Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Mini

07.02.13, 19:47
    Duzo ubran, gadzetow, toreb/torebek, par majtek/skarpet posiadacie?

Moze ktoras z Was chetna wymieni? albo opisze, jak to mniej wiecej wyglada?

Ja zaczynam po woli wiosenne czyszczenie szafy. Zastanawiam sie, ile czego zostawic, absolutne praktyczne minimum. Ile par spodni, bluz, swetrow, bielizny, podkoszulek...
    Ile rzeczy warto zostawic?

Na razie sprecyzowalam:
    -5 stanikow
    - 10 par majtek
    - 7 par skarpet
    - 2 pary rajstop
    -2 komplety pizamowe
    - dwa zestawy spacerowo-sportowe
    - 5 koszulek (krotki rekaw)
    - 2 pary jeansow
    ... dalej jakos nie wiem, popadam w chaos, z ktorego z kolei wylania sie morze potrzeb, typu - a jeszcze to, a jeszcze tamto, a legginsy, a apaszki, a szal, a taka bluzka... No i znow sie robi nie-minimalistycznie.

Macie jakies pomysly na neutralne zestawy minimalistyczne?
    Obserwuj wątek
      • deleine Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 07.02.13, 19:58

nie podpowiem konkretnych ilości bo sama tonę w ubraniach
        ale rzuciło mi się na oczy to w twojej liście - 2 pary rajstop i 2 piżamy - to chyba ultraminimalizm, chyba że lubisz każdego dnia prać
        jak rozpracowałaś problem by wszystko do siebie pasowało? jeden kolor bazowy?
        • kokieteryjna Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 12:00
          No wlasnie - w praktyce jeszcze nie stosowalam.
          Taki mam tylko piekny plan. :D

Rajstopy nosze rzadko - dwie pary czarnych, na specjalne okazje, powinny starczyc.

Kolorystycznie - beze i pastele do siebie pasujace, jeans i nieco czerni. Bez ostrych motywow, wzorow czy kolorow.
      • kolezanka_galipa Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 07.02.13, 21:20
        Dzisiaj robiłam podobne zestawienie jeśli chodzi o buty i torebki, bo w najbliższym czasie planuje zakupy. Statystyki nie są najlepsze:
        - 8 par zimowych kozaków
        - 7 torebek
        - 8 par rękawiczek
        Nie wiem czy to dużo, czy mało, w każdym razie wszystko jest w "użyciu"

Nie zamierzam zostać minimalistką. Do mnie to nie przemawia. A co ciebie do tego skłoniło?:-)
        • kolezanka_galipa Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 07.02.13, 21:21
          A jeszcze dwie pary botków:-)
        • kokieteryjna Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 12:04
          Motywacja -nie wiem, potrzebuje zmiany, oczyszczenia i... porzadku w szafie.

Co do Twoich butow i torebek - no dobra, my kobiety tak mamy :D
          Ale te rekawiczki! Wooow! :)))
      • martalis30 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 07.02.13, 21:34
        2pary rajstop i 2 pizamy to dla mnie zdecydowanie za mało. W jednych zrobi sie dziura i juz musisz pędzić do sklepu. Ja potrzebuje z 5-7 par minimum. Reszta wydaje sie ok.
      • ciastko_z_kota Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 07.02.13, 21:52
        Oj nie. Akurat ciuchów potrzebuję sporo, mimo że potrafię je kupować tak, żeby komponowały się w wielu zestawach potrzebuję dużej różnorodności. Chociaż już dorosłam do tego by stawiac na jakość, nie ilość to i tak zdarza mi się skusić na jakąś szmatkę, która po prostu mi się podoba.
        • baranekbury Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 07:16
          Oj mam tego wszystkiego pod dostatkiem i butów i ciuchów. Ale teraz wpadłam w wir wyrzucania, bo przecież w niektórych rzeczach nie chodzę od dawna. Zasada jest taka jesli w czymś nie chodzisz przez 3 miesiące , no pół roku- wyrzucaj. Niestety nie stosowałam się do tego i szafy pękają w szwach, dlatego opróżniam. Zaczęłam od torebek i ciuchów. Ale butów musze mieć dużo, bo lubię
          • deleine Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 08:16
            3 miesiące czy 6 - rozumiem, że nie dotyczy to ubrań sezonowych? ;)
            • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 08:56
              18 x jeansy ( w kazdym kolorze)
              7 x spodnie chino
              17 x spodniczka mini wiekszosc jeansowa
              14 x top
              29 x bluzka
              30 x koszulka
              8 x stanik
              20 x majtki
              ok 150 szalikow/apaszek
              7 x kozaki
              6 x balleriny
              5 x converse
              4 x buty na obcasie w ktorych nie chodze a kupilam bo sa ladne.
      • cherry-cherry Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 08:57
        Nie przemawia do mnie takie narzucanie sobie tego typu rezimow, w dodatku az tak radykalnych jak to co opisalas. Ciuchy to nie kubki do herbaty, ze dwa calkowicie wystarcza. Ja osobiscie lubie miec wybor. Zgadzam sie, ze zbyt duza ilosc ciuchow poteguje efekt "nie wiem co zalozyc", ale to co opisalas to przesada i zbyt radykalny minimalizm. 2 pary rajstop : co to ma byc?? 2 pizamy? Przeciez rajstopy to cos, co zaklada sie tylko na raz i zmienia sie codziennie, pizamy tez srednio co 2 dni. I tak bez przerwy prac, dyscyplinowac sie i ciagle myslec o zawartosci szafy oraz kosza na brudne rzeczy ? Raz Ci cos nie wyschnie na czas, albo zapomnisz uprac i juz jest panika. Lepiej imo miec jakis minimalny zapas awaryjny.
        • znana.jako.ggigus zmieniasz pizame co 2 dni??? 08.02.13, 11:16
          serio, czemu tak czesto?
          w Australi juz sa kampanie, zeby tak nie szalec z praniem, bo nie ma na to wody. Jest nas 7 miliardow i tylko mala czesc pierze swoje ciuszki co 2 dni.
          wg mnie 2 pizamy spoko starczaja. mozna kombinowac gore i dol naprzemian. Sama mam jedna gore i inny dol. Ale czesto spie w podkoszulce, pelniacej role pizamy.
          • cherry-cherry Re: zmieniasz pizame co 2 dni??? 08.02.13, 11:46
            Pizamy zmieniam czesto, bo smaruje sie na noc bardzo tlustymi balsamami na zmiane z oliwka dla dzieci. Mozna sobie wyobrazic co sie dzieje z pizama juz po 2 zalozeniach.
            A co do drugiej czesci Twojego posta, przeciez woda sie recykluje w przyrodzie. Ta zuzyta na pranie tez wraca do obiegu. Tyle, ze to utylizacja wody kosztuje drogo, stad te kampanie i nawolywanie do oszczednosci.
            • znana.jako.ggigus oki, to co innego 08.02.13, 12:46
              a propos - jesli nalozysz oliwke na wilgotna skore po prysznicu, masz emulsje jak balsam. no i nieodmiennie polecam balsamy dla dzieci jest tez wersja dla skory suchej.
              oczywisice ze woda wraca do obiegu, ale po co zuzywac ja do fanaberii jak zbyt czeste mycie i pranie. poza tym sa wyoko rozwiniete kraje, jak np. Australia, ktore teraz juz maja malo wody
          • kokieteryjna Re: zmieniasz pizame co 2 dni??? 08.02.13, 12:15
            Ja tez wlasnie czesto zamiast pizamy uzywam majtki + podkoszulka.
            Dwa zestawy pizamowe naprawde starcza, wg mnie.

Mam tez sporo zestawow do chodzenia po domu - spodnie dresowe + koszulka/bluzka.
            Tez planuje jakos to skompletowac, by zostaly 3 zestawy.
        • lejdi35 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 16:39
          mAŁO MASZ TEGO WSZYSTKIEGO,JA NAWET NIE WYMIENIAM ILE CZEGO MAM,BO NIE CHCE MI SIĘ...NIE MASZ ŻADNYCH SUKIENEK DŁUZSZYCH,KRÓTSZYCH,TUNIK,ZALKIETÓW I INNYCH BAJERÓW KTÓRE FAJNIE MIEĆ W SZAFIE?
          • cherry-cherry Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 18:23
            lejdi35 napisał:

> mAŁO MASZ TEGO WSZYSTKIEGO
            > NIE MASZ ŻADNYCH SUKIENEK DŁUZSZYCH,KRÓTSZYCH,TUNIK,ZALKIETÓW I INNYCH BA
            > JERÓW KTÓRE FAJNIE MIEĆ W SZAFIE?

Czytaj ze zrozumieniem : wyraznie napisalam powyzej, ze sukienek mam ok. 20 oraz ze nie chce mi sie wymieniac ilosci pozostalych ciuchow, czyli bluzek letnich i zimowych, swetrow, golfow itp.
            Tunik i kardiganow nie lubie, wiec nie posiadam. Nie lubie ciuchow zaslaniajacych biodra, wyjatek robie tylko dla plaszczy, ktore uwielbiam.
            I faktycznie nie mam duzo tego wszystkiego, bo raczej stawiam na jakosc i b.dobre marki, a nie na zastrzesienie bylejakich szmatek w szafie. Jak napisalam powyzej, ze tez jestem za pewnego rodzaju minimalizmem.
            • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 22:26
              Lejdi jak by mogla to by przyjechala do kazdej z nas i sprawdzial zawartosc szafy sprawdzajac czy aby wszystkie wszystko wypisaly...

Ja tez zapomnialam dopisac kurtki, plaszcze, marynarki,sukienki,sweterki i koszule...oraz cala tona ciuchow letnich ...nie jestem w stanie tego policzyc...
              • kolezanka_galipa Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 23:16
                To ja jeszcze w zimowym klimacie: 3 wełniane płaszcze przed kolano, 2 płaszcze krótkie i klasyczna budrysówka plus zamszowy płaszcz, który zakładam w cieplejsze dni.
                Mam też sporo swetrów: grubych, rozpinanych czy innych typu golf. Próbowałam policzyć, ale ciągle o jakimś zapominałam; na pewno ponad 15 sztuk. Tak samo nakrycia głowy. Mam jeszcze 5 dzianinowych i wełnianych sukienek i 4 zimowe szale.
                Wiosenno-letnia garderoba to inna historia. Wszystko popakowane czeka na rozpoczęcie sezonu.

Po przeczytaniu waszych wpisów myślę, że wcale nie mam tego aż tak dużo.

Ps. Też stawiam na jakość:-)
              • lejdi35 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 09.02.13, 07:15
                alessia,co z tego ze ty tyle masz szmat w szafie,jak i tak wszystko nadaje sie na śmieci,hehehe
                już kilka razy linkowałas swoje wzorzyste bluzeczki i dzinsowe mini;-))śmiech na sali,wez przykład z kokieteryjnej i wyrzuć to baziewie;-)
                • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 10.02.13, 19:22
                  lejdi35 napisał:

> alessia,co z tego ze ty tyle masz szmat w szafie,jak i tak wszystko nadaje sie
                  > na śmieci,hehehe
                  > już kilka razy linkowałas swoje wzorzyste bluzeczki i dzinsowe mini;-))śmiech n
                  > a sali,wez przykład z kokieteryjnej i wyrzuć to baziewie;-)

uwierz mi ze bys chetnie w mojej badziewnej szafie pogrzebala i nie jedna szmate znalazla.
                  wystawilam tylko raz bluzke z mexx ktora kupilam...
            • lejdi35 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 09.02.13, 07:12
              to nie było do ciebie,tylko do kokieteryjnej,
      • torio.claven Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 09:27
        ha, jestem swiezo po remanencie w szafie wiec temat jak najbardziej dla mnie... ;)

jeansy - 4 pary (2 klasyczne, 2 kolorowe)
        inne spodnie w tym letnie - 5 par
        spodnice - 9
        sukienki - grubo ponad 20
        rajstopy - z 10 par, ale to sie ciagle zmienia z uwagi na zuzywalnosc
        majtki i staniki - po okolo 10 szt.
        zakiety - 12
        koszulki baw. gladkie (krotki i dlugi rekaw) - okolo 15
        bluzki koszulowe - 6
        bluzki inne (krotki i dlugi rekaw) - okolo 10
        pulowery - 4
        kardigany malutkie - 4
        kardigany zimowe - 3
        zimowe tuniki bez rekawow/kamizelki - 4
        kozaki - 2 + 1 kozuchowe na -20 st
        inne buty - okolo 15 par
        plaszcze - 4
        lekkie kurtki - 4
        okropny pikowany baleron - 1 ;)
        wszystko to raczej klasyka casualowa, kilka 1-2 sezonowych szmatek, glownie letnich...

aha, pizame mam jedna - wyjazdowa, w domu "dodzieram" noca bawelniane t-sfirty mojego TZ... ;)

...srednio przyjmuje idee minimalizmu w dziedzinie ubioru, o ile nie ma sie tendencji do chodzenia ciagle w tych samych ulubionych spodniach i bluzie... ja nie mam... ;)
        • cherry-cherry Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 10:03
          Ok, no to ja tez opisze moje prywatne zbiory. Tak sie zastanowilam i wyszlo mi, ze tez uprawiam swojego rodzaju minimalizm. Jeszcze jakies 3 lata temu mialam wszystkiego za duzo, szafy pekaly w szwach a 3/4 rzeczy w ogole nie uzywalam. W koncu postanowilam wywalic lub sprzedac wieksza czesc zalegajacych ciuchow, butow, tudziez mnostwo niemarkowych torebek-sezonowek. Sprzedalam chyba ze 30 torebek, ze 20 paskow, i chyba ze 25 par butow. Od tamtego czasu, chociaz nie narzucam sobie zadnych regul, jakos tak zupelnie naturalnie wychodzi zazwyczaj liczba 6 (czyli jest w tym jakas podswiadoma metoda chyba ;) reszte sprzedaje.
          A wiec, oto stan aktualny :

kozaki : 6
          botki / low boots : 6
          szpilki i szpilkopodobne : 6
          buty letnie : 8
          buty sportowe : 2
          kurtki skorzane krotkie (rozne kolory) : 6
          plaszcze skorzane (w tym jesienno-zimowe) : 6
          marynarki : 6 (kolory szary, braz, bez i czern)
          torebki : 7 (i wlasnie kupilam nr. 8 i juz zastanawiam sie, ktora sprzedac ;)
          paski : 6
          jeansy (niebieskie, granat, bez, czern) : 12 (i drugie tyle do sprzedania)
          spodnie nie-jeansowe (chinosy / cygaretki ) : 4
          bielizna : ok. 100 kompletow stanik + majtki
          Sukienki letnie + zimowe : ok. 20
          Bluzek, golfow, letnich bluzeczek, spodnic, rajstop i skarpetek nie licze, bo to syzyfowa praca i zwyczajnie mi sie nie chce...
          • znana.jako.ggigus hehe to nie jest szafa minimalna 08.02.13, 12:48
            i jak to rozne sa przyzwyczajenia: dla mnie teraz masz oszalamiajac ilosc rzeczy, nie wyobrazam sobie miec tyle, ani tym bardziej miec wiecej. A piszesz ze mialas jeszcze wiecej.
            Ale mialam kiedys taka kolezanke, co dopychala szafe kolanem, przed zamnknieciem jej.
          • mala_mujer Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 12:56
            cherry-cherry napisała:

> Ok, no to ja tez opisze moje prywatne zbiory.

Trochę podziwiam - jak ci się udało znaleźć tyle rzeczy, które ci się podobały???
            Pytam serio - mam 4 pary dżinsów, 1 (słownie: jedną) parę szpilek, może ze cztery/pięć staników, które były wystarczająco fajne, dobrze dopasowane, z ok materiału. Nie mam więcej, nie z powodu minimalizmu, tylko dlatego, że nie znalazłam więcej fajnych rzeczy :(
            • cherry-cherry Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 13:34
              mala_mujer napisała:

> Trochę podziwiam - jak ci się udało znaleźć tyle rzeczy, które ci się podobały?
              > ??
              > Pytam serio - mam 4 pary dżinsów, 1 (słownie: jedną) parę szpilek, może ze czte
              > ry/pięć staników, które były wystarczająco fajne, dobrze dopasowane, z ok mater
              > iału. Nie mam więcej, nie z powodu minimalizmu, tylko dlatego, że nie znalazłam
              > więcej fajnych rzeczy :(

Jesli chodzi o bielizne, ktorej mam faktycznie duzo - to sa to zbiory na przestrzeni jakichs ostatnich 10 lat. A poniewaz kiedy jest czegos duzo to poszczegolne egzemplarze rzadko sie nosi, wiec sie nie niszcza i cale lata wygladaja jak nowe.
              Dzinsy uwielbiam i jest to wlasciwie codzienna baza mojego stroju, wiec 12 to chyba nie tak strasznie duzo.
              Poza tym mam cos z chomika, lubie kupowac na zapas. Zle bym sie czula, gdybym miala tylko 1 pare szpilek czy kozakow, bez zapasu - chocby po to, zeby nie biegac w panice i nie szukac po sklepach alternatywy, kiedy np. zwichnalby mi sie obcas. Zdarzalo mi sie juz kupowac buty na zasadzie "bede w nich chodzila, kiedy sie aktualnie uzywane zniszcza". Roznie z tym bywalo, wiec generalnie duzo rzeczy sprzedaje w internecie. Kupuje tez glownie w necie, nie dlatego ze potrzebuje, tylko na zasadzie : jest okazja, cena interesujaca, przyda sie. Wlasnie w tym roku postanowilam to zmienic i kupowac bardziej "za potrzeba", a nie ze cos mi wpadlo w rece i fajnie wyglada.
              • lejdi35 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 09.02.13, 07:19
                ja akurat dzinsów nie noszę,mam 2 pary,ale nie sa to zwyczajne,proste dzinsy,bo takie mi sie nie podobaja.Lubie powycierane,z dziurami;-_))fason boyfriend.Spodnie skórzane preferuję,do krótkich sukienek legginsy.
                • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 10.02.13, 19:25
                  lejdi35 napisał:

> ja akurat dzinsów nie noszę,mam 2 pary,ale nie sa to zwyczajne,proste dzinsy,bo
                  > takie mi sie nie podobaja.Lubie powycierane,z dziurami;-_))fason boyfriend.Spo
                  > dnie skórzane preferuję,do krótkich sukienek legginsy.

Widzisz jak sie nie ma figury to sie nosi wlasnie boyfriend jeans...a jak lubisz powycierane i z dziurami to przypuszczam ze bys polowe mojej szafy zbrala...
                  • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 10.02.13, 19:29
                    lejdi obiecywalas mi ze sie wiecej nie bedzisz odzywac...a jednak nie potrafisz sprawic mi tej przyjemnosci...
                    • alessia27 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 10.02.13, 19:46
                      Lejdi piekne fotoforum...swietny plaszczyk...

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2629165,2,2,Zdjcie0451.html

i te buty...

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3251030,2,1,obcasy.html

To twoj gust czy twoje bezguscie ???
              • variovorax Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 11.02.13, 13:55
                a gdzie odsprzedajecie swoje ubrania w sieci?
                Mam pełno kupionych, nigdy-nie-noszonych. Allegro?
      • lady-z-gaga Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 12:50
        Niestety, nie pomogę. Cierpię na minimalizmofobię ;)
      • mala_mujer Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 12:52
        Nie żebym się czepiała, ale narzucenie sobie liczby potrzebnych rzeczy, a potem wyrzucenie reszty, to nie minimalizm, tylko albo marnotrawstwo, albo szykowanie się na nowe zakupy :)

Poza tym takie wyliczenia są trochę bez sensu, musisz to dopasować do siebie, swojej pracy, swojej pralki. Ja np. pracuję w domu i mam sporo ładnych ciuchów każualowo-domowych, a wyjściowe mundurki może dwa. Korpo-kobiety raczej by nie były pod wrażeniem.
      • mocno.zdziwiona Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 14:56
        Wg mnie 5 koszulek letnich to za mało. Ostatnio byłam na urlopie w cieple i szła koszulka na dzień - 12 mi wyszło. A nie było jak prać i suszyć.
        Ja mam z 5 par spodni, koszulek z 15 w sumie, ze 3 staniki normalne i kolejne 2-3 lepsze. Majtek mam ponad 10 par. Swetrów potrzebuję ze 4 lub 5, spódnic przynajmniej ze 3. Jeśli już stawiać na minimalizm to trzeba jakiś klucz kolorystyczny znaleźć bo inaczej nie będzie jak z tego zestawów robić.
        • marzeka1 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 16:28
          Aż taki minimalizm mi nie odpowiada, chociaż lubię książkę " Sztuka prostoty" i z wielu rad tam korzystam; jeśli chodzi o garderobę (wymieniam z reguły ubrania w szafie wiosna-lato i jesień-zima, by nie mieszać i mieć łatwiejszy dostęp). Mam:
          - 3 okrycia zimowe (kurtka, płaszcz, futro)
          - 3 pary kozaków
          - 6 par dżinsów
          - 2 pary spodni garniturowych
          - 5 spódnic
          - ponad 20 sweterków rozpinanych
          - 2 golfy
          - 5 sweterków (blisko ciała)
          - ok.20 gładkich basiców
          - żadnych bluzek koszulowych.
          - nie liczę bielizny (mam sporo)
          - 3 pary rękawiczek i 3 szale.
      • maitresse.d.un.francais Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 17:22
        3 piżamy, 3 pary spodni, pozostałych nie ustaliłam.
      • lonely.stoner Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 08.02.13, 23:43
        2 pary jeansow?? ja mam jeansow nie wiem dokladnie ile, ale tak: rozne style (bootcut, skinny, alladyny, jeggins), rozne kolory (czarny, ciemny granatowy, sprany-bladziowy kolor).., i ogolnie- kazde pasuja troche do czego innego. Nie wyrzuce ich bo ich uzywam.

Co do zasady wyrzucania rzeczy w ktorych sie nie chodzi dluzej niz iles tam- ciesze sie ze nie wyrzucilam mojej kurtki ramoneski - ktora kupilam w 2006 i do 2011 nie zalozylam, a teraz jest jak znalazl :)
      • aeromonas Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 19.02.13, 17:39
        Myślę sobie, że wystarczyłyby mi:
        2 pary dżinsów rurek (czarne i granatowe)
        1 dżinsy klasyczne
        1 dżinsy szwedy
        2 pary sztruksów
        1 spodnie terenowe (bojówki)
        2 pary cienkich sindbadów
        2 pary szortów
        2 spódnice letnie
        2 spódnice zimowe
        3 sukienki letnie
        1 sukienka elegancka (mała czarna?)
        2 swetry rozpinane (szary i czarny)
        10 T-shirtów w różnych kolorach
        2 bluzy z kapturem
        1 kurtka z gore-texu
        1 kurtka puchowa
        1 kurtka "elegancka"
        3 polary
        2 pary spodni dresowych
        trochę bielizny
        2 pary glanów (czarne i zielone)
        2 pary butów trekkingowych (zimowe i letnie)
        2 pary balerin (czarne i w naturalnym kolorze skóry)
        2 pary sandałów dr Scholl
        1 sandały turystyczne (gumowe)
        2 pary japonek
        żadnych piżam:)

Mam w szafie o wiele za dużo. Niedługo będzie swap: www.uwolnijlacha.blogspot.com/
        więc trochę uwolnię (ale pewnie też trochę przyswoję).
      • hersylijka Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 22.02.13, 17:10
        - 8 sukienek,
        - 8 bluz,
        - 4 sweterki rozpinane (innych nie noszę),
        - 4 żakiety,
        - 5 t-shirtów, tunik itp.
        - 1 spódnica,
        - 7 par jeansów,
        - 2 pary legginsów,
        - 2 pary rajstop,
        - 2 pary balerinek (obcasów nie noszę),
        - 2 pary oksfordek/mokasynów żeglarskich (j.w.),
        - 1 para butów sportowych.
        - 2 torebki: jasna i ciemna.
        - 1 dłuuugi płaszcz (niezniszczalny, bo z Simple).
        - 4 palteczka z wyprzedaży i sh,
        - 2 czapki i 1 kapelusz,
        - 1 para rękawiczek,
        - 2 pary majtek,
        - 2 pary staników,

Niedużo, prawda? Natomiast słabość mam do biżuterii:
        - 30 opasek,
        - ponad 20 spinek/gumek do włosów,
        - 2 masywne naszyjniki i 1 uniwersalny,
        - 2 pary kolorowych chustek ozdobnych,
        - kilka bransoletek wielokolorowych.
        • rock-1 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 22.02.13, 18:15
          DWIE PARY MAJTEK??????????????????????????????
          • orchidea26 Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 24.02.13, 00:37
            Przypomniał mi się stary dowcip ;)
            Ile par majtek ma Niemka? - siedem, na każdy dzień tygodnia; ile Francuska? - ani jednej; a ile Polka? - dwie, jedne na sobie, a drugie na kaloryferze ;)
      • presyja Re: Minimalizm - ile ubran CI potrzeba? Szafa Min 25.02.13, 14:26
        Ja po przeczytaniu "Sztuki minimalizmu" pozbyłam się sporej części. Najważniejsza zaleta - więcej czasu, nie trzeba się głowić, w co się ubrać. I chyba wyglądam lepiej:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka