Gość: "czystej"? !? IP: *.vc.shawcable.net 08.07.04, 03:57 w jakim sensie "czystej"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adrian 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.dynamic.mts.net 08.07.04, 04:13 Zyc, nie umierac. Po co wyjezdzac na anglosaksy kiedy mamy raj w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking udaje ze pracuje IP: 194.22.121.* 08.07.04, 04:41 tez macie zmiane nocna? akurat tak sie sklada tutaj ze roboty ubylo, jest wiec czas na opieprzanie sie... i zabawe na internecie...na ra boys & girls Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dunczyk Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 21:31 Jestem osoba calego zdarzenia. Tak to jest prawda ze Olsztynski Uzad Pracy jest instytucja ktora wyplaca mi kase ze tu w Polsce szukam pracy. Co kto i dlaczego ta kase mi wyplaca bedzie prawdopodnobnie bardziesz szczegulowo opisane w Gazecie Wyborczej w najblizszym czasie. To wrzystko brzmi fajnie, ale czy to jest prawda tak do konca ?? A.P. Olsztyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . 5000 zł dla bezrobotnego IP: 203.154.145.* 08.07.04, 05:31 Rewelacja, Byle jak najwiecej takich turystow! Niech przyjada, pomieszkaja, wydadza kase i wracaja do siebie. Toz to wspaniale podkreci nasz import (bo turysci - nawet bezrobotni- to rowniez import). Moze tez zaprosimy emerytow z zachodniej Europy, niech wynajma mieszkania i wydaja swe emerytury u nas! Pozdrowienia, . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 203.154.145.* 08.07.04, 10:58 male sprostowanie. Z naszego punktu widzenia taki "turysta" to oczywiscie eksport an nie import jak napisalem powyzej. Pozdrowienia, . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na_razie_pracuje nic tylko czekac az przyjma moldawie, ukraine IP: 68.78.27.* 08.07.04, 05:34 i kazachstan do UE i wtedy na bezrobocie i wakacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidżeJ Heniu Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.pl / *.enterpol.pl 08.07.04, 05:51 Zasilek powinni niestety zabierac po JEDNORAZOWEJ odmowie pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 209.136.102.* 08.07.04, 06:07 Nie jest to oczywiscie zadna sensacja. W uzupelnieniu moge podac ze mozna a nawet trzeba uzupelnic swoja emeryture. Zwlaszcza osoby ktore pracowaly w USA i oplacaly skladki Social Security i przyjechaly do Polski a nie sa obywatelami. Trzeba sie osiedlic np. w Anglii lub Szwecji. Wtedy emerytura bedzie skaldala sie z trzech czesci; amerykanskiej, polskiej i miejscowej. Sprawa polega na tym ze Polska nie posiada umowy z USA i nie zalicza czasu pracy w USA podobnie jak USA nie zaliczaja czasu pracy w Polsce. Natomiast kraje Zachodniej Europy takowe posiadaja. Zatem nalezy pobierac emeryture poza Polska a wydawac w Polsce z pozytkiem dla siebie i kraju. Rowniez opieka medyczna jest lepsza na zachodzie co rowniez jest wazne. Na zachodzie mozna mieszkac po drugirj stronie rzeki. Emerytura raz przyznana bedzie wyplacana do chwili smierci i tym sie rozni od unemployment compensation. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_ereus Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.share / *.akgbi.ch 08.07.04, 07:10 Ubijanie piany - co to jest 5.000 zl jesli u siebie w kraju otrzymam piec razy tyle na najnizszej stawce.Przypadkowo pracuje w ubezpieczeniu dla bezrobotnych. W tym calym precederze nie chodzi o wczasy darmowe,poniewaz ludziom na zasilku przysluguje urlop. Tutaj chodzi o cos innego o to by ludzi ktorzy wypadli z procesu pracy motywowac by nie popadli w depresje czy apatie. Jesli sie przejada i troche przewietrza kominy myslowe to tylko im i ubezpieczeniom wyjdzie na dobre. Nie przesadzajcie z tym nawale bezrobotnych nikt do Polski az tak sie nie pcha mimo ze od kilku lat prowadzimy akcje zmuszajaca. Jada najczesciej ludzie ktorzy pochodza z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_alkoholik Re: 5000 zł dla bezrobotnego-do autora 08.07.04, 07:54 za 5000zl luksusowe wakacje-chyba dla ciebie podczas kazdego pobytu w kraju wydaje wielokrotnie wiecej i zadnych luksusow nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyd-alkoholik Re: 5000 zł dla bezrobotnego-do autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 09:35 Jeśli przyjedzie bezrobotny z zachodu po te 5 tys, to nie po to, żeby się tu zabawiać i napychać kieszenie Polakom. On tu przyjedzie, żeby zaoszczędzić. Bezrobocie ma takie same oblicze na całym świecie - oddzyskanie pracy w krótkim czasie jest prawie niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
larsen1 Re: 5000 zł dla bezrobotnego 08.07.04, 08:02 Gość portalu: n_ereus napisał(a): > Ubijanie piany - co to jest 5.000 zl jesli u siebie w kraju otrzymam piec razy > tyle na najnizszej stawce. Co takiego? Czy ja dobrze licze? 5.000 PLN to jest w okolicach 1.000 Euro? (z ta nedzna wegetacja za te pieniadze to Gazeta troche przesadza) ale jeszcze piec razy tyle? 5.000 euro dla bezrobotnego miesiecznie? To Szwajcaria tyle placi? Przypadkowo pracuje w ubezpieczeniu dla bezrobotnych. > W tym calym precederze nie chodzi o wczasy darmowe,poniewaz ludziom na zasilku > przysluguje urlop. Tutaj chodzi o cos innego o to by ludzi ktorzy wypadli z > procesu pracy motywowac by nie popadli w depresje czy apatie. > Jesli sie przejada i troche przewietrza kominy myslowe to tylko im i > ubezpieczeniom wyjdzie na dobre. > Nie przesadzajcie z tym nawale bezrobotnych nikt do Polski az tak sie nie pcha > mimo ze od kilku lat prowadzimy akcje zmuszajaca. > Jada najczesciej ludzie ktorzy pochodza z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.com.pl 08.07.04, 07:53 Zbóje i nic więcej~!!!!! To się w głowie nie mieści ja muszę na 5.000 zł pracować powtarzam pracować 4 miesięce, a niektórzy mają to za friko!!! Szkoda słów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk S. Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 09:15 "Ja" nie narzekaj i nie wyzywaj innych od zbóji tylko weź się ostro za robotę aby zarabiać więcej a jeżeli nie zdołasz zarobić więcej pomimo włożonego wysiłku umysłowego to oznacza, że powinienies tyle zarabiać ile zarabiasz ponieważ jesteś na tyle ograniczony i tym samym nie kompetentny i nie wydajny, że nie można płacić Ci więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpow.-'HenrykS.' Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 09:50 Panie Henryku S., Pan jest w błędzie. Nie przypuszczam, aby Pan był niezdarą, ale jak na Pana trafi bezrobocie, to przekona się Pan, że jest inaczej. I to od bardzo dawna. Polecam książkę "Głód" Hamsuna Knuta, który opisał swoje przeżycie bezrobocia, sporo lat temu. Nie można o tym człowieku powiedzieć - ograniczony. Pan jako Henryk Sienkiewicz z pewnością doceni tą lekturę. A ja, jako bezrobotny z wyższym wykształceniem, ze znajomością języków, z bezwartościowym dyplomem kursów przekfalifikujących zapewniam Pana, że pański ciasny umysł najlepiej oświeci własne przeżycie bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Jak odzyskuje się ojcowiznę IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 08:11 A ja głupi zastanawiałem się w jaki sposób oni zmuszą swoich, ziomków, V kolumnę, czy inną krzyżacką hołotę do powrotu do Prus Wschodnich. To tak jak naszym proponować powrót na Ukrainę, czy Białoruś. Nie przywiozą ich przecież pociągami, jak w 1920 roku na Śląsk. Nie zmuszą siłą do pozostania. A tu proszę. Taki prosty pomysł na prostacką masę. Wystarczy sypnąć trochę grosza, ludek sam chętnie zajmie przyczółek, a i tubylcy powitają ich z radością. Następnie trzeba ich jakoś zorganizować, przyzwyczaić, a jak już będzie dużo meldunków, zasiedziałych kilka lat, to żadne lokalne referendum nie będzie straszne. A i z zakupem gruntów nie będzie wtedy problemów. W końcu obowiązuje unijne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdrajca_Sejmowy Z ZAKUPEM GRUNTÓW JUŻ TERAZ NIE MA PROBLEMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 09:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruchtzwerg Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.04, 08:38 to nic nowego.. duzo ludzi w Niemczech tak robi od zawsze.. ja na przyklad od roku 1995 do 1999 bylem w Niemczech bezrobotny i dostawalem tam 1800 DM zasilku = troche ponad 4000 zl. w tym czasie siedzialem sobie w Polsce i handlowalem sprzetem komputerowym. Moglem to ciagnac w nieskonczonosc.. Niemcy przelewaja zasilki na konto i nikt sie mna nie interesowal, tylko placili, ale interes rozwinal sie do tego stopnia, ze sie wymeldowalem, bo nie moglem w Niemczech byc bezrobotny i miec firmy jednoczesnie, a musialem tam miec mozliwosc wystawiania rachunkow... w sumie niemiecki podatnik sprezentowal mi ok. 450.000 zl. + ubezpieczenie zdrowotne + skladki emerytalne za 5 lat. :) Niech zyje i zwycieza socjalizm ;) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator TWÓJ ADRES MOŻNA ŁATWO USTALIĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:02 Nie napisałes prawdy. Przesłanki logiczne: 1)Gdybyś był komputerowcem, wiedziałbyś o tym, że w tej chwili można cię namierzyć i przyznawanie się do nielegalnych działań jest ryzykowne. 2)Nie musiałeś się wymeldować z Niemiec, wystarczyło znaleźć wspólnika, który na siebie wziąłby firmę. A więc inny powód musiał cię zastopować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wally nie ośmieszaj sie IP: *.sti.net.pl / *.sti.net.pl 08.07.04, 12:53 1.Jego wypowiedź nie jest dowodem przestepstwa , do jego udowodnienia baardzo długa droga , nie mówiąc juz o tym ze musiałaby to przeczytac odpowiednia osoba itd ... 2. "Wystarczyło znaleźc wspólnika" - to według ciebie takie prościutkie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 09:07 Ja wiedziałam, że żyję w chorym kraju, ale to juz przesada, Jestem technikiem prawa i od 4 lat nie mogę znaleść pracy, więc tyram na czwarno za 400 zł, a od naszeg państwa nie dostałam ani złotówki pewnie i tak bym nie wzięła boo by mi było wstyd, a tu prasze po 5 patoli sie rozdaje Odpowiedz Link Zgłoś
przemas_ue Re: 5000 zł dla bezrobotnego 08.07.04, 09:48 ja znam goscia, ktory dostal zasilku 16.000 PLN/miesiac w przeliczeniu na zlotowki (hi, hi, hi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.jugow.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 09:51 PRZEPIS NA IDIOTYCZNE PAŃSTWO 38.646.000 ludzi wrzucić do Polski,zalać amerykańskimi filmami i piosenkami,dodać amerykański system oświaty,posypać prawem unii europejskiej,pokropić narkotykami-zamieszać ,potrzepać i gotowe. Po tej obróbce wystarczy nazwę POLSKA zamienić na IDIOTLANDIA i odpowiednio: POLAK,POLKA na IDIOTĘ i IDIOTKA. Następnie winnych tej makabrycznej metamorfozy powiesić na sznurku ,kupionym w Waszyngtonie albo Brukseli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator JUDEOPOLONIA TO TEŻ ŁADNA NAZWA POLSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogólnopolskie Stow Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 212.191.132.* 08.07.04, 09:57 Szanowni Państwo Z pewnością nie ma doskonałych ludzi, ustaw ani prawa, tworzone prawo odzwierciedla intencje ustawodawców ale realizację prawa weryfikuje życie i jego zmieniające się warunki. Dla osób tworzących prawo najważniejszy powinien być człowiek a jego prawa winny być tak oczywiste i jednoznaczne, jak prawo do wolności, które współczesny świat uważa za elementarne. Reguła rządów prawa może stać się rzeczywistością, jedynie wtedy gdy jednostka będzie mogła skutecznie dochodzić swych praw i kwestionować bezprawne działania władz rządowej czy samorządowej. Jest to jeden z elementów składowych zasady zaufania obywatela do państwa i do stanowionego przezeń PRAWA. Szanowni Państwo spróbujmy wspólnie, ponad podziałami i sporami politycznymi, jako wyraz ludzkiej solidarności potrzebnej w trudnych czasach, zapewnić równość PRAWA, aby było więcej człowieka, więcej pracy, więcej sprawiedliwości. Nie może być tak, aby korzyści materialne w wyniku łamania PRAWA w czasie przemian gospodarczych, były udziałem kręgów administracji, businessu, czy ludzi POLITYKI i nie ponosili oni żadnej odpowiedzialności za malwersacje publicznych środków, a reszta społeczeństwa była skazana na wegetacje często poniżej minimum socjalnego i pogrążała się w biedzie. A wszystko to dzieje się w Państwie prawa o konstytucyjnych gwarancjach prawa do pracy, sprawiedliwości społecznej, równości szans i startu życiowego, prawa do godnego życia. OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE OSÓB w WIEKU PRZEDEMERYTALNYM ZARZĄD GŁÓWNY Osop@wp.pl strony.wp.pl/wp/osop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator SKANALIZOWAĆ RESZTKI SPOŁECZNEJ ENERGII ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 10:10 Gosciu z Ogólnopolskiego Stow. Osób w wieku przedemerytalnym! Rzuć kilka dowodów na to, że nie jest to kolejny kanał, a stowarzyszenie nie jest sponsorowane i kontrolowane przez SLD lub PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: SKANALIZOWAĆ RESZTKI SPOŁECZNEJ ENERGI IP: *.dickensa.waw.pl / *.crowley.pl 08.07.04, 10:24 pewnie jak bedzie finansowane przez lpr albo samoobrone to bedzie idealnie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: SKANALIZOWAĆ RESZTKI SPOŁECZNEJ ENERGI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:38 Dobra myśl. Zaufajmy LPR. Jak do tej pory LPR nie zawiodła. Nie mozna bez końca stawiać na przegrane pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracujący inaczej Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 195.136.36.* 08.07.04, 10:25 Czy to jest 5 tysiaków na rękę, czy należy odliczyć podatek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2yoo4yoo.co.uk To sa reguly tej EU gry... IP: *.netserv.net / *.netserv.net 08.07.04, 11:10 Wykorzystajmy ta specyficzna sytuacje.Niech bezrobotni z innych krajow Unii jada na Mazury.ale niech tam wydaja EU pieniadze.Np.w gospodarstwach agroturystycznych,w tanich hotelikach.To moze byc nowa specjalnosc kuchnii warminsko-mazurskiej:wczasy bezrobotnych na ich koszt w naszym pieknym kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToJa Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 08.07.04, 11:16 może czystej w sensie rasowym? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 11:25 moze zaczniemy masowo starac sie o obywatelstwo innych panstw europejskich...pracowac nam bedzie wolno a jak stracimy prawo ;) do pracy dostaniemy roczna pensje przez 3 miesiace ...fajnie !! :)i to wszystko mieszkajac tu w Polsce. Bedzie tak , ze niebawem bezrobotny z Niemiec bedzie "kims lepszym" od ciezko pracujacych Polakow. Nasz rzad spi spokojnie bo kolejny raz musza w swoich szeregach wytropic "podstep" a podstep idzie z zachodu i nikt tego nie widzi.Znaczy to , ze Polak gorszy od Niemca czy Szweda ;)HISTORIA KOLEM SIE TOCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Berlin Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.04, 11:41 Co wy sie tak podniecacie,to nie Wasza kasa i cieszcie sie,ze ktos w Polsce wydaje pieniadze.A tak poza tym kto tu w NIemczech ma 1000€ zasilku? Moze mi ktos pomoze to zalatwic,to sam skorzystam i zrobimy ten urlop razem. Ale wy jestescie naiwni, to ktos robi tylko propagande, i chce biednych, polskich bezrobotnych poszczuc przeciw nierobom z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viske Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.kabel.telenet.be 08.07.04, 11:49 Z ta wegetacja to chyba przesada,wiekszosc ludzi zarabia w granicach 1000 euro(po odliczeniu podatku),w Polsce wciska sie ludziom do glowy jakie to 'miliony ' w tej Unii zarabiaja . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karen sprostowanie bzdur IP: *.arcor-ip.net 08.07.04, 11:57 Jak przedpiszacy - kto z zasilkiem ca 1000 jedzie na urlop do Polski? A gdzie oplata za lokum w Niemczech, trzeba przeciez miec konto dla Urzedu Pracy, takie wyjazdy trzeba meldowac - bo moga sprawdzic, masz obowiazek sie osobiscie pojawiac w Urzedzie i na nastepny zasilek musisz troche tzn chyba min rok znow pracowac. Naturalnie mozna ale nie tak latwo i naiwnie oszukiwac urzad, ktory cos daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: To i tak jest dużo. IP: 157.25.139.* 08.07.04, 12:26 To i tak jest dużo. I życzę wszystkim, aby w UE zarabiano jeszcze więcej, bo guzik mi do tego. Dla mnie jest i tak oczywisty mocny dystans w płacach pomiędzy UE a Polską. I wcześniej czy później nie będzie tylko mowy o wyrównaniu sprzedawanych artykułów w Polsce do UE lecz również wyrównaniu płac, co i tak jest nieodzowne gdyż rynek takich dziur nie akceptować nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak I bardzo dobrze. IP: 157.25.139.* 08.07.04, 12:16 I bardzo dobrze. Kasa UE pozostanie w Polsce. Trafi do gospodarza (czynsz), trafi do innych jednostek. Inny melodia to to, że widać jak dalece jaki dystans w płacy dzieli nas od UE, a koszty utrzymania rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 195.217.253.* 08.07.04, 12:25 CZy ten artykul pisal jakis analfabeta? Nic nie mozna zrozumiec! Jakie wczasy, jakie zasilki, cudzoziemcy mieszkaja na wsiach, po co? Nic sie kupy nie trzyma. Wszystkiego trzeba sie domyslic. Dlaczego cudzoziemiec przyjezdzajac do Polski i rejestrujac sie jako bezrobotny dostaje 5000 zl? Dlaczego nie dostaje tego w swoim kraju tylko naszym, skoro i tak placi za to Unia??? Moze mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc o co w ogole chodzi? Z tego artykulu nic sie nie mozna dowiedziec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosomak Re: Chodzi o to, że życie w UE jest droższe. IP: 157.25.139.* 08.07.04, 12:29 Chodzi o to, że życie w UE jest droższe. Płaca z UE lub zasiłek wystarcza w Polsce na wręcz luksusowe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator BEŁKOT MICHNIKA W GAZECIE WYBORCZEJ ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 12:44 Nie spodziewaj się po Gazecie Wyborczej wyczerpującej, jasnej, rzetelnej informacji. W GW najpewniej znajdziesz naciagane fakty i manipulacje. Dlatego ludzie mówią Gazeta Wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angol Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 08.07.04, 12:54 autor artykulu napisal: Czy mieszkając w Polsce, można otrzymywać zasiłek rzędu - 5 tys. złotych?! Oczywiście! Wystarczy być bezrobotnym obywatelem Unii Europejskiej. ...jesli tak, to dlaczego moja ciocia - mieszkajaca w Polsce, bezrobotna obywatelka kraju nalezacego do Unii Europejskiej, czyli tym samym obywatelka Unii, dostaje tylko ulamek tego o czym pisze szanowny autor ? Ciekaw jestem jego odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.do.pl / *.generacja.pl 08.07.04, 13:10 Ponieważ JJ kraj, czyli Polska tyle właśnie jej płaci. Gdyby spędzał za te pieniądze wakacje np. na Rivierze, to tamtejszy Urząd Pracy tyle pewnie by jej wypłacił. Te 5.000 zł. zwraca kraj, z którego bezrobotny pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.tarnowiec.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 13:17 Przecierz to jasne jak słonce. Obywatele Polski nie są obywatelami UE, choć nie którym wydaje się że są. Polska jest członkiem UE, tzn politycy są już w UE, natomiast obywatele jeszcze nie - i to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GABI Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.07.04, 13:13 To tylko nasz kraj jesr taki sfiksowany ,,,,, jak nasz Polski obywatel ma przezyc za zapomoge 500zl ,czy rencista za 400zl renty. obcokrajowiec za te pieniadze nic nie zrobil dla Polski ,a zyc bedzie jak paczek w masle. my Polacy to narod dyskryminowany przez nasz Rzad w kraju a takze i za granica tez juz jestesmy jak biali murzyni-tania sila robocza. Jak tak mozna dbac o swoj narod-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jaja Re: 5000 zł dla bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 13:22 trzeba być idiotą, żeby wynegocjować tak wspaniałe warunki dla polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar w jakim sensie czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 14:03 W dosłownym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja, Polak Raj "na Wschodzie" IP: *.228.166.63.ip.tele2adsl.dk 08.07.04, 14:28 Co za bzdury z tym "najazdem bezrobotnych za 5000 zlotych". Byc moze redaktor GW spoktal kogos, kto byl na bezrobociu np. w Niemczech i powiedzial, ze "w Polsce jest taniej". Patrzac z "podwórka dunskiego" zupelnie nie oplaca sie wyjechac do Polski "na 3 m-ce bezrobocia", bo traci sie mozliwosc powrotu na rynek pracy w Danii. Ludzie, przeciez nikt wam nie bedzie ryzykowal ok. 20.000 zlotych miesiecznie, zeby "przewalac sie w raju na Wschodzie za 5000 zlotych". To bzdura. Te 20.000 zlotych to normalne pobory dla inzyniera po studiach (ze stazem). Czy w zwiasku z tym "znów nam pieniadze przejda kolo nosa - jak to z UE bywa...:)"? Jesli bedzemy liczyli tylko na "tych z Zachodu" to tak. Uwazam, ze zamiast opowiadac bajki o Zachodzie lepiej wykorzystac szanse, tj. zrobic profesjonalne kursy dla bezrobotynych nt. powrotu na rynek pracy (za "polskie" ceny). Mówimy tu o bezrobotnych z Zachodu. W te kursy wkomponowac cos nt. psychologii rozwoju, budowy siebie, etc. Slowem cos bardzo atrakcyjnego dla ludzi, którzy chca wrócic na rynek pracy. Jesli ktos w Polsce uwaza, ze kogos na Zachodzie interesuje zasilek - to sie bardzo, bardzo myli. Wiekszosc (czyli ok. 99%) robi wszystko, aby jak najszybciej wrócic do pracy. Jest to uwarunkowane nie li-tylko duza róznica w dochodach - lecz jest tez cos wiecej - moralnosc pracy. Cos - czego my (w ostatnich 50 latach) w Polsce nie mielismy... Pracujac jestem kims, kto buduje swój Kraj - bierze za niego odpowiedzialnosc... i takie tam "bajki"... jesli wiesz o czym mówie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: david Re: w jakim sensie czystej IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.04, 20:19 no właśnie w dosłownym, czyli koszernej. Odpowiedz Link Zgłoś