Dodaj do ulubionych

ratunku!!!!

29.08.05, 13:45
wlasnnie sie dowiedzialam ile dzieci bedzie w grupie mojej corci w zlobku-
30!!!w warzawie wyszla decyzja(SKAD????CZY MINISTERSTWO ZDROWIA O TY6M WIE???
ze przyjmuja dzieci z list rezerwowych do grup,bo bylo cos ponad 4 metry na
dziecko a teraz ma byc 3!!!!!)i to nie miejsca do zabawy,ale w te 3 metry
jest wliczone miejsce na lozeczko,stolik z krzeslem i lazienka.ZADAM
PYTANIE:GDZIE BEDA SIE BAWIC DZIECI???KTO JEST ZA TO ODPOWIEDZIALNY???czy
ktos z was zna adres UWAGI_PR TVN,moze oni pomoga??Kto jest odpowiedzialny za
rozwoj dzieci w tych w tak makabrycznych warunkach???a ministerstwo zdrowia
co na to??nic nie wie??p kierownik zlobka odpowiedziala mi:przeciez i tak nie
wszystkie dzieci chodza,bo choruja!!FAKTYCZNIE W TAKICH WARUNKACH,CHOROB
BEDZIE OOOOOGROM!!rodzice!!!
zrobmy cos z tym!!!!
Obserwuj wątek
    • elami1 Re: ratunku!!!! 29.08.05, 14:54
      uwaga.onet.pl/
      • agahop Re: ratunku!!!! 29.08.05, 15:51
        ziewczyny piszemy do "uwaga"? no przeciez to jest skandal ze zlobkami. np na
        ursynowie sa 3 zlobki a tylko 1 ma grupe od 6od 6 msc zycia. to gdzie mamy te
        dzieci zostawic?
        a urlopu tylko 16 tyg. kto to wszytsko planowal. a potem placza ze ludzie nie
        chca miec dzieci!!!
        • mamadzidzi2 Re: ratunku!!!! 29.08.05, 21:31
          napisal;am do uwagi,piszmy wszyscy!!wtedy cos z tym zrobia!!!!!!doczytalam sie
          tu na forum,ze za to wszystko odpowiada p.dyrektor Przybyszewska,z biura przy
          ul.belgijskiej,gdzie miesci sie zespol do spraw zlobkow.w zeszlym roku
          zatrudnila informatyka,ktory chodzil po zlobkach.jest aresztowany,bo okazal sie
          PEDOFILEM,byl o tym program w INTERWENCJACH w polsacie.Jak znacie tam adres to
          podajcie,tam tez napiszemy o upychaniu naszych dzieci.Niemozemy na to
          pozwolic,aby CIERPIALY NASZE DZIECI!!
          • zuzia_i_werka Re: ratunku!!!! 29.08.05, 22:33
            U nas to samo-dzis zobaczyłam listę i załamka-31 dziecisad Ręce mi opadły.Toż
            to szkoda dzieci i Pańsad W jakim chorym kraju my zyjemy...
    • e_r_i_n Re: ratunku!!!! 30.08.05, 08:34
      Ech, jak tak czytam, to odnosze wrazenie, ze znowu z miejsc przyjemnych, jakimi
      staly sie zlobki, powoli zrobia sie przechowalnie dla dzieci. Srednio wyobrazam
      sobie prowadzenie roznych zajec z grupa 30 maluchow.
      Dobrze, ze moje dziecko zlobek ma juz za soba uncertain
      Dajcie znac, czy Wasze listy odniosly jakis skutek.
      • izka2609 Re: ratunku!!!! 30.08.05, 10:10
        W grupie mojej córki(trzylatki - starszaki) na liście jest 35 sztuk - to
        jeszcze wiecej niż wy piszecie.Nie wiem czy tak dużo dzieci powinno być.
        • ewis Re: ratunku!!!! 30.08.05, 11:46
          U nas jest 30, ale pani powiedziała, że docelowo ma być 35 sad((((
          A pań tylko 5, czyli 7 dzieci na panią sad
          • mama-igorka Re: ratunku!!!! 30.08.05, 13:00
            a jeszcze podobno obcinają personel, czyli więcej dzieci mniej personelu, super,
            tylko tak dalej to dzieci same się będą wychowywały w tych żłobkach. Super
            gospodarna P.dyrektor z Zespołu Żłobków, kasa od ilości dzieci leci a personelu
            mniej i się p.dyrektor super operatywnością przed panem Kaczynskiem wykaże.I jak
            ta pani śmie powiedzieć ,że ma MISJĘ- żłobek pierwszym krokiem do edukacji.

• aniaka2 Re: ratunku!!!! 30.08.05, 13:23
              Czy wiadomo kto podjął takie decyzje (rada miasta, zespół żłobków)? Czy jest na
              to jakiś dokument i gdzie go można znaleźć? Komu bezpośrednio podlega Zespół?

Pozdrawiam
              • agamamaani Re: ratunku!!!! 30.08.05, 14:02
                eh.. my jesteśmy 29 na liście oczekujących na Dąbrowskiego.. i co się okzazało,
                że przyjmują dzieci spoza listy ( ciekawe w/g jakich kryteriów sa te dzieci
                przyjmowane eh.. życie..)
              • marikas Re: ratunku!!!! 30.08.05, 14:12
                Dzis idę na zebranie do żłobka - córka idzie od września.Ja się dowiedziałam,że
                złobki nie podlegaja pod Ministerstwo Zdrowia, tylko pod samorządy
                terytorialne. Szukam dalej kto może mi wskazać czy jest jaki kolwiek zapis ile
                może być dzieci w grupie. Jeśli jest..................?
                • adamed Re: ratunku!!!! 30.08.05, 15:57
                  Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22.06.2005 w sprawie wymagań, jakim
                  powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i
                  urządzenia zakładu opieki zdrowotnej (Dz.U. 116 poz 985)

ble, ble, ble

i Załącznik nr 5
                  Wymagania szczegółowe, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i
                  sanitarnym pomieszczenia i urządzenia żłobka
                  punkt 7. W salach pobytu dzieci minimalna powierzchnia pomieszczenia na 1
                  dziecko powinna wynosić 3,0 m2.

Śmiechu warte... Czy oni wiedzą ile to jest 3m2 dla takiego malucha?
              • adamed Re: ratunku!!!! 30.08.05, 15:06
                Echhhh....
                Walczmy, może faktycznie jakieś Uwagi i inne Super Expressy pomogą!

Znalazłam taką formalną stronę tego
                żłobkowego tworu.
    • mieszkowamama Re: ratunku!!!! 30.08.05, 15:01
      To współczuję Waszym dzieciaczkom. A ja myślałam, że u nas jest źle (22 dzieci
      na 4 opiekunki). Walczcie, zanim zamknął nasze dzieci na przestrzeni jak dla
      psów w schronisku (bo chyba zwierzęta tam mają więcej miejsca).
    • monique76 Re: ratunku!!!! 30.08.05, 15:49
      W zlobku na St. Augusta w III grupie ma być ponad 35 dzieci!! I do tego 7 pan
      opiekunek (beda panie z naszego zlobka i ze zlobka na Sygietyńskiego).. Jakos
      nie wyobrażam sobie 40 dzieci w tych dwoch malych salach... chyba sobie beda po
      glowach chodzic.. Nie mowiac juz o tym, z jaka predkoscia beda sie chorobska
      roznosily...
      • mamadzidzi2 Re: ratunku!!!! 30.08.05, 17:55
        czesc!Ktos napisalal ze na grupie besdzie 35dzieci i 5 pan,to wtedy
        wypada7dzieci na pania.Niedokladnie tak jest.Na grupie sa 3piekunki i 2 panie
        sprzatajace,ktore tylko pomagaja przy posilkach i ubieraniu. Wiec faktycznie na
        35 dzieci \wychowawczyn bedzie3!!!!!!cZY KTORAS Z NAS WYOBRAZA SOBIE OPIEKOWAC
        SIE 12 DZIECI???/To nie sa samodzieln e przedszkolaki!!Tak male dzieci
        stwarzaja duzo roznych niebezpiecznych sytuacji,czy pani bedzie losowac ktoremu
        pierwszemu pomoc???//
        • mama-igorka Re: ratunku!!!! 30.08.05, 18:38
          w naszym żłobku są 2 panie opiekunki i 2 panie salowe a dzieci na II i III gr po
          ok. 30
    • edzikk Re: ratunku!!!! 30.08.05, 21:30
      spokojnie,
      w żłobku do któregop ja oddaję córcię też są takie grupy. Z doświadczenia
      jednak wiem , że naprawdę żadko zdaża się, żeby był komplet. Dzieciaki dość
      często chorują, przynajmniej te które zaczynają edukację w złobku. Tak naprawdę
      w grupach jest średnio 22 - 25 dzieci MAX. Wiem że to marne pocieszenie dla
      spanikowanych mam, ale przecież dzieciom nie dzieje się krzywda w żłobkach, a
      poza tym, dopóki opiekunki sobie radzą z taka ilością dzieci - a radzą, to jest
      OK.

pozdrawiam wszystkich przyszłych żłobkowiczów i mam
      • marikas Re: ratunku!!!! 30.08.05, 22:10
        byłam na zebraniu - 40 dzieci w grupie!!!! masakra
      • khw Re: ratunku!!!! 30.08.05, 22:26
        a ja nie jestem niestety spokojna. W 2 połowie lipca trafiła mi się fajna praca.
        W okresie wakacyjnym udało mi się ściągnąć babcię,która zajęła się moim
        brzdącem. Niestety nie dość, że babcia mieszka 250km stąd, to jeszcze jest
        babcią pracującą. Na żłobek państwowy nie mam co liczyć, bo jak same dobrze
        wiecie, są niemiłosiernie przepełnione, a i tak listy dzieci oczekujących są
        dłuuuuugie. Chyba nie ma sensu już się na nie zapisywać. Z kolei żłobki prywatne
        kosztują często blisko 1000zł, a to dla mnie trochę za dużo. Od przyszłego
        tygodnia nie mam co zrobić z moim maluchem, a do pracy przecież trzeba iść.
        Jeśli macie jakieś pomysły, dajcie znać! Co tak wiele głów, to nie jedna.
        Pozdrawiam
        • natta24 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 14:40
          witam,
          Zapisz sie na listę, albo lepiej na kilka list do kilku zlobków polowa dzieci
          odpadnie po miesiacu, ja zapisywalam core nawet nie od wrzesnia, czekalam na
          miejsce m-c. A na czas kiedy bedziesz czekac wymysl jakas opieke, na pewno
          znajdzie sie jakas sasiadka, znajoma opiekunka na miesiac czy dwa. Dasz rade !!!
          Uszy do góry. Acha taka opieka przyda sie na zas jak maluch bedzie chory, a ty
          nie bedziesz mogla isc na zwolnienie.
          pozdrawiam
          Renata
      • mamadzidzi2 Re: ratunku!!!! 30.08.05, 23:09
        edzikk-nie zgodze sie z toba.piszesz ze choruja i jest ich ok 25 w grupie.a
        moze dlatego dzieci choruja bo jest ich tak duzo??piszesz-panie sobie radzqa_do
        tej pory jakos sobie radzily,aleod wrzesnia dodadza do kazdej z tych grup ok 10
        dzieci!!dziwny ten edzikk,chyba przyfrunal wprost z ZESPOLU D.S.ZLOBKOWod p.
        przybyszewskiej??/wink
        • mama007 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 06:53
          hej,
          nie wiem ile dokladnie bedzie u nas, ale tez duzo. tylko u nas pani dyr zlobka powiedziala, ze jesli bedzie rzeczywiscie tak duzo dzieci to zatrudnia jeszcze dodatkowa opiekunke. powiedziala jeszcze, ze kolo grudnia czesc rodzicow zabiera dzieci ze zlobka i juz nie chodza. standardowe zachowanie podobno.
          ale walczcie, bo to co robia w tym panstwie to chore, jak ja nienawidze tego syfu sad
          pozdrawiam
          Aga
          • mama-igorka Re: ratunku!!!! 31.08.05, 09:13
            pani kierownik to sobie może mówić,że zatrudni, ale jak się pani dyrektor
            zespołu nie zgodzi to nikogo nie zatrudni i w tym cały problem.
            • mama007 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 10:42
              ja tylko pisze co slyszalam. ponoc zawsze jesli na poczatku jest przepelnienie to tak robia. potem czesc dzieci odchodzi, i wszystko wraca do normy
              Aga
              • dz_joanna Re: ratunku!!!! 31.08.05, 10:54
                To nie tak. Prawdą jest, że część dzieci odchodzi, ale na ich miejsce czekają
                już następne zapisane na liście rezerwowej.
                Rozmawiałam z kierowniczką naszego żłobka, w grupie mojego Misia będzie 30
                dzieci. Strasznie dużo!
                Napisałam do Uwagi TVN, próbuję ruszyć moje kontakty z dziennikarzami Gazety
                Wyborczej. Przecież to jest jakaś paranoja!
                • mamadzidzi2 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 15:17
                  ciesze sie ze dzialasz w tej sprawie joanno.ja tez napisalam do UWAGI.czym
                  wiecej nas bedzie tym bardziej mamy szanse cos zmienicsmile
          • monique76 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 10:52
            Ale głównym problemem jest chyba nie to ze bedzie za duzo dzieci na opiekunke
            (bo ten problem faktycznie mozna rozwiazac poprzez zatrudnienie nowego
            pracownika), tylko gdzie te dzieci sie pomieszcza! Przecieza sale nie sa z
            gumy, przy 35 dzieciach w grupie to lozeczek musi byc 35 sztuk (nawet jezeli
            nie wszystkie dzieci przychodza do zlobka), musi byc 35 miejsc przy stolikach..
            A gdzie miejsce na zabawe, na bieganie, na prowadzenie rytmiki??
            • dz_joanna Re: ratunku!!!! 31.08.05, 12:24
              I ilość miejsca i ilość opiekunek jest bardzo ważna. Niestety to nie jest tak
              jak piszesz, że można zatrudnić dodatkową osobę - żłobki nie dostały
              dodatkowych etatów, ani pieniędzy, więc nie zatrudnią dodatkowych osób.
              • beatale a u nas w grupie 44 osoby 31.08.05, 14:26
                U nas w grupie 44 osoby -dzieci od 1,5 roku do 2,5 - dwie opiekunki i dwie
                panie do pomocy - dla mnie to jest nierealne zeby ogarnąc taka gromadke - i do
                tego 20 osób na liscie rezerwowej i co tu zrobic...
                • mamadzidzi2 Re: a u nas w grupie 44 osoby 31.08.05, 15:22
                  tak jak pisalam.kto ma mozliwosc niech powiadomi media o zaistnialej
                  sytuacji,bo jesli tylkotutaj popiszemy,nie zmienimy niestety niccrying
              • mama-igorka Re: ratunku!!!! 31.08.05, 14:28
                chwilowo zamiast zatrudniać, to właśnie obcięli etaty, koleżanka ma dziecko w
                innym żłobku i tam zwolniono dwie panie.
                Dziś się dokładnie przyjrzałam liście dzieci na I grupie 25 dzieci, szok,
                przecież część z tych dzieci nie chodzi albo ledwo chodzi, bo to dzieci ok.
                roczku, II grupa 30, III grupa 35 i ponad 50 na liście oczekującej
              • mamadzidzi2 Re: ratunku!!!! 31.08.05, 15:19
                to prawda.sa wstrzymane etaty,a mysli sie podobno o redukcji !!
    • aniaka2 Re: ratunku!!!! 01.09.05, 08:20
      No i zaczęło się. W naszej grupie jest ponad 40 dzieci. Nawet jeżeli ktoś nam
      pomoże to jedynym wyjściem z tej sytuacji będzie chyba zatrudnienie dodatkowych
      opiekunek. Mimo niewielkiego budżetu zaczynam poważnie zastanawiać się nad
      prywatnym żłobkiem.

Pozdrawiam
    • e_r_i_n Re: ratunku!!!! 01.09.05, 08:34
      W Białymstoku, w zwiazku z duzym zainteresowaniem zlobkami, zdecydowano
      (czy tez decyzja byla blisko) o utworzeniu 2-3 nowych zlobkow.
      To jest pomysl - tylko jak zwykle pewnie wszystko sie rozbije o fundusze.
    • monique76 Re: ratunku!!!! 01.09.05, 08:57
      Na st. Augusta w III grupie jest zapisanych ... 46 dzieci!!! No to jakas
      paranoja po prostu! Rano, tak o 7:40, był tłum dzieci siedzacych w sali na
      podlodze.. tłum!
      • aniaka2 Re: ratunku!!!! 01.09.05, 09:18
        W II grupie jest podobnie. Chce mi się na przemian żygać i wyć z bezsilności.
        Mam nadzieję, że ktoś głową odpowie za tą sytuację za nim, któreś dziecko
        ucierpi bo przecież niesposób upilnować tylu dzieci.

Pozdrawiam.
      • e_r_i_n Re: ratunku!!!! 01.09.05, 09:47
        Tak czytam i oczom nie wierze. W zeszlym roku w grupie mojego synka (IV grupa)
        bylo zapisanych 26 chyba, zawsze mniej bylo - i to takie optimum, ale raczej
        jego gorna granica. 46 to po prostu przerazajaca ilosc. Szok najzwyczajniej
        w swiecie. Dziewczyny, wespre Was w walce - mimo, ze zlobkowicza juz nie mam,
        ale kto wie, moze kiedys pojawi sie drugie dziecko.
    • bazylea1 Re: ratunku!!!! 01.09.05, 09:54
      u mojego synka (starszaki) 40 dzieci i do tego telewizor (w młodszej grupie nie
      było). nie śpię od 2 nocy i kombinuję co robić. na dodatek tu gdzie mieszkam
      nie ma miejsc nawet w prywatnych przedszkolach po tysiąc złotych.
    • kasia_oliwia Re: ratunku!!!! 02.09.05, 14:13
      właśnei się dowiedziałam, że w gr mojej córci jest na razie 28 dzieci a ma być
      35, i tylko 4 panie do pilnowania no i do zabawy z dzieciaczkami, to sie
      normalnie w głowie nie miesci, one sa bezradne, cholera kto tam tak rządzi oni
      się wszyscy nadają do .... :x pozwole sobie nie konczyc, szlak mnie trafia jak
      o tym pomysle , dzisiaj jak rozmawialam z Pania kierowniczka to z 75 miejsc w
      żłobku zwiększyli jej na 95, ona jest przerazona i znowu dojdzie do tego ze
      żłobki to będą po prostu przechowalnie naszch dzieciaczkow,
      to jest tragedia, przepraszam za słownictwo, ale to wszystko jest do dupy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka