszelkiego ruchu ulicznego. Metro, też może kogoś rozjechać, a jak widać, korzystanie z niego, nie rozładowuje frustracji u wszystkich ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 16:24 jan-w napisał: > tvtotal2 napisał: > > > nie odbierajcie tym dzieciom prawa do bezpiecznego życia, a > > rodzicom poczucia bezpieczeństwa ich pociech. > > Czysta, stuprocentowa demagogia. skoro jesteś tak pewny swych argumentów - miałbyś tyle odwagi cywilnej, by powiedzieć prosto w oczy rodzicom śp.Zosi, że działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa to demagogia? Po twoich wypowiedziach wnioskuję, że nie doświadczyłeś tego typu tragedii w najbliższej rodzinie; kręgu przyjaciół - stąd takiś lekkoduch. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 16:30 Tak jak pisałem - 100% demagogii. Czy po wypadku w metrze na stacji Dworzec Południowy, miałbyś odwagę powiedzieć rodzicom zabitej dziewczyny, że metro to dobra rzecz? Po niedawnej śmierci 2 górników, zażądasz zamknięcia wszystkich kopalni? Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 16:50 jan-w napisał: > Tak jak pisałem - 100% demagogii. total.ny lekkoduch. Zdarzenie w metrze - zupełne pomieszanie wątków mające na celu zamulenie wątku i wykolejeniu meritum tematu. I jak to sie ma do ryzyka wypadku przy gimnazjum? Robiłeś jakieś analizy porównawcze? Podziel się z nami wynikami. Dzięki Bogu zwężenie powstało, światła powstały i poglądy jak twoje, że cudze dzieci można dowolnie rozjeżdżać jak koty - mają najwyżej rangę chybionego postulatu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 17:40 tvtotal2 napisał: > poglądy jak twoje, że cudze dzieci można dowolnie > rozjeżdżać jak koty - mają najwyżej rangę chybionego postulatu. Napisz kiedy będziesz przechodził, to dla odmiany zapoluję na ciebie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Egoiści kabaciarze 15.12.07, 07:53 bełkot nic więcej <ziewa> _________ Chwała Nam i naszym kolegom - raptusy za kierownicą precz! Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Egoiści kabaciarze 15.12.07, 09:00 Rozjeźżdżac nikogo nie wolno - nawet kota. A światła + zwężenie nie poprawią bezpieczeństwa. Rodzice będą spojni. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Zwidy i omamy. 15.12.07, 09:58 Rzecz w tym, że sugestie tvtotal, jakobym postulował wydawanie kierowcom uprawnień, do rozjeżdżania ludzi, są wyłącznie produktami jego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwojciecho Re: Egoiści kabaciarze 16.12.07, 14:08 > Dzięki Bogu zwężenie powstało, światła powstały Brakuje tylko spowalniaczy i fotoradaru Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 18:00 tvtotal2 napisał: > skoro jesteś tak pewny swych argumentów - miałbyś tyle odwagi > cywilnej, by powiedzieć prosto w oczy rodzicom śp.Zosi, że > działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa to demagogia? Bezpieczeństwo już wystarczająco poprawiono światłami. Utrzymywanie zwężenia (i to tylko w jednym kierunku) nic już nie da, a tylko utrudnia życie ursynowianom Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Egoiści kabaciarze 15.12.07, 08:58 Rozmowa z rodzicami Zosi ( czy innego dziecka, które zginęło na drodze) jest niedelikatnością. Natomiast w/w działania są złudne! Jest to pozorne bezpieczeństwo - do czasu gdy zginie tam nastepna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Egoiści kabaciarze 14.12.07, 14:15 Gdyby wszyscy(!) jeżdżący samochodem przesiedli się do metra, które nie dojedzie wszędzie to komunikacja pękłaby w szwach. Juz i tak w godzinach szczytu wagoniki są zatłoczone do wszelkich możliwych granic. Nie popadajmy w paranoję. Insrtalacja świetlna jak najbardziej - moze nie co 400 metrów, bo gimnazjalista może ruszyć dupsko i przespacerować się do przejścia - nie musi miec go vis a vis domu. Ale równolegle ze światłami powinna byc poszerzona jedna z trzech (!) i tylko trzech arterii wylotowych z Kabat i części Natolina. Bezpiecznie będzie wtedy, gdy ludzie będą siedząc za kierownicą myśleć, a nie wtedy, gdy przyjdzie im pokonywac różne utrudnienia, tu światła tam zwężenie. Zyjemy w mieście, a w mieście sa samochody. I póki są samochody trzeba zapewnić im trakty. Przykro mi, ale utrudnienia i zakazy nie zmniejszą ilości wypadków. Uspokoja rodziców, ale do pierwszego nieszczęścia. Czy tu chodzi o złudne poczucie bezpieczeństwa czy o prawdziwe bezpieczeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Światła i zwężenie na Stryjeńskich - poprawa! 15.12.07, 13:17 Nareszcie sytuacja na ul. Stryjeńskich zaczyna się poprawiać :-) Właśnie robotnicy kończą zacierać strzałki nakazujące zjazd na 1 pas i namalowaną wysepkę, na ul. Stryjeńskich w kierunku Kabat. Jeszcze niech zniosą resztkę zwężenia i ulica będzie przejezdna i bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 15.12.07, 23:31 No cóż, można w końcu jeździć Rosołem... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 31.01.08, 23:32 żeby rano nie było skowyczenia - już włączono światła w cyklu na żądanie. Mikołajowi to życia nie wróci, ale na pewno uratuje wiele innych. Dla ZDM podziękowania za tą inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 31.01.08, 23:59 10 zestawów świateł nie pomoże, jeśli ludzie dalej bezmyślnie będą wybiegać w przypadkowych miejscach. Koło Zorby są dwa przejścia dla pieszych, w odległości kilku metrów, a i tak piesi wyskakują zza autobusów, kilka metrów dalej. Trzeba uczyć dzieci w szkołach, jak powinny się zachowywać na jezdni. To najlepsza metoda na ograniczenie ilości wypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka001 Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 01.02.08, 00:20 Co z tego, że uczę dzieci w szkole (i to od kl. 0), jak potem widzę jak 'mądry' rodzic (z reguły mamusia, ale też czasem babcia) ciągnie 'moje' dzieci za rękę przez ulicę, nie na przejściu oczywiście. I tu jak zwykle - wszyscy znają teorię, ale podejść kilka metrów do pasów to już się nie chce. Więc idzie się z chodnika przez trawnik, połamane już krzewy, przez ulicę, i wychodzi się (albo i nie) na trawniku albo (byłej) rabatce tuż przed drzwiami sklepu czy kołem autobusu. To przepraszam bardzo, co będzie dziecko robiło, jak już będzie samodzielnie chodziło po ulicach? To, co mamusia, babcia, tatuś... Odpowiedz Link Zgłoś
sulla Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 05.02.08, 13:57 a mnie ostatnio jakis miły kierowca prawie przejechał na pasach na rondzie na Stryjeńskich. bardzo mu się nie podobało najwyraźniej, że kierowca z drugiego pasa zatrzymał się, zeby mnie przepuścić, więc na przejściu dla pieszych raźno sobie wyprzedził, parwie przejeżdżając mi po nogach. Piesi wbiegający na jezdnię - zgadzam się, ich glupota. ale kierowcy w dupie mający pieszych nawet na pasach tez się często zdarzają ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
maniekhusky Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 26.02.08, 08:33 A mnie średnio cztery razy w tygodniu, mógłby zdarzać się wypadek, czasami częściej. Dodam, że przechodzę na pasach, mam przy sobie 2 małych dzieci, które prowadzę z lub do przedszkola ( odcinek rondo Pileckiego/Płaskowiskiej). Nauczona doświadczeniem, zawsze staję i czekam aż zatrzyma się 2 pas. Niestety po Ursynowie jeżdzi wielu kretynów bez wyobraźni. Niestety większość kretynskich kierowców, którzy mogliby mnie i moje dzieci rozjechać na przejściu to kobiety, które malują się za kierownicą, lub gadają przez komórki. Mówię niestety, bo sama jestem kobietą, żeby nie było, że jakaś szowinistyczna świnia napada. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 26.02.08, 09:10 Kierowców którzy nie zatrzymują się przed pasami (nie mam na myśli oczywiście sytuacji kiedy mają zielone światło) należałoby kasować na miejscu. Szczególnie kiedy mijają samochód który sie zatrzymał. Niestety, zdarzyło mi się być mijanym w takiej sytuacji, jeden raz przez policję, a kilka razy przez straż miejską! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 26.02.08, 09:12 Pieszych którzy nagle wbiegają na jezdnię zza węgła (np innego pojazdu), że nie wspomnę o pojawiających się nagle, z niebytu na pasch rozpędzonych rowerzystach, należałoby kasować tą samą maszyną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 01.02.08, 07:50 tvtotal2 napisał: > żeby rano nie było skowyczenia - już włączono światła w cyklu > na żądanie. Może by jeszcze zlikwidowali zwężenie jezdni dla pełni szczęścia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 01.02.08, 18:57 Właśnie mi dzisiaj jakiś mądarala przebiegał na czerwonym świetle przed samym samochodem. Żeby potem nie było wycia, jak dojdzie do kolejnej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
arnise Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 01.02.08, 19:27 Niech wszyscy "zmotoryzowani", którym się nie chce ruszyć tyłka do "komunikacji miejskiej" tak nie utyskują. Jak wreszcie nauczą się, że w terenie zabudowanym jeździ się 50 na godzinę i nie wyprzedza się innych samochodów jadąc po lewej stronie wysepki (a takich też widywałem na tej ulicy) to wtedy będzie można i zwężenie i światła zwinąć. Dopóki się tego nie nauczą powinni jeszcze dodatkowo progi zwalniające zrobić. A te wszystkie "babcie" lezące przez jezdnię jak do pasów mają z 50 m to też niestety problem i fakt. Oprócz utrudnień dla kierowców powinny też powstać utrudnienia dla pieszych przed wtargnięciem na jezdnię - 2 metrowe ekrany na całej długości ulicy (poza pasami) powinny wystarczyć, ale pewnie do tego nie dojdzie bo w jaki sposób niedzielni odwiedzacze kościoła mieliby sobie skracać drogę. Obie strony są winne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zulus1111 Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 05.02.08, 15:10 Uważajcie, jeśli chcecie zwrócić na światłach przy Kazury (tych blizej kościoła). Duży samochód, aby wykonać ten manewr musi skręcać na dwa razy. Inaczej otrze się o wysoki krawężnik. Powinno to zostać zmienione. Duże samochody po prostu się tam nie mieszczą, jest zbyt wąsko. Cofnięcie do tyłu jest niewykonalne, jeśli akurat z Kazury wyjeżdża jakiś samochód i jest tuż za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
tweed Re: Światła i zwężenie na Stryjeńskich 06.02.08, 17:59 To trzeba postawic zakaz zawracania. 200m dalej jest rondo, na ktorym mozna zawrocic wygodnie i bezpiecznie, nie blokujac przy tym jednego z dwoch pasow ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 między innymi dlatego potrzeba świateł i zwężeń 25.02.08, 03:01 przeczytajcie kierowcy raptusy ten artykuł, pieszym zresztą też sie przyda. Konkluzja - nie marudzić że zwężenie, że korek to na prawde służy bezpieczeństwu. Tragiczny weekend na ulicach tinyurl.com/yse9or "Trzy osoby, w tym dwóch pieszych, zginęły w wypadkach, do których doszło w sobotę i niedzielę" Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 13:00 To jest typowy przykład głupoty miejskich włodarzy. Najpierw pojawiają się domy, potem parkingi (nielegalne i legalne), potem markety, potem ulice, potem szkoły i przedszkola, a na koniec władza zauważa, że to wszystko nie gra, bo wszystko to jedna wielka improwizacja i żaden urbanista ani fachowiec od komunikacji drogowej nie zaplanował jak to ma być rozwiązane żeby małe Zosie nie były rozjeżdżane. I wtedy robi się z nagła wszystkie kataklizmy na ulicach: zwężenia, światła, garby, wysepki żeby poprawić to co się wcześniej spaprało. Ja stanowczo protestuję przeciwko obarczaniu kierowców odpowiedzialnością za ten Sajgon!! Jakby władze robiły to co do nich należy to nie byłoby ani korków, ani rozjechanych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Trzeba jeździć metrem a nie marudzić. 25.02.08, 13:23 znam receptę na twoje udręki -> metro. Choć pewnie i tak napiszesz ze inne tęgie głowy tak złośliwie zaplanowały metro od Kabat, ze zawsze wygodnisie jeździcie w tłoku. aha no i należy brać pod uwagę że nie brakuje matołów za kółkiem i to głównie przez tych buraków są te wszelkie szykany. Gdyby w tym kraju byla jakakolwiek kultura na drodze zdecydowanie wystarczyłyby pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Sam sobie jeździj metrem marudo 25.02.08, 14:00 Mnie nie po drodze. Nie pracuję w centrum. Matoły zdarzają się wszędzie. Za biurkiem i przy kompie też. Odpowiedz Link Zgłoś
tvtotal2 Re: Sam sobie jeździj metrem marudo 25.02.08, 14:14 sfrustrowany małolat, inwektywami udowadniasz swój poziom, adieu Odpowiedz Link Zgłoś
marek.dumle Re: Sam sobie jeździj metrem marudo 25.02.08, 14:58 Sam zacząłeś. Oczekujesz szacunku - szanuj osoby, które prezentują poglądy odmienne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.ryan Re: Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 15:12 Ano. I swiatła są. I zwężenie jest. A niektórzy piesi i tak przechodzą na czerwonym. Ale jak cos sie stanie, to winny i tak będzie kierowca, bo się burżuj autem rozbija zamiast metrem jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
zulus1111 Re: Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 19:15 Piesi przechodzą na czerwonym, bo chyba jeszcze nie wszyscy załapali, że zielone światło (dla pieszych) zapali się, jak naciśnie się przycisk. Odpowiedz Link Zgłoś
arnise Re: Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 22:46 No tak, a pieszy nie będzie czekał, więc wlezie na czerwonym (żeby chociaż patrzyli czy samochody mają czerwone, ale po co, za dużo roboty) Odpowiedz Link Zgłoś
jotka001 Re: Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 23:26 zulus1111 napisała: > Piesi przechodzą na czerwonym, bo chyba jeszcze nie wszyscy załapali, że zielone światło (dla pieszych) zapali się, jak naciśnie się przycisk. A może po prostu jak widzą, że mogą bezproblemowo przejść bez zatrzymywania samochodów, to ich nie zatrzymują? Tak się robi np. w Wielkiej Brytanii i jakoś ludzie żyją (i kierowcy, i piesi). Fakt, tam jest sensowniej, bo po naciśnięciu guzika z reguły czeka się bardzo krótko na zielone, a i światła dla pieszych nie są jakoś wybitnie długie. Wszyscy są więc zadowoleni. A i tak jak można, to przechodzi się na czerwonym. Też tak robię - nie włażę nikomu pod samochód, ale też nie zapalam bez potrzeby zielonego światła. U nas bardzo często jest tak, że pieszy wciska guzik i długo stoi, choć samochody są daleko, a jak samochody dojeżdżają do świateł zapala się dla nich czerwone, po długim bezsensownym staniu przechodzi pieszy, a bezsensownie stoją samochody. Jeszcze bardziej wkurzające jest gdy pieszy wciska guzik, przechodzi na czerwonym, a potem samochody stoją nie wiadomo po co, bo pieszy jest już kilometr dalej. Tak naprawdę niezadowoleni są wszyscy. Oczywiście mówię tu o ulicach takich jak na Ursynowie, a nie typu Marszałkowska, i o czasie kiedy ruch samochodowy jest mały lub umiarkowany, a nie ciągły. Odpowiedz Link Zgłoś
arnise Re: Trzeba myśleć a nie zwężać 25.02.08, 23:39 Jak ktoś uważa łamanie prawa za rzecz oczywistą, to mi po prostu ręce opadają na ten kraj i ludzi. Przechodzi się TYLKO na świetle zielonym - po to jest sygnalizacja świetlna, żeby była wykorzystywana zgodnie z przeznaczeniem (czytaj: ma zapewniać na przejściu dla pieszych bezkolizyjne przejście dla pieszych i dla samochodów). A nie, że ja jadąc od Belgradzkiej muszę zwolnić z 50 do 30, bo komuś przechodzącemu na światłach przy szkole WYDAWAŁO się, że zdąży przejść na czerwonym zanim ja zdążę dojechać do tych świateł. Odpowiedz Link Zgłoś