Gość: kasia IP: *.chello.pl 20.03.05, 05:57 Co sądzicie o kurtce w formie marynarki ze skaji (nie wiemm jak to się pisze). Mierzyłam wczoraj i wydaje mi się że jest całkiem OK. Powiedzcie czy to jest modne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zulka Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 08:46 to sie nazywa skaj po prostu. Odmieniasz jak inne słowa, z czego-ze skaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.chello.pl 20.03.05, 09:47 ok, skaju. Ale czy nie będę w tym wyglądała obciachowo. Prawdę mówiąc wygląda to jak skóra. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 16:38 praktyczne na deszcz, latwo wyczyscic jak sie np. wyleje herbate albo sos pomidorowy na rekaw. Niewygodne, trudno w tym wytrzymac bo nie przepuszcza powietrza, w lecie za gorace w zimie za zimne. Wyglada tanio i tandetnie, nie jak skora tylko wlasnie jak skaj. Osoby ktore nosza skaj robia to z przyczyn "kultowych", taka jakby indentyfikacja z kultura slumsow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: 195.136.72.* 20.03.05, 16:43 tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 17:19 Nie polecam.Szybko i dość paskudnie się niszczy . Poza tym istotnie - niewygodne,człowiek się poci (nieprzepuszczalne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: 194.63.135.* 20.03.05, 17:19 Ja się nie zgadzam z przedmówczyniami, skaj to nic innego jak "ekologiczna skóra" . Sama w życiu nie kupiłabym sobie skórzanej kurtki ideologicznie, a taka ze skaju jest calkiem ok. Wydaje mi sie, ze nie materiał a krój ciucha decyduje o tandecie. Skórzana kutrka typu ramoneska wygląda nieco inaczej niż tzw "kurtka cinkciarza":))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funghettino Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.pool82190.interbusiness.it 20.03.05, 19:21 skora ekologiczna czyli...plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 19:52 Paskudna tandeta. Jak się nie chce nosic skóry, to się nie nosi w ogóle. Podobnie - jak sie nie je mięsa, to się nie je "schabowych z soi" i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 19:54 Gość portalu: Kika napisał(a): > Podobnie - jak sie nie je mięsa, to się nie je "schabowych z soi" i tyle. strzal w dziesiatke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiii Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:00 a co jest złego w "schabowych z soi" jako pożywieniu dla wegetarian(nie jestem wegetarianką, więc nie czuję się jakoś dotknięta, ale po prostu nie rozumiem w czym problem, z czym się to kłóci)? odnośnie tematu: wiele jest tandetnych wyrobów z tzw. "ekologicznej skóry", ale zdarzają się (choć nikła na to szansa) rzeczy doskonale skórę "udające". Ale nawet w takim przypadku trzeba sobie zdawać sprawę z tego, co napisała zettrzy (o nieprzepuszczaniu powietrza) i kochanica-francuza (szybko się niszczy). Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 20:06 Gość portalu: hiii napisał(a): > a co jest złego w "schabowych z soi" jako pożywieniu dla wegetarian(nie jestem > wegetarianką, więc nie czuję się jakoś dotknięta, ale po prostu nie rozumiem w > czym problem, z czym się to kłóci)? problem lezy w hipokryzji - niby to odcinamy sie od miesa, ale tak naprawde to chcemy je jesc, aczkolwiek sztuczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiii Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 20:11 ok, przyjmuję, ale to może po prostu chodzi o to, że soja jest pożywna? Odpowiedz Link Zgłoś
ladyblue Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 20:18 ale niech nie udaje kotletów, niech sobie będzie soją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 20:22 no to dlaczego akurat schabowy, a nie np. winogrona z soi, czekolada z soi, wino sojowe, musztarda z soi, frytki z soi? (ps. kiedys bolesne nabralam sie na kotleta z soi - kumpela zaciagnela mnie do wegetarianskiej knajpy, wygladalo ze zjem normalne miecho, a tu okazalo sie - smak jak opisze to mi wykasuja post za zlamanie regulaminu - wiec moze jestem bardziej wyczulona na te forme podrobek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: 194.63.135.* 20.03.05, 20:55 Ale o co chodzi? Przeciez jest i mleko z soi, i jogurt sojowy i serek sojowy, także co wam przeszkadza "schabowy " z soi? Kotlet by nie przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
kolorka2 Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 22:41 kurtka ze skaju ohydek, ale ja o czymś innym: kumpela zaciagnela mnie do > wegetarianskiej knajpy, wygladalo ze zjem normalne miecho brawo za logikę :D w wegetariańskich knajpach zwykle można podjeść normalnego mięsa a co do schabowych z soi - Twoim zdaniem wegetarianie to hipokryci, bo jedzą produkty nazwane tak a nie inaczej przez producenta? Uwierz, tzw. schabowe z soi nie mają zupełnie smaku schabowego, zaś druga sprawa - większość znanych mi wegetarian wolałaby, żeby te produkty nazywały się inaczej. Dlatego taki wniosek: "problem lezy w hipokryzji - niby to odcinamy sie od miesa, ale tak naprawde to chcemy je jesc, aczkolwiek sztuczne" jest wg mnie pozbawiony sensu. Mieszkając w Polsce nie mam specjalnego wyboru wśród produktów z soi - po prostu jem to co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: marynarka, żakiet ze skaji. IP: *.zyg.brewet.pl 20.03.05, 20:15 Są skaje wyglądające porządnie i nawet nawet przypominają skórę. Nie mówię o dziadostwach za 50zł. Do czasu. Kiedy skaja straci wygląd nowokupionej kurtki wygląda jak kawał szmaty. Skóra zaś i 20-letnia, wytarta, może wyglądać pięknie, interesująco, z duszą Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: marynarka, żakiet ze skaji. 20.03.05, 20:30 o, mam suknie ze skory nabyta dokladnie 22 lata temu - rok byl 1983, kiedy skora byla super modna - i co, ciagle pasuje, ciagle ladna, wyglada jak kupiona wczoraj, mozna w niej pojsc i do teatru i do pracy i na piwo bo fason taki eleganckawo-sportowy, a ilez w tym czasie sukien materialnych zrobilam, znosilam na smierc i wykonczylam jako szmatki do scierania kurzu... a zakiet ze skaju uszylam raz, klelam robiac go bo to dziadostwo rozciaga sie w trakcie szycia, topi pod zelazkiem, wiec prasowac trzeba na zimno co trwa wiecznosc, i wynik taki ze trzymam go w bagazniku na okazje typu zmiana kola w czasie deszczu szycie ze skory za to to po prostu przyjemnosc Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Kotlety sojowe,flaki sojowe 20.03.05, 22:27 Nie chodzi o to,że koniecznie MA PRZYPOMINAĆ mięso - po prostu zwarta forma ,zwana kotletem,sznyclem czy czymkolwiek innym jest SPRAWDZONA w kuchni i WYGODNA w konsumpcji. poza tym nazwa "kotlet" sugeruje,że ma podobne wartości odżywcze i może stanowić część obiadu a jak ty byś nazwała TEN TWÓR,koleżanko zettrzy? Kochanica,konsumentka kotletów sojowych,flaków sojowych,a nawet sojowych parówek (kotlety s. to przy tych ostatnich delicje!) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Kotlety sojowe,flaki sojowe 20.03.05, 23:07 jak juz napisalam powyzej, mojego okreslenia tych sojowych utworow nie przepusci cenzura miesozerca Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Kotlety sojowe,flaki sojowe 20.03.05, 23:14 zettrzy napisała: > jak juz napisalam powyzej, mojego okreslenia tych sojowych utworow nie przepusc > i > cenzura > miesozerca czyli nie masz pomysłu na cenzuralną nazwę...hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
b_bb Re: Kotlety sojowe,flaki sojowe 20.03.05, 23:20 I tym sposobem dyskusja o skaju przeradza się w kolejną walkę: wegetarianie kontra mięsożercy. Tylko po co? Żadna ze stron nie przekona drugiej, więc mamy kolejne bicie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Kotlety sojowe,flaki sojowe 21.03.05, 23:49 b_bb napisała: > I tym sposobem dyskusja o skaju przeradza się w kolejną walkę: wegetarianie > kontra mięsożercy. Ja tylko pytałam o nazwę.:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Kotlety sojowe,flaki sojowe 20.03.05, 23:37 nie mam bo niestety zdegustowalam ten produkt... byc moze dlatego nie kazde doswiadczenie jest warte aby je miec Odpowiedz Link Zgłoś
eirenne Re: marynarka, żakiet ze skaji. 21.03.05, 00:11 Ja sadzę, że to podróba marynarki z prawdziwej skóry, a wszelkie podróby potępiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniA A gdzie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:17 A gdzie oglądałas?Szukam żakieto-marynarki ze skaju kolor czarny lub brąż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniA A gdzie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:18 A gdzie oglądałas? Szukam czarnej lub brązowej marynarko-żakieto-kurtki ze skaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: A gdzie??? IP: *.chello.pl 21.03.05, 17:46 kupiłam w Szczecinie i wyglada całkiem fajnie, bo byłam dzisiaj w niej w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś